Top Pages Tag: Shqip/Shoqëria/Feja


Collapse all

...

Maqedonia si republik ish jugosllave njihet si shteti m i d gjuesh m kur ishin n pyetje reprezaljet ndaj shqiptar ve, burgosja e tyre, rrahja pa shkak, deri edhe te zhdukjet fizike. Ju duhet t dini q inspirator t k tyre ishin sllav t t cil t ishin n pushtet prej pas luft s dyt bot rore e q edhe sot e k saj dite q ndisin politik n sipas kuteve t tyre. Ju e dini se shqiptar t n n pushtetin sllav kan vuajtur shum. Ju e dini se ne shqiptar t p r t shp tuar jet t tona dhe f mij ve tan , kemi marr rrug t e m rgimit prej gati m tep r se nj shekulli dhe kemi mbushur qytetet e evrop e amerik s, ju e dini?! Pse i t r ky mllef kund r shqiptar ve, e dini? Ka ju b n shqiptar t sllav ve q ato t jen t koncentruar gjithmon n m nyr njer zore ndaj tyre? E keni pyetur veten? I keni shtruar k t pyetje ndonj her?. Ne e dim pse? Sepse sllav t dhe shqiptar t asgj nuk kan t p rbashk t p rve shtetit ku ato jan v n n m nyr t dhunshme kolon. Kolonizimi i tokave tona ka b r q ato (sllav t) t kujtohen si padron! Padron n tok t huaj! Dhe me k t kolonizim ne shqiptar t asnj her nuk jemi pajtuar, prandaj na kan torturuar sa kan mundur, edhe at kur kan dashur ato, sa her q atyre u sht tekur q t zbrazin epshet. Shtazarake, ato k t e kan b r kund r nesh, dhe ne duke mos pasur miq dhe dashamir jemi gjendur si kemi ditur dhe kemi marr rrug n e m rgimit q t shp tojm nga zhdukja fizike si popull. Sot e dini q jemi shum n evrop dhe amerik , sot e dini q jemi shum n turqi, sot e dini se ne shqiptar t jemi shp rndar n t kat r an t e globit australi, zeland t re, amerik , azi, afrik , evrop , dhe n baz disa statistikave numri yn n bot sht 25 milion. Mund ta paramendoni, prej k tyre pjesa d rmuese sht jasht trojeve etnike ku kemi lindur ne dhe paraardh sit tan , nd rsa n trojet tona kan mbetur vet m 7 milion qe ende frymojn aty dhe heqin t zit e ullirit n n pushtetet sllave dhe sh rb tor ve t tyre. Dhe natyrisht, maqedonia dhe pushtetar t sllav menduan t vazhdojn reprezaljet edhe pas pavar sis saj m 1991, kujtuan se me dajak do ti mban n n disiplin shqiptar t, ndodh n shum ngjarje tragjike. P rs ri ne shqiptar t ishim ato q vriteshin nd rsa vras sit ishin sllav t dhe askush nuk p rgjigjej, urdhri ishte u prer t vriten me do kusht! Dhe p r k t asnj nuk u d nua, asnj sllav, asnj pushtetar , asnj milic, asnj ushtar , asnj! Ato k rkuan dhoma gazi p r shqiptar t, ato u ngrit n n k mb kund r shkollimit t shqiptar ve, ato sot jan n pushtet, t nj jtit sot udh heqin me shtetin i cili nuk tregoji n asnj rast kujdese minimale p r shqiptar t!. Ju duhet t dilni nga zyrat tuaja dhe shkoni n pjes t ku jetojn shqiptar t, t shikoni se si ato jetojn , n far kushtesh jetojn , t uleni me ato dhe t bisedoni, ti pyetni se ka ju mungon? Do t shihni se atyre gjith ka ju mungon, ato do tju tregojn sinqert dhe pa ekuivok se ka ju mungon. Jo! Nuk ju mungon vet m nj di ka, atyre ju mungon gjith ka, dhe kjo sht tragjikja me t cil n ju duhet t ndesheni, e jo t thirrni partit e pap rgjegjshme politike p r tu ulur n bisedime! Ato jan foshnja politike, ato nuk jan politikan me t cil t duhet t merreni seriozisht dhe tju jepni legjitimitet nd rkomb tar , ngase t gjith deri m nj. Jan t p rlyer me korrupsion, asnj nuk sht i past r. K tu e kam fjal n p r sllav t jo p r shqiptar t. Shqiptar t jan garnitur e re politike dhe ato nuk kan pasur koh q t vjedhin sa kan vjedhur sllav t. Shqiptar t asnj her gjat historis nuk njihen si popull zullumqar , edhe pse sllav t gjithmon kan punuar dhe punojn q ti p rshkruajn si t paft , t pa ditur, t eg r, njer z t cil t nuk din t b jn dhe mbajn shtet. Natyrisht, ato edhe sot e k saj dite punojn n k t drejtim, nuk ndalen, dhe gjejn p rkrah tek v llez rit e tyre p rtej karpateve. . T nderuar, maqedonia sht shtet ku jetojm edhe ne, dhe do t ishte marri t mendoni se ia duam t keqen vetvetes duke k rkuar at q na takon. Por p r ne sht mbushur kupa, nuk m intereson nj shtet ku as jeta nuk sht e sigurt ku njer zit vriten dhe vras si nuk kapet, nuk dihet bile kush vret, mos t flasim p r gj rat materiale veturat, banesat tona t cilat p r do dit thyhen nga hajdut t dhe askush nuk nd rmerr asgj. Sa p r informim do t ju tregoj se banesa ime n air edhe vjet edhe sivjet u thye nga hajdut t, kurse policia e butelit as q m ka njoftuar se vall i ka z n hajdut apo nuk i ka z n?! N sh rbim t kujt sht ajo polici? Kjo ishte sa p r informim, ngase nga qarqe t sigurta kam informat se banesat vidhen n pik t dit s, p r deri sa policia flen qet dhe nuk nd rmerr asgj , me t drejt parashtrohet pyetja mos vall policia bashk punon me hajdut t? Kjo informat sht vet m nj pik n oqean t nderuar. Ne na sht mbushur kupa me pushtetar t sllav kudo n krye kryetari i shteti sllav, kryetari i parlamentit sllav, kryetari i qeveris sllav, dhe t gjitha pozitat me r nd si dhe pesh i kan sllav t, e si t mendoj mir p r at shtet m tregoni? Nuk mund t kuptoj si munden shqiptar t t ulen ende me sllav t t bisedojn kur q me kushtetut ende sllav t manipulojn me shtetin n t gjitha sferat. Partit politike shqiptare dhe lider t e tyre nuk duhet t ulen n bisedime p r deri sa nuk rregullohet nj her e mir me konsensus shteti i maqedonis. Ndryshimi i kushtetut n radh t par. Ne m rgimtar t nuk duam t ngrihemi p rs ri n k mb , por n se edhe nj her ngrihemi n k mb , mendoj se do t jet fillimi i fundit maqedonis si shtet. . Pa dyshim se udh heqja politike e dob t mban p rgjegj sin kryesore p r problemet e grumbulluara, dhe, me q udh heqja politike p rb hej nga sllavofol sit prej koh sh, at her p rgjegj sia bie mbi ato. Pikpyetje sht se kujt i p rgjigjen k to njer z t cil t shtetin nuk e l viz n p r asnj milimet r p r t mir , p rkundrazi, p rkeq simi i jet u zgjerua deri n at mas sa q po t ishte europa mir e informuar, at her politikan t e pap rgjegjsh m do ti d rgonte nj nga nj p rpara gjykat s hag dhe ti gjykonte me aktakuz n p r gjenocid modern. Gjenocid sht edhe at her kur njeriu nuk i ka edhe kushtet minimale p r jetes , gjenocid sht kur njer zit jetojn rrug ve me f mijt e tyre, gjenocid sht kur familje t t ra han nj her n dit ose nuk han fare, gjenocid sht kur me dhjetra an tar t familjes flejn n nj dhom prej 16m katror nd rsa aty han , aty pastrohen aty! E pra gjenocidi nuk kuptohet nryshe, ngase njerzit nuk kan ku jetojn ose jetojn n m nyr mizerike. . Me q p rmisim t jetes nuk ka, me q keqsohet jetesa e banor ve t maqedonis , me q partit politike nuk ajn kok n dhe jan amator t tipit m t ul t njerzor me programet e tyre politike, at her e vetmja zgjidhje p r maqedonin sht protektorati nd rkob tar. K t protektorat duhet ta k rkojn t gjith banor t e maqedonis pa p rjashtim n se duan q jeta e tyre t p rmisohet brenda nj mandati, ndryshe, n se vazhdojn ti han kupallat (premtimet) e partive politike aktuale, at her do t jetojn edhe shum vite n mizer. . Europa aq e angazhuar n maqedoni duhet t kupton se banor t e maqedonis e kan humbur besimin tek lider t aktual, dhe duhet t nd rmer hapa konkret q banor t e maqedonis t p rmisojn jet n e tyre duksh m, sepse miljonat e eurove q vin nga vendet europjane harxhohen dikund, e ku harxhohen shtrohet pyetja? Asnj qeveri p r k to 15 vjet nuk ka qen transparente q t tregon se ku harxhohen k to miljona q vin nga fonde t ndryshme europjane. Po qe se europa nuk interesohet p r fondet e saja, at her duhet t nd rpres do ndihm drejtuar hajdut ve qeveritar, dhe k to fonde ti menaxhon vet. . Ne themi mjaft! Kjo gjendje katastrofike nuk mund t durohet m , prandaj edhe sportist t humbin jet n duke tentuar t ikin n m nyr ilegale n europ. K t europa nuk guxon ta lejoj m , dhe ne nuk do t lejom q t lejon nj gj t k till n t ardh shme, pa ka se z ri yn sht i vog l!. Shembulli i gostivarit me se miri e ilustron vonesen dhe impotencen e jonjekohesise ose te zhvillimit te sistemit njenacional te shtetit te lsdm-se para kerkeses per zyrtarizimin e flamurit shqiptar ne parlament, gjegjesisht te procesit te sovranitetit shtetformues per barazine e pjestareve te kombit shqiptar dhe kthimit te njekohesise ne sistemin administrative shteterorn ne favor te dy etnikumeve, perkatesisht te etnikumit maqedonas dhe te atij shqiptar ne maqedoni. A ka qene e mundur te shpetohet gostivari? Une do te thoja se jo. Pse jo? Per arsye se gostivari ne te vertete paraqitet si rast paradigmatic i krizes globale te pushtetit te gligorovit, ne te cilen si ne pasqyre shiheshte kursi i tij nacional-komunist. Dhe perfundimi, gjithashtu. Ngjarjet tragjike te 9 korrikut ne gostivar ne nje menyre te pervertuar te perzierjes se kerkesave sociale dhe nacionale te shqiptareve. Paraqiten dhe shkruan problemin esencial te domosdoshmerise se njohjes se procesit te sovranitetit te shqiptareve ne maqedoni. Pushteti i gligorovit dhe disa persona servile te ppd-se nuk kane dashur, e, ndoshta as nuk kane mundur te shohin permbajtjen demokratike te rebelimit institucional te rufi osmanit ne gostivar, perkunder faktit se ai u paraqit ne formen e shtremberuar, duke u lidhur me kerkesen qe te zyrtarizohet flamuri shqiptareve ne maqedoni. Ne fatkeqesine politike te rufi osmanit, megjithate duhen llogaritur kuadrot politik qe mbijetuan gostivarin politikisht, por jo edhe moralisht, kur rufi osmani u be dalezotes i flamurit shqiptar ne maqedoni lideret me politike pseudoshqiptare, qe dhunshem ishin instaluar si nje nevoje hibride ne fronin e dy partive, ministrat e ngujuar ne kabinitet e lsdm-se, mediokret e ceshtjes shqiptare, politikanet e kushtrimeve dhe mjekrrave, te koorruptuar dhe te paformuar per situaten, ne te cilen ndodhej shqiptaria dhe gostivari. Inteligjent, i afte, dinamik, por i rrethuar me pseudonacionalist, rufi osmani ne te vertete ishte i vetmuar. Por kjo megjithate nuk eshte e gjitha. Karriera politike e rufi osmanit filloi te ndertohet me fjalimet e tij te argumentuara ne parlament. Ne mandatin e tij dyvjecar, sa ishte ne parlament, u njoftua me te gjitha makinacionet dhe lojrat politike qe luheshin ne dem te interesave shqiptare ne maqedoni. Keto lojera njeherazi ishin ne dem te interesave shqiptare ne maqedoni, por ne vecanti edhe ne dem te vet atyre qe dirigjonin keto lojera prej ne background. Cdo fjalim apo propozim i rufi osmanit ishte i destinuar te deshton ne aklamacion per shkak te mbivotimit nga mazhoranca e lsdm-se ne parlament. Per kete arsye rufi osmani vendosi qe te leshoi parlamentin dhe te kandidohet ne vitin 1996 per perfekt ne komunen e gostivarit. Kandidatura e tij u kororizua me fitoren bindese qysh ne rrethin e pare te zgjedhjeve karshi kundershtarit te ppd-se. Ardhja e tij per perfekt ne komunen e gostivarit do te shenon nje rikthim ne ceshtjet fundamentale te shqiptareve ne maqedoni. Ky rikthim, sic thote rufi osmani, bazohet ne fitoren e pas shtate vjetesh te pavaresimit te maqedonise, jorastesisht ceshtja e perdorimit te flamurit shqiptar ngeli ceshtje e hapur per nje arsye te thjeshte se ceshtja e flamurit lidhet me ceshtjen e vatanit dhe ka nje rendesi paresore per barazin e pjestareve te kombit shqiptar ne maqedoni. Qe te kuptohej emri i superioritetit politik flamur , qe lidhet ngusht me ceshtjen e vatanit, duhej nje ngarkese e ngjeshur ne veprimtarine politike te rufi osmanit dhe nje pushim ritmik i gjalle, nje terapi politike per vetedijesimin e forcave politike shqiptare dhe per nje veprim konkret ne realizimin e platforms politike te pdsh-se, por me teper duhej te permbusheshin premtimet paraelektorale dhe nje prej ketyre premtimeve ishte pikerisht zyrtarizimi i flamurit kombtar shqiptar ne maqedoni, te cilin premtim vete rufi osmani e zbatoi edhe ne praktike duke respektuar gjer ne fund vendimin e keshillit komunal te gostivarit. Ne kete veprim te rufi osmanit u trazuan menjehere shpirterat shovenist ne maqedoni. Por atehere, cka ndodhi? Ne kete trazim dhe klime politike, ne te cilen qendrimet denigruese dhe gjuajtje me fjale shpate pas shtrigave rrenimi kushtetues , ilirida , cenimi i sovranitetit dhe integritetit territorial te maqedonise e me vone separatizem , te formuluar ne kuader te nje fushate te papare gebelsiane te masmediave maqedonase ne krye me protagonistin kryesor - kryetarin e gjykates kushtetuese te maqedonise, kane prodhuar nje zhurme te tmerrshme, ne te cilen eshte mbytur e verteta reale e kerkesave te drejta te shqiptareve ne maqedoni, ne te cilen eshte mohuar e drejta e perdorimit te flamurit, e cila eshte e lidhur ngushte me te drejten e sovranitetit te shqiptareve, por para se gjithash eshte mohuar vetqeverisja e pushtetit local ne maqedoni. Tragjedine e vet politike rufi osmani, pak a shume e ka pergatitur edhe ne dogmatizmin e vet te superioritetit politik, sidomos me qendrimin nencmues ndaj sistemit te institucioneve nacionalkomuniste te pushtetit te gligorovit, por edhe me vleresimin e gabuar politik ndaj partneritetit iluzor te ppd-se dhe te lsdm-se. Duke mos njohur veprimin e mendimit politik te diktatures parlamentare, as mentalitetin titist qe mbizoteronte ne te dhe as elementet e infiltruar te udb-se ne radhet e pdsh-se, rufi osmani nuk ishte ne gjendje qe ne propaganden e shfrenuar kunder personalitetit politik shqiptar, qe filloi menjehere mbas ardhjes se tij per perfekt ne komunen e gostivarit nga masmediat sllavomaqedone, te njihte edhe kontributin e atyre faktoreve politike dhe shteteror te nojur mire ne ish-sistemin, te njihte mire kontributin e meparshem te gligorovit, te njihte kontributin e institucioneve autoritare te nacionalizmit, trashegimine e tyre ne lsdm, qe si parti shtetformuese e sllavomaqedoneve dhe loja e shtetit , qe nuk njohin e nuk respektojne normat juridike dhe morale te shoqerise se qyteteruar, prandaj duhet te disiplinoheshin dhe te qyteteroheshin me masa repressive te shtetit me preambulle nacionaliste, te njihte metodat e sulmeve dhe linceve politike te regjimit policor, te perpunuar ne projektin e cervenkovskit, ne te cilin, per zgjidhjen e ceshtjes se flamurit shqiptar, propozoheshin masa diabolike, krijimi i psikozes se pershtatshme, presioni i aparatit shteteror dhe nxitja e revoltave, qe nga cervenkovski do te mbyteshin me gjak. Rufi osmani nuk vuri re (e si mund te vinte re) se po fillonte ta pesonte edhe ajo shkalle barazie e popullit shqiptar qe eshte arritur me pare, qysh ne kushtetuten e meparshme te rsm-se. Si pasoje e politikes nacional-komuniste qe fajtorin e ka kerkuar ne te kaluaren dhe ne te tashmen, pushteti i gligorovit i instaluar ne vitet e 90-ta ne vend qe t i avancoje te drejtat shqiptare te proklamuara deklarativisht qysh ne sistemin komunist, njeheresh arriti arbitrarisht t i eliminoje shqiptaret nga subjektiviteti shtetformues ne maqedoni dhe me pastaj demokracine te zevendesoje me diktature parlamentare, ku shumica slave mbivoton dhe imponon vullnetin politik mbi pakicen shqiptare, kurse partite shqiptare dhe lideret e tyre nen diktatin e gligorovit qene shnderruar ne kuklla eksperimental, ndersa kerkesat e drejta dhe legjitime te shqiptareve satanizoheshin me regjine e pergatitur prej me pare. Prandaj nuk te cudit fakti kur, si pasoje e kesaj regjie, edhe prodhimi i vetqeverisjes shqiptare ne pushtetin local beheshte hale ne sy, i pergjuar nga organet e sigurimit shteteror, i satnizuar apo i bojkotuar nga pushteti qebdror, shqiptaret privoheshin nga e drejta nacionale per perdorimin e flamurit shqiptar, kurse perfektet dhe kryetaret e keshillave komunal pushteti i gligorovit i paralajmeronte, i thirrte ne biseda informative, i frikesonte, i ndjekte penalisht me procese te montuara gjyqesore dhe ne fund edhe do t i denojne me denime dakronike. Ne anen tjeter. Megjithate, rufi osmani ka pasur qendrimin e tij per politiken e plagiatit politik te arber xhaferit, te transparences se premtuar per instalimin e bordit shqiptar ne maqedoni jo vetem si anetar i pdsh-se, po, per me teper, edhe si iniciator per krijimin e ambientit te perbashket politik shqiptar ne maqedoni besnik i sinqerte i idese se bashkimit te dy partive, pra ppdsh-se dhe pdp-se ne subject te ri pdsh. Kete ai do ta quaj profilizim politik ndoshta perfundimtar te subjektit politik shqiptar ne maqedoni ne kete faze te vetedijes politike te popullit shqiptar , nga i cili profilizim politika dhe transparenca utopike e arber xhaferit ne maqedoni do te vije duke u distancuar gjithnje e me me thellesi. Xhaferi, qe percaktonte politiken ne pdsh, qe deri dje e vleresonte pozitivisht punen e rufi osmanit ne zbatim te idese se instalimit te bordit shqiptar ne maqedoni, pas ardhjes se tij per perfekt ne komunen e gostivarit, filloi menjehere qe per rufi osmanin te bej vleresime negative e per kete politike, qe ne realitet ishte politike e tij, ta quaj politike te gabuar e te deshtuar, kurse vete rufi osmanin e shpalli si politikan narcisoid. Ne kete qendrim xhaferi gezoi perkrahje morale nga lideri i ppd-se dhe ndihme konkrete dhe efikase nga pseudonacionalistet te cilet u gropuan ne monopolin e tetovareve dhe ne kuvendin e bashkimit mekanik te kryesive te ppdsh-se dhe pdp-se materializuan konkretisht kuptimin e ketij mendimi qe te fitoje plagiati utopik i transparences politike te arber xhaferit, duhet te humbase projekti i rufi osmanit i materializuar prej 15 faqeve dhe konkret me specifikat e veta per shqiptaret e maqedonise, pse jo? Rufi osmani tashme ishte percaktuar per pushkatim partiak dhe politik kunder tij u hap sezoni i gjahut, u pergatit me direktiven e thacit nje referat i montuar dhe denigrues kunder personalitetit te rufi osmanit dhe lexohet nga nje bashkevendes i tij ne kuvendin e bashkimit. Pas leximit te ketij referati denigrues filloi linci partiak dhe politik i rufi osmanit, qe me vone ekzekutimin e tij do ta realizojne komunistet e cervenkovskit. Dhe sakrifikimi i lirise se rufi osmanit dhe fati i statusit te shqiptareve ne maqedoni do te behet kusht i heshtur i afirmimit te kujdoqofte. Pushtetmbajgtesit e lsdm-se per te larguar vemendjen e opinionit publik maqedonas nga devalvimi i denarit, shperthimi i aferave te ndryshme finanasiare dhe te kollapsit total ekonomik, por edhe duke krijuar divergjenca te medha permes elementeve te infiltruar ne radhet e pdsh-se, me me qejf ne gostivar pane vetem rrenim kushtetues , cenim te sovranitetit dhe integritetit te territorial , shkuan aq larg dhe nen ndikim ta albanofobise zbuluan terrorizmin e shqiptareve ne gostivar. Per kete vleresim denigrues, por edhe ne saje te manipulimit me famurin shqiptar nga ana e lsdm-se, ka ndodhur mbledhja e nates fatkeqe te 8 korrikut ne parlament. Ne kete mbledhje do te miratohet ligji per legalizimin ironic te flamurit shqiptar dhe po ky ligj, ne mungese te presidentit te shtetit, do te nenshkruhet nga nenkryetari i parlamentit, me c gje nenkuptohej joserioziteti i vete ligjit, me te vetmin qellim qe te justifikohet skenari i dhunes shteteror i pergatitur nergut per shqiptaret dhe per rebelimin institucional te rufi osmanit. Ne lidhje me kete ligj dhe nenin 48 te kushtetutes se maqedonise, ku bazohet ky ligj, rufi osmani per flaken do te deklaron ky parlament duke miratuar ligjin ne fjale beri obligimin e plote te vendimit te gjyqit kushtetues, ne te cilin bazohej edhe vendimi i keshillit komunal. Mirepo, dallimi eshte esencial perderisa vendimi i keshillit komunal legalizonte perdorimin e plote dhe te barabarte te flamurit shteteror dhe te atij shqiptar e turk, ndersa parlamenti ben legalizimin zyrtar ironic te flamujve te nacionaliteteve dhe legalizon kete perdorim ne dimensionin privat e kulturor. Ne kete drejtim deshiroj te mohoj edhe nje teze tjeter qe qarkullon ne opinion, ne te cilin thuhet se ceshtja e te drejtes se perdorimit te flamurit, te bazuar ne nenin 48 te kushtetutes nuk implikon normimin e kesaj te drejte me ligj te caktuar dhe prandaj nje ligj i kesaj natyre ndoshta ka qene i panevojshem, ndodhta eshte dashur te sillet ndonje udhezim per perdorim, dhe asnje akt juridik. Nga ky shpjegim shihet qarte se legalizimi ironic i flamurit shqiptar ka pasur krejtesisht prapavije tjeter. Ne sfond te pushtetit te gligorovit prej perpara eshte pergatitur skenari tragjik i dhunes policore per disiplinimin e shqiptareve dhe te rufi osmanit ne gostivar. Varianti me i dhembshem i ketij skenari, sic shprehet rufi osmani, eshte veprimi, per fat te keq, i kolones se peste shqiptare. Poe veprim edhe me fatkeq ka qene heshtja e pseudoministrave shqiptar te ppd-se dhe preskonferencat e panevojshme here shqip e here maqedonisht te lidereve te pdsh-se. Ata te mbetur shtatezene me dosje te inkriminuar nga gligorovi dhe cervenkovski, por edhe ne saje te smirezise qe kishte lindur ne shpirtin e tyre me rritjen e karizmes se rufi osmanit, gjithashtu, dhane ndihmesen e tyre ne pergatitjen e skenarit tragjik ne gostivar. Mos te harrojme rebelimi institucional i rufi osmanit ishte dhe do te mbetet emer superioritetit te idese kombetare qe kerkon zgjidhje politike, sociale, ekonomike dhe kulturore per shqiptaret ne maqedoni. Ndjenja e superioritetit te rufi osmanit do te detyroje te mblidhen kreret e lsdm-se dhe te sjellin nje ligj, qofte edhe gjysmak dhe ironic, ne favor te shqiptareve dhe, nen ndikim te tij, parlamenti do te shfuqezon vendimin e gjyqit kushtetues te maqedonise. Rufi osmani, brenda kornizave te sistemit juridiko-kushtetues te shtetit, do te luaj me kreret e lsdm-se lojen e xhalutit dhe davudit. Do te refuzoje cdo post te larte shteteror te dhuruar nga gligorovi dhe do te rebelohet shqip para kercnimit te cervenkovskit. Keto ishin shkaqet kryesore qe motivuan pushtetin e gligorovit dhe kreret e lsdm-se ne background te shtetit te pergatisin nje skenar shovenist ne gostivar, qofte edhe me dimensione te pergjakshme, me te vetmin qellim qe te deshmohet para opinionit vendas dhe te jashtem se funksionon shtetit i lsdm-se. Ky demonstrim i brutalitetit policor do te mbetet nje njolle e zeze ne historine e fitores se dhunshme te lsdm-se, qe do te karakterizohet me vone, ne zgjedhjet e treta parlamentare, me humbje te pushtetit dhe shtetit te lsdm-se, qe per shqiptaret do te jete nisje per ne betejen e pare qe do te zhvillohet ne vitin 2001! Mos te harrojme qendrimin e ashper dhe kritik te rufi osmanit per disa politikan shqiptar ne maqedoni. Rufi osmani ne lidhje me qeshjet ironike te ministrave te ppd-se tha edhe nje fjale gushterska nasmevka. Kurse alitin e ppd-se ne fokus do ta quaj rrahman morine dhe veprimin e tij politik ne shtetin e lsdm-se do ta konsideron si te demshem per shqiptaret e maqedonise. Por nuk do te mbetet vetem me kaq. Ne fazen e pergatitjes se kuvendit te bashkimit, mes ppdsh-se dhe pdp-se, ne nje prej mbledhjeve te kryesise qendrore te parties se vet, rufi osmani per shume ceshtje do te ndertoje qendrimin e vet konsekuent per veprimin e ardhshem politik. Ne paraqitjen e projektit te tij para delegateve ne kuvendin e bashkimit haptazi edhe ne diskutim do ta kundershtoje plagiatin utopik te transparences politike te dimensionit sofistik te arber xhaferit, madje veprimin e tij politik do ta konsideroje si tendence manipulative te njemendesise neokomuniste mbi administraten partiake te pdsh-se. Me argumente konkrete dhe bindese rufi osmani do te kerkonte qe selia e pdsh-se te transferohej ne shkup dhe do ta demaskonte monopolin e tetovareve ne kryesine qendrore te pdsh-se. Ne parim do te mbetet luftetar kunder diskriminimit te pakuptimte te perfaqesuesve te pdsh-se nga shkupi, struga, kumanova dhe nga qytet tjera. Kurse per menduh thacin ne letren qe i dergon arber xhaferit dhe qe e ben publike ne flake shkruan propozoj per nenkryetarin menduh thaci te gjendet ndonje punesim adekuat dhe ne kete menyre te shperblehet per aktivitetin e tij te deritashem ne parti, e njekohesisht te relaksoje vetveten nga obligimet e shumta partiake te cilat ne menyre permanente i mban ne supet e veta, dhe te krijohet hapesire per angazhime te kuadrove te reja ne administraten partiake. Me kete qendrim kritik dhe shpesh me perdorimin e sintagmave politike te shitur , kolaboracioniste , mojsi golema , hamza kastriota dhe te bera publike per opinion, te cilat ne menyre direkte kane manifestuar permbajtjen e demaskimit te pseudolidereve shqiptar, ne betejen politike me pushtetmabjtesit e lsdm-se, rufi osmani do ta lene vetem bashkepartiaket e tij ne gostivar dhe lidershipi i pdsh-se do te kerkoje prej tij sakrificen e projektit politik kriza politike me autor arber xhaferin. Kurse pseudoministrate ppd-se te ngujuar ne kabinetet e lsdm-se do te bejne sehir prej larg dhe nuk do te informojne per intervenim policor te 9 korrikut ne gostivar. Po te provonim - sado qe te mos duket keshtu - ta perkujtojme tragjedine e gostivarit pa sakrificen e saj te dhimbshme, dhe sikur kjo gje te mos ishte pjelle edhe e pseudolidereve shqiptar, ajo prapseprap do te na dale tragjike me vleresimin e rufi osmanit. Marre objektivisht, ngjarjet tragjike te 9 korrikut, gjithsesi, do te ndodhnin, 9 korriku ka qene nje skenar i parapergatitur, te cilen e konfirmuan ne teresi udheheqesit me te larte maqedonas, duke filluar nga gligorovi, cervenkovski e cokrevski dhe te njejtet ia bene qarte me dije opinionit me te gjere se flamuri kombetar shqiptar ka qene vetem pretekst per nje intervenim te asaj natyre me qellim disiplinimi te forcave politike shqiptare te cilat zbatuan nje politike qofte edhe komunale ne kundershtim me deshirat dhe aspiratat e politikes zyrtare maqedonase rufi osmani, per sehirin e funksionareve te ppd-se, vazhdon dhe thote sikur funksionaret shqiptare te ppd-se te cilet participojne ne qeverine aktuale maqedonase, te kishin bere sherbimin me te vogel, gjegjesisht te kishin informuar kryetarin e komunes ose keshillin per daten e intervenimit brutal policor, do te kishin parapergatitur terrenin politik qe te evitohej gjithe ajo qe ndodhi, te mos lejohej ne asnje menyre ndeshja e drejtperdrejte e protestuesve joviolent shqiptar me forcat policore kurse per politiken pseudonacionaliste te pdsh-se dhe ne vecanti per kreret e saj, rufi osmani nxjer n shesh nje te vertete shume te hidhur dhe per flaken deklaron pergjegjesia objective e pdsh-se konsiston me faktin se kjo parti, vecanerisht kryesia qendrore, kryesia e deges, keshilltaret komunale dhe shume aktiviste te cilet kane qene ne liri, nuk kane kanalizuar protestat e qeta spontane te shqiptareve dhe nuk kane parapenguar ne menyre preventive qe keta protestues te mos behen pre e brutalitetit policor maqedonas. Edhe ne radhet e pdsh-se ka skenderbe te kushtrimeve dhe te mjekrrave, te cilet jane te tille gjithmone para se te filloje beteja politike e pastaj shndrrohen ne hamza kastriota dhe mojsi golema dhe nuk i gjen njeriu. Te njejtit perseri dalin ne siperfaqe pasi te kishin perfunduar te gjitha betejat. U apeloje te tilleve qe ta ndryshojne fjalorin dhe veprimet politike, sepse realiteti tanime eshte i hidhur per ta dhe le t i leshojne radhet e pdsh-se sepse opcioni politik i pdsh-se eshte nje sacrifice e madhe, e cila nuk kaperdihet lehte. Pas procesit te montuar gjyqesor politik kunder rufi osmanit dhe te tjereve dhe me vone shqiptimi i denimit drakonik kunder te dyve ne gjyqin e gostivarit, vete shqiptaret, pa dallim ngjyre partiake dhe pa ngarkesa ideologjike, kuptuan shume me teper dhe shume me heret per lincin politik te pergatitur per rufi osmanin. Por shqiptaret filluan te flasin vetem atehere, kur pane se fati politik i rufi osmanit ishte njekohesisht edhe fati i tyre kushtetues ne maqedoni. Kjo do te thote se me protestat liri per rufi osmanin shqiptaret para se t i jepnin perkrahje rufi osmanit kerkonin te arrinin qellime politike se pari, te manifestonin revolten e tyre per poziten e disfavorshme te statusit kushtetues, te cilen ua mori pushteti i gligorovit pa pyetur vullnetin e tyre politik dhe, se dyti, te kerkonin partneritet te plote kushtetues dhe jo partneritet iluzor ne ekzekutiven e shtetit. (hasan kamberi). Gjith ka dihet atentatori sh titet n liri, nj ri prej organizator ve pun sohet n mpb, porosit sit rrin n parlament!? Pjes tari i u k-s, i cili e filloi konfliktin m 2001 duke hyr n tanush dhe e sh noi fundin e tij duke dal deri n hara in , po tenton t gjej p rgjigje p r pyetjen kush dhe pse deshi ta vras n tetor t 2001-shit n af rsi t vitis. Lobi nr 173, 24 qershor 2004 para sakt sisht tri jav ve parlamentari i vet m i pdk-s , xhezair shaqiri, n selin e partis tij n shkup-veri n pres-konferenc i ofroi opinionit d shmi t reja p r prapavij n e tentimit p r vrasjen e tij m 18 tetor t vitit 2001 n af rsi t vitis , n kosov. Ish-komandanti i u k-s , hoxha, p rfaq suesve t fuqis shtat ua prezantoi incizimin nga d shmimi i demir jakupit dhe ekrem ahmetit nga ana e pjes tar ve t ish-policis ushtarake t u k-s menj her pasi q ata jan kapur p r shkak t pjes marrjes n atentatin mbi shaqirin. Lexojeni me kujdes kronologjin e parashtruar t ngjarjeve t nd rlidhura me tentimin p r vrasje t xhezair shaqirit hoxha dhe do t shihni se edhe k saj radhe viktima ofron momente t reja lidhur me atentatin e tij. Hoxha, i cili pas sh rimit n spitalin e baz amerikane bondstill prej plag ve t shkaktuara me tet plumbat q kan p rfunduar n trupin e tij, diku n fund t vitit 2001 e deri m sot p rs rit rr fimin e nj jt. N videoincizim demir jakupi, njeriu i cili n kosov e ka organizuar atentatin, dhe ekrem ahmeti, i cili e ka vozitur vetur n n t cil n ka qen atentatori sahit ajvazi, pranojn se tentimi p r vrasjen e hoxh sht kryer me urdh r t ridvan nezirit dhe zylfi adilit qufa, t cil t gjat atentatit kan qen n maqedoni. Jakupi dhe ahmeti japin detaje se si ahmeti dhe ajvazi me vetur n e tyre e kan ndjekur hoxh n deri te fshati banja e kllokotit, n viti, se si jan ndalur n hyrje t fshatit duke u b r gjoja se u sht prishur vetura, me q llim q ta presin shaqirin. E konfirmojn verzionin e xhezair shaqirit se ai e ka ndalur vetur n e tij kur i ka njohur, se i ka pyetur n se kan nevoj p r ndihm dhe kur prej tyre ka marr p rgjigje se nuk kan nevoj p r ndihm , n t ka sht n sahit ajvazi derisa hoxha ka l vizur drejt vetur s tij i kthyer me shpin nga ata. Pas 8 plumbave t shkrepur nga revolja e fuqishme tt, atentatori sahit ajvazi dhe vozit si ekrem ahmeti e kan braktisur vendin e ngjarjes t bindur se shaqiri sht i vdekur. M pas jan nisur drejt ferizajt, ku bashku me demir jakupin kan drekuar n nj piceri n af rsi t stacionit t autobusave. Jakupi dhe ahmeti d shmojn se nga v llai i ridvan nezirit, beqir sinani paraprakisht kan marr 3. 000 franka zvicrane, prej t cilave sahit ajvazi ka marr pjes n m t madhe p r ta paguar borxhin nga blerja e vetur s. D shmojn edhe se kur kan kuptuar se hoxha sht gjall n m nyr ilegale kan kaluar kufirin dhe jan gjetur n radush , n an n maqedonase. K tu flasin edhe p r ngjarje interesante. Me fjal t tjera n radush jan vendosur n sht pin e parlamentarit aktual rafiz aliti m suesi, i cili nuk ka fshehur d shp rimin e tij se dikush ka tentuar ta vras hoxh n, madje edhe ka filluar t qaj dhe pand rprer i ka pyetur jakupin, ahmetin dhe ajvazin n se dijn di ka p r atentatin. K ta, nga ana tjet r, kan zgjedhur t heshtin, nd rsa m suesi as q ka nd rruar se i ka gostitur pik risht organizator t dhe ekzekutor t e atentatit mbi hoxh n! Ka p rmban materiali rrept sisht i besuesh m i dsk-s? Xhezair shaqiri hoxha n pres-konferenc n e p rmendur gazetar ve t pranish m u dha n shqyrtim edhe nj material t dsk-s n t cilin operativisti i saj, n baz t prononcimeve t bashk pun tor ve t sh rbimit, i em ron organizator t dhe ekzekutor t e atentatit mbi t. Materiali sht ofruar si demant m i mir i pohimit t z dh n ses at hershme t mpb-s , miriana kontevska, t parashtruar m 30 prill t vitit 2004 n t p rditshmen vreme se ata nuk kan t dh na p r p rzierjen e sahit ajvazit n tentimin p r vrasjen e hoxh s. N material si organizator dhe ekzekutor t atentatit mbi hoxh n jan p rmendur ridvan neziri, v llai i tij beqir sinani dhe sait (n dokumentin e dsk-s mungon nj h n emrin) ajvazi. N sh nimet e pun torit operativ n dokumentin e dsk-s thuhet njohurit e prezantuara nga burimi i konsideroj t sakta, gjegj sisht t prezantuara n m nyr t besueshme. Dokumenti rrept sisht i besuesh m i dsk-s mban dat n 11 janar t vitit 2002! Nd rsa kontevska p r vreme shprehet se nuk ka informata se polici i p rjashtuar sahit ajvazi k rkohet nga unmik-u dhe kfor-i, por p rmes interpolit, me q n kosov qysh m 2002 p rfundoi procesi kund r ndihm sve t tij demir jakupit dhe ekrem ahmetit, t cil t n m nyr t plot fuqishme jan d nuar me nga 6 vjet burgim dhe tani jan atje jan n vuajtje t d nimit me burg. K tyre dit ve do t tregohet se kontevska ka t drejt. Unmik-u dhe kfor-i nuk kan shpallur fletarrest nd rkomb tar p r sahit ajvazin, por dokumenti i p rmendur p r t cilin nga mpb-ja nuk fituam as konfirmim, as demante se sht i besuesh m, d shmon se fare nuk sht e sakt se mpb-ja, ose dsk-a po ashtu nuk e kan ditur se ajvazi sht njeriu q ka sht n mbi shaqirin! Por, p r k t , nga ana tjet r, z dh n si i ri i mpb-s goran pavllovski (shiko boksin! ) n aspektin juridik na m son se kjo fare nuk sht me r nd si, me q edhe n se ekziston fletarrest nd rkomb tar p r ajvazin, maqedonia nuk do ta dor zoj n ndonj vend tjet r shtetasin e saj. Pavllovski na e p rmend mund sin q hoxha t parashtroj kall zim penal kund r njeriut q ka tentuar ta vras. Gjith ka sht e qart , mir po edhe pas d shmive m t reja q lidhur me tentimin p r vrasjen e tij n tetor t 2001-shit n af rsi t vitis , kosov , i ofroi xhezair shaqiri hoxha, sht krejt sisht e qart se m shum persona konfirmojn se demir jakupi, me urdh r t ridvan nezirit dhe zylfi adilit qufa, e ka organizuar atentatin mbi hoxh n. Se sahit ajvazi, i shoq ruar nga vozit si ekrem ahmeti e ka pritur hoxh n dhe n t pas shpine ka sht n me 8 plumba nga revolja e tij. Vozit si d shmoi se m pas p r k t e ka informuar edhe jakupin dhe nezirin, se edhe jakupi nga ana e tij i sht lajm ruar ridvan nezirit q ta informoj se urdh ri sht zbatuar. Ajo q i shton gjith k tij rasti nj shije plot suese t intrig sht fakti se ridvan neziri gjat ver s kaluar (9 korrik 2003 n mesdit , thuajse n vet qendr n e qytetit, te qt air anja) sht vrar prej deri tani 6 personave t pazbuluar e t maskuar, t cil t ia arrijn q me dy vetura t vijn dhe t zhduken pa gjurm nga ky vend zakonisht i frekuentuar menj her pas vrasjes nezirit si edhe kat r personave t cil t jan hasur aty rast sisht. Ngush llues sht fakti se mpb-ja shprehet se hetimi p r rastin nuk sht harruar, dhe se n k t rast sht duke u punuar n m nyr intensive. Nj pikanteri plot suese sht pranimi paraprak i vet ridvan nezirit lidhur me at se kush e ka organizuar atentatin mbi hoxh n, por me urdh r t ish-shtabit kryesor t u k-s! Nd rsa an tar t tij kan qen paku 5 parlamentar aktual. Krahas liderit t bdi-s ali ahmeti, an tar t shtabit kan qen g zim ostreni, si shef i tij, fazli veliu dhe nazmi beqiri, si an tar t tij. E t mos flasim se edhe komandant qufa ka qen an tar i shtabit, e k t p r veten e thot edhe v llai i ridvan nezirit, beqir sinani. A nevojitet shum imagjinat ndaj prej gjith k saj t konstatohet se kush e ka porositur atentatin e hoxh s? A e p rforcon ose dob son pohimin e k till fakti q njeriu i cili padyshim ka sht n n hoxh n, sahit ajvazi, sht p rjashtuar nga akademia policore jo p r shkak t faktit se sht i dyshuar p r vrasje, por p r shkak t diplom s falsifikuar p r arsim t mes m? Dhe se sht n liri dhe nuk i mungon asnj qime nga koka me q unmik-u dhe kfor-i kan harruar t l shojn fletarrest nd rkomb tar, i cili edhe n se l shohet nuk do t ndryshoj asgj , me q maqedonia nuk i dor zon shtetasit e saj n vende tjera. Nd rsa mund sia q xhezair shaqiri ta arrij drejt sin q ndron n parashtrimin e kall zimit privat penal (k tu pajtohen koleg t z dh n t mpb-s dhe t osbe-s shiko boksin). Nga ana tjet r, me q rasti nuk sht i pastruar, i shqyrtuar deri n fund, nuk ka kurrfar pengese q zylfi adili qufa shpejti t pun sohet n mpb. N se hoxha ia arrin ta nxjerr drejt sin n drit , at her n sken do t dal rregullorja p r marr dh nie pune e mpb-s! Dhe n k t m nyr duket se gjith ka sht e njohur atentatori sh titet n liri, nj ri prej organizator ve pun sohet n mpb, porosit sit rrijn ulur n parlament!? Kulmi i ironis do t ishte q t gjith personat e p rmendur t p rzier n k t rast t parashtrojn ankesa private kund r hoxh p r shpifje kan rast t shk lqyer q t fitojn satisfaksion gjyq sor. Dit ve t fundit jemi duke tentuar q prej koleg ve t huaj, prej diplomat ve etj. T fitojm p rgjigje n pyetjen ka do t ndodhte n vednin tuaj n se nj an tar i parlamentit akuzon paku 4 parlamentar t tjer p r p rzierje n tentimin p r vrasjen e tij?. Madje edhe ata t cil t jan m suar q t mos shqet sohen tep r lidhur me ngarjet t cilat ndodhin n shtet, n m nyr t habitur na shikonin kur ua parashtronim pyetjen, dhe sipas rregull komentonin kjo nuk sht e mundshme, madje as k tu. Por, n befasin e tyre m t madhe fitohet p rshtypje se megjithat gjith ka sht e mundshme. Let rk mbim me mpb-n ajvazi sht larguar nga akademia policore p r shkak t falsifikimit, jo p r shkak t asaj q ka marr pjes n atentatin mbi hoxh n, organizatori i supozuar qufa shpejti do t pun sohet n mpb! Goran pavllovski, z dh n i mpb-s sait ajvazi i larguar nga m simi p r shkak t falsifikimit t diplom s, e dijm se k rkohet nga unmik, por p r t nuk sht l shuar fletarrest nd rkomb tar, por edhe n se l shohet shteti nuk sht i obliguar q ta dor zoj. Nuk ekzistojn pengesa q qufa shpejti t pun sohet n mpb. Rasti i vrasjes ridvan nezirit (dhe 4 personave tjer) nuk sht harruar, por n t punohet n m nyr intensive. T nisemi me radh ka i d rgoi lobi goran pavllovskit, z dh n i mpb-s 1. E p rditshmja vreme m 30 prill t vitit 2004 botoi nj artikull n t cilin pohon se sait ajvazi t cilin kfor-i dhe unmik-u e k rkojn p r shkak t pjes marrjes n tentimin p r vrasje (n n ntor t vitit 2001 n vendin banja e kllokotit n af rsi t vitis n kosov) t xhezair shaqirit hoxha, ish-komandant i u k-s , tani deputet n kuvendin e rm-s sht duke ndjekur kursin p r polic n akademin policore n idrizov. Artikulli sht i ilustruar me faksimilen e fletarrestit p r sait ajvazin (gnjilane rui warent 0337-01, gnjilane rui case v01-4207). N artikull citohet z dh n sja e at hershme e mpb-s , e cila konfirmon se sait ajvazi sht kursist, porse mpb-ja nuk ka kurrfar informate p rmes interpolit p r k t person. Kontevska premton se mpb-ja do t`i nd rmarr t gjitha masat p r ta shqyrtuar rastin. 2. M 11 qershor t k tij viti n selin e pdk-s n shkup sht mbajtur pres-konferenc n t cil n deputeti xhezair shaqiri prezantoi video-incizim me prononcimet e dy personave pjes marr n atentatin mbi t , n t cilin ata si organizator i p rmendin ridvan nezirin, i vrar m 9 korrik t vitit 2003 n qendr n tregtare air anja dhe zylfi adili qufa, gjoja shef i kabinetit t z vend sministrit t pun ve t brendshme, hazbi lika. N pres-konferenc u prezantua edhe raporti i dsk-s (e. Nr. 30. 32 02 nga 11. 01. T vitit 2002) n t cilin si nj ri prej pjes marr sve n atentatin e shaqirit sht p rmendur edhe sait ajvazi nga babai samiu, n na minde, lindur m 12. 01. T vitit 1981 n shkup, jeton n fsh. Mojanc fsh. Hara in. Pyetje - deri ku sht kontrolli i premtuar i t dh nave p r rastin? Vall , sait ajvazi sht ende kursist p r polic n idrizov? - a sht dokumenti i p rmendur i dsk-s i besuesh m? Dhe n se sht , si ka mundur t ndodh q nj person i dyshuar p r vrasje t gjendet n nj kurs p r polic n idrizov? - a ka mpb-ja tani t dh na zyrtare se ajvazi k rkohet nga kfor-i dhe unmik-u? - a sht personi zilfi adili qufa i pun suar n mpb? Dhe n se sht , a i sht i njohur mpb-s se i nj jti p rmendet si nj nga organizator t e atentatit t tij n kosov n m shum raste, jo vet m n incizimin e ofruar nga xhezair shaqiri, por, t p rmendim edhe nj rast, edhe n intervist n e tij p r javoren lobi (25. 02. 2002)? - ka ka nd rmarr mpb-ja dhe ka ka nd r mend t nd rmarr lidhur me k t rast? - deri ku sht hetimi p r vrasjen e ridvan nezirit, i p rmendur si organizator i atentatit t shaqirit, si edhe 4 personave tjer , me `rast u l nduan edhe 5 persona, m 9 korrik t vitit 2003 n mes t dit n qendr n tregtare air anja n shkup? Dhe ka fitoi si p rgjigje z dh n si i ri i mpb-s n t gjitha pyetjet tona u p rgjigj n m nyr grupore, por mjaft t qart. Ja se ka na shkroi goran pavllovski pas t dh nave t kontrolluara lidhur me sait ajvazin, sht konstatuar se ai posedon diplom t falsifikuar dhe p r shkak t k saj sht m njanuar nga m simi n akademin policore. Kontrollimet treguan se edhe 15 kandidat t tjer kan pasur diploma t k tilla dhe t gjith ata tashm jan p rcjell n sht pi. Mpb-ja e pranoi gabimin, por e arsyetoi se ai ka ndodhur p r shkak t koh s shkurt r q komisioni e ka pasur n dispozicion. Konfirmojm se sait ajvazi sht njeriu q e k rkon unmik-u, por me em r tjet r. Pas tij ende nuk sht l shuar fletarrest nd rkomb tar, por edhe n se l shohet, shteti nuk sht i obliguar q t dor zoj qytetarin e vet n ndonj vend tjet r. Unmik-u do t jet i detyruar q t r dokumentacionin p r t ta rid rgoj n maqedoni, e pastaj autoritetet tona do t vler sojn n se ka hap sir p r ndjekje t re. Zylfi adili qufa shpejti duhet t pun sohet n mpb. Pengesa ligjore p r k t deri n k t moment nuk ekzistojn. N se kund r tij parashtrohet kall zim privat penal p r vepr n si sht vepra e p rmendur dhe n se d shmohet se sht fajtor at her mpb-ja do t nd rmarr aktivitete t parapara me rregulloren p r marr dh nie pune t mpb-s. Nga kosova, ku sht p rmendur se ka ndodhur ngjarja, deri tani nuk sht ngritur kurrfar procedure kund r zylfi adilit quf s. Lidhur me vrasjen e pes personave para qt air anja informohet se rasti nuk sht harruar dhe se n t punohet n m nyr intensive. T huajt jan jokompetent deri te misionet e osbe-s dhe europol-it proksima d rguam nj informat t shkurt r p r rastin. N pyetjen ton a ka misioni juaj informata p r k t rast dhe si e komentoni, si dhe ka keni nd r mend t nd rmerrni lidhur me t? , z dh n si i osbe-s , nikolla gaon, u p rgjigj osbe nuk ka rol hetues. Ne nuk e dim n se z. Shaqiri ka ngritur padi kund r z. Ajvazi n gjykat n e cilitdo vend dhe k to do t ishin padi personale. N se sht l shuar fletarrest nga kfor-i dhe unmik-u, u mbetet atyre t vendosin se si do t bashk punojn m miri me autoritetet n shkup. Si ndoshta tashm e dini, mpb-ja konfirmoi se z. Ajvazi dhe 17 kadet tjer kan dor zuar diploma t falsifikuara p r arsim t mes m kur kan konkurruar n akademin policore, ndaj p r k t arsye jan p rjashtuar prej saj. Mesazhi miq sor nga z dh n sja e europol-it proksima, shina tomson, sht e shkurt r dhe e qart si ndoshta e dini, europol proksima nuk sht mision ekzekutiv dhe p r k t nuk heton raste policore. Primati p r hetim policor sht i mpb-s dhe p r aksione adekuate vendosin personat adekuat zyrtar. Kronologjia e ngjarjeve t gjith gur t e mozaikut kjo kronologji, si edhe loja e f mij ve e p rputhjes copave, p r shkak t copave t shumta t cilat duhet t p rputhen n nj fotografi, vet m n shikim t par ofron mund si p r komponim. Zgjidhja e copave t p rputhura n t cilat t gjitha copat duhet t p rputhen n nj cop t vetme. Fitohet p rshtypje se i till sht edhe rasti me atentatin kosovar mbi xhezair shaqirin hoxha, por megjithat ua l m lexuesve q nga rrjedha e ofruar e ngjarjeve t nxjerrin far do konstatimesh q duan. 18 tetor 2001 n af rsi t vitis , kosov , n vendin banja e kllokotit, sht kryer tentimi p r vrasjen e ish-komandantit t u k-s xhezair shaqiri-hoxha, njeriut me t cilin nd rlidhet hyrja n tanush n shkurt t vitit 2001 fillimi i konfliktit n maqedoni dhe episodi i tij i fundit hara ina. Mbi t jan gjuajtur tet plumba nga revolja tt dhe, p r udi, mbijeton. Janar 2002 xhezair shaqiri, i cili gjat atentatit mbi t ka mbetur nj koh mjaft t gjat i vet dijsh m p r t`i dalluar pjes marr sit, pas sh rimit n spitalin n baz n amerikane bondstill n kosov , gjat sh rimit sht piak n ferizaj jep deklarat n t cil n e p rmend ridvan nezirin si organizator i atentatit mbi t. Menj her pas publikimit t deklarat s shaqirit, n em r t ish-an tar ve t shtabit t p rgjithsh m t u k-s reagoi zilfi adili qufa, i cili n faksin d rguar mediave i hedh posht si tendencioze pohimet p r nd rlidhjen e ridvan nezirit n atentatin p r t cilin thuhet se shqiptar t nga maqedonia dhe kosova e njohin mir sipas pun s tij p r kauz n shqiptare. 25 shkurt 2002 lobi boton nj intervist m t gjat ekskluzive me xhezair shaqirin, n t cil n ai flet edhe p r atentatin. Shaqiri shpjegon se mbi t sht gjuajtur pas shpine, pasi u ka ofruar ndihm atentator ve, t cil t me vetur n e tyre me haub t ngritur kan q ndruar pran rrug s. Dy personat n vetur i ka njohur prej m par. N intervist ai i em rton dhe thot se b het fjal p r sait ajvazin dhe ekrem ahmetin. Flet edhe p r reagimin e shpejt t shok ve t tij nga u k-ja, t cil t shum shpejt kan kapur demir jakupin, lidhjen kosovare me organizator t e atentatit nga maqedonia dhe shoferin ekrem ajvazi. Nga marrja e tyre n pyetje, deklaroi hoxha, sht ardhur deri te njohuria se porosit t atentatit jan rizvan neziri dhe personi i cili sht i njohur si komandant qufa. Shkurt 2003 n nj restorant n qt air anja kryeredaktori i lobi-t ka takim me ridvan nezirin dhe v llain e tij, beqir sinanin, gjat t cilit kontraktohet intervista me rizvanin lidhur me akuzat kund r tij se me aksionet e veta n terren e dob son bdi-n n em r t menduh tha it dhe aksh-s. Me k t rast ridvan neziri pranon se sht organizator i atentatit mbi shaqirin, por nj herit pohon se p r k t ka pasur urdh r nga ish-shtabi kryesor i u k-s. Edhe ai edhe v llai i tij shprehen se personalisht nuk kan pasur asgj kund r shaqirit, se jan t lindur n fshatin e nj jt (tanush), madje se jan fis i larg t. Ridvan neziri i ofron kryeredaktorit ton q n pranin e tij t`i kontrolloj pohimet e tij tek ali ahmeti personalisht. 9 korrik 2003 n nj kafene n qt air anja, n mesdit , 6 persona t maskuar prej dy veturave shtiejn n ridvan nezirin dhe me k t rast vrasin edhe 4 persona, derisa 5 t tjer plagosen. T maskuarit me veturat e tyre zhduken pa probleme t m dha. Xhezair shaqiri p r vrasjen merr vesh duke ndejtur n kafenen medium, p rball parlamentit, pas thirrjes drejtuar nga personat me t cil t rrinte. Z dh n sja e mpb-s lidhur me vrasjen deklaron se ridvan neziri ka qen kriminel i njohur, kund r t cilit mes tjerash sht zhvilluar edhe hetimi p r vrasjen e nj polici. Nuk ka shpjegim se pse neziri nuk sht arrestuar. N arshi flitet se ridvani sht mbrojtur nga z vend sministri i at hersh m i pun ve t brendshme, i cili nd rkoh b het z vend sdrejtor i dsk-s , fatmir dehari, i cili edhe ishte i pranish m n varrimin e tij. 30 prill 2004 e p rditshmja vreme del me storien mpb-ja e st rvit p r polic, kfor-i dhe unmik-u e ndjekin p r tentim p r vrasje. Kursisti sht sahit ajvazi, i cili me urdh r t ali ahmetit shtiu mbi mua, pohon deputeti xhezair shaqiri q ndron n n ntitullin e k tij artikulli. Ai sht i ilustruar me faksimile t fletarrestit p r sahit ajvazin t l shuar nga kfor-i dhe unmik-u. Sht cituar edhe z dh n sja e at hershme e mpb-s , mirjana kontevska, e cila shprehet se informat t till (p rmes interpolit) p r kursistin ata nuk kan , porse n se informatat jan t sakta dhe n se nd rlidhet identiteti i ajvazit me fletarrestin e kfor-it dhe unmik-ut, ata do t`i nd rmarrin t gjitha masat, meq persona t till n asnj m nyr nuk guxojn t mbajn uniform policore. 11 qershor 2004 n selin e pdk-s n air mbahet pres-konferenc n t cil n xhezair shaqiri gazetar ve t pranish m u jep n shqyrtim nj dokument rrept sisht t besuesh m t dsk-s prej janarit t vitit 2002, n t cilin operativist t e mpb-s i qart sojn detajet e atentatit n baz t deklaratave t bashk pun tor ve, p r t cilat konsiderojn se jan t besueshme. Sht prezantuar edhe nj video-incizim nga marrja n pyetje e demir jakupit dhe ekrem ahmetit, n t cil n ata e akuzojn ridvan nezirin dhe zylfi adilin quf n si organizator t atentatit mbi shaqirin. Jakupi dhe ahmeti, nd rkoh , p r shkak t pjes marrjes n atentat, jan d nuar me nga 6 vjet burg dhe d nimin e vuajn n kosov. . Ky sht nj tregim interesant p r fuqin e teubes, pendimit t sinqert te allahu xh. Sh. Nj vajz marokene leila el heuli ishte mur nga kanceri dhe mjek t nuk ishin n gjendje q ta sh rojn. Specialist t m t mir t europ nuk kishin m shpresa p r sh rimin e saj, madje edhe vet leila kishte humbur do shpres , mir po allahu, i lartmadh ruar qoft ai, i sheh gjendjet. N vazhdim do ta l m vet motr n ton leila q t tregoj p r veten e saj. . Tregimi p r shtimin e imanit, e treguar me fjal t vetiake, sht marr nga libri ata t cil t iu penduan allahut, t botuar n gjuh n fringe nd rsa autor sht ibrahim abdullah el hazemi. Leila tregon. Besimi im n allahun ishte i dob t. N p rgjith si kasha l n an sh t p rmendurit e allahut dhe kam menduar se bukuria dhe sh ndeti do t zgjasin t r jet n. Kurr nuk kam menduar se do t murem nga kanceri. K shtu, kur jam njoftuar p r mundjen q kasha, aq shum u trondita nga brendia e shpirtit. Mendoja q t iki. Mir po ku? Ku mund t ik nga mundja e cila gjendet n mua? Madje kam menduar edhe p r vet vrasje! Mir po, shum kam dashur burrin tim dhe f mij t e mi. As q kam menduar p r d nimin e allahut n se e b j at m kat, sepse ashtu si thash , kam qen larg t p rkujtuarit t allahut. D shira e allahut ishte q kjo mundje t jet shkaku i udh zimit tim, gjithashtu edhe shkak p r udh zimin e shum njer zve. Shkova n belgjik ku vizitova shum mjek. Ata i thoshnin burrit tim se pari duhet t ma largojn gjinjt , pastaj t shkoj n terapi t caktuara. E dija se terapit do t b jn q t m bien flok t, vetullat dhe qerpik t do t humbin, se do t shkaktojn paraqitjen e mjekrr n fytyr n time dhe q thonjt dhe dh mb t do t m biejn. K shtu q p rgjith sisht e hodha posht k t zgjidhje. M mir do t vdes me gjinjt e mi, dh mb t dhe me t gjitha t cilat allahu m ka krijuar sesa pa to- thosha me vete. . Mendoja ndoshta mjek t kan gabuar e ndoshta nuk e kam kancerin. Mir po, pas gjasht muajve fillova t dob sohem, ngjyra ime filloi t ndryshoj dhe ndjenja dhembje t vogla. Mjeku im n maroko m k shilloi q t kthehem n europ dhe at e b ra. Atje n belgjik arrita n katastrof! Mjek t i than burrit tim se mundja sht p rhapur n t r trupin tim, se mushk rit jan t r sisht t infektuar, dhe se nuk kan kurrfar zgjidhje p r rastin tim. Thoshin m mir sht t merrni gruan tuaj dhe ta oni n vendin tuaj q t vdes atje. Burri im ishte i shokuar. Dhe n vend q t kthehet n maroko, shkuan n franc , duke menduar se atje do t gjejm ndonj zgjidhje. Mir po, n franc asgj m shum se at q e d gjuam n belgjik. N fund, vendos m q t shkojm n spital dhe t shkoj n operacion p r largimin e gjinjve dhe t vazhdoj me terapi t fort (t cil n ma p rshkruan m her t mjek t). Mir po, burri im mendonte p r di ka p r t cil n moti koh kishim harruar- p r fat t keq, n di ka q ishte shum larg nga mendjet tona. Allahu xh. Sh. Frym zoi burrin tim q t m oj n sht pin e shenjt t allahut n mekke. Ndoshta do t mund t dalim para allahut dhe ta lusim q t na ndihmoj t gjejm zgjidhje prej k tij problemi. L shuam parisin duke th n allahu ekber, la ilahe il-lall-llah isha shum e lumtur sepse ishte hera e par q po vizitoj sht pin e allahut qaben. Morra nj kuran nga parisi, m par as q e kisha af r vetes. U nis m p r n mekke. Kur kam hyr n sht pin e allahut, pari her e pash qaben, qava shum - pamje vend n t cilin jan falur t d rguarit e allahut, xhamia e shenjt , shum musliman , madh ri, dhunti dhe m shir e past r e allahut tim, allahut qava sepse me t gjitha k to nuk kam mundur t ballafaqohem, sepse m vinte keq p r vitet e shkuara pa namaz dhe pa k rkimin e ndihm s allahut. Thoja o zot, mjek t ishin t pafuqish m t m sh rojn ti ke ila in p r do mundje, t gjitha dyert para mua jan t mbyllura. Asgje nuk m ka mbetur vet m t k rkoj para der t nd , t lutem o zot, mos mi mbyll dyert e tua. Vazhdova t falem dhe ti lutem allahut deri sa sillesha rreth qabes. . Q t mos m d shp roj dhe kthej me duarthat. Ashtu si thash edhe m her t, n p rgjith si isha larguar nga feja e allahut. Atje shkova edhe te dijetar t dhe i kam lutur t m udh zojn p r disa libra dhe dua t cilat mund leht ti m soj. M k shilluan q t m soj gjith ka prej kuranit. Poashtu m k shilluan q sa m shum t b j tedhalle me ujin e zemzemit. (tedhalla sht pirja e nj sasie t madhe t ujit deri sa uji nuk arrin n brinj). Gjithashtu m k shilluan q t p rmendi shum allahun dhe t oj salivate pejgamberit s. A. V. S. N vendin e shenjt t allahut ndjeja veten shum t qet dhe t rehatshm. . Burrin tim q t m lejoj t mos kthehem prap n hotel dhe t q ndroj n harem t r koh n. Ai m lejoi. N harem af r meje ishin edhe disa motra nga egjipti dhe turqia t cilat m pan se shum po qaj. M pyet n p r shkakun e qarjes time. U thash se para se t vij n sht pin e allahut, kurr nuk kam menduar se aq shum do ta dua. Gjithashtu u thash se kam kancerin. Ato t r koh n ishin me mua dhe nuk m linin t vetme. Gjithashtu kishin marr leje nga burrat e tyre q t q ndrojn me mua n xhami. Rrall flinim. Kemi ngr n sasi t vogla t ushqimit, mir po kemi pir shum uj zemzemi. Ashtu si ka th n muhammedi a. S. Uji i zemzemit sht p r at q pihet, n se e pi me q llim t sh rimit, allahu xh. Sh. Do t t sh roj. N se e pi p r shkak t etjes, allahu xh. Sh. Do ta shuaj etjen etj. At her nuk ka ndier uri. Vazhduam t b nim tavaf dhe t lexojm shum kuran. Ashtu kemi kaluar dit dhe net. Kur erdha n sht pin e allahut isha shum e dob suar, nd rsa pjesa e sip rme e trupit tim dhe gjinjt e mi ishin mbushur me enjt sira gjaku dhe qelbi. . Me uj zemzemi, nd rsa un kasha frik q at pjes ta prek. Kisha frik t kujtoj mundjen, sepse at her mundja do t pr okuponte mendjen time, n vend q t kujtohem n allahun dhe ti dor zohem t r sisht. Prej at her rregullisht laja gjoksin tim, pa prekje direkte t pjes me kancer. Pas pes dit ve, shoqet e mia insistuan q t r trupin ta laj me uj zemzemi. N fillim refuzova. Mir po, di ka m shtynte q at ta b j. Ngadal kam tentuar t kaloj n p r pjes t t cilat nuk i kam lar , mbi gjoks. Rish kasha frik , mir po rish ndjeva fuqin e cila m detyroi q edhe nj her t tentoj. Isha n hamendje. Pas tentimit t tret , detyrova dor n time q t kaloj mbi pjes n e sip rme t trupit, dhe n fund, mbi gjoks. Ndodhi di ka e pabesueshme- nuk kishte m enjtje t gjakut dhe qelbit!!! Nuk mundja t besoja n at ka ndjeja. Preka. , ishte e v rtet! U dridha. M ra nd rmend se caktimi i allahut ishte q t b j far t doj ai. . Nj shoqe timen q t prek trupin tim me dor n e saj a ka enjtje. Ajo e b ri k t dhe pastaj b rtiti allahu ekber! Allahu ekber! Vrapova te burri im n hotel, e ngrita k mish n time dhe thasht shiko m shir n e allahut!. I tregova se far kishte ndodhur dhe ai nuk mund t besonte. Qante pand rprer. Tha a e di se mjek t jan betuar se do t vdes sh p r nj afat prej tri jav ve? Un iu p rgjigjesha fati sht n duart e allahut, qoft lart suar ai, askush nuk di se far na sjell ardhm ria p rve atij. Q ndruam n sht pin e shenjt t allahut nj jav , duke fal nderuar allahun p r m shir n e tij t pafundme. Pastaj shkuam t vizitojm xhamin e pejgamberit a. S. N medine. Pas k saj, udh tuam n franc. Atje, mjek t u habit n dhe u befasuan shum. A je ti personi i nj jt - m pyetnin. Me krenari p rgjigjesha. , ky sht burri im, ne iu kthyem allahut, dhe tash nuk i frikohem askujt p rve allahut. Fati vjen prej tij. M thonin se un jam nj rast i ve ant. Ata shpreh n d shir q t m shikojn p rs ri. E b m rish, dhe nuk gjet n asgj. M p rpara, mezi merrja frym nga t enjturit. Mir po kur shkova n sht pin e allahut dhe e luta q t m sh roj , kanceri u zhduk t r sisht. K rkova librat p r biografin e muhammedit a. S. , lexova shum dhe qaja. Kam qar duke m ardhur keq p r at q l shova n jet. Kam l shuar t kem dashurin e allahut dhe t pejgamberit. Un , rob i allahut, e cila sht dashur t doj allahun me t r shpirtin tim, kam harxhuar dashurin time, t r k to vjet, n gj ra t. T k saj bote. Kam qar p r koh n e harxhuar larg allahut, krijuesit tim, p r koh n t cil n t gjith duhet ta harxhojm n adhurimin e tij, duke e dashur sinqerisht, duke shprehur dashurin ndaj t d rguarit t tij, pasimin e sunnetit t tij. Lusim allahun q t m fal mua, burrintim dhe t gjith musliman t dhe t m pranoj si robe e sinqert e tij. Amin!. Po tu l shohet nj sy revistave dhe gazetave tona do t shohim se fjal t e huaja po z n me t madhe vendin fjalve tona t bukura. Kjo mund t kuptohet deri dikund, pasi q , si komb dhe si shoq ri gjendemi n nj kaos politik dhe organizativ, prandej kjo muarje shoq rore solli p rpos kriz politike dhe at morale dhe kulturore. Me k t shkrim nuk do t b het fjal p r p rdorimin e fjal ve t huaja, q i kan v rshuar gazetat dhe revistat tona, por do t b het fjal p r p rdorimin gabimisht n t shkruar dhe n t folur t fjal zoti. N vend t fjal zot ri. Pra thuhet gabimisht zoti kryerar. Zoti x. N vend q t thuhet zot ri kryetar, zot ri x. Etj. Dihet se prej fjal zot-i rrjedhin shum fjal , q kan marr kuptim t ve ant psh. Zot ri, njeri i zoti, njeri zot ri, i zoti i fjal s, i zoti pushk s, i zoti i pendes, i zoti i sht pis , e zoja e sht pis etj. Me fjal n i zoti i sht pis kuptojm kryefamiljarin apo p rgjegj sin e familjes. Me fjal n zot ri i drejtohemi nj njeriut q nuk e njohim, apo q e njohim, por i drejtohemi n m nyr zyrtare dhe me nderim. Populli yn me fjal n zot-i kupton krijuesin e vet m t gjith sis , t qiejve dhe t tok dhe jetes n t. T p rdoret fjala zoti n vend t fjal zot ri, jo q n pikpamje gjuh sore sht shkelje e r nd, pasi q po e varf rojm gjuh n ton me nj fjal , q ajo e ka, por edhe po b jm shkelje t r nd etike dhe morale sepse t madhin zot po e fyejm duke shpikur e shpifur zot ra-njer z, pra po i shoq rojm atij shok. Dihet se gjat sundimit t diktarurave t kuqe, diktator t e pat n mohuar zotin e v rtet p r ta b r vetveten e tyre pronar dhe zot jo vet m t pakurrizorve, q e shoq ronin p r tua b r aminin urdh rave t tyre, por me mjete m barbare i detyronin banor t etorisht s tyre t`i konsideronin ata zot ra t v rtet , por donin t`i quanin thjesht shok. Dihet se fillozofia sllavo-orthodokse-komuniste p rdorin demogagjin dhe rren n si mjet manipulimi dhe mashtrimi, prandej edhe p r k t q llim komunist t shqiptar e pat n z v nd suar fjalal n zot ri me fjal n shok. Sot, e kund rta e sundimit t diktatorve ateist , fjala shok-u sht hjekur nga p rdorimi dhe n vend t saj me t madhe po p rdoret gabimisht fjala zoti n vend t fjal zot ri. K t far lloj p shtjellimi t fjalve dhe kuptimeve nuk mund ta ar syetoj ar syeja e sh ndosh dhe nuk dihet se p r far ar syeje u b dukuri e gj r tek ne shqiptar t. Kjo mund t jet edhe nj anomali m shum , n mozaikun e anomalive t shumta shqiptare, q u krijuan n dhjet vje arin e fundit t k tij shekulli. Deri sa redaktor t e gazetave dhe revistave tona nuk kan mund si t zgjedhin kriz n e thell politike dhe morale n t cil n e fut n kombin ton karrjerist t e muar p r pushtet dhe partiak t e shtir, ata kan mund sin q paku k t dukuri t sh mtuar, t z vend simit t fjal zot ri me fjal n zoti, ta korigjojn dhe p rmir sojn me an t lektorve q i kan pun suar n redaksit e tyre. Por, p rgjegj sia m e madhe duhet t bie n gazetar t dhe intelektual t t cil t merren me shkrime dhe nuk dijn , apo nuk don t dijn se nuk b n t p rzihet dhe t p rdoret gabimisht fjala zoti. N vend t fjal zot ri. . Po t shiqohet libri i genisit shqiptar t si individ dhe si komb nuk z n vend n faqet e tij. N at lib r sh noh n p r do motmot sukseset e jasht zakonshme t individve t rruzullit toksor n lami t ndryshme t shkenc s, kultur dhe aktiviteteve tjera shoq rore. Po qe se n at lib t do t sh noheshin n nj kapitull t ve ant anomalit e individve q i p rkasin nj kombi, me siguri shqiptar t do ta zinin vendin e par pasi q numri i anomalive tek ta n vend se t zvog lohet po rritet me p rmasa tep r t m dha. Po t shiqohet jeta politike dhe kulturore e shqiptar ve do t habitesh se si sht e mundur q klasa politike shqiptare t bie aq posht duke mos i njohur dhe mos i rrespektuar as rregullat elementare t lojes politike. Faqe t t ra t librit t genisit do t mbushen me anomalit e shumta t partiakve t shtir dhe karrjerist ve t muar p r pushtet t shqiptar ve. Mos kujdesi i shoq ris shqiptare ndaj vlerave komb tare, moskujdesi ndaj gjuh s, kultur dhe vyrtyteve shqiptare do t zinin vend me r nd si n at lib r dhe do t habiteshin lexuesit e shumt t tij me anomalit e shqiptar ve. Shum shkrimtar , gazetar dhe njer z q u ka dalur z ri, n vend se t ken kujdes p r fjalorin e gjuh ton t bukur, duke mos p rdor pa nevoj fjal t huaja, kur kemi fjal t tona, me t madhe po p rdorin fjal t huaja pa pasur nevoj per to, dhe k shtu, po e var frojn gjuh n, elementin kryesor t kombit. Gjuh tar t me tituj dhe pa tituj shkencor nuk duhet t jen v shgues t k saj dukurie duke mos nd rrmar asgj p r pengimin e saj. Shkrimet e tyre me shpjegime t duhura se cilat fjal t huaja e d mtojn r nd gjuh n shqipe dhe cilat fjal t huaja nuk e d mtojn at , duhet t gjejn vend nep r gazeta, revista dhe radiostacionet q komunikojn me shqiptar n gjuh n shqipe. Sht m se e domosdoshme q sa m par t nd rpritet dhunimi i besimtar ve q i besojn nj zoti, zotit t v rtet , krijuesit t gjith sis dhe t njer zimit nga mjetet e komunikimit publik, q po i p rdorin pa vend fjal n zot n vend t fjal zot ri apo zotni. Fat keq sisht shum shqiptar q e p rdorin gabimisht fjal n zoti n vend t fjal zot ri apo zotni arsyetoh n n p rdorimin gabim t tyre duke u mbshtetur n fjalorin e gjuh shqipe, t cilin e p rpiluan gjuh tar t ateist sipas direktivave t partis. Shtrohet pyetja deri kur m shqiptar t do t vet dij soh n se komunist t shqiptar kan tash tjera halle, kan hallin e mbajtjes pushtetit me do kusht, duke mos i zgjedhur mjetet, e jo hallin e p rmir simit t fjalor ve dhe korigjimit t historis komb tare. Nacionalist t shqiptar kan shum detyra, por nj ra nd r to, q ka r nd si t madhe komb tare sht pastrimi i shoq ris dhe kultur shqiptare nga mbeturinat e komunizmit. Ateizmi i mbjellur me kujdes, q nga foshnjoret e deri n institucionet kulturore, dhe shtet rore t shqip ris , gjat periudh s diktatur s kuqe ndikoi fuqish n edhe tek rinia shqiptare n kosov dhe n vise tjera shqiptare p r ta mohuar zotin e v rtet dhe n vend t tij p r t krijuar zot ra- njer z. Fat mir sisht, shqiptar t n vitet e fundit t shekullit 20 u k ndjell n nga opiumi i ideologjis komuniste, dhe kuptuan se zotrat- njer z, q i krijoi socializmi tek shqiptar t, ishin njer z t zakonsh m si shumica d rmuese e njer z ve, q kan t meta t shumta dhe vyrtyte t pakta. Dhe tani po habitemi, q aq shum t liga e kan kapluar shqip rin dhe kosov n. Vrit n veprimtar t e shtjes komb tare, vritet njeriu para syve t f mij ve n pik t dit apo edhe n terrin e nat s. Dhunohet gruaja, dhe pastaj p r gjalli kallet p r ti humbur gjurmat e krimit. Kidnapohet vajza dhe d rgohet jasht vendit dhe e detyrojn p r ta shitur trupin dhe shpirtin, b h n edhe shum anomali tjera q nuk mund ti b j kush tjet r vet m ateist t, hajnat dhe rrugaq t, q socializmi i veshi nga ndjenjat njer zore, ndjenjat komb tare dhe nga ndjenjat fetare dhe sot i kemi dhurat nga ideologjia e djallit, marksiz m-leninizmi. Pra, shqiptar t kan shum pun p r t kryer q t hecin p rpara, por pa pastrimin e shoq ris shqiptare nga qelb sirat e komunizmit, nuk do t mund t quhem shoq ri demokratike evropiane, dhe as q do ti arrijm leht synimet tona komb tare. . Kurani nuk eshte quajtur i mrekullueshem vetem nga muslimanet te cilet e vleresojne ate, e besojne dhe jane te kenaqur me te ai eshte quajtur i habitshem edhe nga jo-muslimanet. Ne fakt, edhe vete ata qe e urrejne islamin aq shume e kane quajtur ate si te tille. . Hyrje udia me e madhe per ata jo-muslimane te cilet e kane pare kuranin me nje sy kritik, ka qene qe kurani nuk ka qene kurre ashtu sikurse ata mendonin. Fare ata mendojne eshte qe kurani eshte nje liber i vjeter i cili u e ka origjinen rreth 14 shek. Me pare nga shkretetirat arabe, keshtu qe ata presin qe libri te kete nje pamje te tille, nje liber i vjeter nga shkretetirat. Me vone ata zbulojne qe libri nuk i ngjante aspak atij qe ata kishin pritur. Per me teper, nga mendimet e para qe disa njerez kane eshte qe, perderisa ai eshte nje liber i vjeter qe vjen nga shkretetira, ai duhet te flase per shkretetirat vete. Ne fakt eshte e vertete qe kurani flet per shkretetirat imagjinata e tij pershkruan edhe shkreterirat, por ai gjithashtu flet per deterat apo cdo te thote te jesh ne nje shtrengate ne mes te detit. Marina tregtare disa vite me pare, ne toronto tregohej historia e nje njeriu i cili punonte ne marinen tregtare per te siguruar jetesen. Nje musliman i dha atij nje kopje te perkthimit te kuranit per ta lexuar. Tregtari i detit nuk dinte asgje per islamin, megjithate ai ishte shume i interesuar ne leximin e kuranit. Kur ai e mbaroi ate se lexuari, ai i ktheu librin muslimanit dhe pyeti a ishte muhamedi detar? Ai kishte ngelur shume i mahnitur nga menyra se si kurani pershkruante nje shtrengate ne mes te detit. Kur atij ju tha jo, ne fakt muhamedi ka jetuar vetem ne shkretetire, ajo ishte mese e mjaftueshme per te. Ai e pranoi islamin menjehere. Ai ishte mahnitur me pershkrimin e shtrengates ne kuran sepse ai e kishte provuar nje dicka te tille, dhe e dinte qe ai qe e ka shkruar ate pershkrim, e ka provuar cdo te thote nje stuhi ne mes te detit. Pershkrimi nje dallge, mbi te nje tjeter dallge dhe mbi te rete ne qiell (sure en-nur, 24 40) nuk mund te kishte qene ajo cka nje person duke imagjinuar stuhine ne det do te kishte shkruar, ajo pa tjeter ishte shkruar nga dikush qe e dinte cdo te thote nje stuhi ne det. Ky eshte vetem nje shembull i cili tregon ate qe kurani nuk ishte i lidhur me nje vend apo kohe te caktuar. Pa dyshim, idete shkencore te shprehura ne te gjithashtu, nuk e kane origjinen nga shkretetirat e 14 shek. Me pare. Grimca me e vogel shekuj te tere, perpara ardhjes se muhamedit si profet, ka ekzistuar nje teori shume e njohur e atomizmit e avancuar nga filozofi grek, demokritius. Ai dhe ata qe e ndoqen ate, mendonin qe materia perbehej nga grimca te pandashme dhe te padallueshme qe quheshin atome. Arabet gjithashtu e kishin pervetesuar nje koncept te tille, ne fakt fjala arabe dharrah i referohet grimces me te vogel qe njerezit njohin. Tani, shkenca moderne ka zbuluar qe kjo grimce e vogel (atomi) mund te shperbehet ne pjeseza me te vogela. Kjo eshte nje ide e re qe i perket shek. Te kaluar, megjithate, ky dokument na paraqitet me mjaft interes ne kuran, ne sure es-sebe, 34 3 e cila thote ai (allahu) di edhe per ate qe peshon sa nje atom ne qiej dhe ne toke, bile edhe per ate qe eshte me e vogel se ajo. Pa dyshim, para 14 shekujsh kjo fraze do te dukej e uditshme edhe per nje arab. Per te, dharrah ishte gjeja me e vogel qe ekzistonte. Me te vertete, kjo eshte nje prove qe tregon qe kuranit nuk i ka kaluar koha. Mjalti nje tjeter shembull i asaj qe dikush pret te gjeje ne nje liber te vjeter qe flet per shendetin apo kurimin e semundjeve, jane mjekimet apo kurimet te cilave u ka kaluar koha. Shume burime historike trensmetojne qe profeti (s) ka dhene keshilla mbi shendetin dhe higjenen, megjithate shume nga keto keshilla nuk jane te perfshira ne kuran. Ne pajme te pare, per nje jo-musliman, ky duket si nje perjashtim neglizhent. Ata nuk mund ta kuptojne perse allahu nuk do te perfshije keto informacione me vlere ne kuran. Disa muslimane perpiqen ta shpjegojne kete mungese me argumentet e meposhtme megjithese keshillat e profetit ishin te qendrueshme dhe te aplikueshme ne kohen ne te cilen ai jetonte, allahu, me dijen e tij pa kufij, e dinte qe do te vinte nje kohe kur zbulimet e reja mjeksore dhe shkencore do ti benin keshillat e profetit te dukeshin jashte kohe. Kur u bene zbulime te reja, njerezit do te thonin qe keto zbulime bien ne kontradikte me keshillat e profetit. Per kete, perderisa allahu nuk do te lejonte asnje shans per jo-muslimanet te thonin qe kurani bie ne kontradikte me vetveten apo me mesimet e profetit (s), ai perfshiu ne kuran nje informacion qe do ti rezistonte koherave. Megjithate, nese do te ekzaminonim realitetin e vertete te kuranit persa i perket ekzistences se tij si nje revelate qiellore, do te vinim re qe i gjithe problemi do te qartesohej, dhe gabimi i ketyre lloj argumentimesh do te behej i qarte dhe i kuptueshem. Duhet te kuptohet qe kurani eshte nje revelate nga zoti, dhe si i tille, i gjithe informacioni qe perfshihet ne te ka nje origjine te tille. Allahu e zbriti kuranin nga vetja e tij. Ato jane fjalet e allahut, te cilat ekzistonin qe para krijimit, dhe per kete asgje nuk mund te shtohet, hiqet apo ndryshohet. Ne thelb, kurani ekzistonte dhe ishte i kompletuar perpara ardhjes se profetit muhamed (s), keshtu qe nuk ka sesi te perfshije ndonje fjale apo keshille te vete profetit. Perfshirja e nje informacioni te tille do te binte ne kundershtim te hapur me qellimin per te cilin kurani ekziston. Ajo do te tundte autoritetin e tij dhe do ta bente ate jo-autentik si nje revelate nga zoti. Si rezultat i kesaj, ne kuran nuk perfshihen mjekimet popullore, te cilat nuk mund te konsideroheshin te kohes, po ashtu ne te nuk perfshihen mendimet e njeriut persa i perket asaj qe eshte e vlefshme per shendetin, cili ushqim eshte i mire per tu konsumuar, apo cfare do ta kuronte kete apo ate semundje. Ne fakt, kurani permend vetem nje produkt i cili sherben si trajtim mjeksor i cili nuk eshte kundershtuar nga askush. Thuhet qe ne mjaltin njerezit gjejne sherim. Dhe sigurisht, nuk besoj se do te jete dikush qe do ta kundershtoje kete. Profeti muhamed a. S. Dhe kurani nese dikush mendon qe kurani eshte produkt i mendjes se njeriut, atehere do te pritej qe ky liber te reflektonte dicka nga ajo qe ndodh ne mendjen e atij qe e kompozoi ate. Ne fakt disa libra te ndryshem dhe enciklopedi shkruajne qe kurani eshte produkt i alucinacioneve qe muhamedi kishte. Nese kjo eshte e vertete nese kurani vertete eshte pjelle e disa problemeve psikologjike ne mendjen e muhamedit atehere evidencat per kete do te shfaqeshin te qarta ne kuran. A ekziston ndonje evidence e tille? Megjithate perpara se te vertetojme nese ekziston ndonje evidence e tille apo jo, me pare duhet te identifikojme cfare duhet te kete ndodhur ne mendjen e tij ne ate kohe, dhe me pas te kerkojme keto mendime dhe reflektime ne kuran. Eshte mese e ditur qe muhamedi (s) pati nje jete te veshtire. Te gjitha vajzat e tij nderruan jete pervec njeres. Ai gjithashtu kishte nje grua lidhjen me te cilen ai e kishte shume per zemer dhe e konsideronte shume te rendesishme. Edhe ajo nderroi jete bile ne nje periudhe shume kritike te jetes se tij. Faktikisht, ajo duhet te kete qene nje grua e forte sepse kur atij ju shpall revelimi i pare, ai i frikesuar shkoi pikerisht tek ajo. Sigurisht, edhe ne ditet e sotme do te ishte shume e vershtire te gjeje nje arab qe do te thoshte isha aq i frikesuar, saqe vrapova ne shtepi per te gruaja ime. Kjo ndodh sepse ajo eshte natyra e tyre. Megjithate, muhamedi a. S. Duhet te jete ndier shume komfort me gruan e tij perderisa ai e beri kete. Kjo tregon qarte sa e forte dhe sa influence ajo grua kishte. Megjithese keto shembuj jane vetem disa nga subjektet qe do te kene qene ne mendjen e muhamedit ne ate kohe, ato do te mjaftonin per te mbeshtetur piken time. Kurani nuk permend asnje nga keto gjera as vdekjen e femijeve, as vdekjen e gruas dhe shoqes me te dashur, as friken nga shpallja e pjeses se pare te revelates, te cilen ai aq bukur e ndau me gruan e tij asgje, dhe keto ndodhi duhet ta kene vrare ate, shqetesuar ate, dhe shkaktuar dhembje dhe hidherim gjate jetes se tij. Ne te vertete, nese kurani do te ishte nje produkt i refleksionit te tij psikologjik, atehere keto subjekte, ashtu sikurse dhe shume te tjera, do te ishin te qarta apo te pakten do te ishin permendur ne kuran. Kurani nga pikpamja shkencore analiza e kuranit nga nje pikpamje shkencore do te ishte shume e mundur sepse kurani ofron dicka qe nuk eshte ofruar nga asnje skript tjeter religjoz ne ve anti dhe asnje fe tjeter ne pergjithesi. Kjo eshte ka shkencetaret kerkojne. Sot, ka shume njerez me mendime dhe teori te ndryshme mbi universin. Keto njerez jane pothuajse gjithkund, por komuniteti shkencor as nuk do te tentonte tu vinte veshin atyre. Kjo ndodh per arsye se komuniteti shkencor ka kerkuar nje prove te falsifikimit. Ata thone, nese ke nje teori, mos na e dergo ate neve perderisa nuk sjell bashke me te menyren se si ne te provojme nese ajo qe thua eshte e drejte apo e gabuar. Ky ishte testi te cilit ainshtajni ju nenshtrua. Ai erdhi me nje teori te re dhe tha une besoj qe universi eshte ky, dhe keto jane tre menyra per te provuar nese ajo qe une them eshte e drejte apo e gabuar! Nen mbikqyrjen e komunitetit shkencor, teoria iu nenshtrua ketij testi, dhe brenda gjashte vitesh teoria i kaloi te tre menyrat. Natyrisht, kjo nuk provon qe ai ishte i madh, por provon vetem ate qe ai e meriton te degjohet sepse ai tha, kjo eshte ideja ime, dhe nese ju doni te perpiqeni te vertetoni qe une jam gabim, beni kete apo provoni kete tjetren. Kjo eshte tamam ajo qe kurani ka testin e falsifikimit. Disa jane te vjeter (ne sensin qe ata tashme jane provuar te verteta) dhe disa ekzistojne edhe sot e kesaj dite. Shume thjeshte ai thote nese ky liber nuk eshte fare pretendohet, atehere fare ju duhet te beni eshte kjo, apo kjo, apo ajo tjetra qe te kundershtoni ate. Natyrisht, per 1400 vjet askush nuk ka mundur ta beje asgje keshtu qe ai akoma konsiderohet i vertete dhe autentik. Testi i falsifikimit fare une ju sugjeroj eshte qe heren tjeter, kur te debatoni me dike rreth islamit dhe ai pretendon qe ai eshte me te verteten dhe ju ne erresire, lerini te gjitha argumentet menjeane dhe pyeteni personin a ka ndonje test falsifikimi ne fene tuaj? A ka ne fene tuaj di ka, faredo qofte ajo, qe nese do te ekzistonte do te provonte qe ju jeni gabim? Une ju premtoj qe ne kete moment qe askush nuk do te jete ne gjendje te sjelle dicka te tille asnje test, asnje prove, asgje. Kjo sepse ata nuk mendojne qe ata nuk duhet te tregojne fare ata besojne por ata duhet tu japin te tjereve nje shans per te provuar qe ata nuk jane gabim. Megjithkete, islami e ben kete. Nje shembull perfekt qe tregon si islami i ofron njeriut nje shans per te provuar vertetesine tij, jepet ne kapitullin e katert. Te them te drejten vertete u udita kur e zbulova kete sfide per here te pare. Sure en-nisa, 4 82, thote a nuk e perfillin ata kuranin? Sikur te ishte prej dikujt tjeter, pervec prej allahut, do te gjenin ne te shume kunderthenie. Kjo eshte nje sfide e qarte per nje jo-musliman. Ai eshte i ftuar te gjeje nje gabim. Faktikisht, serioziteti dhe veshtiresia e kesaj sfide,dhe paraqitja e saj ne vend te pare nuk eshte ne natyren njerezore dhe nuk eshte pjese e personalitetit te njeriut. Nuk mund te ndodhe qe dikush ulet ne provim, dhe pasi e mbaron ate, i le profesorit nje mesazh ku thuhet ky provim eshte perfekt. Nuk ka asnje gabim ne te. Gjejeni nje, nese mundeni! Askush nuk e ben kete. Profesorin nuk do ta zinte gjumi naten derisa ai te gjente nje gabim. Por perseri, kjo eshte menyra me te cilen kurani i drejtohet njerezimit. Pyeti ata qe kane dituri nje tjeter e ve ante interesante qe ekziston ne kuran vazhdimisht merret me keshillat qe ai i ofron lexuesit. Kurani e informon lexuesin per fakte te ndryshme dhe me pas keshillon, nese kerkon te dish me teper per kete ose ate, apo nese dyshon ne ate qe thuhet, atehere pyet ata qe kane dituri. Kjo eshte nje tjeter karakteristike qe te udit. Nuk eshte normale per dike qe nuk ka eksperience ne gjeografi, botanike, biologji, etj. , - te diskutoje per keto tema, dhe me pas te keshilloje te tjeret te pyesin ata qe kane dituri nese informacioni eshte i dyshueshem. Gjate te gjitha koherave, shume muslimane kane ndjekur keshillat e kuranit dhe kane bere zbulime te shumta. Nese do te hidhnim nje sy mbi punen e shkencetareve muslimane te shume shekujve me pare, do te shikonim qe ata kane perdorur shpesh kuota nga kurani. Punet e tyre tregojne qe ata bene studime ne nje vend te caktuar, sepse ata kerkonin te arrinin diku. Dhe ata do te na siguronin qe arsyeja qe i beri ata te studionin mbi di ka te tille ishte sepse kurani i tregoi atyre drejtimin e duhur. Per shembull, kurani flet per origjinen e njeriut dhe me pas i thote lexuesit bej kerkim mbi te. Ai i jep lexuesit nje shenje dhe me pas thote qe ka akoma di ka per te zbuluar. Kjo eshte ajo mbi te cilen muslimanet nuk tregojne interes por kjo nuk ndodh gjithmone dhe paragrafet e meposhtem e vertetojne kete. Embriologjia disa vite me pare, nje grup studiuesish ne riad, ne arabine saudite, mblodhen te gjitha versetet e kuranit qe diskutonin embriologjine krijimin e njeriut ne miter. Ata thane kjo eshte cfare kurani thote. A eshte kjo e vertete? Per te vertetuar kete ata ndoqen keshillen e kuranit qe thote pyeti ata qe kane dituri. Qelloi qe ata zgjodhen nje jo-musliman i cili ishte profesor i embriologjise ne universitetin e torontos. Emri i tij ishte keith mur, dhe ai eshte autore i nje sere librash mbi embriologjine nje ekspert boteror mbi kete lende. Ata e ftuan ate ne riad dhe thane kjo eshte cfare kurani thote per kete teme. A eshte kjo e vertete? Fare mund te na thoni per kete? Gjate qendrimit te tij ne riad, ata i dhane profesorit ndihmen e duhur me perkthimet dhe bashkepunimin qe ai kerkoi. Ne fund ai u udit aq shume me ate qe zbuloi, sa qe ai nderroi edhe disa pjese nga librat e tij. Ne fakt, ne edicionin e dyte te njerit nga librat e tij, qe titulohet perpara se te ishim lindur. Ne seksionin e historise se embriologjise ai perfshiu disa materiale qe nuk ishin ne edicionin e pare sepse cfare ai gjeti ne kuran ishte me e avancuar sesa dija e tij dhe se ata qe besojne ne argumentet e kuranit dine ate qe te tjeret nuk e dine. Une pata kenaqesine ta intervistoja dr. Keith mur per nje prezantim televiziv ne te cilin folem gjate mbi kete teme pati gjithashtu ilustrime te ndryshme me ane te projektorit etj. Gjate prezantimit ai tha qe shume nga ato ka kurani thote mbi krijimin e njeriut nuk diheshin deri para 30 vjeteve. Ne fakt, ai tha qe pershkrimi i kuranit per embrionin ne nje nga gradat e zhvillimit si gjak i ngjizur (si shushunje) ishte dicka e re per te, (sure el-haxh, 22 5, el-muminune, 23 14, el-gafir, 40 67) por pas kerkimit ai pa qe ajo ishte e vertete, dhe e shtoi ate ne librin e tij. Ai tha qe nuk e kishte menduar kurre nje di ka te tille. Me pas ai shkoi ne departamentin e zoologjise dhe kerkoi fotografine e nje shushunje. Kur ai e gjeti ate, e pa qe ajo dukej tamam si embrioni i njeriut, dhe per kete vendosi ti paraqese te dy fotografite ne nje nga librat e tij. Megjithese shembulli i mesiperm i kerkimit te metejshem mbi informacionin e dhene ne kuran i perket eksperiences se nje jo-muslimani, ai eshte perseri i vlefshem sepse vete profesori eshte nje nga ato qe kane dituri ne subjektin mbi te cilin behet studimi. Sikur nje njeri i thjeshte te thoshte qe ajo ka kurani thote per formimin e njeriut eshte e vertete, ndoshta fjalet e tij nuk do te pranoheshin. Por, per arsye te pozites se larte, respektit dhe vleresimit qe njerezit ja shoqerojne studiuesve, do te ishte e natyrshme te mendohet qe nese ata do te benin nje kerkim dhe do te dilnin ne perfundime te bazuara ne kete kerkim, atehere perfundimet do te ishin te vlefshme. Kurnderpergjigja e skeptikut dr. Muri shkroi gjithashtu nje liber mbi embriologjine klinike, dhe kur ai e prezantoi materialin e tij ne toronto, ai u ndesh me nje reagim te ashper ne te gjithe kanadane. Kjo u publikua ne faqet e para te gazetave ne te gjithe vendin, bile disa nga titujt ishin me te vertete qesharake. Per shembull, njeri nga titujt lexonte di ka e uditshme e gjetur ne librin e lashte te lutjeve! Ky shembull tregon qarte qe njerezit nuk e kuptojne qartesisht ate per te cilen behet fjale. Faktikisht, nje reporter i nje gazate e pyeti profesor murin a nuk mendoni qe arabet mund te kene pasur dije rreth gjithe kesaj pershkrimin e embrionit, pamjen e tij dhe si ai ndryshon e rritet? Ndoshta ata nuk ishin shkencetare, ndoshta ata kane bere operacione duke i are njerezit per te pare keto gjera. Profesori menjehere theksoi se ai (reporteri) kishte humbur nje pike shume te rendesishme te gjitha pamjet e perdorura gjate prezantimit ishin fotografuar nepermjet mikroskopit. Ai vazhdoi duke thene qe nuk eshte e rendesishme nese dikush eshte munduar te zbuloje embriologjine 14 shek. Me pare. Ata nuk mund ta kishin pare ate! Te gjitha pershkrimet e kuranit mbi embrionin i perkasin kohes kur ai eshte shume i vogel per tu pare me syrin e lire, keshtu qe duhet nje mikroskop per ta pare ate. Nje mjet i tille u zbulua vetem rreth 200 vjet me pare - vazhdoi dr. Muri ndoshta 14 shekuj me pare dikush mbante te fshehur nje mikroskop dhe beri kete kerkim, duke mos bere asnje gabim. Me pas, ne nje menyre apo nje tjeter ja mesoi ate muhamedit a. S. Dhe i mbushi mendjen atij ta perfshinte kete informacion ne librin e tij. Pas kesaj ai i shkaterroi mjetet e tij te punes duke e mbajtur ate pergjithmone sekret. A e beson ti kete? Ne fakt nuk duhet ta besosh perderisa te sjellesh prova te sakta sepse kjo me te vertete eshte nje teori qesharake. Kur ai u pyet si e shpjegonte ai kete informacion ne kuran? , dr. Muri u pergjigj ajo shpjegohet vetem me nje revelate nga zoti! Gjeologjia nje nga koleget e dr. Murit, marshall xhonson, merret me studimin e gjeologjise ne universitetin e torontos. Ai tregoi nje interes te ve ante ne faktin qe informacioni qe kurani jepte mbi embriologjine ishte i sakte, dhe per kete, ai i kerkoi muslimaneve te mblidhnin do gje nga kurani qe kishte te bente me specialitetin e tij. Perseri njerezit ngelen te habitur nga rezultatet. Perderisa ne kuran trajtohen tema te shumta, do te duhej nje kohe e gjate per tu marre me gjith ka. Do te mjaftonte per qellimin e ketij diskutimi te thonim qe kurani ofron informacion te qarte dhe te sakte per tema te ndryshme dhe ne te njejten kohe ai keshillon lexuesin te verifikoje vertetesine e tyre me studime te ndrshme nga specialiste te ketyre subjekteve. Ashtu sikurse u tregua nga shembujt e mesiperm te embriologjise dhe gjeologjise, kurani ka qene gjithmone nje burim autentik ne te cilin kushdo mund te mbeshtetet. Ju nuk e dinit kete me pare pa dyshim, nje tjeter menyre interesante e te shprehurit e cila nuk gjendet askund tjeter pervec se ne kuran, eshte ajo kur kurani informon dhe me pas shpesh here i drejtohet lexuesit me fjalet ju nuk e dinit kete me pare. Asnje shkript tjeter nuk e ben kete. Te gjitha shkrimet e lashta dhe skriptet qe njerezit kane japin nje informacion te gjere, por ato gjithmone e tregojne burimin e informacionit. P. Sh , kur bibla diskuton per historine e te lashteve, ajo tregon qe ky mbret ka jetuar ketu, ky tjetri luftoi ne kete beteje, nje tjeter kisha kaq djem, etj. Megjithate, bibla thote qe nese lexuesi kerkon nje infromacion me te zgjeruar, ai duhet te kerkoje ne kete liber apo ate liber te caktuar sepse ai eshte libri nga ku informacioni eshte marre. Ne kontrast me kete koncept, kurani e furnizon kexuesin me informacion dhe me pas thote qe ky informacion nuk ka qene i njohur me pare. Eshte me shume interes te permendim qe ky koncept nuk u sfidua kurre nga jo-muslimanet, gjate ketyre 14 shekujve. Me te vertete mekasit i urrenin aq shume muslimanet, por megjithese ata degjuan revelimet e ndryshme qe sillnin di ka te re, perseri ata kurre nuk folen e thane qe kjo nuk eshte e re. Ne e dime ku muhamedi e gjeti kete informacion. Ne e kemi mesuar kete ne shkolle. Ata nuk munden kurre ta sfidonin autenticitetin e ketyre informacioneve sepse megjithmend ato ishin te verteta! Per te ndjekur keshillen e kuranit per kerkim te informacionit, (edhe nese ai eshte i ri), gjate kohes se tij si udheheqes i muslimaneve, omeri caktoi nje grup studiuesish per gjetjen e murit te dhulkarneinit. Perpara se kurani te zbriste, arabet nu kishin degjuar kurre per nje mur te tille, por vetem pse kurani e pershkruante, ata qene ne gjendje ta gjenin ate. Ai ndodhet ne nje vend te quajtur durbend, ne ish bashkimin sovjetik. Shenim qyteti i derbendit (durbend, derbend, derband) gjendet ne dagestan, ne brigjet perendimore te detit kaspik, rreth 150 milje ne jug-lindje te groznit, ne e eni dhe 140 milje ne veri-perendim te bakut, ne azerbaixhan. Derbandi njihej gjithashtu me emrin bab el-ebuab ne historine e hershme te islamit. Et-tabariu e ka permendur ate ne vepren e tij tarik er-rusul uel muluk kur diskutonte per ngjarjet e vitit 14 ne kalendarin musliman (ose 646 e. R. ) gjate periudhes se udheheqesit te drejte kalifit omer ibn el-katab (r. A. ). Qyeteti gjithashtu permendet nga jakuti ne vepren muxham el-buldan. Qyteti ishte i rrethuar me fortifikata me qellim qe ti mbrohej sulmeve nga veriu i kaukazit, kur gjate nje kohe sundohej nga mbreteria e fuqishme e kazarit. Hitoria e kazarajve dokumentohet qe nga mesi i mijevjecarit te pare e. R. , dhe mbreteria e tyre u shperbe ne 966 e. R. Derbendi ishte pika strategjike qe lidhte veriun e kaukazit me jugun apo zonat perse. Abdullah jusuf ali, perkthyesi i famshem i kuptimit te kuranit diskuton disa opinione mbi dhulkarneinin ne shtojcen vii ne fund te sures kehf apo shpella. Historiani i famshem, ibn kethiri permend qe dhulkarneini ishte nje mbret besimtar i cili jetoi gjate kohes se profetit ibrahim (abraham s. ) dhe ai beri peligrimazhin rreth kabes bashke me profetin ibrahim (s) kur ai e ndertoi ate. Shiko faqen minoritetet muslimane per nje harte qe tregon derbendin prova e autenticitetit nje trajtim duhet te theksohet qe kurani eshte i sakte per gjerat qe thote, megjithate saktesia nuk do te thote qe ai eshte nje liber i shenjte. Ne fakt, saktesia eshte vetem nje nga kriteret qe nje revelate e shenjte duhet te plotesoje. P. Sh. , libri telefonik eshte i sakte por kjo nuk do te thote qe ai eshte i shenjte. Problemi i vertete qendron aty ku provat duhet te paraqesin burimet e informacionit te kuranit. Por theksi bie ne krahun tjeter, ne ate qe prova duhet te gjendet nga lexuesi. Dikush nuk mund ta mohoje vertetesine e kuranit pa pasur prova te mjaftueshme. Nese dikush gjen ndonje gabim, atehere personi mund ta diskualifikoje ate. Kjo eshte tamam ajo qe kurani inkurajon. Nje here nje burre erdhi tek mua, pas nje fjalimi qe kisha dhene ne afriken e jugut. Ai ishte shume i inatosur me ato qe une kisha thene dhe me tha sot une do te shkoj ne shtepi dhe do te gjej nje gabim ne kuran. Pa dyshim thashe une une do te pergezoje per kete. Kjo eshte gjeja me e zgjuar qe dikush mund te bente. Sigurisht, ky ishte trajtimi qe muslimanet duhet ti bejne kuranit me ata qe dyshojne ne vertetesine e tij, sepse vete kurani ofron nje sfide te tille. Nje fakt thelbesor qe duhet perseritur per sa i perket vertetesise se kuranit eshte qe pamundesia e dikujt per te shpjeguar nje fenomen nuk i kerkon personit te pranoje ekzistencen e fenomenit apo shpjegimin e nje personi tjeter persa i perket te njejtit fenomen. Per te qene me specifik, nese dikush mund te shpjegoje di ka, kjo nuk do te thote qe personi duhet te pranoje versionin e dikujt tjeter. Por, nese personi e kundershton shpjegimin e dikujt tjeter, atehere eshte detyra e tij te gjeje nje prove te sakte. Kjo teori gjenerale ishte e aplikueshme per koncepte te ndryshme per jeten, por ajo gjithashtu i pershtatet shume bukur sfides se kuranit, sepse ajo krijon nje veshtiresi per ate qe thote nuk e besoj. Ne momentin kur dikush refuzon te besoje di ka, ai merr mbi vete obligimin per nje shpjegim tjeter nese ai mendon qe tjeteri eshte gabim. Ne fakt, ne nje ajet te ve ante te kuranit i cili gjithmone eshte keqinterpretuar nga perkthyesit e kuranit, allahu permend nje njeri te cilit ju shpjegua e verteta. Thuhet qe ai nuk e kreu mire detyren sepse ai nuk i shqyrtoi mire te gjitha variantet qe ai kishte degjuar. Me nje fjale, eshte fajtor ai i cili degjon di ka dhe nuk e shikon ate me sy kritik per te pare nese ajo eshte e vertete apo jo. Me nje fjale, fare duhet bere eshte qe informacioni te merret, te procesohet, te vendoset per ate qe eshte e sakte apo jo e sakte dhe me pas personi te perfitoje nga informacioni qe mori. Informacioni duhet te organizohet dhe ndahet ne kategori te vecanta ne menyre qe te trajtohet ne menyra te ndryshme. P. Sh. Nese dikush mendon qe informacioni eshte spekulues, atehere personi duhet te shikoje ne cilin krah informacioni anon me teper, eshte ai i drejte apo i gabuar. Por, nese te gjitha faktet jane ofruar atehere personi eshte i detyruar te zgjedhe vetem njerin nga keto dy opsione. Edhe nese dikush nuk eshte pozitiv per sa i perket vertetesise se informacionit, ai eshte i detyruar ta procesoje informacionin, dhe te bindet qe ai nuk mund te vendose mbi te. Megjithese pika e fundit mund te duket pa kuptim, ajo ishte e rendesishme ne ate qe personi arrin ne nje konkluzion pozitiv qe bazohet ne analize te fakteve. Ky familjaritet me iformacionin do ti tregoje personit kufirin. Kur ai te perballohet me zbulime te reja apo infromacione te reja. E rendesishme ketu eshte ajo qe dikush nuk mund te mohoje faktet vetem pse personi nuk eshte i interesuar ne to. Duke provuar alternativa te ndryshme siguria e vertete persa i perket vertetesise se kuranit shfaqet ne konfidencen qe eshte e pranishme ne te, dhe kjo konfidence vjen me nje trajtim te vecante qe quhet duke provuar alternativat. Ne thelb kurani thote, ky eshte nje revelate e shenjte, nese ju nuk besoni atehere fare eshte kjo? Me fjale te tjera, lexuesi eshte i ftuar te sjelle shpjegime te tjera. Ja ku eshte nje liber i shkruar me boje mbi leter. Nga erdhi ky liber? Ai thote qe eshte nje revelate e shenjte, nese jo, atehere cili eshte burimi i tij? Fakti me interesant eshte qe asnje nuk ka ardhur me nje shpjegim qe qendron. Ne fakt te gjitha alternativat jane provuar. Ashtu sikurse jo-muslimanet e kane trajtuar kete problem, alternativat jane pothuajse reduktuar ne dy drejtime mendimesh. Ne njerin krah qendron nje grup njerezish qe e kane studiuar kuranin per qindra vjet te cilet thone nje gje eshte e qarte ai njeri, muhamedi a. S. Kujtonte se ishte profet. Ai ne fakt ishte i mendur. Ndersa ne krahun tjeter qendron nje tjeter grup njerezish qe thone per kete apo ate evidence, ne jemi te sigurte qe muhamedi a. S. Ishte nje genjeshtar! Ironikisht, keto dy grupe nuk arrijne kurre te bashkohen pa kontradita. Ne fakt shume libra i pranojne te dy alternativat duke filluar me ate qe muhamedi (s) ishte i cmendur dhe duke perfunduar me ate qe ai ishte genjeshtar. Ata asnjehere nuk e kuptuan qe ai nuk mund te kishte patur te dyja. P. Sh. Nese dikush eshte i manget dhe mendon qe eshte profet, nuk ulet gjithe naten duke bere plane se si do ti mashtroje njerezit te nesermen, keshtu ata do te mendojne qe ai eshte profet? Ai beson ne ate ashtu sikurse beson qe pergjigja do te vij me ane te revelates. Rruga e kritikut faktikisht, nje pjese e madhe e kuranit zbriti si pergjigje per shume pyetje. Dikush do te pyeste muhamedin (s) dhe revelata do te vinte me pergjigjen e pyetjes. Sigurisht, nese dikush eshte i mendur dhe beson se nje engjell i peshperit ne vesh, atehere kur dikush ben nje pyetje, ai kujton se engjelli do ti sjelle atij pergjigjen. Ai eshte i mendur prandaj dhe ai e beson kete. Ai nuk i thote pyetesit te prese per nje moment dhe me pas vrapon tek shoket e tij per te pyetur, a e di ndonjeri prej jush pergjigjen? Kjo lloj sjellje eshte karakteristike e dikujt qe nuk beson qe ai eshte profet. Fare jo-muslimanet nuk pranojne eshte qe personi nuk mund ti kete te dyja. Njeri mund te jete i manget ose genjeshtar. Fakti eshte qe ato jane te dyja karakteristika reciproke te personalitetit. Skenari i meposhtem eshte nje shembull ideal per te pershkruar ate qark te mbullur qe jo-muslimanet pershkojne vazhdimisht. Nese i pyet ata cila eshte origjina e kuranit? Ata thone qe ai eshte pjelle e nje personi qe ishte i mendur. Me pas i pyet nese ai vjen nga ky person, ku e gjeti ai ate informacion qe perfshihet ne te? Pa dyshim kurani permend shume gjera qe ishin te reja per arabet. Meqe ata duhet te shpjegojne kete fakt, ata nderrojne pozicion duke thene ndoshta ai nuk ishte i mendur. Ndoshta ndonje i huaj ja mesoi atij te gjitha keto. Keshtu qe ai genjeu dhe i tha njerezve qe ai ishte profet. Ne kete pike ju duhet te pyesni ku e gjeti muhamedi konfidencen e tij, nese ai ishte mashtrues? Te zene ne nje qoshe, si nje mace e egersuar, ata do te vijne me pergjigjen e pare qe u vjen ne mendje. Duke harruar qe ajo mundesi u konsumua nje here ata thone epo, ndoshta ai nuk ishte mashtrues. Patjeter duhet te kete qene i mendur qe vertet besonte se ishte profet. Keshtu ata fillojne nga e para te pershkojne ate qark te mbyllur. Ashtu sikurse eshte permendur edhe me pare, kurani perfshin nje infromacion te gjere burimi i te cilit nuk mund ti takoje askujt pervec allahut. P. Sh. Kush i tregoi muhamedit (s) per murin e dhulkarneinit nje vend qindra milje larg ne veri. Kush i tregoi atij per embriologjine? Kur njerezit mbledhin fakte te tilla, nese ato nuk duan qe tia atribuojne ekzistencen e tyre ndonje burimi te qiellor, ato automatikisht kthehen ne pretendimin qe dikush ja mesoi muhamedit (s) keto infromacione i cili i perdori ato per te mashtruar njerezit. Megjithate, kjo teori mund te kundershtohet me nje pyetje te thjeshte meqe muhamedi ishte mashtrues, ku e gjeti ai konfidencen e tij? Perse ai i tregonte njerezve ne fytyre ate qe askush tjeter nuk mund ta thoshte? Kjo konfidence mund te shpjegohet vetem me faktin qe personi beson qe atij i eshte zbritur nje revelate qiellore. Nje revelate ebu lehebi profeti muhamed kishte nje xhaxha emri i te cilit ishte ebu leheb. Ky person e urrente islamin aq shume, saqe ai e ndiqte profetin per ta tallur dhe diskretituar. Nese ai e shikonte profetin duke folur me nje te panjohur, ai do te priste derisa ata te ndaheshin dhe me pas ai do te shkonte tek i panjohuri dhe do ta pyeste fare te tha ai? A tha ai e zeze? Ne fakt eshte e bardhe. A tha ai mengjes? Ne fakt eshte mbremje. Ai thoshte gjithmone te kunderten e asaj qe ai degjonte muhamedin (s) dhe muslimanet te thonin. Pamvaresisht nga kjo, pothuajse 10 vjet me pare se ebu lehebi te vdiste, u shpall nje kapitull i vogel nga kurani qe fliste per te (sure el-leheb, 111). Ajo tregonte hapur ate qe ai nuk do te behej kurre nje musliman dhe per kete do te denohej perjete. Per dhjete vjet cfare ebu lehebi mund te kishte bere ishte te thoshte kam degjuar qe kurani thote une nuk do te ndryshoje kurre une nuk do te behem kurre nje musliman keshtu qe do te perfundoj ne zjarr. Epo, une dua te behem musliman tani. Si ju duket kjo? Fare mendon per revelaten nga zoti juaj? Por ai nuk e beri kurre kete. Dhe perseri, kjo do te ishte pikerisht sjellja e tij, perderisa ai kundershtonte do gje qe islami thote. Ne nje fare menyre ajo cfare muhamedi (s) tha ishte ti me urren dhe ti kerkon zhdukjen time. Atehere thuaj keto fjale dhe une jam i mbaruar. Hajde pra, thuaji keto fjale. Por ebu lehebi nuk i tha kurre ato fjale. Dhjete vjet te tera, dhe gjate gjithe asaj periudhe ai nuk e pranoi dhe nuk e mbeshteti kurre eshtjen e islamit. Si mundet muhamedi (s) ta kishte ditur dhe te ishte i sigurt qe ebu lehebi do ta vertetonte revelaten kuranore nese ai (muhamedi s. ) nuk ishte lajmetari i vertete i allahut? E si mund te kishte qene ai aq konfident sa ti kishte dhene dikujt 10 vjet kohe per per disktretituar figuren e tij si profet? Pergjigja e vetme eshte qe ai ishte i derguar i allahut, sepse te ofrosh nje sfide kaq te rezikshme, duhet te jesh me te vertete i bindur dhe te mbeshtetesh ne nje revelate nga zoti. Largimi nje tjeter rast qe flet per konfidencen e muhamedit (s) ne profetesine e tij dhe ne nje force qeillore qe do ta mbronte ate dhe mesazhin e tij ishte kur ai la meken dhe u fsheh bashke me ebu bekrin ne nje shpelle gjate emigrimit te tyre per ne medine. Qe te dy i pane disa njerez qe po vinin per ti vrare, bile ebu bekri ishte shume i frikesuar. Padyshim, nese muhamedi (s) ishte nje mashtrues qe perpiqej tua hidhte te tjereve ne ate qe ai ishte profet, gjithkush do te priste qe ne nje rast te tille ai do ti thonte shokut te tij ej ebu beker, shiko mos ka ndonje dalje tjeter nga kjo shpelle, apo ulu, zer nje qosh dhe mos bej zhurme. Megjithate ajo cfare ai i tha ebu bekrit illustroi konfidencen e tij. Ai tha qetesohu, allahu eshte me ne, dhe allahu do te na shpetoje. Nese dikush mundohet te mashtroje te tjeret, ku e gjen ai kete natyre te shprehuri? Ne fakt, kjo strukture mendimi nuk eshte aspak karakteristike e mendjes se nje genjeshtari e mashtruesi. Pra, ashtu sikurse eshte permendur edhe me siper, jo-muslimanet vijne rrotull e rrotull nje qarku te mbyllur, duke kerkuar nje shpjegim nje menyre qe shpjegon te dhenat ne kuran pa ia atribuar ato origjines se tij te vertete. Ne njeren ane, te henen te merkuren dhe te premten ata thone qe ai ishte nje genjeshtar, dhe ne anen tjeter, te marten, te enjten dhe te shtunen ata thone qe ai ishte i mendur. Fare ata refuzojne te pranojne eshte qe personi nuk mund ti kete te dyja, por pamvaresisht nga kjo, ata kane nevoje per te dy teorite per te shpjeguar permbajtjen e kuranit. Takim me nje minister rreth shtate vjet me pare, nje minister vizitoi shtepine time. Pikerisht ne dhomen ne te cilen ne ishim ulur, mbi tavoline, i kthyer mbrapsht, qendronte nje kuran. Ministri nuk mund ta shikonte se cili liber ishte. Ne mes te nje diskutimi, une i tregova librin dhe i thashe une kam besim ne kete liber. Duke pare nga kurani dhe duke mos ditur se cili liber ai ishte, ai u pergjigj degjo, nese nuk eshte bibla, atehere ai eshte shkruar nga nje njeri. Si pergjigje te asaj qe ai tha, une vazhdova me ler te them se fare ka ne kete liber, dhe brenda 3 apo 4 minutash, une i tregova atij per disa gjera qe kurani permend. Tamam, fill pas atyre 3 apo 4 minutave, ai ndryshoi pazicionin e tij duke thene ke te drejte. Ate liber nuk e ka shkruar njeriu. Ate e ka shkruar djalli. Ne te vertete, nje person me mendime te tilla eshte shume i pafate per nje arsyetim te shendoshe. Se pari, ajo eshte nje kunderpergjigje e shpejte dhe e pa matur mire. Ajo eshte nje dalje e shpejte nga nje situate aspak komforte. Faktikisht, eshte nje histori ne bibel qe permend se si disa ifute ishin deshmitare kur jezusi (s) ngjalli nje te vdekur. Personi kishte 4 dite qe kishte vdekur, dhe kur jezusi mberriti ne vend, ai tha ngrihu dhe personi u ngrit dhe shkoi. Ne nje situate te tille, disa ifute qe ishin prezent thane me mosbesim ky eshte djalli. Djalli e ndihmoi ate. Sot kjo histori perseritet shume shpesh neper kisha, ne te gjithe boten dhe njerezit derdhin lote duke thene ah, te kisha qene i pranishem, nuk do te kisha qene aq budalla sa ifutet. Por ironikisht, keto persona bejne te njejten gje qe ifutet bene, kur, per tre minuta, ti u tregon atyre vetem nje pjese te vogel nga kurani. Ata thone djalli e beri ate. Djalli e shkroi ate liber. Vetem sepse ato zihen ngushte ne nje qosh dhe nuk kane se cfare te thone, ata i kthehen rrugedaljes me te lehte dhe te pamatur. Burimi i kuranit nje tjeter shembull qe flet per adoptimin e ketyre rrugedaljeve ne situata te tilla, eshte shpjegimi i burimit te mesazhit te muhamedit nga mekasit. Ata shpesh here thonin djajte i sjellin muhamedit kuranin. Dhe ashtu sikurse dhe ne shume raste te tjera, kurani e jep pergjigjen per kete nje verset ne kuran (sure el-kalem, 68 51-53) e ata qe nuk besuan gati sa nuk te zhduken ty me shikimet e tyre, kur e degjuan kuranin thane ai eshte i marre! Por ai nuk eshte tjeter vetem se keshille per boten keshtu ai ofron nje argument per tu pergjigjur kesaj teorie. Ne fakt ka shume ajete ne kuran qe kendershtojne haptas sugjerimin qe muhamedi e merrte kete mesazh nga djajte. Per shembull, ne kapitullin 26, allahu (swt) haptazi afirmon ate kuranin nuk e sollen djajte. Ne nje vend tjeter (sure en-nahl, 16 28) ne kuran, allahu ne meson kur te lexosh kuranin, kerko mbrojtjen e allahut prej shejtanit te mallkuar. A eshte kjo menyra qe shejtani e shkruan nje liber? Ai i thote personit para se te lexosh librin tim, kerkoi zotit te te mbroje nga une. Kjo eshte vertet shume e ngaterruar. Vertet nje njeri mund ta kishte shkruar dicka te tille, por jo djalli. Shume njerez thone qe ata nuk mund ti japin nje zgjidhje ketij problemi. Ne njeren ane ata thone qe djalli nuk do ta bente dicka te tille, bile edhe nese do te mundte, zoti nuk do ta lejonte ate, por ne te njeten kohe, ata e vene djallin pothuajse ne te njejten pozite me zotin. Ne nje fare menyre ata thone qe djalli mund te beje cdo gje qe zoti ben. Si rezultat, kur ata shikojne kuranin, ndonese te mahnitur me mrekulline e tij, ata akoma insistojne qe djalli e shkroi ate! Falenderimet i qofshin allahut (swt) qe muslimanet nuk kane te njetin qendrim. Ndonese djalli mund te kete disa mundesi, ato perseri qendrojne shume larg nga mundesite e allahut. Dhe asnje musliman nuk do te jete i tille derisa nuk e beson kete. Dihet nga te gjithe, bile edhe nga jo-muslimanet qe djalli shume thjesht mund te gaboje dhe do te ishte shume e mundur qe ai do te binte ne kontradikte me vetveten nese ai do te shkruante nje liber. Per kete kurani thote a nuk e perfillin ata kuranin? Sikur te ishte prej dikujt tjeter, pervec prej allahut, do te gjenin ne te shume kunderthenie. Mitomania nje tjeter sulm qe ka lidhje me arsyetimet e jo-muslimaneve ne perpjekjet e tyre te kota per shpjegimin e disa ajeteve ne kuran, eshte edhe nje kombinim i te dy teorive qe muhamedi (s) ishte i mendur dhe genjeshtar. Keta njerez propozojne qe muhamedi ishte i mendur dhe si rezultat i kesaj ai mashtronte dhe i shtynte njerezit ne rruge te gabuara. Ka nje emer per kete ne psikologji dhe ai eshte mitomania. Personi qe vuan me kete lloj semundje thote genjeshtra dhe me pas i beson edhe vete ato. Kjo sipas jo-muslimaneve, eshte semundja nga e cila muhamedi (s) vuante. Por problemi me kete propozim eshte qe personi qe vuan nga mitomania, absolutisht nuk mund te flase me fakte, dhe kurani eshte i teri i bazuar ne fakte. Do gje qe perfshihet ne te mund te provohet si e vertete. Perderisa faktet jane problemi kryesor per nje mitomaniak, terapia qe perdoret per kurimin e saj eshte ballafaqimi i personit me fakte. P. Sh. Nese dikush eshte i mendur dhe thote une jam mbreti i anglise psikologu nuk e kundershton ate duke i thene , jo ti nuk je mbret. Ti je i mendur. Ne fakt ai e ballafaqon ate me fakte dhe thote dakord. Ti thua qe je mbret i anglise. Atehere nuk me thua ku ndodhet mbreteresha sot? Ku eshte kryeministri yt dhe ku jane turperojet? Ne kete rast, kur personi ka probleme per t ja dale me faktet, atehere ai do te filloje te nxjerre arsye te kota, duke thene mmm. Mbreteresha. Ajo ka shkuar ne shtepine e se emes. Nnnndersa. Kryeministri. Ne fakt ai vdiq. Eventualisht ai kurohet sepse nuk mund t ja dale dot me faktet. Nese psikologu vazhdon ti paraqese atij fakte, ai ndeshet me realitetin dhe thote mendoj qe une nuk jam mbret i anglise. Ne kuran eshte perdorur pothuajse e njejta menyre qe psikologu perdor per te kuruar mitomanine. Nje ajet ne kuran (sure junus, 10 57) thote o ju njerez! Juve ju erdhi nga zoti juaj keshilla (kurani) dhe sherimi i asaj qe gjendet ne kraharoret tuaj, edhe udhezim e meshire per besimtaret. Ne pamje te pare ajeti duket i pa qarte, megjithate, per dike qe e shikon ate nen driten e shembullit qe permendem me larte, kuptimi i ajetit del mese i qarte. Ai qe e lexon kuranin sherohet nga deziluzionet. Ai eshte nje terapi ne thelb. Literalisht, ai i kuron njerezit e deluzionuar duke i paraqitur atyre fakte. Nje menyre trajtimi qe te bie ne sy ne kuran eshte ajo qe thote o ju njerez, ju thoni kete e kete per kete gje, e mendoni per kete tjetren? Si mund ta thoni kete gje kur dini ate tjetren? E keshtu ne vazhdim. Kjo e detyron dike te shikoje cfare eshte e rendesishme dhe ne te njejten kohe ajo e liron personin nga iluzione qe e bejne ate te mendojne qe faktet e prezantuara nga allahu mund te shpjegohen shume thjesht me teori dhe arsyetime te kota. Enciklopedia e re katolike eshte pikerisht kjo gje konfrontimi me fakte qe ka terhequr vemendjen e shume jo-muslimaneve. Ne fakt, ne enciklopedine e re katolike, ekziston nje reference e re qe flet per kete subjekt. Ne nje artikull qe flet per kuranin, kisha katolike thote pergjate shekujve, shume teori jane ofruar per te shpjeguar origjinen e kuranit. Sot asnje njeri i arsyeshem nuk i pranon keto teori. Ja pra, se si kisha katolike, qe ka ekzistuar per kaq shekuj, i mohon te gjitha ato perpjekje per shpjegimet e kota te kuranit. Ne te vertete, kurani eshte nje problem serioz per kishen katolike. Ajo thote qe kurani eshte nje revelate dhe per kete ata e studiojne ate. Pa dyshim ata do te donin te gjenin prova qe ai nuk eshte, por nuk munden. Ata nuk mund te gjejne nje shpjegim qe qendron. Por te pakten ata jane te drejte ne kerkimet e tyre dhe nuk i pranojne interpretimet jo-thelbesore me te cilat ata mund te ndeshen. Kisha thote qe gjate ketyre 14 shekujve nuk eshte prezantuar asnje shpjegim i arsyeshem. Te pakten ajo pranon qe kurani nuk eshte dicka qe mund te kalohet pa i kushtuar vemendjen. Ndersa ka njerez qe jane shume me pak te sinqerte dhe qe menjehere thone kurani vjen nga kjo, kurani vjen nga ajo. Bile ne pjesen me te madhe te rasteve ata as qe e ekzaminojne kredibilitetin e asaj qe thone. Natyrisht, nje thenie e tille nga kisha katolike e ben nje kristian te sotem te ndeshet me veshtiresi te shumta. Situata mund te jete qe nje person ka nje ide te veten per sa i perket origjines se kuranit, por si pjestar i kishes, ai nuk mund te veproje sipas asaj qe ai mendon. Kjo, sepse nje veprim i tille do te ishte ne kundershtim me bindjen, betimin dhe besnikerine qe kisha kerkon. Per sa kohe qe ai eshte pjestar i saj, personi duhet te pranoje pa pyetje dhe te praktikoje si pjese e rutines se perditshme ate qe kisha katolike deklaron. Ne thelb, nese kisha katolike thote mos i besoni keto informata te pa konfirmuara per kuranin, fare mund te themi atehere per pikeveshtrim islamik. Nese, vete jo- muslimanet e pranojne qe ka di ka per kuranin di ka qe duhet konsideruar pse atehere njerezit behen aq kokeforte dhe armiqesor kur muslimanet avancojne pikerisht te njejten teori? Pa dyshim, kjo eshte per tu thelluar dhe per ata qe jane te arsyeshem dhe te zotet e mendjes. Deshmia e nje intelektuali. Kohet e fundit, nje nga intelektualet me ne ze te kishes katolike nje person i quajtur hans studioi kuranin dhe opinionin e tij per ate qe kishte lexuar. Hansi eshte nje figure e njohur dhe shume i respektuar ne kishen katolike. Pas nje studimi te kujdesshem ai prezantoi rezultatet duke perfunduar zoti i foli njeriut nepermjet njeriut, muhamedit. Perseri ky eshte nje konkluzion i arritur nga nje jo-musliman pikerisht nga nje intelektual shume i njohur ne kishen katolike. Une nuk besoj qe papa bie dakort me kete, megjithate opinioni i nje figure kaq te njohur per publikun duhet te peshoje disi ne krahun e muslimaneve. A duhet te duartrokitet per ate qe ai u ndesh me realitetin dhe kurani nuk eshte dicka qe mund te lihet menjeane dhe qe, ne fakt zoti vete eshte origjina e atyre fjaleve. Ashtu sikurse edhe u be e qarte nga informacioni i permendur me larte, te gjitha alternativat u konsumuan, keshtu qe shansi per gjetjen e ndonje shpjegimi tjeter per mohimin e kuranit eshte i pa mundur. Pesha e proves mbi kritikun nese libri nuk eshte revelate, atehere ai eshte mashtrim, dhe nese eshte mashtrim ne duhet te pyesim, cila eshte origjina e tij? Fare eshte ajo me te cilin ne po mashtrohemi? Vertet, pergjigjet e verteta te ketyre pyetjeve hedhin drite mbi vertetesine e kuranit dhe bejne te heshtin ato thenie te paqendrueshme te pabesimtareve. Tek e fundit, nese njerezit insistojne ne ate qe kurani eshte nje mashtrim, ata duhet te ofrojne evidenca per kete. Pesha e proves bie mbi ta, dhe jo mbi ne. Askush nuk mund te avancoje nje teori nese nuk mund ta shoqeroje ate me fakte, keshtu qe une i them me trego ndonje mashtrim. Me trego fare eshte ajo me te cilen kurani me mashtron mua. Me trego. Ose perndryshe mos thuaj qe ai eshte nje mashtrim! Origjina e universit dhe jetes nje karakteristike e ve ante e kuranit eshte menyra se si ai shqyrton fenomene qe i perkasin jo vetem te kaluares por edhe diteve te sotme. Ne fakt, kurani nuk ishte vetem nje problem i vjeter. Ai akoma paraqet nje problem problem per jo-muslimanet. Sepse do dite, do jave, do vit sjell evidenca te reja per ate qe kurani eshte nje force qe duhet ta pranojme qe eshte i vertete dhe kjo vertetesi nuk mund te sfidohet. P. Sh. Nje ajet ne kuran (sure el-enbija, 21 30) thote a nuk e dine ata te cilet nuk besuan se qiejt e toka ishin te ngjitura, e ne i ndame ato te dyja dhe ujin e beme baze te jetes se do sendi, a nuk besojne? Si per ironi, ky ishte informacion per te cilin nje ift pabesimtaresh u nderuan me mimin nobel ne 1973. Kurani shpalos te verteten mbi origjinen e universit se si filloi nga nje pjese e vetme dhe njerezit vazhdojne ta verikikojne kete deri ne ditet e sotme. Per me teper, fakti qe baza e jetes eshte uji nuk do te mund te perdorej lehte per te bindur njerezit 14 shekuj me pare. E si mund te qendronte dikush para 1400 vjetesh ne shkretetire dhe ti tregonte shokut te tij i gjithe ky (duke bere me shenje nga trupi i tij) eshte i perbere ne pjesen me te madhe prej uji. Askush nuk do ta besonte. Nuk kishte asnje prove derisa u arrit zbulimi i mikroskopit. Ata duhet te presnin derisa te zbulonin qe citoplazma, substanca baze e qelizes, ishte e perbere prej 80% uje. E pra evidenca erdhi, dhe kurani perseri i qendroi proves se kohes. Me gjere mbi testin e falsifikimit ne lidhje me testin e falsifikimit qe kemi permendur me siper, duhet te theksojme qe edhe ato i kane rezistuar te kaluares dhe te tashmes. Disa nga ato jane permendur si ilustrime te fuqise dhe dijes se allahut, ndersa disa te tjere vazhdojne ti rezistojne sfidave te ndryshme te diteve tona. Nje shembull i te parit eshte ka kurani thote per ebu lehebin. Kjo, fare qarte ilustron ate qe allahu, i cili e njeh te fshehten, e dinte qe ebu lehebi nuk do te nderronte kurre mendim dhe te pranonte islamin, dhe per kete allahu lajmeroi qe ai do te denohet pergjithmone ne zjarr. Ky kapitull ishte nje ilustrim i dijes madheshtore te allahut ashtu sikurse ishte nje paralajmerim per te gjithe ata qe ishin si ebu lehebi. Idhtaret e librit nje tjeter shembull interesant i testit te falsifikimit qe gjendet ne kuran eshte pjesa qe permend mardheniet ndermjet muslimaneve dhe ifuteve. Ky verset eshte dhene ne menyre te atille qe te mos preke mardheniet ndermjet individeve te te dy feve. Ne fakt ai ben nje permbledhje mbi mardheniet midis dy grupeve perkatese. Ne thelb, kurani thote qe kristianet gjithmone do ti trajtojne muslimanet shume me mire sesa ifutet i trajtojne ato. Ne te vertete, influenca e plote e ketij verseti mund te vihet re vetem duke veshtruar ate me nje kujdes te ve ante. Eshte e vertete qe shume kristiane dhe shume ifute kane pranuar islamin, por ne pergjithesi, komuniteti ifut eshte per tu pare si nje armik i rezikshem i islamit. Per me teper, vetem pak njerez e kuptojne qellimin e nje deklarate te tille ne kuran. Kjo do te kishte qene nje shans i mire per ifutet te sfidonin vertetesine e kuranit ate qe ai nuk eshte nje revelate e shenjte. Ajo ka ata duhet te bejne eshte te organizohen, ti trajtojne muslimanet mire per disa vjet dhe me pas te thone fare atehere thote libri juaj i shenjte per miqte tuaj jane ata kristianet apo ifutet? A e shikoni se cfare kane bere ifutet per ju? Kjo eshte cfare ata mund te kishin bere per ta mohuar vertetesine e kuranit. Por kjo nuk eshte bere per 1400 vjet me rradhe. Megjithate oferta eshte gjithmone e hapur. Nje trajtim matematikor te gjithe shembujt e dhene deri tani, te cilet propozonin pikmamje te ndryshme per shqyrtimin e kuranit, kane patur pa dyshim nje natyre subjektive sidoqofte mbetet akoma per tu diskutuar nje tjeter alternative, e cila vjen me me objektivitet dhe eshte me baze matematikore. Dikush qe do ti mblidhte ato qe ne mund ta quanim nje liste hamendjesh, do te habitej me faktet qe kurani eshte shume autentik. Me hamendje, ashtu sikurse me perdorimin e shembujve predikues, kurani mund te shpjegohej matematikisht. Nese per shembull kemi nje person te cilit i eshte kerkuar te zgjedhe midis dy pergjigjeve (njera e drejte dhe tjetra e gabuar) dhe duke mbyllur syte ai zgjedh, atehere shansi i tij eshte 1 me 2, qe do te thote ai mund te zgjedhe ose te drejten ose te gabuaren. Por nese i njejti person ndeshet me dy situata te tilla (pra ai mund te zgjedhe te drejten ose te gabuaren ne situaten e pare dhe te drejten ose te gabuaren ne te dyten) dhe duke mbyllur syte ai zgjedh, atehere shansi i tij eshte nje me kater sepse ka vetem nje pergjigje te cilen nese e zgjedh ai do te ishte i drejte dhe 3 te tjerat do te ishin te gabuara. Me fjale te tjera personi mund te beje nje zgjedhje te gabuar si ne situaten e pare ashtu edhe ne te dyten, ose te beje nje zgjedhje te gabuar ne te paren dhe te sakte ne te dyten, ose te beje nje zgjedhje te sakte ne te paren dhe te gabuar ne te dyten, ose te beje nje zgjedhje te sakte si ne te paren ashtu edhe ne te dyten. Pa dyshim, i vetmi rast ne te cilin personi do te ishte plotesisht i sakte do te ishte skenari i fundit, kur ai ben zgjedhje te sakta per te dyja situatat. Veshtiresia per dhenien e nje pergjigje plotesisht te sakte eshte rritur sepse numri i situatave per te cilat ai eshte kerkuar te zgjedhe eshte rritur, ekuacioni matematikor qe perfaqeson kete skenar do te ishte x (qe do te thote 1 nga dy zgjedhje per situaten e pare dhe nje nga dy zgjedhje per te dyten). Nese do te vazhdonim me nje shembull te tille, nese personi ndeshet me tre situata per te cilat ai kerkohet te zgjedhe, atehere ai do te jete i sakte vetem ne 1 8 e rasteve (ose x x ). Perseri shanset qe ai te jete korrekt ne te tre situatat jane ulur akoma me teper duke e uar ate ne 1 me 8. Duhet te kuptojme qe sa me teper rritet numri i situatave aq me teper ulen shanset per te qene i sakte sepse te dyja jane ne proporcion te zhdrejte. Duke aplikuar kete shembull ne situatat e kuranit, do te shohim qe nese ndertojme nje liste me subjekte per te cilat kurani ka ofruar thenie te sakta, atehere mundesia qe ato te kene qene hamendje te verbera eshte shume e vogel. Ne te vertete subjektet e diskutuara ne kuran jane te shumta (disa nga ato jane te rreshtuara ne kurani dhe dija shkencore), keshtu qe mundesia qe dikush te vije me hamendje te sakta behet zero. Nese jane 1 milione menyra per ta quajtur kuranin te gabuar, por perseri ai do here eshte i drejte, atehere nuk eshte e mundur qe dikush ka qene duke folur me hamendje. Tre shembujt e meposhtem bejne fjale per subjekte te cilat kurani ka ofruar thenie te sakta. Ato se bashku ilustrojne ate qe rruget per te kundershtuar vertetesine e kuranit nuk kane qene te mundura. Bleta femer ne kapitullin e 16 (sure en-nahl, 16 68-69) kurani thote qe bleta femer e le folene ne kerkim te ushqimit. Por nje person do ta kete te veshtire te gjeje me hamendje nese bleta qe fluturon eshte mashkull ose femer. Ma do mendja ajo eshte femer thote ai. Padyshim, shanset qe ai te kete dhene nje hamendje te sakte jane nje me dy. Qellon qe kurani ka dhene nje informacion te sakte. Por qellon qe kjo nuk eshte ajo qe shume njerez besonin perpara zbritjes se kuranit. Si mund te dallohet nje blete femer nga nje blete mashkull. Ne fakt duhet nje specialist ta beje ate, megjithate eshte zbuluar qe bleta mashkull nuk del kurre nga foleja per te siguruar ushqimin. Por ne dramen e shekspirit, henri iv, disa nga karakteret pershkruajne bletet dhe ata thone qe bletet jane ushtare dhe kane nje mbret. Kjo eshte ajo ka njerezit mendonin ne kohen e shekspirit qe bletet te cilat ne i shikojme duke fluturuar jane meshkuj dhe ato japin llogari perpara nje mbreti. Sidoqofte kjo eshte totalisht e gabuar. Ato jane femra dhe japin llogari perpara nje mbretereshe. Dhe per te arrtur ketu duheshin zbulimet shkencore te vetem 300 vjeteve me pare. Pra ne listen e hamendjeve, kurani kishte nje shans pre 50 50 per te qene drejte ndersa parashikimet ishin nje me dy. Dielli kurani, perve bletes, ka dhene informacion edhe per diellin dhe menyren se si ai leviz ne hapesire. Kur dielli leviz ne hapsire, ka dy opsione, ai ose mund te levize ashtu sikurse leviz nje gur i hedhur nga dikush ose ai mund te levize ne nje menyre te caktuar. Kurani ofron te dyten duke thene qe dielli leviz per shkak te levizjes se tij (sure el-enbija 21 33). Per kete, kurani ka perdorur fjalen sabaha e cila pershkruan levizjen e diellit ne hapsire. Per ta bere kete fjale arabe me te kuptueshme per lexuesin ne po japim nje shembul. Nese dikush eshte ne uje dhe ne perdorim fjalen sabaha per te pershkruar levizjen e tij, atehere kuptohet qe personi eshte duke notuar ne nje drejtim te caktuar dhe jo si rezultat i ndonje force qe e shtyn ate. Me nje fjale ai leviz vete. Keshtu qe kur fjala sabaha perdoret per te pershkruar levizjen e diellit, atehere kjo nuk do te thote qe dielli eshte duke fluturuar jashte kontrollit ne hapsire sepse ai eshte hedhur apo shtyre nga di ka. Ajo thjesht do te thote qe dielli kthehet dhe rrotullohet ndersa liviz. Kjo eshte ajo per te cilen kurani na siguron, por a ishte kjo e lehte per tu zbuluar? A mundet nje person i thjeshte te thote qe dielli rrotullohet? Vetem kohet e fundit u be e mundur shpikja e nje pajisje qe mund te projektonte imazhin e diellit ne kompjuter ne menyre qe studiuesit ta shikonin ate pa u verbuar. Nepermjet ketij procesi u arrit te zbulohej qe ne diell ka shenja dhe qe keto shenja levizin do 25 dite. Kjo levizje i referohet rrotullimit te diellit ne aksin e tij dhe provon, ashtu sikurse kurani tha me teper se 1400 vjete me pare, qe me te vertete dielli rrotullohet dhe leviz ne hapsire. Pra ne listen e hamendjeve, shanset per gjetjen e pergjigjeve te sakta ne te dy situatat bleta mashkull apo femer dhe levizja e diellit jane nje me kater. Zonat kohore nese do ta hidhnim veshtrimin tone ne historine e 1400 vjeteve me pare do te kishim pare qe njerezit ne ate kohe nuk dinin shume per sa i perket ndryshimit te kohes ores ne vende te ndryshme, dhe ajo ka kurani ka ofruar per kete subjekt eshte megjithmend per tu habitur. Fakti qe nje familje eshte duke ngrene mengjesin kur dielli eshte duke lindur, ndersa nje familje tjeter eshte duke shijuar ajrine fresket te nates eshte megjithmend di ka qe te mrekullon, bile edhe ne diten tona. Eshte mese e vertete qe, para 1400 vjetesh, nje person nuk mund te udhetonte me teper se 30 mijle ne dite, dhe per kete nje udhetim nga india per shembull per ne marok do te merrte muaj te tere. Dhe padyshim, ndersa ishte duke ngrene darke ne marok, personi mendonte ashtu sikurse une dhe familja ime duhet te jete duke ngrene darken ne kete moment. Kjo ndodh sepse ai nuk e kuptonte qe kur udhetonte, ai levizte ne kohe dhe hapsire. Perseri, vetem sepse ato jane fjalet e allahut, te gjithedijshmit, kurani e paraqet dhe informon per kete fenomen. Ne nje verset shume interesant thuhet qe kur historise ti kete ardhur fundi dhe dita e gjykimit te kete arritur, gjithshka do te ndodhe brenda nje momenti. Ky moment do ti kape disa gjate dites e disa gjate nates. Kjo ilustron dijen e gjere te allahut dhe ate qe ai e dinte qe me pare ekzistencen e koheve te ndryshme ne zona te ndryshme, megjithese kjo ishte dicka qe nuk dihej 14 shekuj me pare. Pa dyshim ky fenomen do te mjaftonte si nje prove per vertetesine e kuranit. Mbyllje per t& ,ju kthyer edhe nje here listes se hamendjeve, parashikimet apo shanset per dhenien e nje informacioni te sakte ne te tre subjektet bletet, livizja e diellit dhe ekzistenca e zonave kohore ishin nje me tete. Keto shembuj mund te vazhdonin e vazhdonin, duke ndertuar nje liste te gjate hamendjesh te sakta, dhe pa dyshim raporti do te rritej me rritjen e numrit te cdo subjekti qe diskutohet ne kuran. Por ajo qe asnjeri nuk mund te mohoje eshte qe mundesia qe muhamedi (s), nje i pashkolluar, te jepte me hamendje nje infromacion te sakte per mijera e mijera subjekte pa bere asnjehere asnje gabim, eshte aq i vogel saqe te gjitha teorite qe flasin per autoresine e tij ne kuran, duhet te hidhen poshte bile edhe nga armiqte me te ashper te islamit! Ne fakt kurani e pret nje sfide te tille. Nuk do te ishte udi qe nese nje person, ne momentin qe ai shkel ne nje toke te huaj, i thote nje tjetri une e njoh babane tend, personi tjeter do te dyshonte ne fjalet e te huajit, duke thene, ti sapo ke ardhur ketu. Si mund ta njohesh ti babane tim? Si rezultat ai do te filloje te pyese, a nuk me thua, eshte babai im i shkurter apo i gjate, bjond apo brun? Si ngjan ai? Natyrisht, nese vizitori vazhdon duke dhene pergjigje te sakta, atehere skeptiku nuk ka asnje rruge tjeter por te thote ma do mendja qe ti vertete e njeh babane tim, ndonese une nuk e di se si. Situata eshte e njejte edhe me kuranin. Ai thote qe ai vjen nga ai qe krijoi do gje. Keshtu qe do kush ka te drejte te thote me bind mua! Nese autori i ketij libri me te vertete krijoi jeten dhe cdo gje ne qiej dhe ne toke, atehere ai pa dyshim duhet te dije per kete apo ate tjetren. Dhe dikush qe do te studionte kuranin do te arrinte ne te njejtat te verteta. Per me teper ne duhet te dime di ka jo te gjithe ne duhet te jemi eksperte per te verifikuar ate qe kurani permban. Besimi i dikujt shtohet ndersa ai kerkon dhe konfirmon te vertetat ne kuran. Dhe kjo eshte ajo qe duhet bere gjate gjithe jetes. Lutem qe zoti ti drejtoje te gjithe drejt te vertetes. Shtojce i nje inxhinjer ne universitetin e torontos, i cili ishte i interesuar ne psikologji dhe kishte lexuar dicka rreth kesaj lende, beri nje studim dhe shkroi nje dezertacion mbi efektivitetin e diskutimeve ne grup. Qellimi i ketij studimi ishte te gjendej se sa ishin arritjet e njerezve kur ata bashkoheshin ne grupe prej dy, tre, dhjete apo me teper personash. Grafiku qe paraqet rezultatet leviz ne pika te ndryshme, megjithate pika me e larte e ti perfaqeson grupin prej dy personash. Pa dyshim ky rezultat ishte pertej perashikimeve te tija megjithate kjo ishte nje keshille e vjeter e dhene ne kuran (sure es-sebe 34 46) thuaj - une ju keshilloj vetem per nje gje. Per hir te allahut te angazhoheni sinqerisht, dy e nga dy ose nje e nga nje, e pastaj te mendoheni thelle. Shtojce ii iram per me teper, ne kapitulin e 89 te kuranit (sure el-fexhr, 89 7) eshte permendur nje qytet me emrin iram (nje qytet prej kolonash) i cili nuk eshte njohur ne historine e lashte dhe qe sipas historianeve nuk kishte ekzistuar kurre. Por ne dhjetor te 1978, national geografic (nje kanal televiziv filmash dokumentare) sjell disa informacione me interes qe thonin qe ne 1973, ne siri ishte germuar dhe zbuluar qyteti i elbas. Qyteti mendohet te jete 43 shekuj i vjeter, por kjo nuk ishte lajmi me me interes. Fare ishte edhe me interesante ishte qe kerkuesit kishin gjetur ne biblioteken e elbas nje liste te te gjithe qyeteteve me te cilat elba kishte lidhur mardhenie tregtare. Mund te duket e veshtire per ta besuar por, ne liste u gjend edhe emri iram. Banoret e elbas kishin patur mardhenie tregtare me banoret e iramit! Ne mbyllje dua tu kerkoj ti kushtoni nje vemendje dhe kujdes te ve ante rreshtave te meposhtem (sure 29 50-51). Thuaj - une ju keshilloj vetem per nje gje. Per hir te allahut te angazhoheni sinqerisht, dy e nga dy ose nje e nga nje, e pastaj te mendoheni thelle. . Nga arlind boshnjaku fundi i vitit sht koh p rsiatjesh prapav shtruese. Viti 2002 u sh nua n p rgjith si nga t nj jtat tregime lufta e shba-s kund r terrorizmit, p rgatitjet amerikane p r t sulmuar irakun, konflikti arabo-izraelit, shtja e ene, ftohja e marr dh nieve evrop -amerik , etj. Por n mars t k tij viti agjencit bot rore t lajmeve raportuan edhe p r nj ngjarje morbide q u zhvillua n qytetin e shenjt t mek s. Ajo d shmon p r gjendjen e r nd shpirt rore dhe intelektuale t bot arabo-islame, t cil n e v rteton edhe raporti p r zhvillimin njer zor arab i p rgatitur nga fondi arab p r zhvillimin ekonomik dhe social. K shtu duket p raf rsisht lajmi q u dha nga agjencit bot rore sipas raportit nga reuters, media saudite dhe familjet e viktimave jan t tmerruara dhe t t rbuara me vdekjen e vajzave n zjarrin q kaploi nj shkoll n qytetin e mek s. Shum nga vajza vdiq n nga shkeljet e turm q po p rpiqej ti ikte zjarrit. Media saudite kan akuzuar policin religjioze q penguan p rpjekjet p r shp timin e 15 vajzave q gjeten vdekjen brenda nj shkolle t p rfshir nga zjarri, raportonte agjencia e lajmeve reuters. Cnn raportonte se e p rditshmja el-iktisadiah kishte shkruar se zjarr fik sit ishin fjalosur me an tar t e policis religjioze, t njohur edhe si m*tawin, pasi ata kishin provuar ti mbanin vajzat brenda nd rtes q digjej, ngase ato nuk kishin v n shamit e kok dhe abajat (rroba t zeza), si k rkohet nga interpretimi strikt i islamit n mbret ri. Cnn-i tha se gazeta n gjuh n angleze saudi gazette, n nj kryeraport, kishte cituar d shmitar t t thon se an tar t e policis q njihet si komisioni p r p rkrahjen e virtytit dhe ndalimin e vesit, kishin ndaluar njer zit p r tu ndihmuar vajzave, duke u th n se sht m kat tu afroheni atyre. Nj oficer nga mbrojtja civile i tha el-iktisadias se kishte par tre an tar t policis religjioze duke i rrahur vajzat e reja q t mos i l n ato t dalin nga shkolla, sepse ato nuk i kishin veshur abajat, raporton cnn. Ne u tham atyre se situat ishte tejet kritike dhe se nuk ishte momenti p r nj sjellje t till. Por ata b rtitnin dhe refuzonin t largoheshin nga dyert, citonte gazeta oficerin n nj raport d rguar cnn-it. Babai i nj prej vajzave t vdekura kishte akuzuar rojat e shkoll q kishin refuzuar madje edhe t hapnin dyert p r ti l n vajzat t dilnin jasht , raportonte saudi gazette. N t , gjithashtu, thuhej se dikush do t mund t kishte shp tuar po t mos ishte ndalur nga an tar t e komisionit p r p rkrahjen e virtytit dhe ndalimin e vesit. Ndoshta ky rast nuk mund t krahasohet me vdekjet n palestin , ose n e eni, n nju-jork, n bali, n kosov , etj, por sht tregues dhe shembull simptomatik i nj dukurie t r nd sishme q na prek t gjith v , sht simbol p r vrasjen e dinjitetit njer zor, p r vdekjen e nd rgjegjes, dhe p r shkat rrimin e t gjitha vlerave mbi t cilat nd rtohet porosia islame. Dhe nj ngjarje e till t kujton koh n parakuranore t gadishullit arab kur vajzat e porsalindura varroseshin gjalli. Dhe t kujton inkuizicionet q digjnin gjalli ata q dyshoheshin p r herezi. Por gj ja m e tmerrshme sht se kjo ndodh n vendin m t shenjt islam, n qytetin e mek s. Aty ku u shpall porosia se ai q vret nj person t pafajsh m sht sikur t vras t r njer zimin. Dhe, sht edhe m tmerruese, kjo b het nga policia religjioze, nga p rkrah sit e virtytit, nga kujdestar t e vendeve t shenjta. A nuk sht kjo p r tu brengosur dhe p r tu frik suar? Si mund ti tregohet bot se islami sht fe e m shir s, dashuris , paqes, kur n qend r t qytetit m t shenjt islam, n nj mbret ri islame, nga njer z mysliman dhe n em r t islamit b hen gj ra q jan normale vet m p r t mendurit dhe kriminel t m t m dhenj q nuk kan fare nd rgjegje? Dhe far b jn mysliman t e tjer anek nd bot? Heshtin. . Heshtin institucionet islame, heshtin komuntitetet islame, sepse islami sht b r peng i petro-dollarit arab. Islami sht b r peng i militant ve, i diktator ve, i inkuizitor ve q brumosen n p r shkollat q m sojn se parajsa sht e rezervuar vet m p r ata q kan mjekra. Se m shira e zotit sht privilegj vet m p r ata q b hen an tar t grupit t shp tuar dhe pal s ndihmuar (gshpn). Por islami sht b r peng edhe i atyre q heshtin. Pjesa d rrmuese e bot islame hesht, derisa fanatik t zem rngusht shtremb rojn konceptet m t shenjta t besimit ton. Mysliman t heshtin ashtu si heshtnin edhe t krishter t kur kryq zatat b nin ploj n jerusalem. Err sira q p rjetonin at bot t krishter t sht nata q ka mbuluar edhe bot n islame tanim nj koh t gjat. Rilindja evropiane ndodhi at her kur t krishter t thyen murtaj n e heshtjes dhe kuptuan se zoti nuk sht monopol i atyre qe din latinisht dhe mbajn kollare prift rinjsh. Kur kuptuan se kisha nuk sht autoritet absolut, por vet m e v rteta. Dhe e v rteta nuk sht monopol i askujt. R nd sia e humanizmit, dhe e rilindjes n p rgjith si, q ndron n ndihm n q i dha njeriut t lirohet nga kufizimet mentale t imponuara nga censor t e mendimit t lir , nga monopolizuesit e v rtet s, nga inkuizitor t e mendjes dhe shpirtit. Prandaj, edhe mysliman t duhet t kuptojn se islami nuk sht monopol i askujt, nuk sht pron a atyre q din arabisht, e as atyre q mbajn mjekra, e as atyre q mbajne allma hoxhallar sh. E v rteta nuk sht as mall i atyre q kund rmojn nga devocioni artificial dhe puritanizmi hipokrit, por i t gjith atyre q zem rd lir k rkojn m shir n dhe dashurin e zotit. Mir po, indiferenca e treguar me dhjet ra vjet ndaj zhvillimit t fanatizmit n mesin ton dhe ideve neoislamike t ekstremist ve q urrejtjen e kan b r raison detre, ka b r q islami t rr mbehet dhe t shnd rrohet n monopol t atyre q n em r t allahut vrasin njer z t pafajsh m gjithandej globit. Prapambeturia e madhe n bot n islame dhe aktet e nj pasnj shme terroriste jan argumente t forta p r gjith ata q parashikonin se p rleshja e qytet rimeve sht e pashmangshme, se islami sht nj kultur e dob t q do t ndeshet me kultur n m t mir q mbron demokracin , lirin , individualizmin, t drejtat e njeriut dhe barazin e grupeve dhe gjinive. Tezat se islami, pas shkat rrimit t bllokut sovjetik, do t shnd rrohet n nj gogol t ri p r bot n jan duke grumbulluar gjithnj e m shum p rkrah s. Por si sht e mundshme q islami, si fe e paqes, e drejt sis , e m shir s, t paraqes rrezik p r paqen dhe sigurin n bot? Kjo mund t jet e v rtet n se vazhdojm t heshtim dhe ti mbyllim syt para rritjes papenguar t fanatizmit n mesin ton. N se vendosim t shp rfillim arroganc n e atyre q vet quhen martir dhe p r udnojn konceptet themelore islame, do t jemi bashk pjes marr n mbytjen e t gjitha p rpjekjeve p r nj vet p rt ritje shpirt rore dhe kulturore t komunitetit global islam. N se shumica e heshtur nuk i jep fund k tij vet posht rimi, at her un dhe ju do t jemi nj soj fajtor p r vdekjen e atyre vajzave n mek dhe fajtor aq sa edhe ai q n em r t islamit hedh veten n er duke vrar f mij e njer z t pafajsh m. . Reagim n disa p r artje radhaz t publikuara kryesisht n internet, por edhe n disa revista si globi , z ri , pasqyra. Literatur falas p r revolucionar t e vonuar dhe krejt soj-sorollopin marksist. 1. Ka gati dy vite q nj taborr hajvan sh, me n krye nj mbeturin enveriste nga k r ova, nj far gafurr adili, (azilant n zvic r), kryetar, z dh n dhe an tar i vet m i nj partie t paregjistruar askund, (partia revolucionare shqiptare -prsh) dhe i p rforcuar koh ve t fundit edhe nga nj aventurist kopuk nj far idajet beqiri, kryetar i ish-unikomb-it, nj partize bisht i partis socialiste t tiran s, aktualisht, me gjas shefa t m dhenj t t ashtuquajturit fbksh (fronti p r bashkim komb tar shqiptar), jan nd rsyer kund r meje, me gjith zhargonin e mundsh m t sharjeve, shpifjeve, akuzave, insinuimeve dhe sulmeve t lloj-llojshme, me nj metodologji dhe mllef q do t ua kish zili edhe udh heq si i tyre shpirt ror, qoft largu enver hoxha. Problemi sipas tyre q ndron se, un , agron rexha (nga tropoja - gj q posa risht ata se durojn dot), me pseudonimin alban berisha , ua paskam marr kompetencat duke u paraqitur si z dh n i armat komb tare shqiptare (aksh), dhe se po punokam p r nja 7 - 8 sh rbime t huaja, se po kontrollokam krejt biznesin e drog e prostitucionit n ballkan, dhe q llimi im final q nka q duke mos lejuar posht rsirat e tipave si gafurri e idajeti (alias shefat e m dhenj valdet vardari e alban vjosa) t pengoj, hi m pak se ribashkimin e shqip ris , t cil n gj , paska mbetur ta b jn gafurri, idajeti e soj-sorollopi i tyre. Meq , k ta tipa, e bashk me ta edhe nj dyzin atdhetar sh t flakt q u shkojn pas nga naiviteti ose se nuk i njohin, apo edhe se mendojn nj jt si ata, (t cil t i njoh t gjith me em r e mbiem r), kan harxhuar m shum koh e talent p r t u marr me etiketimin tim, sesa jan marr me sende p r t cilat thon se i kan si q llim , dhe p r t u dh n fund dilemave q mund t jen shkaktuar te ata q m njohin e nuk m njohin, si dhe p r t ua b r t qart opinionit an n tjet r t rr fimit, po e publikoj k t sqarim-reagim, pasiq shoh se k ta tipa nuk kan nd rmend t ndalen. Mir po, nuk kam nd rmend aspak t mbrohem nga shpifjet dhe etiketimet q ata i b jn personalisht kund r meje, dhe nuk do ta kisha shkruar k t reagim, n se do ishte fjala p r t mbrojtur veten, por do p rpiqem shum shkurt t tregoj se pse shqiptar t kurr nuk do t mund t bashkohen nga njer z si gafurr adili e idajet beqiri. K to gj ra, gjith historin e krijimit dhe veprimit t aksh-s , tentimet e sh rbimeve sekrete antishqiptare (jo vet m t atyre t vendeve fqinj por edhe ndonj n evrop) qe p rmes komunist ve shqiptar dhe revolucionar ve t vonuar at ta marrin n n kontroll, debatet, let rk mbimet, publikimet e ndryshme, raportet me miqt dhe koleg t e mi, q ndrimet dyfytyr she t disave, thashethemet, e-mailet k rc nuese, - t gjitha do t i paraqes shpejti t p rmbledhura n librin aksh - mes internetit dhe realitetit , prandaj k tu do p rpiqem t i bie sa m shkurt. . 1. Paraqiten me pseudonime (e fshehin identitetin dhe origjin n). 2. Fjal n popull nuk e l shojn nga goja. Do gj e b jn n em r t tij. 3. Relativizojn mizorit e enver hoxh dhe nuk distancohen prej tij. 4. Pa p rjashtim jan injorant. Jan intolerant n bised. Kur u flet nuk t d gjojn fare, por rip rs risin t nj jtat parulla si kasetofon. 5. P rpilojn lista t pad shiruarish. 6. P rpilojn lista tradh tar sh. 7. Dyshojn n do njeri. 8. Organizojn atentate ndaj kund rshtar ve politik. 9. Jan n gjendje t vrasin edhe v llain e vet. 10. Mundohen si e si t& ,ia hajn kok n nj ri-tjetrit. . Ka pas rreth 20 - 25 shkrime, komunikata, denoncime publike me lloj lloj etiketimesh, t adresuara kund r meje. Jan edhe dhjetra e dhjetra e-maile k rc nues q vazhdoj t& ,i marr edhe sot e k saj dite. Nuk jam p rgjigjur, por kam b r publike aq sa sht lejuar n suaza t komunikimit me ta si z dh n i aksh-s. Por, k ta nuk e kuptojn q n nj komunikat , ose deklarat , duhet t merren dhe t komentojn at ka shkruhet nj her , e pastaj t analizojn at q e n nshkruan. Publikimet e aksh-s t n nshkruara nga alban berisha nuk jan mendime t miat personale, por q ndrime t shtabit t p rgjithsh m t aksh-s. Por ec e merru vesh me taborrin marksist-leninist. Ata vazhdojn me flet rrufet e tyre, q her her jan aq qesharake, p rkund r notave fyese e shpifjeve q p rmbajn. Nd rsyerja m e fundit ishte ajo e n nshkruar nga adriatik tirana , e publikuar te. Pastaj te faqet e fbksh -s e nuk e di ku tjet r, me titullin bombastik poliagjenti dhe terroristi alban berisha, alias agron rexha nga tropoja, t denoncohet nga dora e popullit shqiptar! . Meq , si zakonisht, k t pa avure-shkresurin t k tij adriatik tiran do ta botoj edhe azam dauti, tek revista e tij globi n shkup, (e kuptoj a. D-n , sepse prej koh sh ka me ka e mbush revist n), dhe p r arsye se k ta me t v rtet po b hen t paduruesh m, vendosa t u p rgjigjem p r t gjitha traktet e tyre, duke marr parasysh se shum kush, q nisur prej emrit t madh dhe parullave n internet, ka menduar se kjo fbksh sht di ka shp timtare, do t zhg njehet, por m mir von se kurr. Shpresoj se edhe azami do ta botoj k t reagim, si borxh moral p r ndihm n q ja kam dh n revist s tij dikur. Gjithashtu mund ta botoj edhe shkrimin tim nga numri i globi-t, i shtatorit 97, maqedonia para dhe pas gostivarit , e nj kopje t ja d rgoj edhe gafurrit. Por, ti kthehem traktit t t ashtuquajturit spektatori ushtarak, adriatik tirana. Pasi ky far adriatiku, m b n poliagjent t. Rus ve, serb ve, maqedon ve, malazez ve dhe i grek ve, si dhe i disa agjenturave t tjera, t cilat e kan marr n n mbrojtje (duke e pajisur edhe me pasaporta t rrejshme diplomatike) dhe e financojn me shuma t m dha parash , vazhdon se gjoja q llimi im q nka p r t futur mish t eg r jo vet m n aksh dhe fbksh, por edhe n popull, duke e mashtruar dhe manipuluar me nj tjet r aksh , duke e g njyer se aksha ose oksha e tij, sht ajo e v rteta , e jo armata komb tare shqiptare (aksh) t cil n e udh heqin dhe e komandojn strateg t m t shquar dhe m t vendosur, si dhe t d shmuar n fush n e artit politik, diplomatik dhe luftarak, ermal radisheva, adriatik tirana, ramadan verikolli, valdet vardari, alban vjosa, t prir nga kryetari i shtabit t p rgjithsh m t saj, gjeneral-majori vigan gradica. (fund i citimit, sipas traktit t botuar n. I pash k ta emra, e. Radisheva, i mbiquajturi anza, sht nj tip me origjin nga fshatrat e presp s, i ikur n turqi, a. Tirana, nuk kam iden kush mund t jet , por ka mund si q t jet ndonj nga oficer t enverist fanatik q n 92 - 93, u larguan nga shqip ria p r t& ,i shp tuar ndjekjes p r krimet q kan b r n komuniz m. Stili i tij sht aq qesharak, dhe aq mburravec sa t kujton raporte e fjalime t e. Hoxh dhe m nyrat se si ai shpallte agjent e poliagjent , - ndoshta ky adriatiku sht nj far gj. Titani, ish oficer i sigurimit t shtetit q tash rrin n suedi, r. Verikolli, sht trumbetuar nj koh si shef i shtabit t aksh-s gafurrit, mir po e shkarkuan p r arsye ideologjike. Ky e kishte zev nd suar n k t post hekuran asllanin (brahim avdylin, poetin rebel n raperswil t zvicres, q tash e sh ndosh bronhitisin q ja shkaktuan gafurri me idajetin), v. Vardari sht koka e fbksh, gafurr adili nga k r ova, p r t cilin m gjer sisht do flas m posht , kurse a. Vjosa sht idajet beqiri p r t cilin poashtu do t keni ka t m soni n vazhdim. Ky kryetari i shtabit t p rgjithsh m (ec e merre vesh, - kryetar i shtabit (! )) gjeneralmajori vigan gradica, m sht i njohur nga forumi i diskutimeve te. , dhe nj koh i ka pas pun t keq me gafurrin, kur ky, vigani ishte hi m pak se kryetar i partis pun s shqip ris. Po, po. Ja m posht e keni citimin nga arkivi i forumit t liria komb tare, dhe lexojeni vet un nuk kam koment. P r t mos krijuar dilema dhe konfuzion nd r masat e gjera popullore shqiptare, n m nyr q ato me koh t& ,iu shp tojn intrigave, provokimeve dhe akteve t tjera diversante t lansuara nga sh rb tori dhe sahanl pir si udba-ve, ozna-ve, kgb-ve serbosllave, anonimusi alban berisha, duhet t kapet nga vet dora e popullit, dhe pastaj t identifikohen q llimet e ti t ndyra, duke e detyruar t flas haptazi, se kush dhe pse e ka detyruar at , q t dezertoj , t shkyqet nga armata komb tare shqiptare (aksh-ja), e t formoj fraksionin ilegal, paramilitar e terrorist, si ushtri t veten me t nj jtin em rtim dhe emblem t aksh-s v rtet. Grupi paramilitar fraksionist dhe terrorist ushtarak - oksha , t cilin e drejton komandanti, san o pan a i tropoj s, alias agron berisha, i cili fshihet pas pseudonimit alban berisha, nuk ka kurrfar lidhjeje (p rve vjedhjes emblem s aksh-s nga ndonj uniform ushtarake e saj n terren) me pjes tar t e armat komb tare shqiptare (aksh), t cil t jan direkt n n komand n e shp t aksh-s , t identifikuar me emrin e komandantit t saj t lavdish m, gjeneralmajorit vigan gradica. (fund i citimit). Sht e kot dhe e pamundur t merret vesh se ka d shiron t thot komandanti i lavdish m v. Gradica, prej nga ky sht b r aq i lavdish m dhe ku e ka marr grad n gjeneralmajor , pastaj mua m quan komandant ku un kurr se kam quajtur veten t till , sepse nuk jam komandant por z dh n s, q sht krejt di ka tjet r. Dhe p r t vazhduar m posht me idiot sirat e radh s. N kapjen e terroristit agron rexha (alban berisha i rrejsh m) nevojitet t angazhohen t gjitha forcat logjistike policore dhe ushtarake t aksh-s , si dhe specialist t e sh rbimit sekret t sigurimit komb tar shqiptar n bashk punim me policin e interpolit, n m nyr q at ta parandalojn nga kryerja e aksioneve diversante dhe terroriste kund r popullat civile si brenda, ashtu edhe jasht territorit t shqip ris etnike. (fund i citimit). Meqen se alban berisha, alias agron rexha nga tropoja, dezertori dhe atentatori i aksh-s mir fillt , q p r opinionin e brendsh m dhe at nd rkomb tar njihet dhe identifikohet me tre emra t udh heq sve t saj legjitim gjeneral-major, vigan gradica, mr. Valdet vardari dhe av. Alban vjosa, sht rekrutuar dhe vepron si aktivist e agjent i shum fisht i agjenturave t serbis madhe dhe t ekspoziturave t saj sllave si brenda n hap sirat e ish-jugosllavis , ashtu edhe n shqip ri dhe n diaspor , n evrop , dhe m gjer , duke b r p rpjekje maksimale, dhe duke mos zgjedhur mjete dhe metoda p r t& ,i d mtuar p r vdekje interesat jetike t bashkimit komb tar shqiptar, p r jet simin e t cilave si aksh-ja, ashtu edhe fbksh-ja jan t gatshme t sakrifikojn edhe jet n e tyre, ai duhet t pengohet me do kusht edhe nga organet policore dhe ushtarake t republik s shqip ris , sepse sipas disa t dh nave t sh rbimeve sekrete policore t vendeve fqinje t shqip ris , agron rexha sht i lidhur ngusht dhe vepron n m nyr aktive me grupe t ndryshme mafioze-terroriste t propagand dhe tregtis kontrabandiste kryesisht, q komandohen nga mbeturinat paramilitare serbe t arkanit, dhe t mafias ruse, bullgare e maqedone. (fund i citimit). Shikoni me vemendje pjes n sipas disa t dh nave t sh rbimeve sekrete policore t vendeve fqinje t shqip ris , agron rexha sht i lidhur ngusht dhe vepron n m nyr aktive me grupe t ndryshme mafioze-terroriste. . Fbksh-ja e cila synon bashkimin e trojeve shqiptare n nj shtet, bashk punoka me sh rbimet sekrete policore t vendeve fqinj? A duhet ende koment p r ta kuptuar se kush n t v rtet q ndron pas parullave dhe demagogjis standarte t fbksh-ist ve? E nj jta gj , pra mar dh niet e fbksh-s me sh rbimet sekrete t vendeve fqinj , konfirmohet edhe nj fjali m posht. Ve k saj (sipas t t dh nave t disponueshme t sigurimit komb tar shqiptar, t shk mbyera me sh rbimet kompetente t vendeve fqinje t shqip ris), sht vler suar se ky kriminel dhe kontrabandist i drog s. (fund i citimit). Nuk po i komentoj shprehjet bajate dhe t papranueshme p r nj fbksh q flet p r viset multietnike t shqip ris etnike , por sht e uditshme logjika e till e veprimit dhe e denoncimit, sepse k shtu duke u p rpjekur t m sulmojn mua, fbksh-ist t kan denoncuar n m nyr t qart vetveten. Asnj fjal , asnj fjali t dh n n deklarat n e aksh-s t 23 janarit, ata nuk e citojn as e komentojn. E nj jta ende (besoj) sht n faqet e internetit dhe secili mund ta lexoj. Edhe t tjerat para saj poashtu. I kisha menduar fillimisht si lajthitje dhe shprehje t mllefit k to sulme, por nj dit , e lexova memorandumin q gafurr adili e idajet beqiri ja kan d rguar institucioneve nd rkomb tare, ku parashtrohen k rkesat e fbksh-s p r zgjidhjen e shtjes shqiptare. Q t mos ua ham hakun, aty ka plot shprehje patriotike, shifra e fakte t shkeljes t drejtave t kombit shqiptar gjat gjith historis tij, por kur vjen tek m nyra se si fbksh e parasheh zgjidhjen e eshtjes shqiptare, tmerrohesh kur ata flasin se kjo do t b hej duke u krijuar shqip ria e bashkuar , serbia e bashkuar , bullgaria e bashkuar e pse jo (! ) edhe greqia e bashkuar. Po ua sjell nje pjes nga ky memorandum q mund ta gjeni poashtu n faqet e fbksh-s. Sekretari politik i fbksh-s , av. Alban vjosa (d. V). Sht e uditshme se nj konferenc nd rkomb tare p r ballkanin, ka koh q po e k rkon me ngulm diplomacia ruse. Igor ivanov e ka p rs ritur k t shpesh por ka hasur n jo -n e vendosur t uashingtonit, tiran e prishtin s. Kryeministri serb, zoran gjingjiq e ka paralajm ruar konferenc n p r ballkanin, duke paralajm ruar nj koh sisht edhe ndarjen e kosov s, kurse shefi i diplomacis greke, papandreu, ka shkuar p rtej konferenc duke folur p r nj federat ballkanike, por ideja e tij sht kritikuar dhe hedhur posht menj her dhe papandreu e ka korigjuar veten duke ja hedhur fajin gazetarit q nuk e kishte kuptuar mir. Tashti, me t nj jtat ide dhe n t nj jtat val del se jan t gjith k ta bashku igor ivanovi, gafurr adili, zoran gjingjiq, idajet beqiri e jorgo papandreu. A duhet ende t komentoj di ka?. Nuk kisha dashur t merrem me ta, por ata po merren me mua. Un jam pjes e strukturave t aksh q n themelimin e saj, n korrik 1999, pavar sisht, se data zyrtare e themelimit sht 4 dhjetori 99. Do t mbetem pjes e aksh-s v rtet p r aq sa t jem i nevojsh m p r shok t dhe bashk luft tar t e mi n t , dhe nuk do t t rhiqem nga hung rimat dhe d shirat perverse t komunist ve. Ne nuk e kemi personalizuar aksh-n , por i p rmbahemi thelb sisht betimit, q sht betimi par i ish-ushtris lirimtare t kosov dhe do t& ,i p rmbahemi deri n fund. . Ato dhjet cil sit q i ka p rshkruar dr. Spahiu, ku m shum e ku m pak, i p rshtaten plot sisht grupit t gafurr adilit, nj naivi nga nj katund i k r ov s, i cili q n mosh n 18 vje are si e thot vet , sht betuar q n em r t marksiz m-leninizmit t luftoj p r shqiptari. Por, as fundi i komunizmit, as koha q ka kaluar n per ndim (tipi jeton si sht m miri midis zvicr s), nuk e kan bindur revolucionarin konsekuent t heq dor nga idhulli i tij, ish-diktatori i shqip ris , e. Hoxha, dhe nga ndrra p r ta organizuar dhe udh hequr kryengritjen e p rgjithshme t proletariatit shqiptar si pjes e revolucionit bot ror antikapitalist. N fakt, gafurr adili ka t drejt plot sisht q t simpatizoj e adhuroj komunizmin dhe enver hoxh n, t mbledh pare nga ata q mendojn si ai dhe me ta ta festoj do vit 16 tetorin, t ruaj e t forcoj miq sin e dashurin me djemt e enverit, dhe askush nuk mund t i p rzihet gafurrit n k t pik pamje. As n se e simpatizon kin n, libin apo madagaskarin dhe urren amerik n, monakon apo ishujt firi. Por, udh heq si i famsh m i revolucionar ve shqiptar , bestar kosova (alias gafurr adili), duhet t m sohet t i ndaj e dalloj d shirat e tij narcisoide nga realiteti dhe mund sit e kapaciteti q ka. E krejt n fillim, gafurrist t duhet t pranojn krimet q enver hoxha ka b r ndaj kosov s, dhe p rgjegj sin q duhet t mbaj ish-udh heqja komuniste e tiran p r minimin e shtjes komb tare shqiptare. Dhe, duhet t pyes veten se a thua, shqiptar t jan t gatsh m q t i hyjn edhe nj her aventurave me sfond ideologjik marksist-leninist, dhe t tentojn zgjidhjen e shtjes komb tare me recepta pansllaviste? Jo gafurr aga, n k t drejtim, as ty e as enveristve tjer t maskuar pas parullave demagogjike nacionaliste, kjo loj nuk do t u dal e hajrit. Por ju, si komunist t vendosur q jeni, t gatsh m p r t shkelur mbi gjithshka p r hir t idealeve tuaja t mendura, keni v n n p rdorim metodat m t ulta e m perfide. Dhe n k t aksion keni ndihm n e pakursyer t qarqeve q mendojn si ju, q nuk mungojn as n tiran , as n prishtin , e q n shkup, beograd, athin e mosk jan n pushtet. Jan ata sponzor t dhe mb shtet sit e revolucionit t vonuar shqiptar, q ju kan p rgatitur me durim (shpesh pa dijenin tuaj - si krimba eksperimental) p r t ju nxjerr nga epruvetat pik risht n k to koh. Qarqet antishqiptare q jan n pushtet n ballkan, e kan tashm t qart se shqip ria etnike sht nj realitet q po troket me forc , dhe se nuk ka nga ti iket. N kushtet e sotme, sistemi gjenocidal ndaj nj populli sht i pamundur t mbahet, e pik risht p r k t ata t alarmuar se shqip ria shpejti do t b het n kufinjt e saj etnik , kan filluar aksionin e heshtur p r t instaluar n strukturat e ardhshme t saj, mishin e huaj, elementin prosllav n mesin shqiptar, flamurtar t e enverizmit, revolucionar t e vonuar dhe krejt soj-sorollopin fundamentalist marksist. Ju gafurrist t, jeni pjes e k tij plani mizor. P r k t ju b t gjith p rpjekjet e mundshme q t infiltroheni n radh t e armat komb tare shqiptare. Q nga n ntori i vitit 1999, (kur aksh-ja doli publikisht), njer zit e prsh-s nuk lan metod pa p rdorur q t infiltrohen n t , q asaj ti japin ngjyrim ideologjik pansllavist dhe ta p rdorin poashtu ndaj kund rshtarve politik t tyre n trojet shqiptare. Vazhdimisht keni k mb ngulur q ta keni ju ekskluzivitetin e udh heqjes ideologjike me aksh-n , por kjo nga shumica e an tar ve t shtabit t p rgjithsh m t saj, u sht mohuar vazhdimisht. Ishit ju q penguat intensifikimin e aksioneve t aksh-s n irjm, n vitin 2000 dhe, pik risht se sh rbimet per ndimore t zbulimit filuan t mendojn se gjoja prsh-ja komandon me aksh-n , at her k to sh rbime, duke e ditur se pas jush, pra pas revolucionar ve dhe ultramarksist ve t mbledhur n t ashtuquajtur n partia revolucionare shqiptare , q ndrojn sh rbimet sekrete serbe e greke, q me bekimin edhe t mosk s, po ju p rgatisnin p r revolucion , at her k to struktura per ndimore e penguan fillimin e luft n irjm nga aksh-ja dhe stimuluan e p rgatit n p r t udh hequr k t luft , njer zit e tyre t besuar nga radh t e lpk (l vizja popullore e kosov s). Nj sitet e aksh-s , edhe ato q vepronin n irjm, edhe ato q ishin t inkuadruara n radh t e ish-u pmb-s , nuk desh n q t krijojn konfuzion, dhe me urdh r t shtabit t p rgjithsh m t aksh-s , ju bashkangjit n nj sive t para t ushtris lirimtare komb tare, n radh t e cil pat n sukses t admiruesh m. Aksh-ja asnj her nuk e nd rpreu aktivitetin e vet luftarak, por veproi konform situatave n terren dhe e ballafaquar me v shtir si q ja shkaktonin edhe zyrtaruc t e lpk-s , e edhe t d rguar t sh rbimeve sekrete, t maskuar si k shilltar , gazetar e humanist. . N k t periudh , u intensifikuan p rpjekjet e tua gafurr adili, q duke manipuluar me besimin q dy tre veta kishin p r ty n shtabin ton t p rgjithsh m, deshe t merrje n dor kontrollin e aksh-s. Deri n at koh , p r shkak t rrethanave specifike, aksh-ja e kishte n ilegalitet t thell krejt struktur n operative komanduese, dhe p rve nj personi, ti as shok t e tu keni mundur t njihni ask nd tjet r. N pranver n e hershme t vitit 2001, ti me miqt tu (gjithsej 7 - 8 veta - nj nd r ta edhe p rfaq suesi i vet m i aksh-s q ju e njihnit) organizoni nj takim n tiran prej ku e shpallni formimin e t ashtuquajturit komiteti komb tar p r lirimin dhe mbrojtjen e trojeve shqiptare - kkm tsh. N k t komitet, p rfshihet edhe aksh-ja, me vendim t nj ansh m dhe pa konsultim t shtabit t saj, por pasi ju zotoheni se aksh-ja do t jet pal n at marr veshje, q do t thot se eventualisht mund t t rhiqet prej saj, se ju nuk do t p rziheni n aspektin ushtarak dhe t organizimit t aksh-s , por do t ndihmoni n propagandimin e saj si n trojet shqiptare ashtu edhe n diaspor dhe n mbledhjen e fondeve p r nevoja t aksh-s , p rfaq suesi i aksh-s e sheh t mir k t variant dhe b het nj marr veshje verbale, q megjithat nuk n nshkruhet nga askush. Keni qen kat r veta o gafurr, q keni vendosur dhe e keni em ruar nj ri-tjetrin p r kryetar , e n nkryetar t nj komiteti me em r t madh. Ti, q deri asokohe me pseudonimin kushtrim uskana ishte kryetar i komisionit nism tar , e ke propozuar shokun t nd t at hersh m, brahim avdylin, t jet kryetar i k tij organizimi, bile ja ke gjet edhe pseudonimin kushtrim dukagjini. Brahimi, si poet gjys m i d shtuar dhe si politikan krejt sisht i d shtuar, ka pranuar menj her. E ku ka m mir p r poetin se sa t b het kryetar i nj komiteti me kat r pes njer z po m em r shum t madh? T tjer t ti e din kush kan qen , - njer z q nuk ja vlen as t i p rmednim - megjith se gati t gjith ata ti tash i ke shpallur tradh tar dhe nuk i ke asnj af r vetes. Nejse, e keni themeluar komitetin o gafurr, dhe ti ke k rkuar q t em rohesh hi m pak se komisar politik i aksh-s , e poashtu ke k rkuar t kesh autorizime e vula p r t realizuar detyrat n per ndim , por as vul e as autorizim nuk ke marr se nd rkoh shtabi i aksh-s ka urdh ruar njeriun e vet q t p rmbahet nga konkretizimi i marr veshjes. Megjithat , ti ja ke arritur ti bind sh disa shok tut n zvic r, se je komisar i aksh-s , bile nj her ke d rguar nj urdh res t n nshkruar nga komesari valon flamuri , sht urdh resa 07 1 m duket. Mir po, pas k sja ka reaguar shtabi dhe ka k rkuar sqarime nga personi q ty t kishte lejuar t thirreshe n em r t shtabit dhe si komisar politik. At koh ti e din mir se ka pas nj let rk mbim e biseda t shpeshta telefonike mes nesh, (t cilat jan t in izuara o gafurr - duke e ditur se ti do ta dredh sh fjal n), se aksh asnj her nuk do t ket komisar politik e aq m pak nj z dh n t prsh-s. Ti ke b r sikur je t rhequr, por nga ana tjet r bashku me brahim avdylin e keni themeluar fondin komb tar shqiptar , brahimi me pseudonimin ilirian hoxha sht vetshpallur me bekimin t nd, shef i k tij fondi dhe keni filluar t mblidhni pare n diaspor p r nevoja t aksh-s. Ky kishte qen q llimi yt perfid o gafurr, q t mbledh sh paret, dhe me to t mundesh t komandosh pastaj si t duash. Nj zakon q t gjith k r ovar t e jo vet m ti, duket se e keni fort p r qefi. Por koha tregoi se kishe gabuar r nd. . Nuk do t zgjatem shum , por ta dish se tash sht koha kur njer zit m nuk manipulohen aq leht , me pak demagogji, dhe me parulla t tejkaluara, e as me k rc nime si ke b r ti me brahim avdylin nj her e si b n tash me idajet beqirin, q p rmes t ashtuquajturit sigurim komb tar shqiptar mundoheni t frik soni e manipuloni njer zit. Ti e din more gafurr, se ka deshe t b sh nj her me k t sksh -n t nde, kur e d rgove nj shkres n deg n e pdk-s n zvic r. At e din edhe shumica e an tar ve t kryesis k saj dege, q t njohin mir ty, prej koh sh. Ndoshta gafurr, lumturohesh se dik prej tyre e ke mik t mir , q t mban me informata e t i shp rndan komunikatat fshehtas tek t tjer t, por ta dish se shpejt ata do i marrin vesh q llimet tua t v rteta. Nuk po i p rmend dhjetra e-mailet, pastaj denoncimet publike q m keni b r me sksh -n tuaj, as lulzim krujat , korab dibrat , kreshnik sokolat , jeta saliun - bjondin n e famshme e pseudonimet tjera q i keni nd rruar edhe me nj ri-tjetrin m shpesh se orapet, gjoja p r t u dukur m shum e p r t u b r m t mistersh m. Por, o gafurr, o shoku valdet , asgj nuk ka mbetur pa u marr vesh, se ju komunist t e kishit nj zakon t keq, ta denonconi nj ri-tjetrin dhe t bartni fjal. K shtuq nuk e kemi pas hi t v shtir q t marrim vesh gjith ka q ju veproni, bile e dinim edhe se ka mendoni. Fatkeq sisht, ishit ju vet q b nit raporte denoncuese kund r nj ri-tjetrit dhe na i d rgonit edhe neve. P r at askush o gafurr nuk ju merr seriozisht. Sepse komunikatat tuaja, denoncimet tuaja, memorandumet tuaja, jan t mbushura me rr na, me shpifje, me llafollogji boshe, q nga 1000 km larg duken t jasht koh shme e t p r udnuara. Shqiptar t i p rjetuan tre luftra, dhe tashm jan ngopur me p rralla. Ti gafurr adili, patrioti dhe atdhetari i flakt i k r ov s, je m suar, si t ka th n n nj reagim gazetari nebi murseli, q ato luftra t i shikosh rehat n televizor, nga lucerni, dhe p rve se me demagogji p r ar se, me asgj nuk ke kontribuar n to. Ti gafurr, e din se me ka je marr n fillimet e tua n zvic r, e din edhe koh n kur ke qen kryetar i deg s partis iliaz halimit, t cil n e braktise p r t hyr n shoqat n n n tereza p r aq koh sa e hetove se aty kishte pare t mira. Pastaj e braktise edhe at dhe formove partin t nde revolucionare , por pa kaluar as dy vite mbete i braktisur nga t gjith shok t e tu. Ti gafurr adili, nuk e ke asnj shok me t cilin t ka zgjat muhabeti m shum se nj vit, sepse tek ti ka funksionuar p r mrekulli parimi i dhjet i dallimit t komunist ve si e si t ia hajn kok n nj ri-tjetrit. . Ti m ke shar e ke shpifur p r mua gjithshka, por nuk ke th n asnj fjal p r p rmbajtjen e komunikatave a intervistave q kam dh n un , sepse nuk ke pas ka t thuash o gafurr adili. Ty ti ka nx n syt ideja se je i pazevend suesh m, se fatet e kombit varen prej teje, por gabohesh r nd. Ti je vet m nj hi , q vegjeton n marr zirat e tua, dhe shfryt zon ndihmat e zvicr s, dhe ato q i vjedh nga shqiptar t p r t jetuar dhe p r t b r bizneset tua me sokol enver hoxh n. Ti, pasiq shtabi i aksh-s ju urdh roi q t nd rpreni me mbledhjen e ndihmave n em r t aksh-s , fillove luft n e hapur kund r k saj strukture. Fillimisht bashku me ish-shokun t nd t cilin m von e flake si leck , brahim avdylin, i hoq t nga faqja juaj e internetit komunikatat e aksh-s nga 1 deri n 11, dhe na u k rc nuat q t b jm autokritik. Asokohe, poeti i d shtuar brahim avdyli, na pat d rguar nj let r q edhe sot m qeshet kur e lexoj, q nuk do ta citoj k tu por q do t jet e plot n librin q do botohet shpejti. Kur ne, m but th n , nuk ua rras m hi , at her ju u revanshuat duke e shpallur t paqen shtabin e aksh-s dhe midis zvicr e b t nj mbledhje t p rbashk t gjoja kkm tsh - aksh dhe na e shpall t n komunikat n e p rbashk t nr. 6 , shkarkimin e shefit t shtabit shqiponja 1 dhe t shefit t informimit alban berisha dhe na e b t publik nj shtab t ri me nja 10 gjeneral me n krye komandantin hekuran asllani. Ishte nj reinkarnim i mir i ish-byros politike t ppsh-s , loja juaj me emra, edhe pse nuk e di e kujt ishte shpikja kombinim i emrave t byroist ve t fundit, hekuran isai muho asllani p r t nxjerr komandant hekuranin q m von na doli t ishte dora vet poeti revolucionar i mjerimit (midis zvicr s) brahim avdyli i morin s gjakov s. Ushtri se jo mahi. Pun komunist sh intrigant. Pastaj, p r t kaluar pak m shpejt, erdh n shum sende t tjera, p rleshje verbale dhe ju ishit gjithnj n k rkim t ushtarve, se kishit mbet ushtri ve me komandanta. N k t aspekt, u erdh n n ndihm lidhjet farefisnore, dhe b t si b t , i gjet t ca kush rinj e t njohur n k r ov e gjetk , dhe i em ruat edhe ata si vet n, gjeneral -kolonel. Mjer ju. Pastaj, u lodh t duke paralajm ruar pranver t nxeht dhe p rralla me mbret r, nd rsa shtabi i aksh-s v rtet , pasi studioi situat n vendosi t rishp rndante forcat dhe t priste momente t volitshme, duke pas parasysh se populli ishte lodhur nga lufta dhe se krisja e arm ve n pranver , do t ishte vetvras se. Por ju, p r ta mbajtur fjal n, e gjet t rastin tek q rimi i hesapeve q i b nin mes veti, njer zit e ali ahmetit, dhe ish komandant xhaxhin e u k-s , e shpall t hi m pak se gjeneral kolonel t aksh-s , dhe ja uat edhe xh. M. , v llain e shokut t ngusht t ndit o gafurr, si gjeneral shk lqim drenica, komandant i korpusit t 1. Korpus me 20 ushtar. Hajde korpus hajde. M von , kur nuk i uat paret q ja pat t premtuar, komandant xhaxhi, u mor vesh me njerzit e aliut dhe ja mbathi p r n itali. Poashtu, komandanti juaj shk lqim drenica gati se nuk u vra me komandant flamurin p r pun t nj automjeti kombi t vjet r dhe p r nja 5 - 6 mij euro q nuk i ndanin dot. Kjo ishte armata e komandant hekuran asllanit (alias brahim avdylit) dhe e komisarit valdet vardari (alias gafurr adili). Ju nuk u dor zuat megjithat. Ti gafurr, sidomos ishe m optimisti dhe m i vrullshmi. Edhe m inteligjenti dhe m budallai nj koh sisht. Vendose ta heq sh qafe brahimin dhe t b heshe vet komandant. Se n fakt, nuk kishte kuptim q nj cop poet t ishte komandanti yt. E thirre n ndihm n k to koh idajet beqirin, dhe besa arrite ti mbledh sh bukur shum do burra nj her n nj pomp benzini af r bernit. Aty shk lqeu oratoria e idajet beqirit, nj politikan ordiner nga tirana, nga ajo kategori q ramiz alia dhe sigurimi i shtetit i futi n politik n vitet 90 si marioneta t vetat p r t luajtur pluralizmin. Me idajetin t kishte njoftuar brahimi, i cili prej vitesh shkruante te gazeta kombi. Idajeti, nj jurist i koh s enver hoxh s, ishte d nuar p r pedofili n regjimin e at hersh m, m von pas viteve 90, kishte pas nj karrier t bujshme, p r 12 vite me radh kryetar i pamposhtur i partis unitetit komb tar (tash partia p r prosperitet demokratik n tiran), p r ta dh n kontributin e vet t muar n revolucionin e vonuar demokratik t vitit 97 n shqip ri, p r ka edhe u shp rblye me postin e zv ministrit t policis n qeverin e pasrevolucionit t fatos nanos. Aty e arriti suksesin m t madh, sepse nj bashk pun tore t sh rbimit sekret serb, ish gazetare dhe dashnore e tij, e emroi si z dh n se t ministris rendit. Idajeti, edhe aty nuk kaloi mir , sepse p r vjedhje dhe mashtrim me tendera, u ndoq penalisht dhe u d nua p rs ri. Gjat koh sa ishte n burg, familja e tij mori azil politik n belgjik , dhe pas burgut ju bashkangjit edhe idajeti. K tu ai filloi t mendonte se si t b nte pare nga shqiptar t naiv t diaspor dhe duket se ja gjeti aren pas bashkimit n nj kope me gafurr adilin. Por ambiciet e idajetit nuk ndaleshin me kaq. Ai ishte demagog i p rsosur, m i fjal dhe m i shkatht edhe se brahimi e edhe se gafurri dhe vendosi t i eklipsoj q t dy. N k t pun , nuk jam fort i sigurt n se sht udh zuar dhe ushtruar nga specialist t e udb- s, n shoq rin e t cil ve ka qen p r disa dit disa vite m par , p r ka gazetat kan pas shkruar gjer sisht. Idajeti nuk dihet n se ua ka shpjeguar at incident me udb- n gafurrit me shok , por tash pun t nuk po u shkojn fort mir mes veti. . Gafurri e ka shkarkuar brahim avdylin nga shef i fksh-s , madje e ka denoncuar publikisht at. Ky tip i paftyr ka megjithat guximin dhe hipokrizin e nevojshme ta p rmend at pozitivisht n reagimin e tij te liria komb tare, ku p rpiqet t& ,u p rgjigjet ish ushtarve dhe komandant ve t ish-u k-s , t cil t para disa dit sh ja b n t qart se nuk do t hyjn edhe n nj aventur t luft s, p r ta b r edhe nj k r ovar deputet. Gafurr adili, i cili nuk arriti t merrej vesh me bashkfshatar t e tij, ali ahmetin e musa xhaferin, tashm d shiron q me do kusht ta nis edhe nj seri t re t luft n irjm, e prap d shiron q ta kall n kumanov ose tetov , e kurr sesi n katundin e tij. N n gjoja idealin e shqip ris bashkuar, katundari i aranjell s k r ov s, d shiron ta shfryt zoj aksh-n si mbules p r planet e tij q nga k rkushi t b het dikushi. Jan p rralla ato q deklaron, se gjoja d shiron t jet vet m pastrues i rrug ve t k r ov. Jo, gafurr adili i ka t m dha ambiciet p r t qen hi m pak se presidenti i shqip ris ribashkuar , e n qoft se k t post e synon edhe idajet beqiri, gafurri do ja gjen an n disi idajetit e ta p rz j kur t mos i hyj m n pun. Se ambiciet e gafurrit jan t tilla flet edhe shkresa e publikuar nga ai me pseudonimin valdet vardari , l shuar te forumi i aksh -s tij. E shtune, 13. Korrik 2002 - 00 57 38 valdet vardari. (. . ) -komiteti komb tar p r clirimin dhe mbrojtjen e tokave shqiptare(shkurt kkcmtsh) dhe strukturat e tij aksh (armata komb tare shqiptare) , sksh (sigurimi komb tar shqiptar) dhe fksh (fondi komb tar shqiptar) tani po mbajn kuvendin komb tar, n t cilin po marrin pjes me dhjet ra delegat e delegate nga t gjitha trojet shqiptare dhe nga dispora. . (. . ) -gjithashtu, kuvendi komb tar do t zgjedh edhe kryesin e komitetit komb tar t fcbk 21 an tar she, e cila do luaj funksionin e qeveris mbar komb tare dhe n koh n e kryengritjes p rgjith shme do t jet qeveri e luft p r clirim dhe bashkim komb tar. . (. . ) - t gjith ata q kan keqp rdorur djers n e popullit dhe ata q kan shkelur mbi gjakun e d shmor ve t kombit do t p rgjigjen para gjyqit t popullit. Edhe ata q do ta sabotojn luft n p r lirim dhe bashkim komb tar, apo q do t p rpiqen q ta p r ajn popullin duke krijuar fraksione ushtarake, si b n me do far fark-a k t rradh do t p rballen me gjykatat popullore t komitetit komb tar t frontit p r clirim dhe bashkim komb tar. . (. . . ) me p rsh ndetje atdhetare e luftarake valdet vardari (fund i citimit, sipas forumit t aksh). Ja pra, kryesia e fbksh-s , sipas gafurrit, do luaj funksionin e qeveris mbar komb tare dhe n krye t k saj kryesie, sht - e merrni me mend? - vet gafurr adili, alias valdet vardari i famsh m, dhe sht po ky gafurr adil q thot se do t b het pastrues i rrug ve t k r ov s, por q ka harruar poashtu se n nj intervist ka th n se n n ntor 2003 do t kandidohet si deputet i k r ov. Megallomani tipike komuniste. M poshte thot se t gjith ata q kan keqp rdorur djers n e popullit dhe ata q kan shkelur mbi gjakun e d shmor ve t kombit do t p rgjigjen para gjyqit t popullit. Shum bukur. Por, gafurr adili, ti je i pari q e ke keqp rdorur djers n e popullit, dhe at jo vet m tash, por t pakt n q nga viti 1991 e k ndej. P r t mos shkuar shum larg, mund t tregosh vet m se ku i ke gjet paret q ke n pron si t nden dy vila n tiran , ka u b me t hollat q i. I. , t i ka d rguar ty personalisht nga amerika p r gjoja aksh -n? Ku shkuan mij ra euro q jan mbledhur n gjermani dhe q t jan dor zuar ty nga r. A. Me dijeni t k. V. ? I ke ndar me idajetin? Po t hollat q ilirian hoxha i ka keqp rdorur ku jan o gafurr? Ti si ish-komisar i lart politik i aksh -s t nde duhet t kesh sh nime p r k to gj ra? Apo kan shkuar si shpenzime p r ty dhe familjen t nde? Si u b q n fillim t vitit 2002, more nj kredi n nj bank zvicerane dhe e shleve at para afatit? Ku i gjete paret o gafurr? Apo tu duk vetja si shef qeverie dhe mendove, kur prish pa hesap fatos nano, pse t mos prish edhe un? Po pse o gafurr, k shtu b jn komunistat? K shtu, un nuk kam nd rmend t u akuzoj se punoni e paguheni nga sh rbime sekrete, edhe pse kam fakte edhe p r gj ra t tilla, por ato n koh n e duhur. Po ju pyes dhe ju akuzoj p r gj ra konkrete. Kush e ka emruar hekuran asllanin, alias brahim avdylin, p r shef t shtabit t p rgjithsh m t aksh-s? Me hesap, e ka em ruar komisariati i lart politik dhe komisari valdet vardari , do me th n , e ke emruar ti gafurr. E kush t ka em ruar ty o gafurr p r komesar t lart politik t aksh-s? T ka emruar hekuran asllani - poeti gjeneral-kolonel brahim avdyli. (! ) k shtu sht o gafurr, dhe nuk ke asnj argument se sht ndryshe. E keni em ruar dhe e keni shkarkuar nj ri-tjetrin. Asgj nuk keni b r. Pa ka se shkon ndonj her dhe i mbledh tre kat r bashk mendimtar tut. Pa ka se tash po mundohi t paraqiteni si ngj j, dhe po p rpiqeni t mashtroni ndonj. Nuk do t arrini asgj o gafurr. Populli, n em r t t cilit ju thirreni aq shum e aq shpesh, e ka t qart se kush luftoi, e p r ka luftoi, kush u vra e kush u ul n kolltuqe. Askush, n irjm, e as n kosov e aq m pak n shqip ri, nuk e an kok n p r ty o gafurr adili. As n fshatin t nd, nuk t vjen njeri mbrapa. T punosh p r atdheun nuk ta ndalon askush, por ta privatizosh atdheun nuk t lejon kush. . Po t akuzoj me fakte o gafurr, p r gj ra konkrete q ti, brahim avdyli e idajet beqiri i keni b r. K to i din edhe shok t e tu n prishtin , ata q u ndan prej teje gafurr dhe formuan di ka tjet r, p r vet vendosje. I din edhe zot ri nevzat halili, t cilin kur e pat se ua rrezikonte vendin e udh heqjes, e denoncuat te policia maqedone, ja vut nj njeri q ta p rcillte, dhe i uat fjal kfor-it se nevzati mban me vete materiale t rrezikshme , dhe nj koh sisht e akuzuat se po punonte p r georgievskin. E materialet e rrezikshme ishin vet m deklarata e komunikata t nxjerra nga interneti. Pse e b t k t , apo se vet m nuk ishte k r ovar? Se vet m ju e keni ekskluzivitetin p r t qen udh heq? Ti gafurr adili, nuk ke fytyr ta akuzosh nevzat halilin, se kur ai u ka pri shqiptar ve n irjm dhe kur ka punuar p r republik n e ilirid s, ti at koh je marr me vjedhjen e ndihmave t shoqat n na tereze n zvic r. A e di ka ka shkruar p r ty ish shoku yt i dikursh m, kadri mani? Mund t thuash se kadriu sht psikopat? Ndoshta, por kjo nuk ndryshon asgj n t v rtetat q ai i thot t faktuara p r ty. Ty ta z rrug n un , agron rexha, pse jam nga malsia e gjakov (tropoja) dhe ke b r ka ke mundur p r t ma ndryshuar edhe at sin , duke m nxjerr djal t v llait t sali berish s. (! ) dashurin t nde p rul se p r vlor n, gjirokastr n e sarand n, (zona e par operative) nuk sht patjet r ta shoq rosh me urrejtjen prej qeni ndaj tropoj e shkodr o gafurr. Bashk me brahim avdylin, n komunikatat tuaja t artura, keni shkaktuar p r arje e probleme me t cilat na duhet t merremi edhe sot e gjith dit n. Por jeni t humbur o gafurr. Demagogjia e idajet beqirit, alias alban vjosa, q nj her ishte alban basha e q tash ka filluar t thot posht e p rpjet se ai sht edhe alban berisha , - kjo demagogji e idajetit dhe e folmja e tij past r toske nuk t ndihmon hi o gafurr n ndrr n t nde q t b hesh kryetar i shqip ris ribashkuar. Mos don t thuash se edhe k to jan shpifje, se ti je strateg i madh dhe se me t v rtet ke qen ndonj her komisar politik i aksh-s? Ja dy shembuj, q e tregojn luft n p r pushtet mes teje e brahimit, ku duket se ke fituar ti. 1. Me q llim t nd rprerjes p r arjes m tutjeshme, shs i aksh-s urdh ron nd rprerjen e funksionimit t pun t organit t ashtuquajtur komisariat i lart politik i aksh-s , pasi zaten ai organ nuk sht marr n shqyrtim dhe nuk sht miratuar nga shtabi. Shoku valdet vardari (g. A. ) duhet urgjentisht t nd rpres procesin e shpifjeve dhe ngat rresave q ka filluar. . 5. Organet e hetuesis ushtarake dhe t ndjekjes, ngarkohen q t neutralizojn me t gjitha m nyrat t gjith ata p rsona t pap rgjegjsh m, q t verbuar nga idealet karreiriste e partiake, nga fryma grupore sektariste, po p rpiqen t d mtojn funksionimin e strukturave tona komb tare, t cilat me mund t madh jan nd rtuar. 6. Ky vendim hyn n fuqi menj her. . Pavar sisht p ngesave, dhe nga kushdo q ato vijn , armata komb tare shqiptare (aksh), nuk do ta ndal luft n deri n lirimin dhe bashkimin e trojeve shqiptare n n okupim. Lufta jon sht nj luft e drejt dhe lirimtare dhe ajo, patjet r do t fitoj!. Vendimi i d rguar n adresat tuaja, nga e-maili i valdet vardarit, nuk sht nj vendim legjitim i strukturave tona! Ai sht nj vendim arbitrar dhe spekullativ! Ndon se sht l shuar nga valdet vardari, si duket me q llime t intrigimit ton n prapavij , apo t rimarrjes strukturave tona n n kontrollin personal (dhe pa konsultim apo vendim t shtabit suprem t aksh-s), ai nuk sht l shuar nga struktura legjitime e aksh-s! Valdet vardari ka t drejt t themeloj far do armate, por nuk ka t drejt t spekulloj n em r t nj far sektori p r situata t jasht zakonshme, situata k to q deri m tani i ka krijuar vet , duke folur edhe n emrin e hekuran asllanit, pa e pyetur fare ate dhe pa u konsultuar as me te, as me struktur n q p rfaq son ai. Se ku e ka q llimin t dal , kjo shihet nga fjalori i prishur q p rdor dhe nga krizat q ka krijuar! Nuk na b het t besojm se punon me urdh rat e udb-s! Megjithate, logjika sht e nj jt!. . Triku formal i paraqitjes p r her t par t cim dushanov s, sht tejet qesharak! Gafurr adili ka mundur lirisht t nd rroj edhe shefin e shtabit dhe n vend t tij ta paraqes ndonj lec kaqani apo qumil laknori , si shef t shtabit! M keq se kjo paraqitje nuk ka ku shkon! Edhe heqja e komesaritatit sht nj manev r e pakrip , sepse ai vet ishte shpallur m par si komesar i lart politik. Vendimi ku ai e kualifikon b. Avdylin si psikopat , sht me q llim t diskreditimit t personave q kan punuar me devotshm ri n strukturat tona. Ato jan l shuar poashtu nga e-maili i valdet vardarit (alias gafurr adilit), ndoshta p r t sjelluar nj mori akuzash imorale n adres t b. Avdylit, ashtu si ka b r disa her!. Ju lutem q ta kuptoni z. Valdet vardari (alias gafurr adili), sepse si duket, ka p rjetuar nj kriz nervore t pakuptueshme! Nuk na b het t besojm se ai ka rrjedhur me t v rtet nga mendja! Vet titullimi si shef i sektorit t jasht zakonsh m, nga e-maili i vet, duke u em ruar kolonel-major (pra kolonel dhe major), gj kjo tep r qesharake, nuk tregon as kultur n minimale ushtarake! Sidoqoft , vendime t tilla, nuk jan p r t`u vendosur n faqe, sepse jan tejet komprimituese!. Na duhet t`ua p rkujtojm edhe nj her se ato, padyshim, nuk jan akte legjitime t aksh-s! Kujdes nga k so paraqitjesh, sepse mund t jen vet m e kund rshtar ve tan t p rbetuar!. . Dhe, far komenti ke p r t shtuar o gafurr? Apo edhe k tu ka dor poliagjenti alban berisha? Jo gafurr, sht lufta e eg r brenda llojit, e stilit komunist q ju on n k so situatash. Vet m komunist t mund t shpallin front p r bashkim komb tar me pjes marrjen e vet m dy partive q kan nga dy tre an tar , dhe dy kryetar t e k tyre partive t i ndajn dy postet e vetme respektive, sa p r t ja b r qefin vetes. Por p rtej k sja gjendje, pra p rtej vet k naqjes, ju nuk mund t shkoni. Pavar sisht se n an n tuaj i keni tash gjith ideolog t, frym zuesit dhe adhuruesit e revolucionit t vonuar demokratik edhe marksist t e pandreqsh m t prishtin s, edhe mbeturinat e sigurimit t shtetit n tiran. Kot gafurr. Edhe enver hoxha t ohet nga varri, nuk ju ndihmon dot. Koha juaj ka per nduar. Marksi nuk sht aktual, ve mbaju he burr , se komunistat bar han e nuk dor zohen. Ti ende nuk e ke pru pun n p r bar. . Dhe, p r ta mbyllur k t sqarim-reagim, po t them se do t vazhdojm me p rpjekjet q aksh-ja t jet mbrojt sja e interesave shqiptare kudo ku ka shqiptar n ballkan, por pa ju, sa t& ,i keni n kok k to ide q i keni. Fbksh-s , (prsh dhe unikomb-it) i d shirojm suksese, por vet m kur seriozisht t organizohen n m nyr t hapur dhe demokratike. P r desert, po e citoj ish shokun dhe patriotin t nd, musa xhaferin, se si t ka mbrojtur n lobi, gjojase po t sulmon. P rderisa kjo sht nj tem mediale, k tu ka nj konfuzitet. K tu komunikata kemi nga fronti p r bashkimin komb tar dhe b het aty nj p rzierje, ku n t nj jt n koh deklarata dalin prej frontit p r bashkim komb tar dhe indirekt identifikimi b het edhe me aksh-n. Thuhet se aksh-ja sht pjes e frontit, apo se fronti sht pjes e aksh-s. Pastaj dihet q n kuad r t frontit , si thuhet n disa komunikata, b jn pjes disa subjkete, t cilat tash nuk jam i sigurt se jan apo nuk jan t regjistruara dikund, si mund t jet partia e unitetit komb tar, q me sa di un kjo parti duhet ta ket selin n shqip ri, pastaj sht partia revolucionare shqiptare, q me sa di un , n se nuk gabohem, sht paraqitur si z dh n i asaj partie gafurr adili, por edhe disa subjekte e shoqata joqeveritare t tjera, si thuhet n baz t komunikatave, q pretendojn t p rb jn k t front, dhe n kuad r t gjith k saj ka prononcime e deklarime se sht aksh-ja. . K shtu thot musai o gafurr. Megjithat sht nj p rpjekje e tij, p r t& ,ju legjitimuar ty e idajetin si shefa t aksh-s. Nuk i ka ba hesapet keq, musai. Llogarit se n zgjedhjet e ardhshme (n se do t ket hi zgjedhje) n irjm, partia e tij do humb m keq se ppd-ja k saj here, dhe musai mendon se aksh-n duhet ta ken n dor gjithqysh k r ovar t. Se i yti, mishin ta han po kock n ta ruan. Dhe gafurri, q deri at her , me ndihm n e sekretaresh q ka pun suar tash von , teuta zymberit - se teutat n kombinim me k r ovar jan aktualisht n mod , - do t ket koh p r ta shpallur tradh tar edhe idajetin ndoshta, e do ta kall vardarin por ama ve n tetov e posht. N mal sit e k r ov s, dibr e strug s, nuk b n t luftohet. Ato jan vise q nxjerrin heronj t paepur, q drejt e nga zvicra, me dy tre muaj pushime aktive dim rore n shipkovic , gdhihen deputet , ministra, lider komb tar. . Le t digjen e vriten shqiptar t n kumanov , shkup e tetov. Rroft k r ova, livadhishtja pjellore e lidershipit komb tar bashk kohor. Posht tropoja q guxon e na p rzihet n hise. . Maqedonia sht nd rr q ka mbetur pezull mbi kufirin q e ndan t kaluar n e err t t nj mend sis deridjeshme dhe demokracis e sotme t ndritshme. Ajo gjithnj e m shum sht nj cop toke, ku jan g rshetuar shum ndrra etnike, ku dominojn k to dy kolektivitete m t m dha n num r maqedonasit etnik dhe shqiptar t. Dhe si e till , sajesa shtet rore e nacional-romantik ve t vonuar, maqedonia, mbetet nd rr e larg t dhe e zbeht. Koh rat e pasluft u ngjajn atyre pas p rmbytjeve t m dha kur avullohet uji, por mbetet balta ngjit se, n p r t cil n sht e v shtir q t ec sh. Koh rat e pasluft u ngjajn koh rave pas v rshimeve edhe nga fakti se rr zohen t gjitha urat dhe duhet koh e p rpjekje q t rip rtrihet komunikimi i m parsh m. Maqedonia sot gjendet e zhytur pik risht n balt n e k tyre koh rave, n llo in e mosbesimit nd retnik, n lymin e partizimit t t gjitha sferave t jetes s, p rfshir k tu edhe ato ku i sht ndaluar hyrja politik s dit s, si jan kultura, arsimi, sh ndet sia. N p r maqedoni p rhapet duhma e padurueshme e nj shoq rie ku do gj sht zhvendosur nga binar t e normales, ku kalben normat minimale t moralit shoq ror , ku sht varrosur vet dija se aty ku shteti sht projekt i parcijalizuar partiak, ai mbetet p rgjithmon si mozaik i sh mtuar, i pakompletuar me t gjith katror t dhe nuancat q e p rb jn at. Koh rat e pasluft u ngjajn atyre pas v rshimeve t m dha, se jan p rplot me rr muj t gjith vrapojn q t kumtojn di ka, t gjith duan q t tregohen si personazhe t r nd sish m n ngjarjet vendimtare, shtyhen mes veti q t i kap objektivi i historis , ku do t mbetet i sh nuar portreti grupor i fitues ve. Por, maqedonia, e cila p r shum ka sht nj shtet i uditsh m dhe q duket se maqedonasit etnik e duan vet m p r inat t shqiptar ve , kurse k ta t fundit nuk e japin vet m q t plasin maqedonasit , me luft n d shmoi se n k to hap sira mund t krijohet shtet edhe me p rzierjen e diletantizmit politik, pseudointelektualizmit dhe aviacionit ushtarak me pilot t huazuar nga ukraina. N k t sajes t uditshme shtet rore, ku shumica e banor ve jan t mur kronik nga mbamendja e shkurt , nuk duhet pritur asgj m shum sesa nga nj luft e vog l t lind nj histori e dyfisht madhore , q do ta kremtojn t dy taborret e heronj ve dhe dy pal t fituese maqedonasit etnik , q n harxhim t shtetit u ngren p rmendore mbrojt sve t tyre (lexo polic ve dhe ushtar ve) dhe shqiptar t, t cil t me qiftelit private, p rmes k ng ve, i madh rojn lirimtar t e tyre (lexo pjes tar t e u k). N mesin e dy t v rtetave diametralisht t kund rta dhe kapitujve t lavdish m t historis bashk kohore, mbetet pezull dhimbja p r jet rat e humbura, pasiguria p r t nes rmen dhe eksplodimet e rregullta t nat s kashikarave dhe mjeteve tjera eksploduese, q jan b r pjes e p rditshm ris n shum vendbanime n maqedoni, e cila edhe m tej mbijeton si shteti me stazh m t shkurt r t shtetform sis n ballkan, por me ambicje afatgjata q t mbetet n hart n e k tij gadishulli. Pra, shtet ku ekzistojn dy bot ra dominante paralele ajo e shqiptar ve etnik dhe e maqedonasve etnik. Ku g lltitet doz e madhe e politik ditore dhe ku partizohen edhe erdhet e f mij ve, shkollat, spitalet. , e lere m akademia maqedonase e shkencave dhe arteve, e cila koh ve t fundit sht n k rkim t tre-kat r shqiptar ve vullnetar , q do t b heshin an tar t saj, q t plot sonte at q nuk e ka b r gjat pes dekadave, kur bileta m e r nd sishme hyr se n k t institucion elit ishte p rkat sia partiake. Edhe kjo nism e re demokratike e akademis maqedonase me siguri sht inicuar nga qarqet partiake, prandaj v shtir se gjenden kandidat potencial q ta shfryt zojn k t pako-ofert dhe t b hen akademik. Aq m shum kur kjo iniciativ aktualizohet tani kur disa qarqe shqiptare kumtuan se sht rendi q pas universitetit t tetov s, t formojn edhe akademin e tyre t shkencave dhe arteve. Mbase edhe k rkes e arsyeshme, mir po e kanosur nga rreziku q at ta realizojn njer zit q pari do t b hen akademik e pastaj shkenctar dhe artist. Si ka ndodhur dhe si ndodh shpesh me institucionet tona ,t cilat edhe m tutje do t i themelojm privatisht , sepse p rfaq suesit tan politik mendojn se institucionet pushtohen vet m n p rmjet kabineteve ministrore dhe sekretareshave me fund t shkurt r. Maqedonia p r shum ka sht pasqyr ku shihet fytyra e nj mendt e ballkanit. N k t vend ende askush nuk e di se cilat jan vlerat kulturore t k tij shteti ato q krijohen n shum gjuh ose vet m ato q kan parashenj n e etnis maqedonase. Askush nuk sht p rgjigjur n pyetjen se kush jan subjektet e let rsis maqedonase t gjith krijuesit n k t shtet apo vet m ata q shkruajn n gjuh n maqedonase. Prandaj edhe ndodh q , p r shembull, ministri i kultur t pun soj dhjet ra k shilltar artist maqedonas dhe asnj shqiptar, q k to deshnit tan partiak t mos shohin se edhe ma parat tona investohet p rkthimi i veprave t autor ve maqedonas p r t u plasuar n bot , duke mos u p rkthyer asnj lib r i autor ve shqiptar , me ka dhe p r do dit zhduken standardet estetike dhe promovohen ato etnike, gjegj sisht standardet e sokakut ton , q e fshehin t v rtet n se p r do vler artistike edhe p r krijimtarin letrare r nd sia e adres e treguar p rmes emrit dhe p rkat sis etnike t autorit sht proporcionale me vlerat estetike t vepr s, e jo e kund rta. Se sa maqedonia sht nj vend i brisht , i ndar etnikisht dhe larg ndrr s vet p r stabilitet, kjo m miri mund t ndjehet n kryeqytet n shkup. Jo vet m se ura e gurit q nuk sht m ajo e dikurshmja (disa rinovues ambicioz d shmuan at q sht e mundshme vet m n ballkan nga nj margaritar arkitektonik, i ruajtur me shekuj, q ishte emblem p r shkupin, t b nin nj m t vjet r dhe m t bukur , mir po jo ur , por monstrum), por sepse n t m nuk jan disa rom t vegj l q dikur nxirrnin m ditjen n form t l mosh multietnike nga ata q shkonin nga pjesa jugore drejt asaj veriore t shkupit dhe anasjelltas. Pra, edhe ata lyp t vegj l simpatik t ur s gurit, vler suan se urat mbi vardar tashm nj koh t gjat nuk sh rbejn p r t kaluar lumin, se urat - jan komunikimet m jofitimprur se, prandaj e kuptuan se doemos duhej q t vendosnin cilit breg t i takonin, n cil n m shir nj etnike t bazonin t ardhshmen e vet n at shqiptare, n pjes n veriore t shkupit ose maqedone, n pjes n jugore t k tij qyteti. Thjesht , vardari, i cili e ndan shkupin n dy pjes identike, i ngjan lumit, urat e t cilit nuk ka kush t i tejkaloj , q i kan humbur lyp sar t dhe kalimtar t. Sepse, kaher maqedonasit v shtir se vendosin q ta vizitojn arshin e vjet r dhe bit-pazarin, kurse shqiptar t duket se as nuk shohin se far ndodh n sheshin maqedonia, matan lumit. Jo nj her n t kaluar n por edhe sot, fatin e ballkanit e p rcaktuan ata q rr zonin ura, q d shironin lumenjt t ngelnin pa ura, por rrall ka ndodhur q t ket ura e t mos ket kalimtar. Prandaj ura e gurit mbi vardar, n shkup, e mbetur pa kalimtar t e vet , mbase e rr fen versionin e dyt t t nj jtit rr fim, q ka lidhje me ur n e rr zuar n mostar. T gjith k to ura, ato q jan rr nuar dhe ato q kan mbetur pa kalimtar , e theksojn legjend n e njohur q e tregojn gati t gjith popujt e ballkanit, e cila flet p r v shtir sit q nd rlidhen me nd rtimin e urave p r v llez rit t cil ve gjat nat u rr zohej gjith ka q e nd rtonin dit n, derisa nuk e flijuan n themelet e ur nusen m t bukur t v llaut m t vog l. Legjendat ndonj her jan fryt i p rpjekjeve kolektive p r gj rat e paarritshme, b hen si tentativa kolektive q rrejsh m t vidhen vlerat q nuk i posedon ai kolektivitet, si n rastin konkret, pra gatishm rin hyjnore t v llez rve ballkanas q t murosin n themelet e urave gj n m t bukur q e posedojn dhe asgj t mos k rkojn si kund rvler. Ballkani sht vend legjendash, kurse maqedonia p r shum ka do t mbetet pjes e legjend ballkanase. N se jo p r di ka tjet r at her p r shkak t dymb dhjet viteve t kaluara, kur gjith ka shkat rrohej dhe kalbej n maqedoni, p rve fabrik t quajtur marr dh nie nd retnike , q mund sonte profit t lart p r politik ditore, prodhonte pakufi politikan , analist , kolumnist dhe intelektual , kompetenca e t cil ve bazohej n analizimin e doditsh m t marr dh nieve shqiptaro-maqedonase. E gjith kjo zhurm nj dekad she rreth asaj se kush sht pronar n sht pi , mori dimensionet e turbo-folkut serb, ku vlen rregulli shum k ng tar e pak muzik! Dhe doemos duhej t kulminonte me paraqitjen shkencore p r zgjidhjen e k tij problemi q buroi nga akademia maqedonase e shkencave dhe arteve n form projekti p r nd rrim human t territoreve dhe t popullatave nd rmjet maqedonis dhe shqip ris. Dialogu nj dekad sh partiak dhe medial shqiptaro-maqedonas rezultoi edhe me mini luft n e vitit 2001 si dhe me kryqin tejet t madh t vendosur n majen e vodnos, q shihet nga t gjitha an t e kryeqytetit t maqedonis , me ka shkupi e fitoi at q i mungonte - varrez n m t madhe t multietnicitetit n maqedoni. Idea p r nd rrimin e territoreve dhe popullatave (ide e cila at koh u p rkrah edhe nga disa zyrtar t at hersh m t maqedonis) tashm sht heshtur, por vazhdon pyll zimi i maqedonis me kryqa gjigant. Dhe duket se dikujt i vjen keq pse nuk ka re betoni ku do t mund t lidhnin ndonj litar t elikt , n t cilin do t varnin kryqin me krah kilometrik , shum her m t madh se ai q nat n shndrit mbi shkup, e q do t shnd riste t gjith maqedonin! K shtu, ky shtet n vep r do t d shmonte orientimin e vet proper ndimor (gatishm rin p r luft kund r terrorizmit dhe fundamentalizmit islamik) kurse kish ortodokse maqedonase do t i mund soj t ket di ka q nuk e ka asnj nga kishat simotra q nuk e pranojn gjith shteti t jet manastir pravosllav (! ), nd rsa jo t krishter t, q jetojn n k t shtet, do t mund t zgjidhnin n se do t b heshin kallogjere apo monah , ose t shkonin t jetonin n shpellat e afganistanit! Nj maqedoni e k till , e stolisur me kaq shum kryqa, b het gjithnj m pik lluese dhe vend i pashpres. Gjithnj e m shum i ngjan nj grope ku secili e rr fen fatin e vet etnik, kurse t gjith bashku e fshehin d shir n e v rtet si t ikin nga k tu dhe t shkojn diku, ku gjat afirmimit t kualiteteve personale parashenja etnike nuk paraqet as hendikep e as p rpar si. N k t grop m t zhg njyer jan t rinjt , t cil ve paraardh sit e tyre ua harxhuan t tashmen dhe t ardhmen. Dhe, si duket, student t dhe shkollar t e mes m nuk mendojn as p r t kaluar n dhe as p r t ardhmen, por si t furnizohen me viz shengeni dhe t ikin p r t gjetur eldoradot e tyre. Shteti, ku ambicia e vetme e t rinjve sht se si ta braktisin vendin, nuk duhet t shqet sohet p r t ardhshmen e vet sepse nuk do ta ket. Prandaj, dita dit rritet numri i prind rve q e p rkrahin regjimin e rrept t vizave t shteteve per ndimore ndaj qytetar ve t maqedonis sikur t mos ekzistonin vizat, mbase maqedonia p r nj koh t shkurt r do t boshatisej dhe aty do t ngelnin vet m pleqt dhe t pafuqishmit. Do t shnd rrohej n nj fshat t braktisur, ku njer zit do t vinin vet m p r t vdekur ose p r t i varrosur t af rmit e tyre. Do t ktheheshin vet m ata q do t i sillte malli p r vendlindjen, q do t d shironin t shihnin ur n e gurit, e n vend t saj do t hasnin kopjen e saj t g rditshme. Ata do t shihnin se n maqedoni, megjithat , nuk sht gjith ka e zez si n pak vende t bot s, mund t pasurohesh shpejt dhe t b hesh njeri me nam e i suksessh m. Mjafton q t dish t i bashkangjitesh me koh partis fituese, paku disa muaj t jeni p rfaq sues i saj n ndonj institucion ose firm , dhe ja pasuria edhe p r brezat e ardhsh m. E nj jta gj vlen edhe p r sukseset artistike jan partit n pushtet q vendosin se cilat vlera duhet promovuar e cilat jo, cil t shkrimtar duhet nderuar me mime e cil t duhet p rfshir n list n e t pamerituarve. Thjesht , maqedonia sht nd rr q ka mbetur pezull mbi kufirin q e ndan t kaluar n e err t t nj mend sis deridjeshme dhe demokracis sotme t ndritshme. Ajo gjithnj e m shum sht nj cop toke ku jan g rshetuar shum ndrra etnike, ku dominojn dy kolektivitetet m t m dha n num r maqedonasit etnik dhe shqiptar t. Dhe, si e till , sajesa shtet rore e nacional-romantik ve t vonuar, maqedonia, mbetet nd rr e larg t dhe e zbeht. . M. 03-01-2003, tetov -bogovin , autor, dr. Sc. Vebi xhemaili, ligjerues n ut lufta e shqiptar ve t dardanis p r pavar si e bahkim komb tar (1912-2002) (90 vite luft , terror, sakrifica djeg je, shp rngulje). Historiciz m me shkas krer ret l vizjes komb tare shqiptare shum shpejt u bind n se me k rkesat e deputetve shqiptar n parlamentin turk sht e pamundur t realizohen me lutje dhe k rkesa t drejtat natyrore q u takojn shqiptar ve n trojet e veta historike. Pasi perandoria turke ishte e bindur se k rkesat e shqiptar ve jan n d m t turqis dhe se populli shqiptar nuk do t jet n gjendje q t jetoj me forcat e veta?. Por krer t e l vizjes son komb tare ishin t vendosur n k rkesat e tyre dhe kishin vendosur q t shkonin deri n fund, me luft deri n shpalljen e pavar sis. Si thot ismail qemali n memeoaret e veta sunduesi lutet nj , dy, tre her , e n qoft se nuk don t kuptoj k rkesat e popullit, at her rroken arm t. Lufta kat r vje are e shqiptar ve e filluar n vilajetin e kosov q nga viti 1909-1912, triumfoi me lirimin e shkupit dhe ngritjen e flamurit komb tar n nd rtes n e oficer ve. Kjo vep r triumfale e kryengrit sve shqiptar e shtyri diplomacin evropiane n krye me anglin , t ket nj interesim m t madh n zgjedhjen e drejt t shtjes shqiptare dhe njohjen e pavar sis shqip ris etnike. Krer t e l vizjes komb tare shqiptare p r her t par n historin ton komb tare i u bind n se me sllav t nuk ka bashk punim pa interes. V. Xh. ). P r sjelljen e diplomacis shteteve ballkanike m miri shprehet patrioti i njohur dervish hima, n mitingjet e mbajtura me rinin shqiptare n manastir, shkod r, selank etjer, haptazi apelonte te rinia shqiptare, nuk mund ti kemi aleat serbin , greqin dhe malin e zi, ata q duan ta p rbin shqip rin!. Lufta kat r vje are kund r turqis ku shqiptar t arrit n t lirojn shkupin dhe t ngren flamurin shqiptar m 12 gusht t vitit 1912,dhe p rgaditeshin p r t marrshuar drejt velesit dhe selanikut, nd rhyn fuqit e m dha duke u garantuar shqiptar ve njohjen e autonomis. (sipas dokumenteve austriake dhe raporteve t blinskit, hall s, buchberger, kralit, nga shkupi, selaniku, manastiri, shkodra, d rguar berhtoldit n vjen. V. Xh). Shqiptar t edhe pse kor n sukses n fush beteja humb n n tavolin , pasi diplomacia evropiane nuk ishte e gatshme t pranoj k rkesat e shqiptar ve. N k to rrethana politike kurr duhej t vendosej p r fatin e popullit shqiptar dhe krijimin e shqip ris etnike me kufijt e saj historik. N k to aste vendimtare kur po vendosej p r zgjedhjen e drejt t shtjes shqiptare, u kund rvu rusia, franca, nd rsa anglia mbajti q ndrim neutral. Poashtu n k to aste vendimtare anglia m shum ishte e interesuar p r statusin dhe zgjidhjen e shtjen greke se sa p r problemin shqiptar. Prandaj ajo donte k saj radhe t ruante status-quo n ballkan, e cila shkonte drejt p r drejti n disfavor t zgjedhes drejt t shtjes shqiptare. N an n tjet r q t ruhet paqa n ballkan u pajtua edhe diplomacia austriake edhe ajo gjermane, t cilat donin edhe ballkanin (q n nkupton shqip rin etnike, ose bashkimin e kat r vilajeteve), ta ruanin n n sundimin turk, p r lev rdi t veta strategjiko-ushtarake. V. Xh). Sapo zhvilloheshin bisedat shqiptaro-turke n shkup, shtetet sllave t ballkanit e shfryt zuan k t periudh kohore t bisedave dhe me diktat t rusis e n nshkruajt n aleanc n e fsheht luftarake t ndihm reciproke dhe me t shpejt i shpall n luft turqis. Q defakto n nshkrimi i k saj marr vshje ishte synim kryesor p r t asgj suar e shqip rin nga harta e ballkanit. Lufta ballkanike fillon n 8 tetor t vitit 1912, n vij n merdar- preshev - bujanovc kumanov , m t r zon n e kara-dakut. Forcat vullnetare shqiptare t udh hequra nga hasan prishtina, idriz seferi e mehmet pash tetova, i b n rezistenc t fort ushtris serbe. P r t mbrojtur vilajetin e kosov s, t r shqip ris me krahin n e maqedonis. N k t sulm mor n pjes mbi 400. 000 ushtar serb, duke e sulmuar kosov n n kat r drejtime, t udh hequr nga vet mbreti pjet r. Mali zi mobilizoi 35 000, ushtar. Dhe dep rtoi nga peja greqia nga jugu i shqip ris angazhoi 150. 000 ushtar pasi e pushtoi himar n u nis kah kor a dhe vlora. Ushtria turke n krye me zeqir (zeki) pash n, pa shkrepur asnj plumb u t rhoq nga beteja e kumanov p r n manastir. N an n tjet r t shqip ris veri-lindore, vilajeti i kosov u sulmua n vij n shkod r, pej , gjakov , nga ushtrit e p rbashk ta serbo-malazeze, k to forca arrinin mbi 135. 000, ushtar t armatosur me armatim dhe artileri moderne t falur nga ushtria franceze. V. Xh. )pra, komanda supreme serbe kishte p rgaditur p r ta pushtuar shqip rin , mbi gjys m milion ushtar t rregullt dhe disa qindra eta etnike t ardhur nga serbia, si dhe n bashk punim me sllav t e vendit bullgaro-maqedonas q muarr n pjes aktive n an n e ushtris serbo- etnike. (shih librin, petar stojanov, makedonija vo vremeto na ballkanskite i prvata svetska vojna, 1912-1918, shkup f. 83. ) k t veprim t popullsis sllave n kosov dhe maqedoni m miri e p rshkruan oficeri serb kurr e pushtojn tetov n. Ky oficer serb n memoaret e veta shkruan me hyrjen e ushtris son n tetov sllav t e vendit na prit n me k ng dhe lule, grat dhe vajzat na puthnin prej g zimit, por jo vet m neve ushtar ve, por edhe kuajt tan. (shih memoaret e sotir t. Arangjeloviqit, iz balkanskog rata, beograd 1914, f, 71-72. ) me pushtimin e kumanov s, shkupit, tetov s, gostivarit, dibr s, strug s, pogradecit dhe elbasanit, serbia donte ti siguroj vetes dalje n detin adriatik dhe pushtimin e durr sit dhe lezh s. N k to rrethna lufte shqiptar t n kuvendin gjith komb tar n vlor e shpall n pavar sin e shqip ris m 28 n ntor 1912. Q u njoft edhe nga fuqit e m dha m 17 dhetor 1912. Por k t vendim t shpalljes vullnetit t popullit shqiptar nuk donin ta p rfillnin mali i zi, serbia dhe greqia, t cil t me vrap vrapuan te baba rus q t nd rhyj te fuqit e m dha q t heqin dor nga njohja e pavar sis shqiptare. P r k t arsye ata k rkuan q ky vendim i marr n konferenc n e londr t revidohet n favor t serbis , malit t zi dhe greqis. Me urdh r t rusis dhe franc ushtria serbe i vazhdoi operacionet luftarake n drejtim t tiran dhe durr sit. Fuqit e m dha duke dashur t plotsonin aspiratat serbe vendosin n fillim ti japin serbis , qytetet e vilajetit t kosov s pej n, gjakov n, prishtin n, prizrenin. Por, serbia duke pasur p rkrahjen e rusis dhe franc s, nuk u ishte e k naqur me k t hise. Ajo me k mngulje, vendosi t k rkonte durrsin apo llezh n. Fuqit e m dha e n ve anti austro-hungaria nuk donin q serbia t dal n detin adriatik, por ata vendos n ti falin qytete tjera t shqip ris , duke filluar me preshev , gjilan, kumanov , shkup, manastir, oh r, strug , deri n dib r. Ky vendim i fuqive t m dha, i sjellur m 22 mars t vitit 1913 sht dit zije p r t r popullin shqiptar. E n ve anti p r shqiptar t e dardanis me kryeqytet skupin. (maqedonia e sodit). (shi vendimet e konferenc s londr s, e cila filloi pun n m 17 dhetor 1912 dhe mbaroi m 13 gusht 1913, n n kryesin e ministrit t jasht m t anglis , eduard grew, i cili e pranon publikisht duke th n se kaq mund m t b jm k saj rradhe p r shqiptar t. Defakto, shqip ria etnike me k t vendim u cop tua n dysh, pjesa e pavarur dhe pjesa e robruar n n sundimin serbo-malazes dhe grek. Pra ky ishte nj vendim arbitrar kund r vullnetit t popullit shqiptar q ishte marr n kuvendin e vlor s. Fuqit e m dha para presionit rus si mbrojt se e shteteve sllave t ballkanit, vendos n t suprimojn vullnetin e popullit shqiptar t shprehur n kuvendin vlor s. Si dihet n k t kuvend, muar n pjes edhe delegat t e vilajetit t kosov s nga prizreni, peja, prishtina, tetova, kumanova, gjilani, presheva, gostivari, dhe shkupi. Nga pashall ku i manastirit muar n pjes delegat nga k to qytete dibra, struga, ohri, k r ova e tjer. N k to rrethana t paraqitura politike n disfavor p r fatin e shqip ris etnike, qeveria e p rkoh shme e vlor s, mbajti nj mbledhje t jasht zakonshme dhe pas nj informimi t shkurt p r situat n politike dhe ardhm rin e shqip ris ku direkt cenohej indipedenca e saj. P r k t arsye u formua nj delegacion p r t shprehur pak naq sin e popullit shqiptar me vendimin e marr m 22 mars n lond r. Ky delegacion n krye me ismail qemalin, ku b nin pjes isa boletini, luigj gurakuqi dhe dhimit r berati. T cil t menj her u nis n kah italia dhe arrit n n vjen , prej aty vazhduan rrug n p r n lond r. P r t protestuar p r vendimin e padrejt q kishte marr konferenca e londr s, p r ndarjen e shqip ris midis shteteve t ballkanit. N takimin q pat n te ministrin i punve t jashtme t anglis , lordi edward grej, q nj herit ishte edhe kryetar i konferenc s londr s, i b ri nj pyetje isa boletinit, far vendi ju k rkoni ti bashkangjitet shqip ris , ai u p rgjigj do pll mb shqiptare. Ky delegacion shqiptar nuk arriti q t bind fuqit e m dha, dhe diplomacit e tyre q merrnin pjes n konferenc n e londr s, se ky vendim p r ndarjene shqip ris , sht i pa drejt ku m tep r se gjysma e popullsis shqiptare ka ngelur n n sundimin e huaj t shteteve ortodokse t ballkanit. T zhg njyer nga diplomacia evropiane delegacioni shqiptar kah fillimi i qershorit t vitit 1913, u kthye n vlor. Isa boletini deri sa q ndroi n angli dha nj intervist shtypit anglez, i pyetur nga gazetar t se a do ti respektoni k ta kufij, ai u p rgjigj as un as pasardh sit e mij kurr nuk do ti njofim k ta kufij politik, q i ka sjell evropa, duke i b r nj padrejt si t madhe popullit shqiptar. I cili, 4 vite lufton me arm n dor kund r perandoris turke, p r shk putje nga turqia drejt rrug s pavar sis shqip ris. Isa boletini posa u kthye n shqip ri i informoi krer t e l vizjes komb tare shqiptare si hasan prishtin n, bajram currin, hysni currin, elez jusufin, mehmet pash derrall n. Ky i fundit n at koh kishte postin e ministrit t mbrojtjes n qeverin e ismail qemalit. Duke i porositur se fati i popullat shqiptare t robruar sht m n duart tona dhe se nuk kemi ka t presim l mosh nga evropa e cila p r zgjedhjen e shtjes shqiptare sht e ndar n mes veti p r interesa personale dhe gjeostrategjike tha isa boletini p r k t arsye ne vet duhet t p rgatitemi p r luft kund r sundimit t eg r serb, q po p rdor masa dhe metoda t asgj simit total t popullsis shqiptare n trojet e veta shekullore. Shqiptar t dhe krer rt e l vizjes son komb tare edhe k saj radhe kur vendosej p r fatin e shqiptar ve dhe sovranitetin e shqip ris , nuk pat n p rkrahje deri n fund. Pra, u humb edhe nj betej n tryez n e rumbullak t, pasi ne shqiptar t nuk dit m ti studjom e p rvetsojm diplomacin e fuqive t m dha, n favor t integrimit t popullit shqiptar drejt dyerve t per ndimit dhe politik evropiane. V. Xh). Shqiptar t e posa risht krer t e l vizjes e dinin se fillon nj etap e re e luft son komb tare p r lirimin e viseve q ngel n n n sundimin e eg r serbo malazes. Dhe grek. N k to rrethana t reja lufte, u bind n se p r finalizimin e shqip ris etnike, po fillon nj periudh me plot sakrifica, vuajtje, terror, dhe luft e pand rprer e krer ve t l vizjes son komb tare dhe popullit p r lirimin e viseve t okupuara t shqip ris , q kishin r n n n sundimin serb prej vitit 1912. Por duhet cekur n rrethanat e reja q u paraqit n n n sundimin e eg r serbo-malazes duhej vepruar n kushte krejt sisht tjera, n ve anti ka qen e v shtir veprimi i forcave komb tare n maqedonin e vardarit e ashtuquajtur banaovina e vardarit, q gjat periudh ilire i ka takuar dardanis , me kryeqytet shkupin. Por duhet theksuar edhe k saj radhe se sllav t e maqedonis me t gjith forcat e veta kan luftuar kund r k rkesave legjitime t popullit shqiptar dhe luft son p r lirim e bashkim komb tar. Faza e ii e luft n maqedoni p r lirim e bashkim komb tar pra, faza e dyt e luft p r bashkim komb tar fillon pas vendimeve t konferenc s londr t 22 mars 1913. Kjo dat e zez n historin ton komb tare sht pik nisja e t gjitha sakrificave, vuajtjeve, dhe p rpjekjeve p r organizimin e luft son p r bashkimin e lirimin komb tar t trojeve shqiptare t coptuara n mes grek ve, serbve dhe malazezve. Vendimet e konferenc s londr p r popullin shqiptar dhe krer t e l vizjes son komb tare jan vdekje pruese. Pra plag m t r nda se vendimi i marr n kongresin e berlinit 1878. V. Xh. ) pra, sipas statistk ekzistuese, me konferenc n e londr mbi 55%, t territorit dhe popullsis shqiptare u lan n n sundimin e shteteve sllave t ballkanit. Shqip ria n at koh kishte 1. 500. Mij banor , mbi 800. Mij shqiptar me k t vedim arbitrar t konferenc s londr s, ngel n n n sundimin serbo-malazes dhe grek. Pra, nga ky vendim i pa drejt u shk put n nga trungu i shqip ris k to qytete kumanov s, tetov s, shkupit, gostivarit, k r ov s, dibr strug deri n manastir, pra nga kjo dat filon zanafilla e vuajtjeve t elementit jo sllav n territoret e veta etnike, nga terrori serb n k to an e posa risht m i theksuar ka qen egzodi kund r popullsis shqiptare. Pra me vendimin e konferenc s londr u krijua serbia e madhe. Pra serbia u rrit p r 33. 000 km. Me nj popullsi prej 1. 200. 000 banor. (shih librin ratna hronika 1912-13, novi sad, f. 32. ) k t shk putje t nj pjese t shqip ris nga trungu i saj verifikohet me paq n e bukureshtit n gusht t vitit 1913, kurr krijohet harta e re e ballkanit, dhe nd rkomb tar t pranojn kufijt e ri t ballkanit, ku pjesa m e madhe e tokave t shqip ris etnike hyn n n patronatin e shteteve fqinje t ballkanit. N vitin 2003 mbushen 90 vite t k saj marr veshje famkeqe, kurr krijohet serbia e madhe n d m t shqip ris. Pas shpalljes pavar sis komb tare m 28 n ntor 1912. Prandaj shqiptar t dhe udh heq sit e saj kan t drejt historike, q t k rkojn rrevidimin e k saj marr veshje dhe prishjen e hart ballkanike t miratuar dhe n shkruar n paq n e bukureshtit, ku shqiptar t sipas k saj paqe jan coptuar dhe ndar n mes serbis malit t zi dhe greqis. Pra me paq n e bukureshtit u krijua harta e sodit e ballkanit, ku shqiptar t bashku me sllav t e maqedonis hyn p r her t par n n sundimin serb. Q sot politikan t sllavo maqedonas pa t drejt paraqiten si patron apo zotrues mbi viset shqiptare t dardanis , q sot k to territore i sundojn , kund r vullnetit ton , vet m pushtet mbajt sit sllav t maqedonis. V. Xh. ). K to paragjykime dhe hipoteka t mbivler s, se ju keni t drejt morale-historike t sundimit mbi viset shqiptare, pala e juaj duhet haruar nj her e p rgjithmon , se p r k t nuk keni argumente. Ju kurr nuk keni qen dominues n k to vise dhe kurr nuk keni luftuar n k to troje shqiptare. Kjo pun duhet t pastrohet sot ose nes r, sa m par aq m mir p r t dy pal t, apo p r t dy popujt, se jam i bindur thell , me varrosjen e orekseve hegjemoniste n k t rregjion, q ju i rruani nga lindja, do t mbisundoj p rgjithmon paqa, regulli dhe prosperiteti. V. Xh. ). Me suprimimin e dokumentit t ashtuquajtur karta e bukureshtit, me k t ndryshim t hart s ballkanit sllav t e maqedonis duhet t zgjedhin ose me ne bashku n evrop ose t kthehen prapa kah lindja, ne i kemi takuar evrop dhe jemi p rcaktuar q dit n kur e kemi shpallur pavar sin , ismail qemali thot se shqiptar t kan b r luftra t pa nd rprera q t shk puten nga turqia, se ne i takojm orientit dhe vendin e kemi atje, pra i takojm evrop s. Me luft n ton heroike i kemi mbrotjur edhe fqinj t p r sundimin serb n viset shqiptare nga kryengritja e shtatorit 1913, kurr ushtria serbe dhe etnik t e saj dogj n mbi 180 fshatra t banuar me shqiptar duke filluar nga kumanova deri n dib r. Nd rsa burimet serbe, e verifikojn k t t dh n n kronika e luft q ruhet n arkivin e shkupit). Nga ajo koh deri m sot kur mbushen 90 vite, populli shqiptar ka luftuar pa nd rprer p r t drejt n e vet historike, p r at q i takon nga natyra, p r at q kan tjer t, dhe kurr skemi desht m tep r se t tjer t. Por, gjithmon kemi luftuar p r t mbrojtur pragun dhe nderin e sht pis , familjes dhe t kombit ton. Pra, gjat historis son shekullore kemi luftuar p r k rkesat tona legjitime q na takojn. Por n kontekst t k saj do t fus pak historiciz m, se ne shqiptar t gjithmon kemi mbrojtur edhe interesat e fqinj ve tan q nga koha e skenderbeut t madh, nga periudha turke deri m sot. Kemi luftuar n an n e grek ve, shum her kemi qen aleat n an n e seb ve, duke filluar nga betejae maric s, kosov s, deri m lirimin e beogradit n kryengritjen e par serbe. Gjat k saj periudhe luftrash kurr shk lqente heroizmi i shqiptar ve n ballkan. Posa risht kemi qen mburoj e fort t popullit t posa formuar sot sllavo-maqedonas. N k t relacion gjithmon kemi luajtur rolin e v llaut t madh n familje, q me fjal tjera don t thot gjithmon e kemi marr n mbrojtje si v lla i vog l. Por p r udi k to dit na doli nj far doktoreshe e historis si eksperte e statistik dhe pa fije turpi deklaroi un sdi se far k rkojn shqiptar t, ata kurr nuk kan luftuar n k to troje. Udi e madhe p r doktoresh n e historis , po pse jo? Ajo sht b r doktor me historin serbe ose bullgare, pasi t veten autoktone ende nuk e posedojn. Un u kuptoj p r hallin q keni se ka mund si t del e v teta n shesh p r at q kam deklaruar n parlamentin e shkupit 1992, kurr isha deputet, se ju t gjith jeni 47% t popullsis , (maqedonas, serb, bullgar dhe cincar). Por po uditen k ta nd rkomb tar t me ju se po e k rkoni ta mbroni at q kurr nuk u ka takuar,?!. Pra me paragjykime, bile sa k rkoni edhe nga kolonist t serb t ardhur n tetov e vise tjera shqiptare t deklarohen p r maqedonas. Apsurditeti m i madh sht koh n e fundit kurr k rkoni me do kusht duke p rdor shpesh her propagand n e njohur sllave se shqiptar t ortodoks t rek dhe viseve tjera n qoft se duhet ta ruajn vendin e pun s, duhet patjet r t regjistrohen si sllav ose maqedonas. V. Xh. ). Pasi ju ende nuk i keni pastruar (hesapet), as me bullgar t as me serb t. Nd rsa kurr ne themi se d shmi p r t v rtet n sht historia. Por si duket edhe kjo d shmi juve u pengon, e n ve anti autoktonia dhe etnogjeneza e jon ilire, q ky vend para set vini ju quhej dardani. Por juve grabitja e vendeve t huja u ka mbet shprehi. Prandaj ju nuk mund t bindeni me t v rtet n ekzistuese, se ju jetoni me paragjykime. P r ju vlen ajo proverba popullore e cila thot un nuk kam, por kam d shir ti cof lopa edhe kojshis tim q at her t k naqem. Por ne shqiptar t kemi m pak faj se ju jeni t pa!. Ne shqiptar t ma pak kemi faj p r historin e sllav ve t maqedonis , pse ju nuk keni krijuar histori t past r komb tare, fajtor p r k t jan t tjer t, patron t tuaj bullgar t ose serb t. Ose fajtor p r k t gjendje t mjerr n historikun tuaj duhet ta k rkoni n mesin e atdhetar ve sllavo-maqedonas q asnj her nuk kan pasur vizion t qart p r shtetin e maqedonis. Shqiptar t m pak jan fajtor pse ju keni nj histori t pa definuar? Ne nuk u kemi faj zot ri pse ju keni ardhur k tu nga karpatet n shekullin e vii, dhe deri sot nuk i keni pastruar pun t mes veti me bullgar t, pastroni nj her e p rgjithmon se i kujt i takon car samuili, jane sandanski, qirili dhe metodi. Ju mbani emrat e tyre n p r insuticione bile sa edhe n uneversitet. Nd rsa ata kan luftuar p r nj far bullgarie t madhe. Sht turp politik p r nj premier shteti, si prezentohej lup oja, si nj pasardh i nj partie kinse me tradit revolucionare (vmro), mos t dij se i kujt ka qen alekasandri i madh. Por me siguri ka mb shtetje t dr. Vasilit, i cili mundohet t b n nj ekskurzion f mijsh n p r histori edhe pse nuk e ka fare profesion p r at q shkruan. V. Xh. ) pasi ky zotri lavd rohet p r fitore kund r shqiptar ve, dhe ushtar t e tij i krahason me lek n?. Ky duke e z n n goj emrin e tij haron se ai ka prejardhje ilire e jo sllave. Ai haron se n koh n e lek s madh n k to vise t maqedonis nuk ka pasur fare fise sllave. K to fise n at koh jetonin n p r kolibe t mbuluara me rasa gur sh andej maleve karpate dhe fare nuk kan ditur p r civilizimin iliro-helen, as p r komandantin legjendar lek n e madh. Me k t pseudo-tez , ky far premieri e turpron edhe m tep r veten dhe duket si prozator vjershash, se sa t p rshkruan historiografin e re maqedonase e cila ende sht pa themel edhe pse mundohet t regulloj me rrena nj far kulmi t brisht pa mbules q vet kuptohet pa bazament, mungojn faktet historike). Por nuk sht fajtor ai, pasi n shkollat e sllave t shkupit, m sohet ende me re eta serbe. Nuk mund t m sohet historia e fqiut me 2 or p r kat r vite n gjimnaz, kurr dihet fort mir se sa e pasur sht historia e popullit shqiptar. Historiografia sllavo-maqedonase pa fije turpi po vazhdon rrug n e borgjezis serbe dhe k rkon nga studjuesit shqiptar q fare mos t shkruajn p r programin e lidhjes prizrenit, pasi ajo qenka determinator i t gjitha konflikteve n ballkan. Por, b het pyetja kurr sht p rpiluar programi i lidhjes prizrenit, kombi maqedonas fare nuk ka ekzistuar n at koh , pasi vet jeni delaruar ose-ose?. Prandaj b het pyetje. ? Nga kaq frig e madhe nga programi i lidhjes komb tare t prizrenit. Vet m dua t p rkujtoj politikan t, shkenc tar t dhe akademik t maqedonas t tipit t lup es dhe tjer ve, se ismail qemali gjithmon i ka mbrojtur interesat e k tij kombi fenomen i rrall n histori, t formuar n shek e xx, ismail qemali kurr nuk ka pranuar r njen e popullit maqedon n n sundimin bullgar. Diplomati i shquar ismail qemali e hodhi posht propozimin e jane sandaskit, p r r njen e popullit maqedon n n sundimin bullgar, p r k t arsye ismail qemali i nd rpret bisedat me sandanskin n vlor dhe e d bon at nga shqip ria dhe ai detyrohet t vendoset n itali. V. Xh. ). Po k shtu ka ndodhur me matovin dhe bisedat q ka pasur ai me hasan prishtin n, p r shtjen e shkupit, i cili haptazi ka deklaruar para hasan prishtin se pa lejen e sofjes nuk mund ti vazhdoj bisedat dhe nuk mund t jep asfar p rgjigjje. Po ashtu edhe petar aulevi, i cili ishte i lindur n oh r, mbronte tez n se populli sllav i maqedonis duhet ti bashkangjitet bullgaris. Ky n kryengritjen e shtatorit t vitit 1913 ndodhej n elbasan bashku me matovin, p r biseda me krer t shqiptar. Por edhe ky, pasi kishte n vete iden p r bullgarin e madhe nuk erdhi deri te bashk punimi i sinqert shqiptaro-bullgar. P r k t arsye edhe k ta u d buan nga aqif pash elbasani, me urdh r t qeveris vlor s. (shih librin poraneshnite ballkanski vojni 1912-1913, f. 219). Edhe pse sot historiografia maqedonase ka tentativ k ta persona ti laj p r m katet q kan b r ndaj popullit maqedonas, p r ta fallsifikuar historin , se p rndryshe nuk kan ku t kapen. ? . Pra, mungon etnogjeneza e personave historik q kan kontrubuar p r kombin maqedonas. (shih librin e bogumil hrabakut arbanashki upadi i pobune na kosovu i u makedoniji, f. 45-46. ) por fjala popullore thot , b n mir se t kthehet me t mir. Por si duket neve shqiptar ve do her na kthehet me t keq, pasi diplomat t shqiptar kan b r tentativ q ky popull i p rvuajtur ta fitoj pavar sin nacionale. Ne gjithmon kemi qen t past r n shpirt dhe e kemi pranuar d shir n e popullit sllav t maqedonis t deklarohet vet sipas d shir dhe ne si popull m i vjet r t balkanit, i kemi pranuar ashtu, duke mos prekur n vet dijen e popullit maqedons,. Por ne shqiptar t gjithmon i kemi pranuar si fqinj tan dhe duhet t bashk punojm me ta pa hipoteka. Por k t bashk punim t sinqert tonin ata shpesh her kan tentuar ta materializojn n d m tonin, q kjo shihet m miri pas mbarimit t luft s dyt bot rore, kurr bashku luftuam kund r okupator ve t huaj. Ata pas mbarimit t luft i filluan torturat kund r shqiptar ve me ndihm n e pushtetit ekzekutiv jugosllav. Por duhet th n tro se shqiptar t u keq trajtuan m fort nga maqdonasit se sa nga serb t dhe rinia shqiptare e republik s maqedonis , nuk guxon kurr ti haroj ato masakra n dib r, strug , k r ov , tetov shkup, kumanov prilep e qytete tjera, t b ra nga dora e sllav ve kinse n em r t luft nacional lirimtare. Q nga kjo luft shqitar t e maqedonis , nuk fituan as t drejtatat elementare, p rve terrorit dhe vrasjeve t disa qindra mij shqiptar t pa fajsh m nga dibra deri n srem, zagreb, dubronik e tivar. V. Xh. ). Pas vitit 1945 fillon p r shqiptar t t kthehet periudha e para luft shp rngulja p r turqi, vrasjet e intelektual ve apo m mir me th n likuidimi i krer ve t l vizjes son komb tare q ishin an tar opo simpatizant t f. N. D. Sh. T udh hequr nga azem morana. Periudh n pas luft vet m dua tu p rkujtoj fqinjve tan p r sjelljet, abuzimet, vrasjet, terrorin, q kan b r , kinse k t terror e ka b r pushteti aktual serb nga beogradi. Po, kjo sht e v ret se sht b r me urdh r t beogradit, por d shira e juaj dhe ekzekutor kryesor keni qen ju, duke filluar nga shaip mustafa, abdulla presheva, nexhat, e qemal agolli, xhafer kodra, ahmet pere, murtezan bajraktari, e shum e shum patriot tjer shqiptar , q u ushqyen me buk , duke ua shp tuar jet n, e ju pas luft ose i vrat ose i burgos t me burg t p rjetsh m. Ju bashku me policin sekrete serbe keni b r pastrime t papara n mesin e popullat s pafajshme shqiptare, ju shum shpejt i haruat shqiptar t q u dhan buk e kryp , kur ndiqeshi si mijt nga politika sunduese bullgare. V. Xh. ). Sh n naumin e ka grabitur serbia, dhe duhet ti kthehet shqip ris diplomacia serbe me paq n e bukureshtit e cila u mbajt n gusht t vitit 1913, doli shum e pak naqur, pasi fuqit e m dha n krye me anglin vendos n q selaniku me rrethin ti takoj greqis e jo serbis. Q me k t qytet strategjik, defakto serbia e humbi rolin dominues n ballkan. Pra ngeli pa dalje n det. Por e fitoi liqenin e ohrit me sh n naumin, me ndihm n e franc s, e cila n fillim ishte n an n e shqip ris. Por m von me presionin q i b ri diplomacia serbe ajo haptazi kaloi n an saj dhe deri n fund, kur u mbajt gjyqi i hag s, me falsifikimin e dokumenteve mbrojti interesin serb q pjesa m e madhe e liqenit t ohrit dhe sh n naumi ti ngel serbis. (shih dok. Serbe, dokumenti o pitanju granice sa arbanijom kod manastira sveti nauma, beograd 1924. ). Nga kjo shihet qart se aspiratat hegjemoniste sebe kan qen shum m t m dhaja se sa ajo q u fali evropa. Prandaj franca dhe rusia do t mundohen gjat luft s par bot rore t rringjallin p rs ri serbin e madhe, por tani duke i siguruar edhe dalje n limanet e detit shqiptar. Sipas njoh sve t mir t diplomacis evropiane, serbia m shum ishte e interesuar p r detin adriatik dhe coptimin e shqip ris , n vij n strategjike preshev , bujanovc , kumanov , shkup, tetov , k r ov , strug , elbasan, durr s, llezh. N k to rrethana politike pas mbylljes rrug p r n selanik, qeveria serbe orientohet kah shqip ria, por serbia p r t siguruar k t vij strategjike, nuk ka pasur kurr besim te shqiptar t. V. Xh. ). Prandaj ajofilloi terrorin, abuzimet, shpifjet, vrasjet, pla kitjet, djegjet. Por metoda m profitabile ishte shp rngulja e shqitar ve nga sht pit e veta st rgjyshore dhe n vend t tyre vendosja e elmentit serbo-sllav , t sjellur nga viset e varfura dhe malore serbe. Ka pasur raste q shum serb t rrefuzojn politik n serbe t kolonizimit, q t vendosen n sht pit dhe fushat e shqiptar ve t cil t nga masakrat serbe, ishin t detyruar q ti l shonin trojete veta shekullore. (shih millovan obradoviq, agrarna reforma i kolonizacija na kosovu, prishtin , 1981 f. 204-205. Sundimin e par serb n trojet e shqiptar ve t maqedonis m miri e p rshkruan bashk puntori i ngusht i nikolla pashiqit, armiku i p rbetuar i shqiptar ve jovan cvijiqi, i cili si kryetar i komisionit serb n viset e pushtuara shqiptare n dib r-strug -tetov thot se shqiptar ve u sht marr edhe fara e buk n p r sht pit e tyre, ata jan t pak naqur me sundimin serb, prandaj ata kan rrok arm t kund r neve. Politika serbe n krye me nikolla pashiqin, bot risht u deklarua se serbis i duhen vetm 10 vite, sundim n k to troje p r ta nd ruar struktur n e popullsis n favor t elementit serbo-sllav n k to an. Nga ky moment fillon terrori i papar kund r shqiptar ve dhe popullsis tjet r jo sllave. Qeveria serbe bie ligjin e rreform agrareq n praktik ishte legalizimi p r kolonizim, ose si quhet n praktik. Vjedhje me ligj t pasurive t patundshme t shqiptar ve dhe musliman ve. V. Xh. ). Por, sipas k tij ligji, p rpar si t ken t merrituarit etnik t serb, q kan treguar trim ri kund r shqiptar ve t pa armatosur nga luftrat ballkanike dhe me theks t ve ant ato serb, q muarr n pjes n shuarjen e luft s tret ballkanike. K shtu u quajt kryengritja e shtatorit n dardani, q p rfshiu vet m qytetet shqiptare t maqedonis sodit, duke filluar nga dibra, struga, k r ova, mavrova, gostivari, tetova, kumanova dhe shkupi. P r k t veprimtari t polik hegjemoniste serbe n k to troje m miri shprehet nikolla pashiqi n pranimin q pati me carin rus, ku deklaron p r nj koh t shkurt do t jemi shumic n k to qytete shqiptare t maqednis dhe shum shpejt nuk do t ket shqip ri, durr si do jet liman serb. Diplomacia ruse dhe kufijt e maqedonis sht me r nd si diplomatike t theksohet se diplomacia ruse nuk ishte p r serbizimin e k tyre vendeve prandaj ajo k rkoi autonomi p r qytet shqiptare duke filluar nga velesi, kumanova shkupi, tetova, gostivari, k r ova, struga, dibra dhe mavrova. Gjat aleanc ballkanike n mes serbis dhe bullgaris , bindja politike ruse n krye me ministrin e saj sezanovin, ishte neutrale. Ata k rkonin q k to vise ti takojn bullgaris. Mir po mbreti pjet r, p r t fituar simpatin e carit rus nikoll s, lidhi miq si martesore. Ai vajz n e vet princez n jelen n e martoi p r familjen e carit rus n vitin 1911 dhe merr vet pjes n ceremonialin e vajz s vete n petrograd. (shih librin e d. Popovi it, borba za narodno ujedinjenje, 1908-1914. F. 74-75). Si thot nj diplomat dhe studjues rus i cili p r t bind diolomacin ruse vet i vizitoi k to vende dhe q ndroi edhe n manastir, i cili thot n vij n veles-prilep-manastir e lart deri n dib r, dhe nj pjes e per ndimit t vilajetit t kosov me qytetet kumanov , shkup, tetov , gostivar, duhet ti takojn shqip ris. Pasi shumica e popullsis jan shqiptar. Th n drejt pasi gj rsia e maqedonis asnj her nuk ka pasur kufij etnografik dhe gjeografik t saj, thot ky studjues rus q e vizitoi maqedonin e vardarit n vitin 1914. (ligjerat e mbajtur e n petrograd, m 5 prill 1915 dhe p rshtypjet e tija n vizit n q i b ri maqedonis vardarit n v. 1914, vasilij vasilijevi vodovozov). K rkesat e sllavo maqedonas ve p r barazi nacionale k shilli autonomist p r maqedonin , ka d rguar nj memorandum, ku ju vet keni k rkuar nga konferenca e parisit barazi t plot p r t gjith qytetar t q jetojn n maqedoni opinionit maqedonas, intelektual ve, akademik ve, politikan ve dua tu rikujtoj dokumentin e n nshkruar nga patriot t maqedonas d rguar konferenc s parisit n vitin 1919 n versaj. Maqedonia e lir dhe e barabart p r t gjith pa dallim feje dhe kombi, shkruan n p rmbajtjen e memorandumit d rguar fuqive t m dha n konferenc n e parisit. N k t memorandum shprehet qart vullneti i mir i patriot ve maqedonas p r barazi t plot me popujt tjer shqiptar t, turqit vlleh t, q me shekuj jetojn n k to troje. N k t memorandum k rkohet autonomia e plot e maqedonis dhe shk putje nga sunduesi serb. Po ashtu n k t memorandum precizohet konjutura e zhvillimit t shtetit t maqedonis , se shteti i ardhsh m i maqedonis do t jet shtet i p rbashk t i t gjith qytetar ve q jetojn n t , pa marr parasysh fen dhe kombin. Vet kan deklaruar n memorandumin e d rguar udh heq sit dhe vizionar t p r ardhm rin e maqedonis. Shqiptar t gjithmon kan luftuar p r pavar sin e vet kund r t gjith sundues ve q e kan shkel tok n shqiptare. Shqiptar t arrin n lidhjen e prizrenit t vulosin me gjak plat form n p r lirimin e tokave shqiptare p r bashkim komb tar dhe ndarjen e tyre n mes interesit t shteteve sllave t ballkanit. Me fillimin e luftrave ballkanike vet m shqiptar t i mbrojt n me pushk trojet e veta kund r serbve dhe bullgar ve e ju zotri si populli ri n luft n e par ballkanike mbajt t an n e serbis , bile sa n baz t dokumenteve ekzistuese ju muarr t pjes aktive n m nyr vullnetare kund r shqiptar ve q luftonin p r t mbrojtur pragun e sht pis. Prej kumanove, shkupi, velesi, tetove, gostivari, q b nin pjes n kuad r t vilajetit t kosov s. Por me ndarjen e re administrative serbe n vitin 1913 u krijua banovina serbeq sot p rb n pjes n e maqedonis per ndimore. Q ju pa t drejt juridiko pronsore silleni si zotrues k saj pjese shqiptare, q n baz t k saj ndarje shihet qart se ju nuk keni fare hise q ti quani k to troje si toka sllave. Prandaj q sa m par t revidohet paqa e bukureshtit, dhe t rrikthehen kufijt etnik aq m mir do t jet edhe p r ju edhe p r ne. Pasi me vurjen e kufijve atje ku kan qen , (deri n veles), do t qetsohet maqedonia, nuk do t ket m trazira, as falsifikime t historis si po tentoni ju non stop ta paraqitni shtjen shqiptare, si tejet t rrezikshme n maqedoni dhe k rkesat tona si popull dardan , si tejet seperatiste. V. Xh. ) shqiptar t edhe pse treguan trim ri t madhe n luft n e par ballkanike, e humb n luft n pasi serbia vet m kund r shqiptar ve n vilajetin e kosov s, kishte nisur mbi 400 mij ushtar t rregullt dhe disa qindra vullnetar sllav t vendit iu bashkuan vullnetarisht ushtris serbe, p r t pushtuar tokat e shqip ris. N k to luftra t p rgjakshme lindi shqip ria e pavarur. Fuqit e m dha k rkuan t rheqjen e serbis nga tokat shqiptare por serbia e madhe me ndihm n e rusis dhe franc arriti ti rruaj vendet e pushtuara t shqip ris dhe t shpall aneksimin e tyre me vendimin e mbretit pjet r, q nj z ri me aklamacion parlamenti serb me 25 gusht 1913, shpalli bashkimin e tokave t pushtuara t shqip ris me serbin. (shif-zakon o prisajedinjenju stare srbije kralevini srbiji i o upravi u njoj- narodna skupshtina beograd- 1914, vit. ) shqiptar t e kan amanet nga t par t e tyre n krye me isa boletinin q kurr mos ti njofin k ta kufij administrativo politik, t sjellur dhe aprovuar me forc n e bajonet serbe kund r vullnetit t popullit shqiptar. (prej vitit 1912- 1915 sundimi i par serb). Populli shqiptar nuk do ti haroj kurr ato barbarizma serbe p r shp rnguljen me dhun nga trojet e veta historiko-etnike. P r t k naqur aspiratat etniko-serbe, n tokat shqiptare. Fuqit e m dha nuk mor n parasysh popujt e rrobruar dhe k rkesat e tyre p r vet vendosje. Populli shqiptar i pak naqur me vendimet e konferenc s versajit vendosi rrezistenc n e armatosur kund r sundimit serb, q ka zgjatur deri me ligjin e obznan n vitin 1921. Por n disa vise shqiptare si n k r ov , rrezistenca e armatosur ka vazhduar edhe m tutje pa nd rprer n luft ne saj p r pavar si. Historiografia maqedonase e nd roi politik n e afrimit me popullin shqiptar , e cila pas mbarimit t luft s dyt bot rore me themelimin e jugosllavis titos i pranon re etat e politik serbe n k to an dhe me diktatin serb fillon ndjekjen e kuadrove arsimore e patriotike shqiptare, me burgosje me largim p r n turqi dhe p rhapte propagand t hapur kund r arsimimit t popullat shqiptare. Nacionalshovenizmi maqedonas me t r forc n e vet u vu n disponim politik ditore duke shkatruar do gj q sht shqiptare. Politika arsimore e maqedonasve t udh hequr nga pjesa d rmuese e profesor ve t universitetit t shkupit, ishte zotuar se nuk do t lejoj q shqiptari t marr diplom n k t universitet. Kjo, ishte pra nj nga format m perfide t asimilimit t rinis shqiptare t maqedonis. Pra, politika shovene e sllav ve ka qen dhe sht e mb shtetur vet m n asimilimin e elementit jo sllav n k to an grabitjen e pasurive, q u ka mbet mundja shpirtrore prej ardhjes nga malet e karpateve. K ta e paraqesin veten si domicil duke tentuar t fallsifikojn dokumentet historike, duke fallsifikuar do gj q ju pengon edhe shkenc n. Ju n m nyr spektakulare e paraqitni veten si autokton n k to troje. Por haroni se dikush para se t vini ju? , e ka shkruar historin e ballkanit. Por m kot tentoni t fallsifikoni historin , se ju nuk jeni t ardhur por jeni pasardh t aleksandrit. Prandaj ju e keni shkruar historin e re t ballkanit dhe fare pa q llim i keni fshir temat m simore p r dyndjet e sllav ve n ballkan n shek vi-vii, dhe se ju fare nuk i takoni k saj dyndje familjare dhe fisnore. Prandaj ju notoni n p r histori, pse jeni pa bazament n k to troje, her kapeni p r t aleksandrit q fare nuk ka ditur p r ju, e m von p r t samuilit, qirilit, jane sandanskit, q k ta t gjith kan luftuar vet m p r kauz n e bullgare. Kujt i pengon e v rteta historike n historin e re prap nuk keni fare fakte historike, kapeni p r krushev n dhe fest n e saj. Prap doni ta fallsifikoni, doni ta fshehni t v rtet n. Por k tu flasin faktet dhe d shmit e gjalla, se aty ka luftuar me et n e vet pjet r guri (pitu guli) me shqiptar t dhe vlleh t. Prandaj turqit e dogj n vet m krushev n me fshatrat shqiptare p r rreth. Ju q doni ta falsifikoni t v rtet n historike n manifestimin e fundit bashku me z. Andov i cili pa fije turpi nuk don ti p rmend shqiptar t dhe vlleh t si pjes marr t barabart , p r k t ngjarje t r nd sishme historike dhe vendimet e marrura me r nd si, ku shihet qart se edhe n k shillin e formuar n at koh nga 60 an tar 20 ishin shqiptar 20 vlleh 20 maqedonas, t cil t rok n arm t p r p r nj barazi t plot p r t gjith popujt q jetojn n k to troje. Kryetari parlamentit pa fije turpi dhe kodeksi politik, n tubin q mbajti n krushev , i sulmon shqiptar t dhe nga ky vend q kan derdhur gjak me komandantin e vet. Por ky politikan matuf, (n rolin e neronit q e dogji rom n p r inatin q kishte kund r n n s vet), porosit shqiptar t q t largohen nga trojet e veta historike, nga pragjet e sht pive t veta. P rs ri shqiptar t fajtor, q i kan mbrojtur gjithmon para t gjith armiqve q kan dashur tu p rbin dhe robrojn provinc n e maqedonis. Pra, vandalizmi nuk flet ai shifet n praktik , z. Andov ktheje kok n kah vari i pitu gulit dhe nuk ka nevoj p r koment. Ky var flet vet, se edhe rasat e varrit ja kan ngr n ata dikush? , se dikujt ndoshta i pengon me t madhe vet m pse ky ka qen ai shqiptar q ka dashur ta shp toj at dheun e vet dardanin , q dikush sot don ti ndryshoj emrin dhe ta quaj maqedoni, por mos haroni se edhe ky em r sht ilir. Por dihet pse, at e dini edhe ju edhe t gjith qytetar t e maqedonis edhe ata q kan jetuar n koh n e tij edhe ne q jemi sot gjaku i tij, kurr nuk do ta harojm porosin p r ata q nuk e kan dashur maqedonin e lir sovrane dhe t barabart as dje as sot, si nikolla karevi, e disa t tjer q kan luftuar p r kauz n bullgare. K t e v rtetojn edhe fjal t e ndarjes pitu gulit me element t luhatsh m p r mbrojtjen e provinc s maqedonis , ju nikolla mund t shkoni ku t doni, se juve u pret n na bullgari, e un deri sa jam gjall me njer zit e mij kurr nuk l viz nga vendi, se un vendlindje tjet r nuk kam. Nga kjo politik shoveniste e nikolla karevit, disa sot po mundohen t krijojn maqedonin e madhe, n kuriz t poujve shum m t vjet r dhe q kan derdhur gjak p r pavarsin e k tyre trojeve. Prandaj zoti andov dhe shum t tjer ve, sot fare nuk figuron emri i komandantit shqiptar t et heroike q u vra p r lirin e t gjith ve. V. Xh. ). Sot naconal-shovenizmi maqedon mundohet me propaganda fashizoide ti tregoj bot s, se shqiptar t duhet t largohen nga trojet e veta etnike, arsyeja? . Vet m pse k rkojn t flasin n gjuh n e vet dhe t rruajn kultur n vet , q me shekuj e kan kultivuar n k to an st rgjysh rit tan. Q flet qart p r nj politik shovene t qarqeve sunduese sllavo-maqedonase, kund r popullat shqiptare, q historikisht kemi qen dhe do t mbijetojm n k to troje, pa marr parasysh projektet e akademis shkupit, q mundohet ta kooptoj beogradin. V. Xh. ). K ta mundohen t marrin rolin e tutorit serb n k to an. Por edhe nj her u porosisim mos tentoni t luani rolin e atit dhe bretkoc kur ajo shkon te ustahu ti ngjesh vetes patkojn , q ti plot sohen nd rrat, dhe t duket si at? Se ju jeni dhe do t mbeteni p r ne vet m nj bretkoc. Ju nuk keni foc n e nikolla pashiqit dhe t mbret ris serbe q ka luftuar me ne shqiptar t 90 vjet , a ju keni luajtur rolin e sh rbetorit jernej, sot doni ta shitni veten si patron kund r shqiptar ve n tok n e tij. Por kot e keni me luft do t humbim t gjith por m shum ju, se populli shqiptar nj her e p rgjithmon do t lirohet nga kjo far shpif se sllave, q gjat luft s dyt bot rore pati deri diku sukses t na p r aj dhe ta focoj sundimin sllav n n ballkan. K t e din edhe bota, dhe forcat progresive t saj. Se si jeni sjellur ju me shqiptar t gjat periudh 50 vje are komuniste. Prandaj t gjith jan nga ne se drejt sia peshon m shum se etiketimet q tentoni t na qitni si popull fisnik, n diplomacin nd rkomb tare. Por k saj radhe fitimtar jemi ne, jo, pse na kan simpati por ata u besojn fakteve dhe dokumentacionit historik. E din dhe e duan drejt sin. Ata din fort mir p r vuajtjet vrasjet, abuzimet dhe shp rnguljet e shqiptar ve gjat sundimit serb, q ju si ndihm t tyre i keni ndihmuar shum fort. Nga konferenca e londr deri m sot, kurr mbushen mbi 90 vite, vuajtje shp rngulje sakrifica, vrasje, djeg je, dhe masakrime, q edhe ju keni hyse n k to tortura dhe masakrime, ju i keni t p rlyera duart me gjak shqiptari, si sh rbetor , her t serbit e her t bullgarit, n k to an t shqip ris etnike. Prandaj ne shqiptar t e kemi nd rgjegjen e past r ndaj popullat sllavo-maqedonase, se ne gjithmon u kemi mbrojt nga armiqt e jasht m. Prandaj ju sot na ktheni me pushk , topa dhe bombardime, na quani terorist edhe pse e dini fort mir se ne nuk jemi t atill , se ne luftojm dhe kemi luftuar p r t mbrojtur nderin e sht pis. Pra lufta e jon sht e drejt dhe e shejt , p r barazi t plot me pushtetmbajt sit sllavo-maqedonas, q mundohen n shekullin xxi, t asimilojn popullin shqiptar, si popull m fisnik e i qytet ruar n mes t ballkanit. Por edhe nj her u apelojm mos prekni aty ku sduhet, q trevat e banuara me shqiptar ti shpallni si treva sllave edhe pse e dini fort mir se p rve ushtris serbe n k to an , nuk ka pasur mund si t shkel askush tjet r. Ju e dini se sa e sa luftra kemi b r kund r pushtuesve osman. Ajo nuk mundi ti kolonizoj dhe turqizoj k to treva shqiptare, p r k t e din fort mir edhe ideolog t tuaj, n qoft se i lexoni dhe sht p r t mir n tuaj ti lexoni memoaret e goce dell evit dhe pavllovit,se ne bullgar t nuk kemi ka t k rkojm mbi lumin p inj. K to memoare vlen ti lexojn t gjith dhe sht e patjet rsueshme n qoft se duan t mirren me shtjen shqiptare, edhe ato politikan q nuk e din sa dhe deri ku i ka kufijt shqip ria etnike. Sht e preferueshme dhe obligim komb tar q edhe ato politikan shqiptar q kan kryer shkollat sllave n shkup, beograd e zagreb, ti rrikthehen studimit t rish m analitik, p r t forcuar tabanin komb tar dhe t m sojn tapin e sht pis vet, q t din t k rkojn tu kthehet e v rteta e hyses q u takon, q dje dikush ua ka grabitur me forc. V. Xh. ). Pra sht n n muese dhe ofenduese politika ditore e sh rbmit informativ dhe pushtetit ekzekutiv t sllav ve t maqedonis , se shqipar t duhet t jen lojal ndaj maqedonasve, dhe shtetit t maqedonis , kur dihet fort mir se kush sht k tu den-baba den. V. Xh. ). O zot hyp se t vrava zbrit se t vrava. Kjo sht nj politik e sllavit i cili nuk ka fare tradit shtet rore dhe mundohet prej robit dhe sh rbetorit q ka qen deri dje, t paraqitet si patron i shqiptarit dhe n m nyr perfide tenton t b het hegjemon n sht pin e shqiptarit edhe pse sht i vet dish m se ato territore shqiptare t maqedonis as i ka bler as i ka pushtuar, e p r udi t gjith ve! , sot po sillet si sundues apsolut , me t padrejt morale, duke llomotitur n p r bot se kan halle me shqiptar t. Se shqiptar t jan p r prishje t rendit dhe ndrim t kufijve n ballkan. Po po, shqiptar t dhe udh heq sit e kombit, k rkojn pavar si n kosov , n pranver duan ta lirojn am rin. Dhe duan ta ndajn maqedonin , po po kjo shpifje e juaja sht obligim komb tar i do shqiptari q e ndien veten shqiptar. Pra do shqiptar e ka p r borxh t kontriboj p r shqip rin ose me para ose me pushk. K ta atdhetar t mirfillt q e flijojn jet n p r bashkimin e trojeve shqiptare. Prandaj m mir nj gur p r m m dhen se sa nj vizit n haxhill k, se atje e fiton titullin haxhi,-turist. ? . Por, kontributi p r m m dhen e fiton titullin atdhetar i kombit, dhe mbetesh p rgjithmon i lavd ruar nga zoti edhe nga bijt e kombit, duke u p rmendur n historin komb tare. V. Xh. ). Ne si shqiptar kurr far borxhi nuk i kemi popullit sllav t maqedonis , as q kemi luftuar p r shtetin e tyre. Ne si dje ashtu edhe sot, luftojm dhe do t luftojm q viset e aneksuara nga pushteti serb ti kthehen shqip ris etnike, pra ne jemi vet m p r nj shqip ri me kufij natyror-etnik. Nuk k rkojm prishjen e maqedonis , por ne k rkojm integrimin e maqedonis kah evropa, ne shqiptar t e shohim veten n evrop. L vizja komb tare shqiptare kurr nuk e ka pranuar ideologjin komuniste t luft partizane. Pasi ajo diti ta varos me perfiditet rrug n dhe veprimin patriotik t l vizjes komb tare. Disa krer t l vizjes son u mashtruan kurr pranuan t veprojn bashku me partizan t sllav, q dirigjoheshin nga moskva e beogradi. Balli komb tar e ka luftuar edhe ideologjin e saj dhe programin e saj t luft s p rbashk t me partizan t shqiptar , t cil t luftuan deri n srem e zagreb, p r t ringjall edhe m fort p rs ri sundimin e eg r serb mbi trojet shqiptare n dardani, (kosov e maqedoni). Prandaj themi me plot p rgjegj si, se balli komb tar ka qen n piedestal t vij komb tare. V. Xh. ). N forcimin e ideologjis komuniste n k to troje shqiptare, l vizje komb tare dhe udh heq sit e saj t dalur nga shpirti m i sh ndosh komb tar, p rjetuan egzod t papar nga politika sllavo-komuniste. E cila diti ta lufton me perfiditet, nga vet shqiptar t me paroll n p r aj e sundo (divide et impera), duke vrar v llau-v llaun. V. Xh. ). L vizja komb tare shqiptare q ka vepruar pa nd rprer n t gjitha trojet shqiptare, nuk duron etiketime, nuk pranon ndarje ajo k rkon disiplin dhe vet kontribut, q e ka borxh, do shqiptar, vet m nj detyr t shejt p r kombin, realizimin e shqip ris etnike. V. Xh. ). Pra relizimin e platform programore t trasuar nga kolos t e lidhjes e prizrenit m 1878, deri m sot. Pra, lidhja shqiptare kurr nuk ka vepruar n d m t sllavo-maqedonasve. Prandaj dua t theksoj se k t program duhet ta pranoj edhe maqedonia dhe populli sllav i saj, se vet m t bashkuar me shqiptar t, un e shoh prosperitetin e tyre, pasi vet m shqiptar t i kan pranuar si popull dhe i kemi mbrojtur gjat historis duke i mbajtur krah p r krahu, gjat t gjitha traumave q kemi kaluar si popull fqinj , pran njeri tjetrit. Vet m k shtu e shoh prosperitetin dhe ardhm rin e maqedonasve t afruar me shqiptar t. V. Xh. ) pra l vizja komb tare shqiptare nuk vepron t ndaj askend asnj shtet, por ajo lufton p r lirim e bashkim t shqiptar ve. Por ne e kemi detyr t shejt t k rkojm lirimin e trojeve shqiptare nga sunduesit sllavo-ortodoks, n maqedoni e am ri. Me k t k rkes do tu prishen planet t gjith ve e n ve anti kolaborist ve, q p r interesa personale, kan grabitur pushtetin e popullit dhe tentojn t p rk mbin moralin e past r t tyre komb tar. E kurr dikush e l shon mbledhjen pse flitet shqip, p rarsye t shpirtngusht sis , bile sa edhe tentojn ta fshehin at se jan ardhacak n k to troje. T r bota e civilizuar e din se k ta ardhacak t ardhur n shkup, me direktiv t komintern pas luft civile n greqi 1945-1948. Dikush nga politikan t shqiptar po tenton t bind udh heq sin sllave, se ka mund si t shtrihet dora e pajtimit duke marr p r shembull franc n dhe gjermanin. Por un them se ky shembull sht i pa krahasuesh m n aspektin historik, se gjerman t dhe farncez t kan b r luftra n mes vedi p r dominim global. Nd rsa sllav t udh heqin luft asimiluese me nj agresion t pa par kund r gjth ka q sht kultur shqiptare, e k tu nuk ka pajtim e prosperitet?!. V. Xh. ). K ta n em r t internacionalizmit u vendos n n kryeqitetin e dardanis , e sot u pengon gjuha shqipe dhe fitojn alergji kurr e nd gjojn ose ua vret veshin kurr shohin si dikush e flet gjuh n e bukur shqipe. K ta zot ri sllav tani m harojn se v llez rit komunist t beogradit, jan m t vdekur p r ne shqiptar t, nd rsa moskva sht duke hequr shpirt. Por edhe ndihm sit e tyre, disa shqip fol q n em r t internacionalizmit haronin se nga ven t e tyre rjedh gjak shqiptari, duke e proklamuar haptazi v llazrimin me sllav t n luft kund r t gjitha ideve progresive komb tare t luft p r lirim e bashkim komb tar. Por tani m jan duke vuajtur fort n pleq ri nga dob simi i zemr s, duke u bindur shpirt risht se kan qen n vij t gabuar?. K ta t kuq , t cil t dje k rkonin farosjen e ballit dhe djemve m t mir t kombit, tani jan buz vdekjes, duke p shp ritur z sh m n gremin ,! Duke b r zhurm se duan shqip rin etnike. ? . V. Xh. ). Por duhet koh p r k t k rkes t tyre politike-komb tare, apo th n shkurt, p r k t amnesti. P r gjakun e derdhur t bijve dhe bijave m t mir t kombit ton. Por ky gjak i derdhur i forcave m t sh ndosha p r lirim e bashkim nga ideologjia komuniste, nuk sht uj! Kurr v llau shqiptar e vret v llaun vet m pse ai e arsyeton k rkes n e vet komb tare, se shqiptar t duhet t bashkohen, duke vazhduar luft n p r bashkimin e trojeve shqiptare n kosov , maqedoni, preshev , am ri dhe mal t zi. ! . Sot sht koha dhe momenti historik, q ideolog t e ideologjis komuniste, n tiran , kosov dhe maqedoni, forc n e aplikuar n praktik kund r v llaut t vet shqiptar, t k rkojn falje publike, udh heq sve t l vizjes komb tare shqiptare, dhe bijve m t mir t kombit ton , q i pag zuan tradh tar. Ata q flijuan jet n p r lirim e bashkim komb tar. Recenzionin e tekstit e b ri dr. Doc. Nehat sadiku ekspert i mardh nieve politike nd rkomb tare dhe drejtor i institutit p r studime politike. Pas fillimit t luft s dyt bot rore n korik t vitit 1941, nj delegacion i lart bullgar, n p rb rjen e t cilit gjendeshin kryetari i qeveris fashiste bullgare, bogdan filov dhe ministri i pun ve t jashtme t bullgaris ivan popov, vizituan rom n, delegacioni u pranua personalisht nga vet musolini dhe konti qano. N k t takim u bisedua p r ballkanin dhe si pik e dyt ishte shtja e kufizimit t tyre n maqedonin per ndimore. Bullgaria k rkonte edhe tok n shqiptare t dardanis , q sot ata e dhe sllav t e e vendit e quajn maqedoni per ndimore. P r k t q llim u formua nj komision qeveritar bullgaro-italian p r caktimin e kufijve. Ky komision filloi pun n gjat vitit 1942, takimin e par e pat n n tiran , nd rsa t dytin n shkup m 7 shtator 1942. Por pas caktimit t kufirit n terren erdhi deri te nj incident i r nd n mes ushtris bullgare dhe italiane n vij n kufitare mbi fshatin zhelin , ku pati disa t vrar nga t dy pal t. Ky kufi i caktuar nga pushtuesit italo bullgar kurr nuk do t pranohet nga forcat nacionaliste shqiptare, n krye me xhem gostivarin, q m von me formimin e aradhave t para t ushtris t ballit komb tar t udh hequra nga xhem gostivari do t jet territori m i sigurt n aspektin e shtet sis n rrethanat ekzistuese, duke filluar nga gryka e d rvendit mbi fshatin zhelin , n drejtim t shkupit, duke p rfshir , pik n m strategjike t gjitha koh rave fshatin radush me qytetet tetov , gostivar,deri n dib r e strug. I njohur si vend i lir i shqiptar ve ose shpesh her si zon m e sigurt n aspektin e siguris gjat l vizjeve n p r rrug , fal komandantit xhem has gostivarit dhe bashk puntor ve t tij, mefail k r ova, lok lakavica aqif re ani, arif kapetan globo ica, e shum t tjer ve. V. Xh. )n k t koh situata politike ishte shum e nd rlikuar n tetov e gostivar. Qarqet sunduese bullgare asesi nuk mund t pajtoheshin me caktimin e kufive pasi me k t ndarje fusha e pollogut i takonte italis. E jo bullgaris e cila nd ronte krijimin e bullgaris sh n stefanit, t krijuar nga diplomacia ruse m 3 mars 1878. Poashtu duhet theksuar se edhe emisar t sllavo maqedonas q jetonin n k to treva edhe pse n nj num r simbolik, nuk pushonin me k rkesa e protesta e memorandume, duke k rkuar se vet d shirojn t hyn n n sundimin bullgar. Por veprimtaria e patriot ve shqiptar ishte shum m specifike, por e organizuar mir nga veprimi i hapur, antishqiptar , t sllav ve t vendit q ende n at koh kordinohej nga politika komuniste serbe. Por balli komb tar dhe bijt m t mir t saj nuk e kursyen as veten as f mij t e tyre, kurr nuk u dorzuan para armikut shum t fuqish m italo-bullgar dhe nga veprimi i mbrendsh m komunist, ku b nin pjes edhe n num r i konsideruar shqiptar sh. Ky veprim i mbrendsh m komuniste. E onin popullin n goj t komunizmit drejt sundimit t ri, pasi ky sundim i ri 50 vje ar nuk ndryshoi fare nga sundimi i vjet r jugosllav, por vet m e nd roi emrin n sundim komunist-titist. Por forcat m t sh ndosha komb tare edhe k saj radhe ishin n nivel t detyr komb tare, l vizja komb tare vendosi t organizoj mbrojtjen e vendit nga sulmet e papritura bullgare q t mos coptohej ndonj pjes toke nga trungu i saj etnik. Por duhet theksuar edhe nj her se politika italiane shprehet shum qart me veprimin e ushtar ve italian n pollog e m gj r , se ajo mbante nj politik poltroniste pasi haptazi ushtar t e saj mb shtetnin sllav t e maqedonis q e identifikonin veten si bullgar dhe konsideronin se k to toka duhet ti takojn bullgaris poashtu situat n e r ndonin elemernti i ardhur n k to troje q shpesh her e quanin veten drazhist , q jetonin n disa fshatra t pollogut t ardhur pas luftrave ballkanike si kolonist , si psh. T vendosur n disa fshatra t pollogut n bervenic , sedllarc n e posht me, falisht , ellopek , vratnic , xhep isht rataj , gllogj , shemshov , pall isht , vrap isht , vrutok etj. Ky element edhe sot e k saj dite sht i pa definuar, her shitet si serb e her si maqedon, pasi me forcimin e trendeve demokratike dhe shpalljen e maqedonis si shtet n vete ky element me t madhe po deklarohet si sllav t maqedonis me p rkat si maqedone. V. Xh. ). Kontribut t muar patriotik dhe udh heq i denj t shtjes komb tare duhet p rmendur udh heq sit e komitetit t qarkut t tetov s shuaip kamberin, jusuf jahja dhe islam izairi nga tetova, nga gostivari kadi saliun e mexhit cana, nd rsa ga k r ova shaban saliu e nuredin mexhiti, t cil t ishin edhe an tar t komitetit. K ta patriot gjat koh kishin qen n vij n e par t politik s lidhjes ii, t prizrenit, ku pas vizit q i b ri tetov m 9 tetor 1944, kryetari i lidhjes prizrenit xhafer deva, propozoi rriorganizimin e ri t komitetit qarkor p r tetov. Vizita e kryetarit t lidhjes prizrenit ka pasur jehon t madhe n masat e gj ra popullore te shqiptar t e maqedonis , n luft kund r ideologjis komuniste. P r vizit n q i b ri tetov s, kryetari i lidhjes ii prizrenit xhafer deva, patriot t tetovar n shenj respekti shtruan nj dark q e finansoi baki tetova, n restorantin shqip ria e lir. Kund r sundimit serb n k to troje ishte l vizja komb tare e udh hequr nga balli komb tar, i cili n k t koh ishte mb shtet i fort i ides dhe programit komb tar t lidhjes ii t prizrenit p r bashkimin e trojeve shqiptare n nj shtet t p rbashk t. N k t periudh lufte ishin dy udh heq t denj n pollog shaip mustafa n tetov. Nd rsa p r gostivar, kadri saliu. Ky doli haptazi para qytetar ve t gostivarit dhe m gj r , q mos t p rkrahet veprimtaria e e p rbashk t e shqiptar ve q bashk punonin me komunist t maqedonas dhe serb. Ky atdhetar i pa thyesh m hapatazi n nj takim t qytetar ve t gostivarit tha se d shira e komunist ve sht p r sjelljen e rishme t serbis vjet r n k to an. Xhem hasa pasi gjeti nj p rkrahje nga paria e qytetit n krye me kadri saliun, por edhe nga masa e gj r popullore. Ky posa hyri n qytet bashku me parin e qytetit filloi rriorganzimin e pushtetit lokal duke k rkuar nga qytetar t e gostivarit q t respektohen ligjet tona komb tare t njohura sipas kanunit t lek dugagjinit. Ky menj her urdh roi q k to regulla t respektohen edhe n an n e tetov s, pasi n pollog, deri n k t koh kishte shum trazira, vrasje, pla kitje, vjedhje. Pasi etat q vepronin n an n e tetov s, si ajo e sherif zhelin s, muharem bajraktarit dhe selim bok dhe ca grupe tjera, nuk ishin n nivel t k rkesave ushtarake dhe n vij t drejt p r mbrojtjen e popullsis pa aramatosur. Prandaj ky n em r t komand operative p r tetov dha urdh r kushdo q do t baje ndonji vrasje, vjedhe, pla kitje, grabite e nderoje, do t varet n mes qytetit. K to eta t rebeluara fusnin frig dhe pasiguri te masa e gj r e k saj ane. Qytetar t e e k tyre vendbanimeve ndiheshin shum t pasigurt , bile edhe l vizjet nga fshati n fshat ishin shum t rrezikshme, mund t kushtonin ndonj qytetari me kok. K to dukuri negative t paraqitura n fush n e pollogut, u nd rpren kur u p rhap lajmi se xhem gostivari po udh heq me popullin. Mund t konkludojm n baz t deklaratave t luftar ve t tij se k to dukuri negative u nd rpren n t r si n baz t udh res q l sh oi n p rmes gazet zani i sharrit, q n at koh botohej n tetov ku thuhej, k rkoj nga t gjith qytetar t e zon s lir q t respektohet rregulli dhe qet sia k t regull dhe qet si q u solli qytet rve t zon s lir nga tetova deri n dib r, qarqet komuniste mundohen n t gjitha fushatat ta minimizojn , duke tentuar t rrisin veprat pla kit se n nj an dhe n an n tjet r tentuan ta paraqesin komandantin shqiptar t k saj zone se po lufton p r pasurim personal. Krahas komandantit t ushtris ballit komb tar u sulmuan ashp r edhe ata udh heq t gostivarit dhe disa njer z me influenc me t cil t bashk punonte si xhevat kallajgjiu, kadri saliu, ibrahim trshana, rakip ra a zihni fiqeriu, abdi gola dhe shum t tjer. Pasi u formua fronti komb tar i shqip ris , qend r e ballit komb tar n maqedonin per ndimore ishte gostivari, n n udh heqjen e kadri saliut, nd rsa p r tetov udh heq i organizat s ballit komb tar ishte caktuar shuaib kamberi. K ta dy ishin edhe an tar t komitetit t qarkut t kosov s. N organizimin e dyt t lidhjes prizrenit me qend r n prizren, edhe k saj radhe gjeti fush veprim t fort posa risht n tetov e gostivar. N kongresin e dyt morr n pjes edhe delegat nga tetova e gostivari. Udh heq sit e ballit nga k to qytete, n bashk punim me administrat n e vendit, pranuan vendimin e marr n kongresin e dyt t lidhjes prizrenit, p r formimin e aradhave vullnetare, p r ruajtjen e paq dhe mbrojtjen e at dheut. Duhet theksuar se aktivitet t posa m n k to rrethana lufte zhvillonte komiteti ekzekutiv shqiptar n tetov. N vitin 1940 xhema kthehet nga elbasani ku q ndronte nga viti 1938, n fshatin simnic. Pushteti italian e th rret dhe e ngarkon me detyr n e gardianit t burgut pran n n prefektur s gostivarit. N burg ndodhej shefqet presheva, e xhema e l shoi prej aty shokun e idealeve dhe aratisen n mal, ku organizojn nj et t pamvarur. Kjo ndodhi n vitin 1942, ku xhem gostivari si p rgjegj i burgut t gostivarit, i eli dyert e burgut dhe i l shoj t gjith t burgosurit. Ai me shok t e idealit shefqet preshev n, hajvaz kalishtin dhe bajram dob rdollin, p r tu fshehur me et n e tij nga ushtria italiane, u vendos n te lok llakavica. Ky i vendosi k ta atdhetar n stanet e koshares, ku q ndruan p r tre muaj, duke b r parapregaditje p r luft kund r ushtris italiane. Arm t e para kjo et i pag zoi n fillim t vitit 1943. N luft kund r ushtris fashiste italiane n rrug n gostivar tetov n t cilin aksion jo vet m q vrau ushtar italian por u pais me material luftarak. Nga kjo krism e par u armatos n shum ushtar italian , duke tronditur komand n e saj. N k t koh xhem gostivari em rohet komandant i ballit komb tar. N k to rrethana lufte n kordinim me shtabin kryesor t ushtris ballit komb tar me qend r n prizren, duke e afirmuar gjithmon komb taren kund r intercionalizmit t rrejsh m sllavo-komunist. V. Xh. )n at koh n gostivar me rrethin vepronte nj et partizane e udh hequr nga tom -gjel shumski, i cili ishte i ardhur nga tirana por n baz t dokumentacionit ekzistues ai ka nj biografi t pa definuar n aspektin nacional. V. Xh. ). P r organizimin e luft partizane xhem hasa pati nj takim me tom n n malin smilojc t fshatit llakavic. Tema e bised ishte lufta e p rbashk t p r lirimin e trojeve shqiptare kund r okupatorit italian. N k t takim tom gjela i tha xhem gostivarit, se ne na kan d rguar nga tirana q tua elim syt se ikeni t mbyllur. Xhema k saj pyetje provokative i p rgjigjet, ne i kemi t mbyllur por do ti hapim vet se ju nuk jeni t gjith nj lloj. Disa prej jush jan duke punuar p r komunizmin, q sht n kund rshtim me shtjen ton komb tare. Pas k tij takimi duhet theksuar se krer t e ballit komb tar u informuan p r q llimet e aradh s tom gjel s, i cili angazhohej p r idealet komuniste, t ashtuquajtur internacionaliz m , q nuk p rputhej fare me p rcaktimet komb tare t programit t ballit. Ndarja definitive e ballit-nga forcat partizanendarja definitive n mes ushtris xhem dhe tom gjel shumskit, u b pas kapitulimit t italis m 8 shtator 1943, kur forcat partizane tradhtuan n sulmin e p rbashk t kund r italian ve n fshatin raven, pasi duhej t mirrej gostivari, por n sulmin q do t pasonte zhivku i beli ic q ishte edhe zavend komandant i aradh s tom gjel shumskit, k rkoi q n krahun e djatht t valoj flamuri i jugosllavis nd rsa n n krahun e majt flamuri shqiptar. Por k tu nuk u pajtua komandanti i ballit xhem gostivari, k tu erdhi deri te p rleshja e par. Xhem gostivari nuk lejoi ardh partizane dhe et s tom gjel t hyn n gostivar me flamurin jugosllav, dyshimi i xhem n et n e tom shumskit ishte tejet i arsyesh m, pasi shumica e ushtar ve t k tij nj siti ishin ushtar sllav serbo-maqedonas. Vxh. ). Komunist t shqiptar q ishin p rkrah t fort t ideologjis sllavo-komuniste, ndarjen e xhem dhe ballit komb tar nga eta e tom gjel e p rshkruanin n m nyr tejet ofenduese xhema kaloj krejt sisht n an n e armikut italo-gjerman, dhe u b hyzmeqar i okupatorit. Pran xhem u radhit n bashibozuk , njer z q kishin b r t k qija n p r fshatrat, individ t koruptuar, duke formuar k shtu band n tradhtare t xhem gostivarit. Ky u cil sua si nga partia dhe njer zit e ndersh m tradh tar dhe bashk puntor i okupatorit. Selmani kasapi dhe ki o progri, u larguan nga eta e xhem dhe p rkohsisht u vendos n n gostivar. Por shpejti, kinse nga rreziku q u kanosej nga njer zit e ballit u larguan nga gostivari, mbasi mund t prisnin ndonj t keqe. Propaganda komuniste edhe k saj radhe si p rpara ishte tejet e ul t dhe mirrej me cikrime kund r vllez rve t vet dhe n t shumt n e rasteve ata zbatonin diktatin e komunistve sllav duke minimizuar heroizmin e ballit dhe komandantit t saj. Ata deklaronin n memoaret e veta me gjith se u kthye xhema, por kurr nuk guconte t b nte t keqe p r komunist t pasi ishte frigacak dhe e dinte forc n e partizan ve. Xhema me band n e tij u d gjua jo p r t luftuar hajdut t, por partizan t n dib r, bukoviq, pogradec etj. Ai luftoi p rkrah ushtrive italiane. . Situata b het edhe m e tendosur n pollog dhe m gj r pas mbajtjes konferenc s pez m 16 shtator 1942. N k t mbledhje nga gostivari kan marr pjes m suesit e ardhur nga tirana, ki o progori dhe ahmet pere, t cil t pasi u kthyen nga konsultimi i pez s, filluan ashp r me propagand n e tyre kund r programit t ballit komb tar. Kthimi i k tyre dy komunist ve, krijoi te masa nj entuziaz m dhe besim p r t ardhmen , n nvizojn autor t e monografis amet pere dhe selman kasapi. K ta pasi u kthyen n gostivar e filluan detyr n e shejt sllavo-komuniste p r demaskimin e programit t ballit komb tar duke shpallur tradhtar , bajraktar t dhe gjith politikan t simpatizuesit dhe pjes marr sit t ballit komb tar. K ta komunist t shqip ris lavdrohen se kan pasur sukses n demaskimin dhe largimin e popullat shqiptare nga dredhit q b nin antar t e komitetit t ballit n gostivar, xhevat kajllaxhiu, kadri saliu, ibrahim trshana, rakip ra a, zihni fiqriu, abdi golja, e shum t tjer. M 10 maj 1943 n fshatin re an t gostivarit n veri t vrutokut, te burimi i lumit vardar, u mblodh n t gjith udh heq sit e partizan ve, si hamdi dema nga k r ova, tom gjela dhe mahmut gjenovica e shum t tjer. K ta p r komandant t p rgjithsh m e emruan jelisie popovskin. Por nuk guxuan t hyn n gostivar. Pasi xhem hasa kishhte urdh ruar q nisja n drejtim t gostivarit do t ishte katastrofal p r partizn t. Prandaj ata duke patur frig nga forcat e ballit n krye me komandant xhem n. Ata u nis n n p r male kah mavrova, n drejtim t dibr s, kurse nj siti i xhem has gostivarit dhe komanda e saj i l shuan pozicionet e luft dhe t udh hequr nga lok llakavica, haqif re ani, ilmi trnova dhe merr rmnova hyn n gostivar triumfalisht, duke mbajtur lart flamurin e sk nderbeut. Pas hyrjes n gostivar u mbajt nj takim me kryetarin e komun sali kadriun, ku u muar vendim p r veprim t m tutjesh m t ushtris ballit komb tar. N k t takim u vendos t luftohet kund r do kujt q rrezikon interesat komb tare shqiptare. Kjo ishte nj herit edhe ndarje p rfundimtaree ballit me ideologjin sllavo-komuniste. Kjo ndarje nga komunist t t udh hequr nga balli komb tar para 60 viteve na d shmon edhe nj her se populli shqiptar gjithmon n mesin e vet ka pasur udh heq t formuar n aspektin komb tar q kan ditur t rezonojn drejt , se lufta e dyt bot rore nuk mund t quhet p r shqiptar t e maqedonis , kosov s, malit t zi, am ris , luft nacional- lirimtare , se me k t luft shqiptar t edhe m tutje ngel n t ndar n mes veti, me pranga pi hekuri edhe nga shqip ria edhe nga sistemi titist-komunist. Shqiptar t e q ngel n n n sundimin jugosllav pas luft n em r t internacionalizmit , vet m u terrorizuan n n sistemin e ri sllavo komunist. Prandaj askush prej shqiptar ve nuk ka t drejt morale q luft n e shqiptar ve t maqedonis ta pag zoj si luft -nacinal- lirimtare , se nga mos respekti i luft s drejt q b ri vet m ballit komb tar, do tu rotullohen eshtrat luftar ve t ballit komb tar dhe t gjithve atyre q ran n luft p r bashkimin e trojeve shqiptar ve. V. Xh. ). Por k t term historiko-politik, mund ta p rdorin ata q p rfituan nga lufta vllavras se e shqiptar ve, si maqedonasit, boshnjak t, malazez t e popuj t tjer. E n ve anti ajo i ka plotsuar normat juridiko-shetrore vet m p r sllav t e maqedonis , t cil t u njoh n si popull. Nd rsa pas luft shqiptar t ngel n si pakic n trojet e veta historike. K t luft t padrejt p r historikun e shqiptar ve, sllav t e maqedonis e shfryt zuan hegjemonizmin e tyre edhe n viset ku jetojn me shumic shqiptar t, duke e shpallur shtet vet m t maqedonsve. Pra me mbarimin e luft s dyt bot rore, shqiptar t nuk u liruan por u okupuan nga forcat sllavo maqedone dhe bashpuntor t e tyre. V. Xh. )komanda maqedonase pranon se deri n fund t luft gostivari me rrethin mbeti k shtjell e pa thyer e p r forcat partizane. Pra ky si problem kryesor ngeli deri n fund t lirimit t vendit. Luftat e xhem kund r partizan vepas k saj ndarje kemi disa beteja , n dib r, zdunj , e k r ov. M 2 tetor t vitit 1943, n bashk punim me mefail shehun u lirua k r ova nga komunist t. Pas fitores shk kqyer n k r ov me forca t p rbashk ta n bukoviq, (q nga shqiptar t njihet si vend i ahishtes). N k t betej t shk lqyer t ballit dhe komandantit t saj xhem has s, u mund keq eta e tom gjel dhe vet ai u vra e sot e k saj dite vrasja e tij ka ngelur enigmatike. Por, k t vrasje enigmatike e v rteton edhe udh heq si i brigad s vii-shqiptare dhe bashk luftari e tij nga fshati dob rdoll i gostivarit. Ai haptazi pranoi se vrasja e tom gjel nuk dihet, se nga cili plumb u vra. Por trupin e tij un i pari e preka dhe e varosa n fshatin zajaz. Ai ishte i vrar pas shpine. Pasi edhetom gjelaj ky luft tar i dejn p r shtjen shqiptare shpesh her deklaronte se nuk duhet t luftojm kund r ushtar ve t ballit komb tar q u pengonte me t madhe ushtar ve sllav dhe komandant ve t tyre. Komanda e ballit komb tar q udh hiqej nga xhem gostivari e mefail k r ova e asgj suan p r nj brigad n 1 dhe 15 maqedonase. Shtabi kryesor i maqedonis intervenoi me t shpejt q t d rgohen p rforcime t reja duke e d rguar nj sitn e 6 gjasht sllavo-maqedonas, dhe brigad n e 4 shqiptare. Por burr ria e xhem dhe mefalit kur pan se n drejtim t tyre kah fshati zajas po marr shonin ushtar shqiptar t brigad s 4 shqiptare p r mos u derdh gjak v llau, xhema dha urdh r q mos t vritet asnj nga vllez rit shqiptar dhe t l shonin t lir t kalonin. Mbetej enigmatike dukuria q sapo futeshin n veprim forca t saj. Vullnetar t e xhem e t mefalit hapnin rrug n e largoheshin me nj q ndres e zjarr disi t zvogluar. Au vinte keq t dy pal ve q kishin gjak shqiptari q t p rplaseshin me njeri tjetrin pa e ditur se n mulli t kujt shkonte gjaku e trimria e tyre, se n t ardhmen do t jetonin n t nj jtat kushte diskriminuese? Sigurisht se po. Sipas gazet zani sharrit nj betej e shk lqyer e xhem u zhvillua kurr forcat sllave tentuan nga shkupi p rreth lumit treska, p rgjat malit t that mbi fshatin gurgunic e sedllarev , t hyn n tetov. K to forca etnike pasi hyn n k t dy fshatra malltretuan shum gra f mij duke vrar 9 burra t fshatit sedllarev. Por focat e arif arifit, shaban korit dhe xhem has i dhan nj leksion t fort ushtris sllavo maqedonase e cila numronte 500-600 vet , se nuk shkilet leht kjo tok shqiptare. Ushtria partizane pati nj num r num r t vrar e t mbytur n tresk. Kjo ushtri etnike u t rhoq nga pore a. N k t betej ka pasur nga ana e ushtris ballit komb tar mbi 20 t vrar , q ishin mbrojt s fshatrave p r rreth fshatrave, gurgurnic , sedllarev strimnic etj. Xhem hasa deri sa ishte komandant vepronte n t njet n taktik si n koh n e skenderbeut, atje ku lypte nevoja, nga gryka e d rvendit q lidh pollogun me shkupin e deri n dib r e pogradec. Xhem gostivari gjat k saj periudhe kishte krijuar territorin e lir dhe ishte i mendimit t shpall shtetin e vet t pavarur shqiptar. Xhem gostivari p r k t ide t shtet sis shqiptare ka pasur bashk puntor t denj n strug organizator kryesor ishte rinia shqiptare n krye me remzi beun, e ky nj kohsisht ishte edhe komandant n k to an. N rrethin e strug kan vepruar rizvan koreshtishta, mentor oku etjr. N an n e strug dhe dibr kan vepruar n luft kund r l vizjes komuniste edhe beqir aga, nazmi tateshi nga fshati tatesh i posht m, hysni dema nga dibra, faik dobovjani nga fshati dobovjan, sherif ibrahimi nga struga e t tjer. Poashtu forca q nuk pranonin t bashk punonin me l vizjen komuniste kishte edhe n dib r, miftar kaloshi, azis kaloshi, ali maliqi ramadan hoxha, uk cami dhe t tjer. Poashtu sht i njohur edhe komandanti i organizat s drejt sis murat llabunishta. Nj nd r aksionet e shk lqyera p rmendet lufta e xhem has te vendi i quajtur dukat mbi bogovin ose m sakt sisht n mes novo sell dhe rakovecit. P r k t betej t shk lqyer rr fen luft tari i xhem emin xhemaili. I cili thot ka fundi i i vitit 1944 forcat partizane pasi kishin hyr n tetov e gostivar, kishin vendosur t sulmonin xhem n i cili n k t koh kishte vet m 150 luftar , nd rsa ushtrin tjet r e kishte l shuar t lir q t vendoset n p r sht pit e veta. Komanda partizane e sulmoi xhem n nga sellca dhe novosella, p rgjat lumit t bogovin s. Por fal banor ve t k tyre fshatrave p r rreth dhe barijve, xhema u informua me koh p r sulmin q p rgaditej nga partizan t. Sulmi u b nga fundi i n ntorit. K t betej e ka udh hequr vet xhema duke z n pozicione sipas taktik s tij t njohur, duke urdh ruar q vet m ai do t jep shenj p r sulm dhe k shtu ndodhi. Nga sulmi i papritur forcat partizane lan nj num r t madh t vrar sh dhe t plagosur. Sipas t dh nave q dispnojm n baz t d shmive ekzistuese dhe t njer zve q morr n pjes n k t betej numri i t vrar ve partizan arrin mbi 70 vrar. Pas k saj humbje partizan t dhe komanda e saj nuk hoq n dor p r tiu hakmarr bogovin s. Kah mesi i marsit m 14-15 mars 1945, bogovina rrethohet nga forca t m dha partizane, dhe k rkojn nga qytetar t e bogovin t tregojn se ku fshihet xhema. Pasi qytetar t e bogovin nuk i pranojn urdh rat e komand partizane, ajo jep urdh r q t diqet fshati. N k t r muj digjen pes sht pi deri n themel. N k to rrethana n mes t fshatit kryetari i bashk sis lokale i m shon me shkop ushtarit q mori urdh r t vriste kryetarin e bogovin ilijaz rufatin. N k t tollovi kryetari i bogovin u vra nga disa ushtar tjer. N k to rrethana t jasht zakonshme komanda partizane i lidhi udh heq sin e fshatit dhe i nisi p r gostivar. Por gjat rrug t lidhur me litar, pasi e kaluan pirokun, gradecin, sanakosin negotin n i vran af r fshatit dob rdoll, te vendi i quajtur bota e kuqe af r g shtenjave t fshatit. N k t akt trishtues u vran pa pik faji k ta udh heq t fshatit bogovin sekretari i bashk sis lokale, lazim misimi, me an tar t e kryesis rushan dehari, garip beluli, mehmet veseli. N k t masak r kan qen prezent edhe disa qytetar t fshatit sellc dhe novo sell. K tij masakri i shp ton vet m hazir vahiti nga fshati sellc e keqe. Komandanti i ballit komb tar n pollog e m gj r , gjithmon ka k rkuar nga luftar t e vet q t jen shum t kujdessh m q mos t vij deri te vrasja n mes t shiptar ve. Vet ky komandant shpesh her deklarone ne nuk guxojm t derdhim gjak n mes veti dhe t k naqim shpirtin e sllav ve. Lirimi i qyteteve shqiptare dheterrorizimi i tyre nga partizan tushtrit sllavo maqedonase b n nj sh titje n p r qytetet shqiptare t maqedonis , duke liruar k r ov n m 16 n ntor hyn n gostivar m m 18 n ntor pa luft. N krye t kolon s, mbi kal t bardh , gjendej komandanti i brigad s iv shqiptare nafi sulejmani, q mund t merret si disfat e fundit e ballit komb tar n luft p r liim e bashkim komb tar. Kjo brigad q ndroi pak koh n qytet dhe mori urdh r nga shtabi kryesor q ta l shonte qytetin dhe t vendosej n fshatrat p r rreth n zon n e fshatit ajl. Kurse n qytet u vendos n brigada e par dhe e xv, maqedonase. Prej k saj kohe fillon nj epok m e vrazhd e zhdukjes kund r popullit t pa fajsh m shqiptar, me pretekst se po k rkonin arm. ? Nd rsa brigada shqiptare vazhdonte luft n p r pastrimin e terenit kund r armikut, ajo nga gostivari hyri n tetov , ku poashtu q ndroi disa dit dhe mori urdh r q t pastronte terenin n zon n e shkupit, nd rsa brigadat maqedonase me t madhe hyn n tetov kah shkupi. Brigada e iv shqiptare i la ato deri n fund q ta kryenin detyr n dhe vet me 5000 mij luftar arriti n kumanov , p r ta pastruar terrenin nga forcat e sul hotlit dhe mulla idrizit, q deri tani kishin pastruar disa ushtri bullgare dhe kishin zvogluar brigad n exvii sllavo-maqedonase, q kishin b r masakra t pa para n k to an , posa risht ishte shquar n k to masakrime barbare komandanti i saj zufer musiqi. Nd rsa qazim luzha, vet e mbante t liruar tetov n ua dor zoi partizan ve. K t vep r e kreu komandanti i artileris partizane sabri voci, oficer i karier s, n bashk punim me shum t rinj nga tetova, muar n n dor zim qytetin duke krijuar nj administrat nga vet tetovar t shqiptar. Kjo vep r e partizan ve shqiptar , si ngjarje i shqet soi pa mas pushtetin maqedonas dhe k rkuan nga shtabi i divizionit t merreshin masa karshi k tij akti t pa pranuesh m. Pas ca dit ve sabriu u burgos, me disa oficer tjer shqiptar , poashtu u burgos ne edhe shum t rinj tetovar n kampin e monopollit t duhanit , t cil t u dorzuan pushtetin maqedonasve. Pas disa jav sh vjen n gostivar nj let r e d rguar nga xhemal voci nga elbasani, i cili gjat koh s okupacionit fashist ka qen m sues n gostivar bashku me ahmet peren i cili ishte edhe themelues i qelizave t para komuniste n sht pin e tij. Por duhet theksuar se edhe k tij komunisti pushteti maqedonas nuk i ngeli borxh, as k tij as sali lisit t cilin e d noi me burg t p rjetsh m. Procesi gyq sor sht udh hequr nga prokurori llazar mojsov. K t e d noi n fillim me 20 vite, por m von ia zvog loi d nimin n 18 vite, duke ia shkatruar edhe familjen n gostivar, gruan ia larguan p r turqi, nd rsa vajz n e vetme legjitime e ndajt n nga ahmet pere, refen vet ahmet pere. Ky n let r k rkonte nga ahmeti q ta lajmroj p r djalin e vet sabriun. Ahmeti k rkoj nga gafur pa uku q ta informonte p r gjendjen e sabriut, pasi i jati ishte i interesuar q ta shoh t birin, por mori p rgjigje ngative p r ta par sabriun pasi n burg nga tortura q i kishin b r sllav t dukej si me dy koka. Babai i sabriut u kthye prap pa par djalin. Nd rsa me urdh r t gafurit sabriun e vizitoi ahmet pere, pasi sabriun e kishte edhe shok t normales. Si e p rshkruan ahmeti vizit n e sabriut n burg, sabriu nuk njiheshe fare ai ishte i ejntur n fytyr , dhe dukej sikur kishte dy koka, nga k mb t nuk ecte dot, por e mbanin p r krah dy partizan. Pas ca kohe sabriu u d nua me vdekjeushtria sllavo maqedone b n masakra t pa par. N rrug n gostivar egran p rreth vardarit kan vrar mbi 300 vet , nd rsa pasi hyn n tetov burgos n djemt m t mir. N monopol t duhanit ku ka t vrar mbi 2000 vet nga 6000 sa ishin t burgosur. T burgosur dhe shum t vrar ka pasur edhe n kampin e shkoll bujq sore n tetov. Poashtu pati shum t vrar n fshatin saraqin , q ishte inprovizuar si kamp n mesin e fshatit i banuar me shumic maqedonas e kolonist serb. Poashtu nuk dihet edhe sa t vrar ka n shkoll n e fshatit zhelin ku ka pasur t burgsur mbi 600 vet. N tetov u b nj kasap-hane e v rtet u vran dhe u masakruan herojt e popullit dhe njer zit m t devotsh m t kombit shuaip kamberi, kryetar i komun s tetov dhe redaktor i gazet zani i sharrit ,u vra me nj grup shok sh, duke i hudhur n gypin e hydrocentralit me jusuf kulikun. Nd rsa t gjall ozna i ka djegur af r familjes af sulejman shaipin, mulla syl jakupin. U torturuan komandant t e xhem p r tetov n, arif kapetani, dhe arif brodeci dhe u burgos n xhafer tetova dhe gajur derralla si organizator t xhandarmeris p r zon n e lir shqiptare. Marr veshja e kalisht n mes xhem gostivarit me lok lakavic n kurr nuk u realizua p r vazhdimin e luft n pranver t vitit 1945. Nga ozna u vra aqif rexhani. Lok lakavica duke hikur nga ndjekja e ozn u largua p r shqip ri, n malet e sharrit ngeli vet xhema me disa shok duke kaluar dimrin n malet e sharrit. Ushtria e ballit komb tar ndiqej n do skaj nga partizan t dhe komunist t e saj. N k t koh udba famkeqe maqedonase arriti ti b n p r vete disa bashkluftar t xhem s, duke u premtuar liri dhe para. K ta arrit n pari ta helmojn me petulla, e pastaj ta vrasin komandantin e ballit komb tar i cili vdiq n malet e sharrit m 2 prill 1945. Nj bashk luftar i xhem ka deklaruar se helmimi i xhem sht b r vet m nga kunati i tij remziu dhe baxhanaku aliu. Ky vdekjen e xhem gostivarit e p rshkruan me nj pik llim shpirt ror duke i p rkujtuar ato momente tragjike t helmimit, xhema ohet n k mb e rroku atomatikun dhe gj moi mali me piskam n e tij m helmuat,un me buk e ju me helm. N ato momente i shkrepi disa plumba, por ato k saj radhe fluturuan p rr herr t parr n drejtim t panjohur. M von pasi i pushoi trupi k rkush nuk guxonte ti afrohej, iu pre koka dhe u d rgua n gostivar ku q ndroi p r dy dit n sheshin e gostivarit. Por fal luftar ve t tij koka e tij u grabit n drejtim t panjohur. P r k t rast tragjik nj grua maqedonase e gostivarit r fen kjo sht turp i llojit t vet , njer zit edhe pas vdekjes duhet th n t v rtet n se xhemoja nuk e merritonte k t vep r njer zore, se gjat komandimit t tij t gjith qytetar t e gostivarit dhe rrethin me t v rtet fal tij , kan qen mjaft t sigurt dhe t lir , n l vizjet prej nj vendi n tjetrin, pa marr parasysh p rkat sin nacionale e sot pa fije turpi mundohen ta shajn edhe bashkpuntor t e tij m t ngusht. Pra, p r familjen e xhem u p rs rit historia, kjo familje patriotike q p rkrahu me t r familjen kryengritjen e shtatorit m 1913, p r k t kontribut t familjes patriotike t xhem s. Komandanti serb e gjymtoi n vitin 1913, gjyshin t xhem s, esat ali has n si pjes marr n kryengritje dhe e hudhi t gjall n zjarr, nd rsa gjasht antar tjer t familjes hasa i vrau. Me k t tradhti komb tare u k naq n aspiratat e pushtetit sllavo maqedonas me tradhtin q b n vet shok t komandantit t ballit komb tar. Por kjo k naq si shpirt rore nuk do t zgjas shum koh , pasi organet maqedonase dhe ozna famkeqe shum shpejt k ta sh rbetor t sllavit do ti pastroj , q u shit n shum lir duke tradhtuar v llaun shqiptarin dhe t r kombin. N fund mund t konstatojm si dje ashtu edhe sot t gjith n kuriz i kemi ndjer pasojat e komunizmit e t shovinizmit sllav. Ne shqiptar t k t disfat t r nd komb tare q shpesh her kemi pasur edhe p rleshje n mes vedi, v llau kund r v llaut, pa paragjykime duhet ta k rkojm n mesin ton duke filluar nga konferenca e mukjes e k ndej, q kurr m mos dhash zoti, t na p rs ritet. Pra, ne duhet t pranojm se ballist t ishin atdhetar komb tar , vizionar t p rpikt , n rrug n q onte drejt bashkimit komb tar. Pra krejt sisht n fund ideologjia komuniste popullit shqiptar i zhduku disa virtyte t larta me t cilat mbureshim dhe dalloheshim nga popujt tjer. Nd rsa shqip rin e solli buz t gremin s. V. Xh. ). Por do t ishte e rrug p r t gjith ata q kan b r m kate ndaj ballit dhe djem ve m t mire t kombit t k rkojn falje publike, duke u ngritur nga nj lapidar , n do vend t tok shqiptare atje ku ka pasur heronj dhe atdhetar t till , q kan flijuar jet n p r liri t kombit. Autori mr. Vebi xhemaili,ligjerues n u. T. . Kur nj pronar gjerman e goditi argatin polak p r t punuar n ferm n e tij me nj pag shum t ul t, polaku refuzoi duke th n se nuk sht shqiptar q t pranoj k t pun n n muese me pages t ul t. Ato vite, reagimi i polakut sikur m nxeu gjakun dhe doja q t i thoja se kan polak t m shum se shqiptar t p r nga dinjiteti komb tar. Tani gj rat dal ngadal po dalin n sip rfaqe. Se shqiptari sht batak i, po aq edhe i pafytyr po tregon koha q polaku kishte t drejt. Disa prishtinas thon se me nj mij marka mund t martohesh me nj ik n tiran. Tani shqiptar t n diaspor thon ngjash m se me nj mij marka mund t martohesh me nj ik n prishtin , pa edhe vejan me f mij n qofsh. Paraja po e shthur moralin, etik n dhe dnjitetin komb tare. N malme t suedis flitet se n kosov nuk ka nevoj t jesh i men ur, apo i dijsh m, r nd si ka tulla e trash , ndaj ke miq dhe mbimiq. Flitet se me marka mund t b hesh, jo vet m jurist me diplom universiteti, por edhe magjist r apo doktor i shkencave, po deshe. Kur ndonj qytetar e tallin p r aft si t ul ta shkencore, menj her thon se doktorantur n e ka b r n prishtin. Un u inatosa shqiptarisht duke dyshuar se mos ndoshta sht ndonj adhurues i ish-jugosllavis q flet shqip dhe tek universiteti i kosov sheh vet m zi. Pastaj mos pyet se far shqipe flasin shqiptar t n diaspor q gjuh n e m sojn me an n e muzik dhe humorit shqiptar. K shtu ndodh meq librat n gjuh n shqipe n bibliotek rrall ndonj lexues i shfleton. Fitohet p rshtypja sikur shqiptar t n diaspor m shum e njohin cim n dhe lecin se sa adem dema in, rexhep qosjen, ismail kadaren, drit ro agollin, sabri godon dhe k shtu me radh. Nj dit fqiut tim i thash, sht mir q n klub t organizojm fest n e flamurit komb tar m 28 n ntor. Far klubi, more! Flet k shtu?! Ti ende nuk din se n at klub hyn dhe del korrupsioni , - ma ktheu fqiu i revoltuar. Klubet tona jan b r klube matrapaz sh q shesin nderin dhe turp rohen faqe bot s. Klubet shqiptare mirren me d rgimin e shqiptar ve n stokholm p r sprovimin e ushtar ve t ardhsh m t kfor-it n kosov. Shqiptar t q ndrojn nga dy-tri jav n stokholm, ku transportin, ushqimin dhe hotelin i paguajn ushtar t e ardhsh m t kfor-it n kosov , dhe n p rfundim, n em r t aktrimit t tyre t turpsh m marrin 10. 000 -15. 000 korona suedeze. Shqiptar t p rdoren si mjet psikofizik p r nevojat e ushtrimit t kuadrove ushtarake q do t zbarkojn n kosov , ngjash m si paguhet nj fem r me trup t zbuluar para piktor ve t artit. Me an n e aktrimit t shqiptar ve kukull , ushtar t e ardhsh m t kfor-it m sojn zhargonin e revolt se si reagojn shqiptar t n kosov. Jo vet m kaq, k ta aktor shqiptar duhet t p rkthejn do fyerje, apo reagim emocionues n gjuh n suedeze, k shtu q ushtar t suedez kur t fillojn detyr n n kosov , t kuptojn se far thon dhe si revoltohen shqiptar t gjat z nkava. Un i kuptoj shqet simet dhe brengat e ushtar ve suedez q angazhohen p r n kfor, mir po m habit fakti se si munden shqiptar t e diaspor t bien aq posht dhe pranojn kontrata n n muese n d m t v llez rve dhe motrave tona n kosov me para t pista. Mos vall, etika dhe morali jan b r pla k tregu dhe shiten me para?! Si nuk kan pakut inat shqiptari, qoft ai kryebatak iu, q i evidenton, qoft ata kukulla shqiptar q pranojn aktrimin e neveritsh m. Nuk di n se k shtu veprohet edhe n shtetet tjera t evrop per ndimore, ku sipas human rights watch (hrw) njer zit e okb- e ekeqp rdorin profesionin e tyre duke bler seksin e femrave, sidomos n bosne. Normalisht q ndonj polic i okb- ka forc ekonomike p r t bler skllaven e varf r boshnjake apo shqiptare p r ta mbajtur disa muaj n banes n e tij. Nj dit fqinja i tregoi bashk shortes sime se si bashk shorti i saj kishte udh tuar zyrtarisht p r n stokholm sa p r t shfaqur nj film dokumentar. K saj biesede t fqinj krenare p r burrin aktor nuk i dhash r nd si. Gati sa u krekosa sikur ne shqiptar t jemi trash gimtar t artist ve me fam bot rore, si jan aleksand r moisiu, bekim fehmiu, reshat arbana dhe mirush kabashi. M von m sova se malme paska shum aktor shqiptar q udh tojn shpesh p r shfaqjet teatrale n kazermat e improvizuara ushtarake t stokholmit. Pyes ku jan klubet, shoqatat, autoritetet private apo zyrtare qofshin, intelektual shqiptar dhe sa e sa veprimtar q botojn revista si pjes e emancipimit kulturor t kombit shqiptar. Si sht e mundur q k ta t tolerojn edhe turpin n sy t bot s. Vall, a u dhemb pakut shpirti, apo trupi si organ fiziologjik n se i prek gozhda e huaj kur m sojn se si shqiptar t vrapojn pas fitimit me turp?! Para pes vitesh nj vendas i revoltuar nga z nka me nj boshnjak, m kishte th n se po i zbulove ballin boshnjakut, i del kryqi. K t ai e kishte demonstruar edhe me dor n e tij duke prekur ballin. N mospajtim, un e pata kund rshtuar shprehjen e tij shum t ul t. Sot do t i drejtoja pyetjen atij t revltuarit se po t ua zbulojm ballin k tyre artist ve shqiptar q aktrojn n d m t kosov hallemadhe n stokholm, far u del?!. Gjuha zyrtare dhe gjuha e m m dheut suedez t b hen kurreshtar t din se n banes n time flas shqip, apo suedisht me an tar t e familjes. Nuk e kam shprehi q t ua b j voll n, por u them hapur se dokund flas vet m suedisht me p rjashtim n banes n time dhe me bashkatdhetar t e mi q flas shqip. Kuptohet, un flas dhe shkruaj bukur suedisht, mir po lind pyetja se a veprojn k shtu edhe familjet tjera shqiptare. N an n tjet r, pedagog t suedez k shillojn q n gjirin familjar duhet folur n gjuh n amtare, sepse sht n t mir n e f mij ve shqiptar q t mos e harrojn gjuh n shqipe. Gjat udh timit veror me autobus nga kosova p r n suedi kam d gjuar dy zonja shqiptare t flisnin suedisht, dhe ky gjest sa sht primitiv po aq edhe i neveritsh m q t sjell n krup. Kjo dth. Se k to dy gra t pacipa duke luftuar p r karrieriz m, bien viktim e marr zis. Ka raste kur shqiptar t bien viktim edhe e gjuh ve sllave, si sht serbokroatishtja dhe maqedonishtja, n vend se t flasin suedisht q sht n t mir n e tyre reciproke, por edhe duhet patur pakut inat shqiptari, q t mos bien viktim e gjuh sllave. Ku t kemi fatin q ne ti nxitim boshnjak t, apo maqedon t p r t m suar gjuh n shqipe, q sht gjuh e vjet r para latine. Kur sht fjala p r leksionet, ku sipas planprogramit m simor parashihet edhe vizita e ndonj manastiri t vjet r katolik, disa shqiptar t fes myslimane tregohen m fanatik se kurd t, dhe nuk pranojn t& ,i p rmbahen programit m simor. K ta harrojn se jan shqiptar t evrop s, se han buk n e suedis demokratike t fes kristiane. Nuk do koment se kishat suedeze kan ndihmuar strehimin e shqiptar ve t ndjekur nga trojet e tyre, mir po pasi q k ta rehatohen me t gjitha t mirat, u bie nd rmend se jan mysliman. Dihet q suedia sht shtet demokratik dhe tolerant n aspektin fetar , ngjash m si jan shqiptar t n tri konfeksione fetare. Aktualisht kisha katolike e zvicr sht kund r ashp rsimit t k rkes p r azilant. N malme nj koh t gjat jeton nj familje dibrane, mir po kurr nuk kan folur as serbokroatisht, as maqedonisht. Gjuha dhe tradita shqiptare tek familja dibrane sht n nivel shum t lart. Gjersa n banes n e familjes dibrane figurojn eksponate t tradit shqiptare q t k naq syrin dhe zemr n, n an n e kund rt, n disa banesa t shqiptar ve vendin kryesor e z n eksponatet orientale. Un nuk jam kund r bindjeve t tyre fetare, vet m se duhet q pakut t figurojn edhe simbolet e historiografis dhe kultur shqiptare, n m nyr q tek f mij t e tyre t kultivohet ndjenja e atdhedashuris , pa marr parasysh bindjet e tyre fetare, si thonin rilindasit shqiptar se feja e shqiptarit sht shqiptaria. Mbi t gjitha, shqiptar t n diaspor duhet ta din se republika e kosov fillon nga familja, k shtu shkruan edhe akademik mark krasniqi n librin e tij gjurm dhe gjurmime. . Tatuazhi etnik gjat ver s nxeht n malmen turistike buz baltikut hasa nj shqiptar me tatuazh n krah. N krahun e majt kishte t gravuar tatuazhin etnik jna , dhe kjo nuk do koment. R nd si ka q ai ishte profesor i gjuh shqipe, mir po sa fanatik paska qen dikur dhe marr zisht sht dashuruar n simbolin fashist jna , q vazhdimisht i ka torturuar ushtar t shqiptar me p rcaktim t diagnoz vet vrasje. Vetvetiu, kinse me keqaerdhje, deklaroi profesori i gjuh shqipe se kishte provuar me t gjitha mjetet p r ta zhdukur nga krahu simbolin jna , mir po nuk kishte patur sukses. Kjo dth. Se ja far profesora t gjuh shqipe ka prodhuar katedra e albanistik n univeristetin e prishtin s. Po nga kjo kated r kan dalur edhe disa poet t talentuar q me p rkushtim t zjarrt kan shkruar vjersha dhe ode p r josip broz titon, pastaj kan dalur edhe k ng tar q me patos kan k nduar marshalltita n kali t bardh , q sot jan transformuar n partin m t madhe t ldk- s. Di rreth prejardhjes tatuazhit. Tatuazhi sht nj shprehje q vjen prej vitit 1700, n koh n kur anijet e para filluan t lundrojn drejt ishujve t detave t jugut ku banor t e atyre vendeve p rdornin tatuazhin. K shtuq p r shkak t furtun dhe val ve t m dha t detit detar t ishin t detyruar t nd rprenin lundrimin dhe t ndaleshin n p r ishuj t ndrysh m t detrave. Prandaj p r shkak t pritjeve t gjata gjersa t qet soheshin val t e detit, i hynin tatuazhit t trupit. Figurat e tatuazhit kryesisht jan spiranca p r shpres , nga edhe e ka prejardhjen meq pritnin me padurim qet simin e val ve t detit, kurse zemra p r dashurin si kujtim ndaj dashur q e priste n sht pi. Prandaj simboli i tatuazhit etnik jna nuk kishte tjet r kuptim pos t rritesh me jna - dhe t vdes sh si kafsh p r idealin e mur t shtetit m obskurantist jugosllav. . Jam shejtani i zi flitet se po t mos shp rthente revolucioni i prishtin n mars t vitit 1981, shqiptar t leht sisht pat n p r t u b r jugosllav t devotsh m. Ilustrimi m i mir sht kur nj shqiptar i kosov vdes nga pika n zem r p r shkak se ekipi jugosllav n ndeshjen futbollistike humbi nga ekipi gjerman. Ishin vitet e murtaj s zez q dikur n kosov me tirazh m t madh shitej sport i beogradit, ku me an n e k saj gazete, serb t e matnin pulsin e popullit shqiptar se sa ishim t aft dhe t gatsh m p r kosov n republik. Pastaj nj i arratisuri nga shqiperia me t fituar shtet sin jugosllave, nga g zimi, n mes t restorantit ballkan t therand kishte klithur ja sam jugosloven , q n gjuh n shqipe dth. Jam shejtani i zi. Pas klithjes atij, nj puntori shqiptar q kishte l n nj rin vesh n udb n jugosllave, i mbeti buka n fyt. Dukuria m e tmerrshme ka qen kur bab e bir pranuan q kryetarit j. B. Tito, i cili at vit kishte marr udh n p r tek mermeri i ftoht , t i dhurojn veshk n personale p r t ia zgjatur jet n antishqiptarit t kuq. Ky veprim sht i ngjash m me epitafin satirik t poetit rilindas filip shiroka vajton shqiptari mbi vorr t grekomanit. Fal kujdesit t mjek ve slloven ky skandal i turpsh m nuk ngjau. Po t ishte fjala p r cilindo djalosh apo vajz shqiptare q do t kishte nevoj p r transplatimin e veshk s, kuptohet q k ta dy shqiptar (bab e bir) amorf kurr nuk do t pranonin q n m nyr humanitare t i dhurojn veshk n. N p rfundim duhet theksuar edhe besimin e kultit t gjunj zimit ndaj lkj- s. Gjersa demonstratat shqiptare p r republik n e kosov po shtypeshin nga k rba i jugosllav, n bibliotek n e kombinatit emin duraku t gjakov ishin radhitur me qindra komplete t kuq vepra dhe delo t titos. Konkretisht, n se biblioteka kishte 15 000 v llime librash, ndaj 1 2 e fondit i p rkiste titos. Kuptohet q bibliotek s kombinatit dhe qytetit shqiptar nuk i duheshin m shum se nj apo dy ekzemplar libra t kryeshovenistit tito. Biblioteka duhej t furnizohej me libra t let rsis artistike dhe shkencore, n m nyr q gjeneratat e ardhshme t aft soheshin dhe t edukoheshin shkencorisht p r t kontribuar n emancipimin e tyre komb tar shqiptar drejt liris dhe jet simit t pavar sis kosov s. Lib rshit si i sht pis botuese rilindja m kot ishte munduar q k tij kombinati me emrin e bukur t heroit komb tar, si dhe vendlindjes sulejman vokshit dhe bajram currit, t& ,i afroj ndonj lib r n gjuh n shqipe, sepse timonier t e kombinatit nuk donin q t u prishej trengjyr shi jugosllav i bibliotek s tyre. Pra ishte koha e burokracis kuqe gjakovare, ku t r udh heqsia politike dhe ekonomike e kryeqendr s kosov ishte me prejardhje nga gjakova. . M 1 n ntor filloi n fyrom regjistrimi i popullsis , nj operacion i r nd sish m dhe i v shtir politiko-etnik, i cili paraqet sfid n m t madhe pas luft s vitit t kaluar, p r qeverin , organet shtet rore, partit politike dhe komunitetet etnike, q jetojn n shtetin e vog l multietnik. Ndon se zyrtar t e lart t statistikave t shkupit dhe disa p rfaq sues nd rkomb tar , t ngarkuar me k t sip rmarrje, p rs rit n formul n e njohur se regjistrimi i popullsis paraqet nj operacion statistikor dhe pa implikime politike apo etnike, t gjith pal t e kan t qart se fyrom-i hapi dje kapitullin e nj dileme mjaft t r nd sishme p r fatin e m tejsh m t stabilitetit dhe madje t ekzistenc s tij. . Konceptimi i regjistrimit t popullsis si operacion strategjik politik vjen n rradh t par nga filozofia e udh heqjes dhe klas politike sllavomaqedonase. K t kan treguar dy regjistrimet e para t popullsis n fyrom. I pari m 1991, kur u tentua me forc nga organet shtet rore t krijohej imazhi i fyrom-it si shtet etnik maqedonas. Kjo ishte kaq flagrante sa q populli shqiptar n fyrom u detyrua ta bojkotoj regjistrimin dhe organet shtet rore maqedonase i shpall n si desh n numrin e popullsis maqedonase dhe numrin e popullsis shqiptare. . Regjistrimi i dyt i vitit 1994 u organizua nga udh heqja maqedonase po me t nj jtat koncepte dhe strategji. Aq flagrante ishte kjo, saq presidenti i at hersh m k. Gligorov, n prag t regjistrimit shkoi n nj miting n tetov e dhe shpalli zyrtarisht se shqiptar t do t jen 21 p rqind. Enti shtet ror i statistikave shpalli pas regjistrimit numrin q p rcaktoi gligorovi, duke u treguar pak m zem rgjer dhe duke shtuar nj p rqind. . Partit politike shqiptare me t drejt nuk e njoh n asnj her rezultatin e regjistrimit t vitit 1994. Por p r informim t lexuesit po kujtojm se asnj pakic n fyrom, as turqit, as serb t, as rom t dhe as vllah t, nuk e pranuan numrin e pak suar, q atyre u nxorri enti shtet ror i statistikave. . Strategjia e udh heqjes dhe klas politike sllavomaqedonase ka qen , dhe p r fat t keq mbetet, q t pak sojn me zor numrin e shqiptar ve, me q llim q t kufizojn edhe t drejt n q i takon shqiptar ve p r ta bashk qeverisur at vend. Duke pak suar numrin e shqiptar ve, i paraqitet faktorit nd rkomb tar nj imazh i rrem mbi p rb rjen reale etnike dhe mbi problemet themelore t k tij shteti. . Faktori nd rkomb tar ahere u udh hoq nga parimi i drejt p r momentin se n rrethanat e at hershme shtja m e r nd sishme ishte krijimi i shtetit t ri dhe stabiliteti i tij, nd rsa n plan t dyt vinin t drejtat e njeriut dhe barazia nd retnike. Mir po kjo strategji afatshkurt r u aplikua si nj strategji afat gjat dhe u keqp rdor nga udh heqja maqedonase, q vazhdoi nj politik t diskriminimit t ashp r t shqiptar ve, t cil t mbet n t pap rfaq suar n t gjitha strukturat shtet rore dhe administrative. P rralla e oazit, q tregonin udh heq sit sllavomaqedonas n p r evrop , duke tundur kart n e tre apo kat r ministrave shqiptar n qeveri, nuk mjaftoi p r t ruajtur ekuilibrin e shtetit multietnik, i cili u trondit fort n vitin 2001, duke uar n nj konflikt t armatosur nd retnik, q zbuloi munges n e nj barazie nd retnike si baz e stabilitetit. . - nj lloj si n regjistrimin e vitit 1994, sht v n si kusht q banor t t cil t kan m shum se nj vit q punojn jasht , t mos p rfshihen n numrin e popullsis. Kjo do t thot q dhjetra e dhjetra mijra shqiptar , t cil t punojn prej shum koh sh n p r evrop , t mos quhen banor. Ky truk legjislativ la jasht regjistrimit af r 200 mij shqiptar m 1994. . - enti shtet ror i statistikave, nj mekaniz m shtet ror, i lidhur me sh rbimin sekret maqedonas, i ka pasur dhe i ka dyert e mbyllura p r shqiptar t. N komisionet e regjistrimit gjithashtu shqiptar t nuk jan t p rfaq suar sa u takon. Pra num rimin dhe rezultatin p rfundimtar do ta b j enti shtet ror maqedonas, bashku me ministrin e brendshme dhe sh rbimin sekret. Nuk sht rast si q i gjith operacioni i regjistrimit sht p rgatitur nga kryeministri nacionalist l. Georgievski dhe ministria e brendshme, e drejtuar nga ish ministri eskstremist antishqiptar l. Boshkovski. Deri tani tendenca duket se udh heqja e shkupit do t tentoj q numri i shqiptar ve t mos dal realisht sa sht , pra q t& ,i q ndrojn shifr absurde prej 22,9 p rqind t vitit 1994. Kjo sht kaq e v rtet sa q enti shtet ror i statistikave n prag t regjistrimit publikoi disa t dh na qesharake, sipas t cilave maqedonasit u shtokan do vit me nj t tret n m shum se shqiptar t. Kjo duket si parath nie e justifikimit p r ndonj manipulim statistikor me t ashtuquajtur n rritje demografike t sllavomaqedonasve, n nj koh kur n gjith mjediset mediatike dhe shkencore sllavomaqedonase sht pohuar alarmi nga rritja demografike e shqiptar ve, q sht dy-tri her m e madhe se e sllavomaqedonasve. . Shtje shtrohet q edhe faktori nd rkomb tar i angazhuar n operacionin e regjistrimit t mos p rs ris nxitimin e regjistrimit t kaluar q t kualifikoj si teknike apo statistikore manipulimet e mund shme t entit shtet ror t statistikave, sepse kuptohet se nuk mund t ket vler dhe efikasitet nj regjistrim, q e njeh vet m qeveria dhe disa monitorues, t cilit ikin pas nj muaji. Faktori nd rkomb tar sht mir t shoh raportet e p rqindjeve t shqiptar ve dhe t maqedonasve n zyrat e taksave, t mbaj parasysh se n zgjedhjet e 15 shtatorit partit politike shqiptare mor n bashku rreth 300 mij vota, gj q , duke pasur parasysh p rb rjen e mosh n e r mesatare t familjeve shqiptare, e t bind se numri i shqiptar ve shkon n mbi 900 mij vet. Eksperti kanadez i shtjeve ballkanike, eric margolis, n nj analiz k to dit n toronto san p r p rb rjen demografike t fyrom-it, evidentonte se sllav t ortodoks p rb jn 58 p rqind t popullsis , nd rsa shqiptar jan 800 mij vet. Regjistrimi sht kutia reale e pandor p r fyrom-in dhe do manipulim apo falsifikim i numrit t shqiptar ve do ta mbaj gjithmon hapur k t kuti t rrezik shme p r stabilitetin e k tij shteti. Ndaj faktori nd rkomb tar k saj rradhe duhet t& ,i kushtoj r nd si m t madhe regjistrimit t politik s shkupi. Fal nderimi i takon all-llahut,at e fal nderojm dhe prej tij falje dhe ndihm k rkojm. K rkojm mbrojtje nga all-llahu prej t k qiave t vetvetes dhe t veprave tona. K e udh zon all-llahu ka kush e lajthit dhe k e largon nga rruga e v rtet ai, ka kush e udh zon. D shmoj se ka hyjni tjet r p rve all-llahut,i cili sht nj , dhe d shmoj se muhammedi sht rob dhe i d rguar i tij. Paqja dhe m shira e all-llahut qofshin mbi t , mbi familjen dhe shok t e tij dhe mbi t gjith ata t cil t i pasojn ata t mira, deri n dit n e gjykimit. . Uashington post pes civil t shqiptar n luboten jan q lluar nga af r shkup, 16 gusht 2001 (chom) gazeta amerikane uashington post shkruan p r rastin n fshatin luboten af r shkupit. N k t fshat t diel n e kaluar ishin vrar pes shqiptar. Banor t shqiptar kuishin akuzuar forcat sllavomaqedonase p r vrasje t civil ve, nd rsa z dh n si i qeveris maqedonis kishte th n se t vrar t ishin pjes tar t luft tar ve shqiptar. N k t shkrim kushtuar rastin t lubotenit t botuar n numrin e djesh m t gazet uashington post , thuhet pas sht pis ndezur t r sisht shtrihej trupi i pajet i 30 vje arit bajram jashari i b r shosh nga plumbat. Disa metra m tutje n nj hap sir me grumbuj t san shtrihej i vdekur 29 vje ari xhelal bajrami i q lluar nga prapa. Pak m tutje ishte trupi i kadri jasharit 28-vje ar, v llai m i ri i bajramit, i cili po ashtu n m nyr fatale ishte i q lluar n shpin. Posht n rrug muharrem ramadani 68 dhe sylejman bajrami 23 vje ar shtrihen t vdekur. Shihet qartazi se ata ishin t q lluar n kok nga af r, shkruan gazeta amerikane uashington post. Pes shqiptar t ishin vrar t diel n e kaluar gjat operacioneve ushtarake t forcave sllavomaqedonase n vigjilie t n nshkrimit t marr veshjes korniz. Reporteri i k saj gazete pastaj shkruan se trupat e k tyre personave t vrar ishin par nga gazetar t e jasht m dhe nga nj zyrtar i osbe-s. K to vrasje pasuan vdekjen e tet ushtar ve t maqedonis , q ishin vrar t premt n e kaluar nga nj min tok sore af r fshatit luboten. Vdekjet n luboten dhe shp rthimi i min ishin p rkujtim bind se maqdeonia po ballafaqohet me dhun. Kjo gazet k t dhun e sheh si pasoj e munges s nj marr veshjeje gjith p rfshir se politike p r shtjet kontestuese q ndajn shqiptar t nga sllavomaqedonasit n k t vend. Z dh n si i qeveris maqedonase ka th n se personat e vdekur n luboten ishin pjes tar t u k-s t vrar n p rleshjet me forcat qeveritare, por banor t lokal dhe an tar t e familjeve energjikisht kishin refuzuar akuzat duke th n se viktimat ishin civil t pafajsh m. Gazeta uashington post m tutje b n t ditur se nj z dh n i kryengrit sve shqiptar ka th n se ata nuk do t p rgjigjen ushtarakisht, por fakti se ne kemi pranuar marr veshjen politike p rjashton mund sin q n se akte t k tilla vazhdojn , ne t p rgjigjemi, kishte t rhequr v rejtjen xhevat ademi, nj lider politik i u k-s. Kjo gazet shkruan se t pes personat e vrar t diel n ishin t veshur me rroba civile q ishin shpuar n vendet ku plumbat kishin dep rtuar n trupat e tyre, duke p rjashtuar far do shpjegimi eventual se ata ishin kryengrit t uniformuar q pas vdekjes ishin veshur me rroba civile, nj konstatim ky i zakonsh m i forcave t sigurimit n ballkan. N k t shkrim pastaj theksohet se disa zyrtar maqedonas kishin akuzuar osbe-n p rfaq suesi i secil ishte n vendin e ngjarjes n luboten p r p rhapjen e dezinformatave se forcat maqedonase kishin ekzekutuar civil t, por osbe-ja nuk kishte b r kumtes lidhur me k to vrasje. P rfaq suesit e saj kishin th n se incidenti duhet t hetohet m gjer sisht. Osbe-ja konfirmon gjetjen e disa kufomave n luboten shkup, 16 gusht 2001 (chom) dje n veri t shkupit sipas t dh nave t osbe-s jan gjetur disa kufoma. Z dh n si i k saj organizate deklaroi se ne mund t konfirmojm se dje jan zbuluar disa kufoma n fshatin luboten, por megjithat duhet t mblidhen t dh na t metutjeshme. Por burimet e pavaruara thon se b het fjal p r kufomat e pes shqiptar ve t cil t jan q lluar nga nj distanc e shkurt r. Pak m par ka patur njoftime p r ekzekutime n k t rajon. Gazetar t e agjencis reuters q d shironin ta konfirmonin k t informacion nuk u lejuan nga forcat sllavomaqedonase t futen n vendin e ngjarjes. Ministri i brendsh m maqedonas boshkovski ka deklaruar se polic t nuk kan vrar civil , por grupe q kan qen t armatosur , citon fjal t e tij agjencia e ap-s. . Bbc vrasje t shqiptar ve n luboten shkup, 16 gusht 2001 (chom) njoftohet se trupat e pes shqiptar ve t vrar jan zbuluar n nj fshat af r shkupit, luboten, ku dit t e fundit jan zhvilluar luftime t ashpra. Burime maqedonase thon se trupat i p rkasin guerilasve t ushtris lirimtare komb tare, por banor lokal thon se ata jan civil t vrar nga forcat maqedonase t siguris , dit n e djel. Njoftohet se nj num r i madh personash t tjer mungojn. Kryetarja e komitetit maqedonas t helsinkit, mirjana naj evska, i tha bbc-s se p r rastin e lubotenit ekzistojn dy versione krejt sisht t kund rta. Sipas t parit, t pretenduar nga ministria e pun ve t brendshme dhe media maqedonase, fjala sht p r nj operacion t ligjsh m t policis dhe ushtris n p rgjigje t sulmit t guerilasve shqitpar , tha zonja naj evska. Sipas versionit t dyt , t cilin e d gjuam nga banor t fshatit luboten, terrorist n katundin e tyre nuk ka pasur dhe se sulmi nuk sht nxitur nga asgj , porse fjala sht p r nj masak r t kryer para gjithash nga rezervist nga radh t e policis dhe ushtris , t cil t nuk jan n n kontrollin e pushtetit, thot kryetarja e komitetit maqedonas t helsinkit. Zonja naj evska thot se p r t zbardhur vrasjet do t bisedohet edhe me bashk pun tor t presidentit t vendit, por dhe me ministrin e pun ve t brendshme. Mir po ajo q pam sot d shmon se nj pjes e madhe e banor ve t fshatit luboten jan keqtrajtuar, jan d rguar n polici, pa u ngritur asnj aktakuz kund r tyre, tha ajo. Atje i jan ekzpozuar tortur dhe mundimit, tha kryetarja e komitetit maqedonas t helsinkit, duket rikujtuar se gjat bombardimit t fundit nga granata kan vdekur disa vet , midis tyre dhe nj f mij gjasht vje ar, kurse disa njer z jan masakruar nga ana e polic ve, respektivisht rezervist ve. . Shkup, 15 gusht 2001(liria) banor t e fshatit luboten q jan arrestuar nga policia maqedonase jan rrahur brutalisht, si n punktet e policis , gjithashtu edhe n stacionet e shumta policore t shkupit. Rr fimet e tyre d shmojn se pjes tar t e policis kan thyer t gjitha konventat nd rkomb tare q garantojn mbrojtjen e t drejtave dhe lirive t njeriut. M se 100 t rinj t k tij fshati jan mbajtur m tep r se 24 or n stacionet e policis , ku ndaj tyre sht ushtruar nj dhun e pakontrolluar, me rast t gjith kan marr l ndime t r nda trupore. Jahi fazliu (30) sht nj ri prej atyre q arriti t i shp toj vdekjes nga torturat e policis. Familja e tij q num ron 28 an tar , bashku me disa familje tjera t fshatit, at dit rreth or 11 kishin vendosur t evakuohen nga fshati. Derisa sa gjendeshim n bodrum, erdhi fqiu yn qamuran rexhepi i cili na tregoi se policia ia kishte djegur sht pin , nd rsa p r babain e tij tha se po mundohet ta shuan zjarrin. Ai kishte par polic t t ishin afruar 100 metra nga sht pit tona dhe na k shilloi q t largohemi - tregon jahiu. Ai bashku me 60 banor tjer t fshatit sht nisur p r t i shp tuar ndonj masakri q do t mund ta b nin forcat e policis. Sapo dol m prej sht pis , pam rrezikun q na kanosej nga granatimet dhe t sht nat nga arm t automatike. Djalin 5 muajsh e kisha n duar, dhe beso se mu mbush mendja ta hedh diku n rrug -tregon me lot n sy jahiu. N k t grup t fshatar ve q po niseshin drejt nj rruge p r t i shp tuar granatimeve, kishte shum f mij , pleq, gra shtatzane, si dhe shum t rinj t fshatit, t cil t po iknin nga frika se mos ekzekutohen nga polic t q kishin hyr n fshat. Kur ram te p rroi i fshatit, pam trupin e pajet t haxhi dalip muratit t cilit i kishin dal zorr t e barkut jasht. Disa t tjer po tentonin ta mbulonin trupin e tij me dhe, nd rsa ne t tjer t nuk i lejonim grat dh f mij t ta shohin kufom n e tij. Foshnja ime filloi t qaj , qanin edhe f mij t tjer. Piskamat e grave nuk mundnim t i nd rprejm. Me t arritur te vendi i quajtur buzall k, pata mund si t i jap foshnjes sime pak qum sht, vet m me q llim q t ndalej vaji i saj - tregon ai. E ndan n n n nga biri i vet m kolona e njer zve ka vazhduar udh timin drejt vendit t quajtur kodra e zaimit. Aty ishin stacionuar pjes tar t e policis maqedonase, t cil t kan filluar me maltretimin e banor ve t fshatit. Ata filluan t i ndajn burrat prej grave. Foshnja qante, nd rsa polic t m urdh ruan ta l shoj at se p rndryshme do t na vrasin t dyve. Dy vajzat tjera, nj ra 5 dhe tjetra 7 vje are filluan t qanin duke b rtitur babi, babi thot jahiu, i cili nuk mund t i mbante lot t. Edhe ilmi ismaili, i cili prej fshatit luboten kishte bartur n shpin n n n e tij t paralizuar, tregon p r momentin kur polic t e kan detyruar t ndahet nga gruaja dhe f mij t. Tre kilometra e mbaja n n n n shpin. Kur arrit m te kodra e zaimit, polic t m detyruan t ndahesha prej familjes. E lash n n n n tok , mir po dy vajzat e mia nuk ma l shonin dor n. N at moment nd rhyn polic t t cil t si t jen lodra, mi larguan f mij t duke i shtrir p r toke. Ata filluan t qajn , qante edhe gruaja, qanin t gjith - tregon ilmiu. N k t grup t banor ve ka qen edhe 20 vje ari remzi beqiri. N na nuk m l shonte prej dore dhe b rtiste se nuk e jap djalin. At her ata than se do t iu pushkatojm t dyve, dhe na i drejtuan arm t automatike. Kjo e detyroi n n n time t ndahet nga un - tregon me lot n sy remziu, nd rsa n dhom n ku gjendeshin m se 20 an tar tjer t k saj familje t cil t kishin ardhur p r t i vizituar k ta banor t fshatit, t gjith filluan t qajn. Nd rkoh m suam shkakun e k tij vaji. Remziu ishte f mija i vet m i k saj familjeje. Ata tregojn se n k t punkt t policis kan qen edhe 60 meshkuj t fshatit, t cil t kan qen t detyruar t shtrihen me fytyr n tok. Gjat t rr koh ata jan rrahur nga ana e polic ve t cil t kan shkelur lirisht mbi trupat e tyre. N polici nuk na jepnin as uj pas nj kohe, t gjith jan d rguar n stacionet e ndryshme t policis , nd rsa grat , pleqt dhe f mij t e banor ve t k tij fshati jan kthyer p rs ri n fshat. T rinjt q jan d rguar n p r stacionet e policis jan maltretuar r nd. P r k t tregojn qart plag t e tyre trupore. T gjith ve na d rguan n stacionin policor n butel. Aty jemi rrahur edhe nga disa police femra t cil t na godisnin me shkopinj gome dhe me shufra t metalta. Prej atje na d rguan n stacionin policor n karposh. Ishim gjithsej 17 persona n nj qeli. Aty ishte edhe nj taksist shqiptar, i cili ishte rrahur gjat tentimit t tij p r t d rguar disa gazetar t huaj n luboten. Ai ishte i shkat rruar i t rri dhe nuk mundej t fliste - tregon ilmiu. M suam se taksisti p r t cilin tregonin, sht rufat shaqiri (22), i cili at dit kishte bartur me vete dy gazetar t huaj. Me t arritur n paralagjen radishan, ku jeton kryesisht popullat e nacionalitetit maqedonas, ai sht sulmuar nga pjes tar t e policis. Ai sht nxjerrur jasht vetur s tij dhe me kundak t automatikut, polic t e kan q lluar disa her n kok. Prej aty, ai sht d rguar n stacionet e ndryshme t policis n shkup, ku kan vazhduar torturat ndaj tij. Dje ai ishte i shtrir n sht pin e tij n lagjen vizbeg t shkupit dhe gjendja e tij sh ndet sore ishte tejet e r nd. Sipas disa mjek ve, ai ka t thyer kockat e kok si dhe disa brinj , nd rsa p r shkak t situat momentale n maqedoni, ata e kan k shilluar familjen e tij q ta d rgojn p r operacion n kosov. P rndryshe, rufati nuk kishte mbushur nj jav q prej se ishte martuar, nd rsa n vend se t i g zohej jet bashk shortore, policia e lube boshkovskit ndaj tij ka ushtruar dhun t pakufizuar, duke i shkaktuar k shtu l ndime t r nda n t gjitha pjes t e trupit. Shumica e t arrestuarve q jan d rguar n stacionin policor n karposh, jan mbajtur m shum se 31 or , nd rsa pastaj ata jan d rguar n af rsi t lagjes vizbeg, ku jan hedhur n rrug. Aty rast sisht ka qen nj plak shqiptar i cili kishte nxjerrur t kulloste nj lop. Plaku na mori dhe me nj taksi n d rgoi deri n sht pin e tij ku na dha ndihm n e par. Prej atje, ai k rkoi ndihm nga disa aktivist partiak t cil t erdh n dhe n d rguan te mjeku, tregojn k ta t keqtrajtuar, t cil t ende nuk dijn asgj se ka ka ndodhur me t af rmit e tyre, mamut ismailin, beqir beqirin, aziz rexhepin, qamuran rexhepin, fejzulla rexhepin, ekrem abdurahmanin, fatmir sadikun, farush memetin, arif ibrahimin, si dhe v llez rit latif dhe elmaz aliun, t cil t gjithashtu jan arrestuar nga policia maqedonase. M sojm se numri i t zhdukurve sht edhe m i madh, nd rsa ekziston dyshimi se ata jan marr nga policia, pasi jan ekzekutuar n sht pit e tyre n fshat. Nga e t rr ajo q mund t m sohet p r rastin e lubotenit, shihet qart se policia e boshkovskit ka b r krime kund r njer zimit. Ka edhe informata deri tani t pakonfirmuara se disa gra shqiptare jan dhunuar nga ana e pjes tar ve t policis , pasi jan ndar nga burrat dhe jan kthyer p rs ri n sht pit e tyre n fshat. Ajo q n k t rast sht tejet irrituese, sht q ndrimi pasiv i p rfaq suesve t organizatave t huaja nd rkomb tare q veprojn n vendin ton , e ve an risht tribunalit t hag s, i cili vazhdon t hesht p rkund r d shmive t shumta q tregojn se policia e boshkovskit ka kryer disa her krime kund r njer zimit. K t e v rtetojn faktet e shumta n terren, e sidomos n fshatin luboten, nd rsa me heshtjen e tyre k ta p rfaq sues t huaj vet m justifikojn veprimet kriminale t forcave maqedonase t sigurimit n k t fshat. Policia ka masakruar rami jusufin d shmitar t tregojn se t dielen n fshatin luboten, pjes tar t e policis kan masakruar rami jusufin (33), baba i kat r f mij ve. Ai ishte q lluar n krah ror n koh n kur po q ndronte n oborrin e sht pis tij duke shqyrtuar gjasat p r evakuimin e familjes tij. Pasi sht plagosur, d shmitar t tregojn se ai ka tentuar q zhagas t arrij deri n sht pin e tij, mir po n at moment, at e kan z n pjes tar t e forcave maqedonase t sigurimit, t cil t disa her me thik e kan prer n pjes t ndryshme t trupit. Si m sojm nga d shmitar tjer , v llez rit bajram dhe kadri jashari jan vrar n bodrumin e sht pis tyre, nd rsa pastaj policia i ka nxjerrur jasht sht pis. E nj jta ka ndodhur edhe me v llez rit xhelal dhe sulejman bajramin, t cil t jan vrar n bodrumin e sht pis fqiut t tyre, adem ametit, i cili ka tre v llez r t zhdukur. Disa ekspert kan konstatuar se k ta banor jan ekzekutuar pas shpine dhe n kok. Edhe muharrem ramadani sht vrar n oborrin e sht pis tij, si dhe f miu 6 vje ar erxhan aliu, babai i t cilit sht burgosur dhe nuk dihet se ku sht. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Det i p an i mir sis , q emrin t nd e z dot ngoje,qysh e ngrehe gjith sin pa l n far nevoje! Fali njeriut urt sin , mir sin , njer zin ,but sin , miq sin , dashuri, v llaz rin epu sheshevet lul e bar dhe pyjevet gjeth e flet ,res shi, aravet bim e mos ler gj t met ,fali er tr ndelin s, manushaqes, tr ndafilit,kalliut buk , miz pjes , zogut ngr nie, z bilbilit,e drur vet epu pem dhe urat bag tis ,d rgo dh mbj e kujdes p r to n z m rt t njer zis epi pjergulls e v shtit rrush dhe voz fali ver ,mos e ler pa t kurr , kurr that mos e ler fali diellit flak e zjarr dhe h n e yjet drit ,edhe detit uj e krip , gjith sis jet e dit. Yjt le t vin rrotull dhe njer zit t punojn ,t d frejn e t g zohen dhe si v llez r t shkojn. Tregomu dhe shqip taret udh n e pun s mbar ,bashkomi, b mi v llez r edhe fjesht shqip tar ,falmi, falmi shqip ris dit n e bardh e liris ,udh n e v llaz ris , vahn e gjith mir sis. Nxirr t v rtet n n shesht, pask taj t mbret ronj ,err sira t p rndahet, g njesht ra t pushonj. . Fundi i poem bag ti e bujq sia , botuar n bukuresht m 1886. N fund t poemthitsh nohet data m 5 t majit 1886. Firmon b r si n. H. F. . O zot, q ndro me ne, e mos jij kund r nesh. P rfundoi jet rat tona t g zuesh m, plot sona d shirat tona t pastra, na jep sh ndet kur t shkojm dhe kur t kthehemi, kur t gdhijm dhe kur t err sohet, na udh zo drejt rahmetit t nd, derdhe faljen t nde mbi m katet tona, na mund so t p rmir sohemi, q devotshm ria t na jet furnizimi i vet m, q t mundohemi dhe ta zhvillojm fen , dhe n ty t mb shtetemi. . O zot, forcona n rrug n e v rtet dhe n pun t mira, na largo prej pun ve p r t cilat do t pendohemi dit n e gjykimit n se i b jm , na furnizo me furnizimin e t zgjedhurve t tu, largoje prej nesh t keqen e armiqve t tu, na ruaj neve prej zjarrit, baballar t tan , n nat, v llez rit dhe motrat. Na e mund so k t , pash m shir n t nd , o ti i cili je m i m shirshmi, i cili fal , i cili je m shirues. Ti gjith ka din dhe je i fort , i pari dhe i fundit, je i fuqish m dhe i m shirsh m ndaj t varf rve. Nuk ka tjet r p rve teje. Vet m ty t adhurojm. Shp timi qoft mbi muhammedin a. S. , familjen e tij dhe mbi gjith shok t e tij. . T falenderojm o zot i madh ruesh m p r t gjitha t mirat q na i ke dh n deri tash! T falenderojm q na e mbjelle besimin e plot n ty, q jeni nj dhe i plot fuqish m. Jeni sundues i tok dhe i qiej ve. Jeni ai q krijoni lindje dhe vdekje. Gjykuesi i vet m n dit n e gjykimit. T falenderojm shum p r sh ndetin e plot q na e dhurove, q sht kusht themelor i t gjitha sukseseve q ne d shirojm t`i arrijm. . Falnaj o m shirues gabimet q i kemi b r deri tash! Thell sisht jemi t vet dijsh m se jemi m katar , prandaj falnaj gabimet, se vet m ti je ai q mund t na i fal sh ato. Ndihmona o m shirues i t gjith m shiruesve q kurr m t mos b jm gabime dhe m kate!. 1. Prej ebu dardas r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S i ka th n puno p r all-llahun sikur ti e sheh ate,num roje veten n rradh t e t vdekurve,kij kujdes,mbrohu nga lutja e t d mtuarit,sepse,kur i d mtuari i lutet all-llahut kund r teje,lutjet e tij ngrihen tek all-llahu sikur flaka e zjarrit. 2. Prej enesit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n ndihmo v llaun t nd kur ai b n d m,ose kur i b het d m. Nj njeri tha o i d rguar i all-llahut,do ti ndihmoj kur i b het d m,por si ti ndihmoj kur ai b n d m? Pejgamberi a. S tha do ta pengosh nga t b rit d m,at here e ke ndihmuar dhe ajo sht ndihma jote ndaj tij. 3. Prej ebu seid el-hudrit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S ka th n dunjaja sht e mb l dhe e gjelb r. N t v rtet all-llahu juve ju ka b r m k mb n t ,ai ju p rcjell,ju sheh se si punoni. Andaj keni frik dunjan dhe frigohuni nga kurtha e grave sepse sprovimi i par i beni israil ve ka qen prej grave 4. Prej ibni omerit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n kur dikush k rkon ndihm n em r t all-llahut at ndihmojeni,kur lyp di ka n em r t all-llahut-jepni,kush ju fton-p rgjigjuni ftes s tij,kush ju b n ndonj t mir -kompensoni ate. Po qe se skeni me ka t kompensoni at her lutuni p r t ngase lutja do t konsiderohet kompensim 5. Prej ebu hurejres r. A. Transmetohet se ka th n kam d gjuar pejgamberin a. S. Duke th n kur jeni nisur p r n namaz e tjer t kan filluar,ju mos vraponi por ecni qet , ka t arrini falni,e ato rekate q u kan kaluar plot soni. 6. Prej ibni omerit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n para se t filloni namazin-drejtoni rradh t ngjitni supet me nj ri tjetrin plot soni vendin e lir (n saf) lironi vend atij q don t hyj n saf mos i leni vend shejtanit nd rmjet jush kush e plot son safin,all-llahu sht me at ,e kush e k put safin all-llahu k put lidhjen me t. 7. Prej ebu dher-rit transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n o njer z faluni n sht pit tuaja,ngase namazi n sht pi sht m i pranuar dhe m i vlefsh m p rpos farzeve. (sepse farzet sht m mir t falen n xhami). 8. Prej aus bin ausit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S ka th n dita m e lavd ruar sht dita e xhuma,andaj sa m shum m oni salavat,ngase,salavati juaj m paraqitet mua 9. Ebu hurejre r. A. E ka d gjuar pejgamberin a. S duke th n nga gj rat q ju kam ndaluar largohuni. Gj rat q ju kam porositur zbatoni sa t keni mund si. Ata q ishin para jush u b n hela (u zhduk n),sepse,b nin shum pyetje dhe kund rshtonin pejgamber t e vet. 10. Prej ebu dher bin xhenade dhe muadh bin xhebelit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n frigohu prej all-llahut kudo q t jesh. N se b n ndonj vep r t keqe,pas asaj b ne nj t mir ,do ta shlyesh at (t keqen),dhe ndaj njer zve sillu me sjellje t mir 11. Prej ebu hurejres r. A. Trensmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n ndani ushqimin(t varf rve)-p rsh ndetni nj ri tjetrin me selam-mbani kontakte t mira me farefisin tuaj-falni namaz nat n kur njer zit flejn -do t hyni n xhennet t sigurt duke mos u frik suar dhe do tju p rsh ndesin melek t me selam. 12. Prej ebu dardas r. A. Trensmetohet se pejgamberi a. S ka th n dit n e gjykimit do t thireni sipas emrit tuaj dhe t prind rve tuaj,andaj em rtoni f mij t tuaj me emra t mir. 13. Prej ajjad bin samit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n -kur t flitni thoni t v rtet n -kur t premtoni zbatojeni premtimin -kur t lihet di ka amanet, one n vend -ruani nderin tuaj -ruani syt tuaj nga t shikuarit haram -ruani duart tuaja (nga t b rit keq) 14. Nga ebu hurejre r. A. Trensmetohet se pejgamberi a. S ka th n -kush beson all-llahun dhe dit n e gjykimit,le ta nderoj mysafirin -kush beson all-llahun dhe dit n egjykimit,le t mbaj lidhje t mira me farfisin. -kush beson all-llahun dhe dit n e gjykimit le t thot fjal t dobishme ose le t hesht. 15. Prej ebu dherit r. A. Transmetohet se ka th n miku im (pejgamberi a. S) m ka porositur t mos i shikoj ata q jan m lart se un (me pasuri,pozit sh ndet etj. ),por ti shikoj ata q jan m posht se un. M ka porositur ti dua t ngrat t dhe t rrij me ta. M ka porositur t sillem mir me t af rmit dhe ti vizitoj ata,edhe n se ata m kthejn shpin. M ka porositur q t them t v rtet n,po edhe n se ajo sht e hidhur. Poashtu m ka porositur t them sa m shum la haule ve la kuvvete il-la bil-lah. 16. Prej abdullah bin omerit dhe abdullah bin asrit r. A. Transmetohet se muath bin xhebeli kur ka dashur q t udh toj i ka th n pejgamberit a. S. O i d rguar i all-llahut,m k shillo. Pejgamberi. A. S i ka th n adhuro all-llahun e mos i shoq ro atij asgj. Kur t b sh ndonj m kat,menj her t b sh nj vep r t mir. B hu i q ndruesh m n t drejt dhe ki sjellje t mir. 17. Prej enesit r. A. Trensmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n a d shiron t t lajm roj p r nj treg ti q me t do t shp tosh nga d nimi e do t meritosh k naq sin dhe shp rblimin e all-llahut? Po tha ai. Pejgamberi a. S vazhdoi pajtoj njer zit kur ata mes vete hidh rohen dhe afroj kur ata largohen. 18. Prej ibni omerit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n p rpos dhikrit mos folni shum ,sepse t folurit shum ashp rson zemr n. Njer zit m larg all-llahut jan ata q kan zem r t ashp r. 19. Prej ibni mesudit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n keni kujdes q gjithmon t jeni t drejt ,sepse e drejta on drejt mir sis ,mir sia on n xhennet,dikush prej njer zve vazhdon duke fol dhe punuar drejt deri sa t shkruhet te all-llahu i drejt ,poashtu keni kujdes q ti shmangeni g njeshtr s,sepse g njeshtra on n pun t ndyta,e ato ojn n zjarr. Njeriu vazhdon t g njej derisa t shkruhet tek all-llahu g njeshtar. 20. Prej ummu enesit r. A. Transmetohet se ajo i ka th n pejgamberit a. S -o i d rguar i all-llahut m k shillo. Pejgamberi a. S. I ka th n largohu prej gjunaheve,do t b sh shp rngulje m t mir. Zbatoj farzet,sepse ato jan xhihadi m i vlefsh m. P rmende all-llahun gjithmon ,sepse ti nuk mund t b sh ndonj pun m t dashur tek all-llahu,p rpos t p rmendurit e tij sa m shum. 21. Prej ebu hurejres r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n nxitoni n pun t mira para se t ndodh ndonj ra nga shtat gj rat e v shtira -vall! A mos pritni varf rin e tju shtyj t harroni (pun t e ahiretit) -apo,pasurin e cila jy shtyn t azdiseni e t b heni zullumqar, -apo,ndonj mundje q tju shkat roj sh ndetin tuaj, -pleq rin e cila ju humb (fuqin) -apo,vdekjen q ju rri n pritje, -apo dexhalin,m e keqja q mund t ndodh , -ose,vall! Mos po e pritni dit n e kijametit e cila sht m e v shtir dhe m e hidhur. 22. Prej ebu hurejres r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n nxitoni n pun t mira para se t ndodhin trazira,q do t jen sikur err sira e mesnat s,dikush do t zgjohet n m ngjez mumin (besimtar),nd rsa n mbr mje mbetet pa iman,do ta shet fen e vet p r ndonj interes t k saj bote. 23. Prej ebu dherit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. I ka th n un ty t k shilloj me nj k shill ,n se ti e mban mend (dhe vepron me t) shpresohet t kesh dobi prej saj. -vizitoj varrezat,se ato t p rkujtojn ahiretin, -laj t vdekurit sepse t parit e trupit t vdekur (t shtangur) dhe larja e tij sht nj k shill ,m sim i madh, -fal namazin e t vdekurve,se ndoshta me t zbutet zemra dhe pik llohet,kurse i pik lluari sht n n m shir n e all-llahut, -q ndro af r t ngrat ve,ulu me ta dhe kudo q ti takosh p rsh ndeti me selam, -rri me ata dhe ushqehu bashk me njer zit e sprovuar,n se don t jesh modest ndaj all-llahut, -vesh rrobe t trasha,t ashpra q t mos dep rtoj tek ti mendjemadh sia dhe vetmashtrimi, -po,ndonj her zbukurohu, kur t adhurosh zotin t nd,p r t qen i bukur dhe i past r gjat ibadetit,e jo p r krekosje para njer zve. 24. Prej xhundub bin xhenedah r. A. Transmetohet se ai e ka pyetur pejgamberin a. S o i d rguar i all-llahut,cila sadaka (l mosh) sht m e vlefshme? Ai u p rgjigj ajo t cil n e jep njeriu kur ai vet ka nevoj ,e i ja jep t varf rit fshehurazi. 25. Prej ebu dherit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. I ak th n o eba dher,t m sosh nj ajet nga libri i all-llahut (kurani) sht m e dobishme se sa t falish nj qind rekate (nafile namaz),t p rpiqesh t p rfitosh di nga dituria do t ishte m mir se sa t falish nj mij rekate (nafile). 26. Prej ebu dherit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. I ka th n t k shilloj t ruhesh nga hidh rimi i all-llahut,n se don t jesh i shp tuar. Lexo kuran,b n dhik r (p rmend all-llahun) sa m shum do t p rmendish. Lart n qiej,dhe posht n tok do t kesh drit. Poashtu t porosis q mos t flasish shum ,p rpos kur fjala sht e dobishme,p rndryshe vazhdo n heshtje,sepse ajo d bon djallin dhe t ndihmon n pun t e fes. 27. Prej ebi dardas r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Atij i ka th n lutju all-llahut,dhe adhuro at kur je n rehati,n se d shiron q ai t t p rgjigjet kur do t jesh n v shtir si. 28. Prej ebu hurejres r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ka th n besimatari i fort sht m i mir dhe m i dashur tek all-llahu se i dob ti,por donj ri sht i dobish m. Shpejto n at q ke dobi,k rko ndihm prej all-llahut dhe mos u b n i pa aft (mos u dor zo). N se t godet di (e pa d shirueshme) mos thuaj sikur ta kisha b r k t e k t do t ishte k shtu e ashtu,ngase th nia sikur (ta b ja k t. ) hap der n e shejtani. 29. Abdullah bin mesudi r. A. Thot m ka k shilluar pejgamberi a. S. Dhe m ka th n o abdulla,kur t jesh duke agj ruar parfumosu,b hu i disponuar,mos u trego i hidh ruar,i m rrolur,p rgjigju ftes s musliman ve se at e ke obligim,p rpos n se ke arsye,nuk mban p rgjegj si,falja namazin e xhenazez,atij q vdes prej miletit ton (musliman ve) po edhe sikur t jet m katar i madh,o abdulla,sikur ti shkosh all-llahut me m kate t m dha sikur kodra,do ta kesh m leht sesa t shpif sh,t d shmosh rrejsh m kund r ndonj besimtari. 30. Prej ebu bekrit r. A. Transmetohet se pejgamberi a. S. Ika th n o ebu bek r,kur t shohish njer zit duke b r gara pas dunjas ,ti k rko ahiretin dhe p rkujto,p rmende all-llahun pran do guri dhe druri,all-llahu do t p rmend ty kur do ta p rmendish at ,mos n n mo askend prej musliman ve sepse at musliman q ju e shihni (konsideroni) pa vler ,ai tek all-llahu mund t jet i vlefsh m. . Djali i ademit m mohoi dhe nuk kishte t drejt ta b j k t gj. Dhe ai m mallkoi duke mos pasur t drejt ta b j k t gj. M mohoi kur tha all-llahu nuk do t m krijoj ashtu si m krijoi her n e par (dmth nuk do t m ringjall pas vdekjes), nd rsa krijimi fillestar i tij nuk sht m i leht se ringjallja e tij. M mallkoi kur tha all-llahu ka djal , kurse un jam nj , strehim i p rher sh m, nuk kam lindur (dik), e as q jam i lindur (nga dikush) dhe askush mua nuk m p rngjan!. K t m ngjes nj nga rob rit e mi u b besimtar, nd rsa nj nga rob rit e mi u b mosbesimtar. Ai q tha ky shi sht nga m shira dhe fuqia e all-llahut u b besimtar n mua, nd rsa mohues i (adhurimit t) yjeve, nd rsa ai q tha na zbriti shi prej k tij ose atij ylli m mohoi mua, nd rsa u b besimtar i yjeve. . Un jam aq i pasur, saq nuk kam nevoj p r t pasur aleat (shok, ortak). Prandaj kush e kryen nj vep r p r hir t dikujt tjet r ashtu si e kryen p r mua, nuk do t& ,ia pranoj at vep r, e as shokun (t adhuruarin) e tij!. Prej njer zve t par ndaj t cil ve do t shpallet d nimi n dit n e gjykimit do t jet d shmori (shehidi, martiri). Ai do t sillet dhe all-llahu do t ia b j t njohura t mirat q i ka b r dhe do t ia pranoj ato. (all-llahu i madh ruar) do t i thot far b re me k to? Ai do t i p rgjigjet luftova p r hir t nd deri sa rash d shmor. (all-llahu) do t i thot g njen! Luftove q t tjer t t thon sht guximtar! Dhe v rtet ashtu ishte. Pastaj do t u urdh rohet (engj jve t rrept) q ta t rheqin zvarr me fytyr p rtoke derisa t hidhet n zjarr. . Njeriu tjet r do t jet dijetari, i cili ka studjuar dijenin , e ka m suar dhe gjithashtu e ka lexuar kur anin. Ai do t sillet dhe all-llahu do t ia b j t njohura t mirat q i ka b r , dhe ato do t ia pranoj. (all-llahu i madh ruar) do t thot far b re me k to? Ai do t thot studjova diturin dhe e m sova, e gjithashtu edhe e lexova kur anin p r hir t nd. All-llahu do t i thot g njen! Studjove diturin vet m q t tjer t t thon ky sht njeri i ditur. Lexove kur anin q t thon p r ty e lexon kur anin. . Dhe v rtet ashtu ishte. Pastaj do t u urdh rohet (engj jve t rrept) q ta t rheqin zvarr me fytyr p rtoke derisa t hidhet n zjarr. Njeriu i tret do t jet pasaniku, t cilin all-llahu e kishte b r t pasur duke ia dh n t gjitha llojet e pasuris. Ai do t sillet dhe all-llahu do ta njoftoj me veprat q i ka b r. I madh ruari do t i thot far b re me k to? Ai do t p rgjigjet nuk lash vend pa e shpenzuar pasurin time p r hir t nd. All-llahu do t i thot. Zoti k naqet me bariun, i cili th rret ezanin p r namaz dhe falet n maj t bjeshk s. Pastaj all-llahu thot shiheni robin tim i cili th rret ezanin dhe e kryen faljen, ai frikohet prej meje. Un ia kam fal k tij robi m katet e tij dhe e kam pranuar n xhennet. . E kam ndar namazin nd rmjet meje dhe robit tim n dy gjysma, dhe ai (robi) do ta fitoj at p r t cil n sht lutur. Kur robi thot el hamdu lil-lahi rabbil alemin , all-llahu u thot robi im m lavd roi. Kur robi thot er-rahmanir-rahim , all-llahu u thot robi im m lart soi. Kur robi thot maliki jeumid-din , all-llahu thot robi im m nderoi. Kur robi thot ijjake na budu we ijjake nesta in , ai thot. Kjo sht nd rmjet meje dhe robit tim dhe robit i takon ajo t cil n e k rkon. Kur robi thot ihdinas-siratal mustekim, siratal ledhine en amte alejhim, gajril magdubi alejhim we led-dalin , ai thot kjo sht p r robin tim, dhe ai do ta ket at q e ka k rkuar. . Gj ja e par p r t cil n do t jap llogari robi (i all-llahut) n dit n e ringjalljes sht namazi. N se i ka kryer namazet sipas rregullave, at her do t jet i shp tuar dhe i mir pritur. N se namazet do t jen t paplota (t mang ta), do t p rjashtohet nga mir sia dhe do t jet i humbur. N se do t ket di ka t paplot suar nga fardet (obligimet e domosdoshme), all-llahu u do t u thot (melek ve) shihni se a ka kryer robi im ndonj namaz vullnetar, me t cilin do t ia kisha plot suar fardin. . Agj rimi sht imi dhe un jam ai q jep shp rblimin p r t. Agj ruesi i l ngash rimet seksuale, ushqimin dhe pirjen p r hir tim. Agj rimi sht mburoj , e ai q agj ron ka dy g zime kur han iftarin dhe kur takohet me zotin e vet. Ndryshimi i er s goj s agj ruesit sht m i mir n syrin e all-llahut sesa era e miskut. . Sht thirrur nj njeri n llogari prej atyre q kan jetuar para jush. Te ai nuk u gjet asgj e mir , p rve se ai p rzihej me njer zit dhe ua leht sonte hallet, e gjithashtu, pasi q kishte qen i pasur, i urdh ronte sh rbetor t e tij q t& ,ia vazhdojn borxhin atij q gjendej n rrethana t v shtira ekonomike. Pastaj (i d rguari i all-llahut u) tha se all-llahu ka th n ne jemi m t muar se ti n k t. L shojeni t shkoj!. Isha te i d rguari i all-llahut u kur erdh n te ai dy burra nj ri ankohej nga vobek sia, e tjetri nga vjedh sit. I d rguari i all-llahut u tha sa u p rket vjedh sve, do t kaloj nj koh e shkurt r, nd rsa karvani do t jet n gjendje t dal jasht mekk pa roje (dmth nuk do t ket m vjedh s). Nd rsa sa i p rket vobek sis , asti (dita e gjykimit) nuk do t vij para se ta marr ndonj ri prej jush pasurin e vet dhe t sh titet p r t ia dh n dikujt, por nuk do t gjej askend q do t ia kishte pranuar. . Pastaj dikush nga ju do t paraqitet para all-llahut duke mos pasur as perde, e as p rkthyes mes zotit dhe tij. Pastaj all-llahu do t& ,i thot a nuk t dhash pasuri? Do t p rgjigjet po. All-llahu do t thot a nuk t d rgova lajm tar? Do t thot po. Pastaj (i pyeturi) do t shikoj n t djatht , por nuk do t shoh asgj pos zjarrit, dhe do t shoh edhe n t majt , por nuk do t shoh asgj pos zjarrit. Pra, secili prej jush le ta mbroj veten e tij prej zjarrit duke b r mir si qoft edhe me nj gjysm hurme, e n se nuk e ka k t mund si, at her me nj fjal t mir. . All-llahu i madh ruar dhe i lart suar ka nj num r t madh t melek ve (engj jve), t cil t k rkojn tubime, n t cilat p rmendet emri i all-llahut. Kur e gjejn tubimin (mexhlisin), ata afrohen dhe i mbulojn me krah t e tyre rreth e p r qark ata q jan tubuar duke e mbushur k shtu hap sir n deri n qiellin m t af rt. Kur t tubuarit shp rndahen, engj jt ngrihen n hap sir n qiellore. Pastaj all-llahu u i pyet ata, edhe pse ai i di t gjitha prej nga po vini? Ata thon. Po vijm nga nj tubim n tok , n t cilin rob rit e tu t lart sonin, t madh ronin, t nj sonin, t lavd ronin dhe k rkonin (t mir n) prej teje. Ai thot far t mire k rkonin prej meje? Ata thon k rkonin xhennetin t nd. Ai thot a e kan par ata xhennetin tim? Ata thon jo, o zot. Ai thot e si do t ishte n se do ta shihnin xhennetin tim? Ata thon ata k rkojn mbrojtjen t nde. Ai thot prej kujt k rkojn mbrojtjen time? Ata thon prej zjarrit t nd, o zot. Ai thot. Po a e kan par zjarrin tim? Ata thon jo. Ai thot e si do t ishte n se do ta shihnin zjarrin tim? Ata thon ata k rkojn faljen t nde. (i d rguari u) tha pastaj ai thot un i kam falur dhe i kam derdhur mbi ta t mirat q m& ,i kan k rkuar, dhe ua kam siguruar mbrojtjen time nga ajo q kan k rkuar mbrojtje. (i d rguari u) tha engj jt thon o zot, n mesin e tyre sht edhe filani, rob - m katar, i cili ishte duke kaluar aty pari dhe (rast sisht) u ul n at tubim. (i d rguari u) tha all-llahu u thot. Un jam ashtu si m parafytyron robi. Jam me t kur m perkujton. N se m kujton n vehte, edhe un e kujtoj n vehte, n se m kujton n tubime, un e kujtoj n tubime edhe m t mira, n se m afrohet nj p ll mb , i afrohem nj krah, n se m afrohet nj krah, i afrohem nj pash, dhe n se m afrohet me ecje, i afrohem me shpejt si. . All-llahu i ka shkruar (p rcaktuar) veprat e mira dhe ato t k qia. Pastaj ka spjeguar se ai q ka pasur p r q llim ta kryej nj vep r t mir dhe nuk e ka kryer all-llahu do t ia shkruaj nj vep r t mir t plot , e n se e ka kryer, at her all-llahu do t ia shkruaj si dhjet t mira deri n shtat qind t mira, e madje edhe m tep r. N se njeriu ka pasur p r q llim nj vep r t keqe dhe nuk e ka kryer, all-llahu do t ia shkruaj nj vep r t mir t plot , por n se e ka kryer, all-llahu do t ia shkruaj vet m nj vep r t keqe. . O rob rit e mi, k to jan veprat tuaja, t cilat tek un jan t ruajtura dhe t llogaritura, e p r to un do t& ,ju shp rblej. Pra, ai q gjen mir le ta fal nderoj all-llahun, nd rsa ai q gjen keq le t mos e faj soj ask pos vetveten!. Dyert e xhennetit jan t hapura t h nave dhe t enjteve, dhe secilit rob t all-llahut, i cili nuk i ka b r all-llahut shok (n adhurim) do t& ,i falen m katet, p rve atij q i sht hidh ruar v llait t vet. P r ta do t thuhet vonoheni (faljen e m kateve) derisa t pajtohen, vonoheni derisa t pajtohen, vonoheni derisa t pajtohen!. Kur all-llahu e do ndonj nga rob rit e tij e th rret xhibrilin u dhe i thot un e dua k t njeri, pra duaje edhe ti! At her edhe xhibrili e do at njeri. Pastaj xhibrili th rret n hap sir n qiellore duke th n all-llahu e do k t njeri, pra duajeni edhe ju! At her edhe banor t e qiellit e duan ate. Pastaj (ky njeri) pranohet edhe n tok. N se all-llahu nuk e do ndonj nga rob rit e tij e th rret xhibrilin dhe i thot un nuk e dua k t njeri, pra mos e duaj as ti!. At her edhe xhibrili nuk e do at njeri. Pastaj xhibrili th rret n hap sir n qiellore duke th n all-llahu nuk e do k t njeri, pra as ju mos e doni! At her as ata nuk e duan at , pastaj ky njeri urrehet edhe n tok. . Do t i shpall luft atij q tregon armiq si ndaj robit tim! Robi im nuk m afrohet n m nyr tjet r, p rve duke i kryer fardet (obligimet e domosdoshme). Ai vazhdon t m afrohet edhe m tep r me an t veprave vullnetare, q e shton edhe m tep r dashurin time ndaj tij, e k shtu un filloj ta dua ate, e kur e dua, at her b hem veshi me t cilin d gjon, syri me t cilin sheh, dora me t cil n bie, dhe k mba e tij me t cil n ec. N se ky rob k rkon di ka prej meje, un me siguri do t ia jap, n se k rkon strehimin tim, v rtet un do ta strehoj at. Un nuk nguroj p r asgj m tep r se n marrjen e shpirtit t robit tim fisnik ai e urren vdekjen, e un e urrej l ndimin e tij. . E pyet m abdull-llah ibn mesudin t p r ajetin dhe assesi mos mendoni se jan t vdekur ata q u vran n rrug n e all-llahut! P rkundrazi, ata jan t gjall duke u furnizuar te zoti i tyre (ali imran, 169)dhe ai tha edhe ne kemi pyetur (t d rguarin e all-llahut u) dhe na ka th n shpirtrat e tyre jan n brend si t zogjve t gjelb r, duke pasur kandila t varur p r arsh dhe (k to njer z) shetisin n xhennet nga t duan, pastaj pushojn dhe qet sohen n ato kandila. At her zoti ua hedh nj shikim dhe u thot. A d shironi di ka tjet r? Ata thon ka mundemi t d shirojm , kur po shetisim lirisht dhe kah t duam n xhennet? All-llahu ua drejton tri her k t pyetje, e ata, kur e shohin se do t pyeten p rs ri, p rgjigjen o zot, d shirojm q t na i vendos sh edhe nj her shpirtrat n trupat ton (dmth n dunja) dhe t luftojm derisa t vdesim edhe nj her n rrug n t nde. Kur ai sheh se ata nuk kan nevoj p r asgj tjet r, i le t qet. . N se robi im d shiron t takohet me mua, edhe un d shiroj t takohem me t , e n se ai nuk d shiron t takohet me mua, as un nuk d shiroj t takohem me t. Nj hadith i ngjash m n nj transmetim m t gj r sish m thot nga ajsha t p rcillet se i d rguari i all-llahut u ka th n at q d shiron t takohet me all-llahun, edhe all-llahu d shiron ta takoj , e at q nuk d shiron takim me all-llahun, as all-llahu nuk d shiron ta takoj. Un (thot ajsha t) thash o i d rguar i all-llahut, a sht kjo nga urrejtja e vdekjes, sepse ne t gjith e urrejm vdekjen?. Nj njeri, i cili ia kishte ngarkuar vehtes disa m kate t m dha, kur ra n shtratin e vdekjes u tha djemve t vet kur t vdes m digjni, e pastaj m shtypni dhe ma hidhni hirin n det, se pasha all-llahun, n se ai m merr n dor , do t m d noj ashtu si ask m par! Dhe djemt e b n at q u tha i ati. Pastaj all-llahu i tha tok s nxirre at q ke marr! Dhe njeriu u duk aty (para all-llahut). All-llahu tha & ,t shtyu ta b sh at gj? Njeriu tha frika prej teje, o zoti im!. Nj rob (i all-llahut) b ri nj m kat dhe tha o zoti im, ma fal m katin! I lartmadh ruari tha robi im ka b r nj m kat duke e ditur se zoti i tij i fal m katet, por edhe d non p r ta. Robi p rs ri ka b r nj m kat dhe ka th n o zot, ma fal m katin! I lartmadh ruari tha robi im ka b r nj m kat dhe ka ditur se zoti i tij fal dhe d non. Robi b ri edhe nj m kat dhe p rs ri tha o zot, ma fal m katin! Dhe i lartmadh ruari tha robi im e ka b r m katin duke e ditur se zoti i tij fal dhe d non p r m katet. B & ,t duash, un t kam fal! . Besimtar t do t tubohen n dit n e ringjalljes dhe do t thon t i themi dikujt t nd rmjet soj p r ne tek all-llahu! Dhe do t shkojn te ademi dhe do t i thon ti je babai i njer zimit, all-llahu t krijoi me dor n e tij dhe u urdh roi melek ve q t t p rulen, dhe ai t i m soi ty emrat e do gj je, pra nd rmjet so p r ne te all-llahu q t na liroj prej k tij vendi, n t cilin gjendemi! Ai do t thot un nuk jam n gjendje p r ta b r nj gj t till. Dhe do t ua p rmend gabimin e tij (n xhennet), do t ndihet i turp ruar dhe do t u thot. Shkoni te nuhu, se ai sht i d rguari i par banor ve t tok s! Dhe kur do t shkojn te ai, do t u thot un nuk jam n gjendje ta b j nj gj t till. Dhe do ta p rmend k rkes n q ia b ri all-llahut p r nj gj , rreth cil nuk kishte njohuri. Nuhu do t ndihet i turp ruar dhe do t u thot shkoni te miku i m shiruesit, (ibrahimi u)! Nd rsa ai do t u thot un nuk jam n gjendje ta b j nj gj t till , shkoni te musai, robi dhe fjala e all-llahut, t cilit ia ka dh n tewratin. Por kur do t shkojn te ai, do t u thot. Un nuk jam n gjendje ta b j nj gj t till. Dhe do t ua p rmend rastin kur e ka vrar nj person n vend t nj tjetri. K shtu ai do t ndihet i turp ruar nga zoti i tij dhe do t u thot shkoni te isai, rob i all-llahut dhe lajm tar, fjala e all-llahut dhe shpirti! At her do t shkojn te ai, dhe ai do t u thot un nuk jam n gjendje ta b j nj gj t till , por shkoni te muhammedi r (qoft bekimi dhe paqja e all-llahut mbi t) t cilit rob all-llahu ia ka fal t gjitha m katet, t kaluarat dhe t ardhshmet!. At her (thot i d rguari i all-llahut u) do t vijn tek un e un do t k rkoj leje q t shkoj te zoti im. Leja do t m jepet, dhe un do t shkoj te all-llahu dhe do t i b j sexhde (do t p rulem). All-llahu do t m l ashtu nj koh , aq sa do t d shiroj dhe do t m thot oje kok n. K rko dhe do t jepet, flit dhe do t d gjohesh, nd rmjet so dhe do t pranohet! Pastaj un do ta oj kok n dhe do ta fal nderoj n nj m nyr nderuese q do t ma m soj ai, dhe do t nd rmjet soj, e ai do t m jap (nj num r t caktuar njer zish), e un do t i pranoj ata n xhennet. Pastaj do t shkoj p rs ri te ai, dhe kur do ta shoh do t p rulem ahtu si u p rula her n e par. Pastaj do t nd rmjet soj dhe ai do t mi caktoj (disa njer z), e un do t i pranoj ata n xhennet. At her do t lutem edhe p r t tret n her , e edhe p r t kat rt n dhe do t them n zjarr mbesin vet m ata, q i ka p rshkruar kur ani. Nuk ka dyshim se k to njer z do t jetojn aty p rgjithmon. . Kam p rgaditur p r rob rit e drejt at q syri nuk ka par , veshi nuk ka d gjuar dhe as q ka paramenduar zemra e njeriut. Ebu hurejre t thot p r k t shtje mundeni t lexoni edhe n kur an askush nuk e di se k naq si u sht pregaditur p r at q kan punuar! (sexhde-17). Kur all-llahu krijoi xhennetin dhe zjarrin (xhehennemin), e d rgoi xhibrilin te xhenneti duke i th n shko dhe shih se & ,kam pregaditur p r banor t e tij. At her xhibrili shkoi n xhennet dhe pa far kishte p rgaditur all-llahu p r banor t e xhennetit. Kur engj lli u kthye te all-llahu tha pasha madh rin t nde, askush nuk di p r t pa hyr brenda! At h r all-llahu urdh roi q xhenneti t rrethohet me v shtir si, dhe i tha xhibrilit kthehu dhe shikoje p rs ri! Meleku shkoi p rs ri n xhennet dhe e pa se qe i rrethuar me v shtir si, dhe kur u kthye te all-llahu tha. Pasha madh rin t nde, frik sohem se askush nuk do t hyj n t! At her all-llahu iu drejtua p rs ri xhibrilit dhe i tha shko te zjarri dhe shih se & ,kam p rgaditur p r banor t e tij! Kur e pa xhibrili zjarrin, pa se qe i nd rtuar n shtresa - nj mbi nj. U kthye te all-llahu dhe tha pasha madh rin t nde, ai q do t dinte p r te, nuk do t d shironte t hyj n t! At her all-llahu urdh roi q t rrethohet me k naq si, dhe i tha xhibrilit k thehu n t! Ai u kthye dhe tha. Erdh n p r nj dit por mbet n shum shum gjat. Ndoshta e kan nd rmend t nd rtojn karakoll. Kjo p r ne paraqet problem serioz dhe punketet e tyre gjenden jo m larg se disa qindra metra larg fshatit llaskarc dhe fshatit bojan , thon banor t e k saj ane. Karakoll mund t nd rtohet vet m n vende kufitare por jo edhe n vende tjera si sht vendi karpall k qeveria maqedonase si duket po i prejudikon pun t dhe sht duke b p rgatitje p r at q supozon se mund t ndodh. . N pjes n malore t fshatit llaskarc kat rqind metra larg, dhe dyqind-treqind metra larg fshatit bojan , gjendet vendi karpall k. P r k t vend thuhet se ende ka ushtri, t armatosur deri n dh mb , me tanke, topa dhe ka mos tjet r. Erdh n p r nj dit , por mbet n p r shum shum m gjat , si do t thon banor t e llaskarc dhe bojan s. Kjo ndodhi q at her kur n k t vend u nga sulmi i pjes tar ve t ushtris lirimtare komb tare mbet n t vrar rreth nj mb dhjet pjestar t pjes rezerve t ushtris maqedonase. Pas kat r-pes dit ve n pjes t e banuara me popullat shqiptar u vendos n pjestar t e. Ushtris maqedonis. Pari ata u vendos n n p r fushat e fshatit, e pas dy-tre jav sh n pjes n malore t fshatit laskarc dhe koperativ n bujq sore v llaznimi pron e ereniku komercit, q gjndet m af r fshatit bojan. P r fshatar t prezenca e ushtris sht penges e madhe sepse duksh m e v shtir son l vizjen e lir t tyre p r t kryer pun t e nevojshme n ara. Llaskarcasit kan nj lloj garancie se toka mund lirisht t punohet, nd rsa p r bojanasit nj garancion i k till nuk egziston fare. Kjo v rtet sht problem serioz p r k to fshatra sidomos tani kur pranvera troket n dyert p r t kryer pun t e nevojshme t bujq sis. . Llaskarca, me mbi 200 sht pi, n koh n e luftimeve n maqedoni, nuk mbeti e shkret , banor t q ndruan aty n vatrat e veta, p rve 15 familjeve. Kur n k t fshat kan ardhur p rfaq suesit e osbe-s dhe kryetari i komun s sarajit, ymer selmani,. Mundet t qarkullon, por jo me hermelin dhe me tanke, por vet m me nj pistolet si n koh t e lira, thot xhevati. Ashtu edhe mbeti, thot ai. . Gjat t r koh kur ishin luftimet, dhe deri para tri jav sh, ushtria i kishte zaptuar arat e k tyre banor ve dhe p r ta n zem r mbetet frika se mos vall vendi sht i minuar. Lidhur me k t problem kemi marr garanca nga forcat e nj sitit {dhelpra t cil t deklarojn se nuk ka asgj t dyshimt n p r fusha dhe se toka mun dlirisht t punohet, thot xhevati. . N vendet ku ushtria maqedonase i ka pasur t stacionuara tanket, jan hapur gropa t cilat edhe sot e k saj dite kan mbetur t pambuluara. Ushtria p r nevoja t veta ka elur istikame, t cilat pok shtu si edhe gropat e tankeve ende kan mbetur t hapura, e ne nuk mund ta punojm tok n ashtu. Na i kan prer edhe zabelet , thon banor t e llaskarc s. . Stacionuar n pjes n malore, kat rqind- pes qind metra larg fshatit. Kjo sht si rrjedhoj e marr veshjes nd rmjet meje dhe dy komandant ve t ushtris maqedonase , thot kryetari i bl-s t llaskarc s. Komandanti i shtabit t ushtris na ka dh n garanci se pa pengesa mund t punojm tok n. Dhe v rtet , n rrug n p r n fush nuk kemi probleme, nd rsa n rrug n q e shfrzt zojm p r n mal kemi probleme t ndryshme. Bag tit nuk mund ti l shojm n pjes n ku ndodhet ushtria maqedonase, dhe nj koh sisht nuk mund ta shfryt zojm vendin p r t prer dru p r shkak se ndjejm pasiguri. . Nga policia, thot xhevati. Deri para disa dit ve ka qen e. Sipas banor ve t k saj ane spekulohet q k tu t ket rreth tre tanke, topa dhe armatim tjet r t r nd. Para nj jave ka pasur edhe krisma nga ana e ushtris maqedonase. Edhe n rrug n e fshatit cerov gjendet nj tank dhe nj punkt. . Rasti i karpall kut i ka frikuar dhe kjo sht arsyeja thelbore dhe shenj se ushtria nuk e ka nd rmend t t rhiqet nga ky vend. Bile, rr fejn banor t e k saj ane, e kan zaptuar ish-kooperativ n bujq sore v llaznimi pron e ereniku komercit dhe me sa duket e kan nd rmend t nd rtojn ndonj qend r ushtarake, thon banor t e llaskarc s. . N koh n sapo nis n luftimet, n bojan u formua shtabi i u k-s , dhe u shp rndan arm. U regjistruan shum t rinj. At her kishte l vizje t m dha nga ana e forcave policore maqedonase. Policia e kishte hetuar se p r ka b hej fjal , dhe p r k t na njoftoi. Edhe kryetari i komun s sarajit, ymer selmani me rastin e vizit n bojan. Dy muaj l vizja jon ka qen e kufizuar, thon banor t e k tij fshati. At koh maqedonasit kishin nd r mend ta granatojn fshatin dhe helikopteri ka gjuajtur. Disa her n drejtim t sht pive, dhe i ka d mtuar disa. Por ndodhi rasti i lubotenit dhe v mendja e maqedonase u p rq ndrua m shum n at vend. . Rasti i karpall kut ndikoi q ushtria t strehohet n vreshtat e fshatit deri para disa jav sh. Kjo ndodhi menj her pas tre-kat r dit ve rr fejn ata. Shum sht pi jan t mvarrura nga k to vreshta. P r fat t keq nga ana e ushtar ve kjo tok me vreshta u shfryt zua p r hapjen e istikameve n do vend, e nuk kan munguar as vjedhjet, madje edhe t dyerve dhe. P r ushtrin maqedonase bojanasit thon erdh n p r nj dit por mbet n p r shumn dit. Ndoshta e kan nd rmend t nd rtojn karakoll. Kjo p r ne paraqet problem serioz, p r shkak se punktet e tyre ndodhen jo m larg se treqind metra. I kemi te dera e sht pis , thon ata. . Pas mbarimit t luftimeve nuk kan munguar edhe rrahjet, tregojn ata. Servet mazllamin e kan rrahur te vreshtat gjat koh s luftimeve, dhe e kan transferuar n kondov p r t vazhduar me rahjet. Ai ka qen duke e punuar tok n, rr fejn disa nga banor t. Nj njeri tjet r, fort i varf r duke shkuar p r dru e kan kapur dhe e kan transferuar n stacionin policor n gjor e, dhe sot e asaj dit ky njeri i varf r nuk mund ta gjej. N vreshta ku kan qen t stacionuar ushtr t maqedonas m sht shkaktuar humbje prej rreth kat rdhjet mij marka. Atje kam pasur nj sht pi, dy villa, shtall p r bag tit dhe do gj e kan grabitur, thot hamim ymeri. Nga puna n vreshta kemi siguruar egzistenc n dhjet veta nga familja, thot ai. . Topat, tanket i kan t kthyera kah ne. Nuk e dim se ka do t. Nga kjo. T gjith tanket, topat q gjenden n semenisht , karpall k dhe fshatin rash e jan t drejtuara kah fshati jon. Nga kjo ne ndjejm frik se mos na hyn n p r sht pi. Kur do t t rhiqen mbetet e panjohur p r ne,. Z dh n si i shtat madhoris arm-s bllagoja markovski thot se sht her t p r momentin q t flitet p r t rheqjen e ushtris nga vendi karpall k. Analiza n k t drejtim plan, tash p r tash, sht her t t b hen. Se banor t e bojan s. Nuk d shiron t jep koment, p r t shtuar se nuk e di se n far drejtim jan t kthyera ata. Se a do t vendoset karakoll n karpall k ashtu si kan marr vesht popullata nga fshati llaskarc dhe bojan , markovski shton karakoll mund t nd rtohet vet m n vende kufitare por jo edhe n vende tjera si sht vendi karpall k. . Prezenca e paramilitar ve dhe e ushtris rezerve ngren tensionet n republik n e maqedonis , k shtu q e nj jta gj ndodh edhe n p r fshatrat e d rvenit, shprehet rafiz haliti i njohur si komandant m suesi. Tytat e arm ve artilerike t drejtuara kah popullata e d rvenit paraqet shqet sim serioz p r rehatin e tyre, dhe k rkesa jon ka qen q p rve rajonit t radush ushtria t largohet nga t gjitha fshatrat. . Sht e pakuptimt q forcat policore dhe ushtarake ta mbajn kryeqytetin n shtetrrethim dhe tytat e topave t kthehen kah fshatrat shqiptare q nuk kan qen t p rfshira n luft , e q nuk provokojn forca ushtarake. Po shihet qart se disa forcave t err ta nuk u konvenon paqja. Qeveria maqedonase si duket po i prejudikon pun t dhe sht duke b p rgatitje p r at q supozon se mund t ndodh. T gjitha skenaret mbarojn me viktima, shprehet komandant m suesi, p r t. Ne bojan t shkupit u b varrimi i arben bajramit shkup, 4 shtator 2001 (chom) sot pas namazit t drek n fshatin bojan , komuna e shkupit u b varrimi i arben bajramit 24 vjecar. Njerit nga 5 shqiptar t q u ekzekutuan mizorisht muajin e kaluar ne lagjen gazi bab t shkupit. Ende nuk jan dor zuar kufomat e tre shqiptarve tjer. Nj shqiptar vdes si pasoj e tortur s policis maqedone shkup, 14 gusht 2001 (chom) t mart n n spitalin e qytetit, si pasoj e tortur nga policia, vdiq 30 vje ari nazmi aliu nga fshati bukoviq, njoftojn autoritetet lokale. Sipas kryetarit t komun s sarajit, imer selmani nazmi aliu pardje bashku me nexhmedin sejdiun, ziber dautin etj. , jan arrestuar n ora 16 00 para spitalit shtet ror nga policia maqedonase. Kat r qytetar t shqiptar kishin shkuar t nxjerrin nga spitali nj pacient t familjes tyre q i ishte n nshtruar dializ s. Ata menj her jan d rguar n stacionin policor beko t shkupit ku jan rrahur dhe maltretuar fizikisht deri n ora 2 00 pas mesnate, prej ku m pas ishin liruar. Nazmiu i ndjer prej aty drejt p rdrejt sht d rguar n spitalin e qytetit. Por, fatkeq sisht sot paradite ai vdiq, si pasoj e torturave t shumta fizike q kan kryer polic t ndaj tij, tha selmani. Lidhur me situat n e fundit n komun n e sarajit, selmani tha se sot situata n gjith territorin e komun ka qen e qet , nd rsa parmbr m jan d gjuar disa t sht na automatiku n rrethin e llaskarc s. Komuna e sarajit sht n pjes n per ndimore t shkupit dhe konsiderohet si paralagje e kryeqytetit. . -------------------------------------------------------------------------------- shkup, 12 gusht 2001 sipas informatave q na vijn nga tereni,sot prej or ve t hershme t m ngjesit forca t m dha ushtarako-policore shkuan n drejtim t gryk s dervenit rrespektivisht fshatit bojan ku n k t moment jan duke u zhvilluar luftime t ashpra mes forcave clirimtare t uck-s dhe hordhive sllavo-maqedonase. N k to sulme po p rdoren helikopter dhe dhjet ra tanke dhe gjuhet pakontroll mbi popullat n civile. N k t betej armikut iu paaft sua nji helikopter dhe u shkat rrua nji tanks. Dyshohet se mund t ket civil t vrar dhe t plagosur. (mm). Luftime edhe n radush radush , 12 gusht 2001 (chom) luftime jan zhvilluar n fshatin radush n af rsi t shkupit. Burime zyrtare maqedonase thon se sht goditur edhe nga brenda territorit t kosov s. Z dh n si i qeveris , antonio milloshovski, akuzoi trupat mbrojt se t kosov s, se kan nd rmarr inkursione t armatosura n territorin e maqedonis. Nj z dh n i nato-s tha se nuk ka prova q t jen kryer inkursione nga kosova. Forcat qeveritare kane humbje te medha dhe ne mbremje kane derguar helikopteret ne tentim per te nxjerre nga rrethimi 120 pjestare te forcave te veta per te cilat thuhet se jane te rrethuara dhe njekohsisht dje kane granatuar kodrat mbi fshatrat kondov dhe svillare. Incident n laskarc tre civil t plagosur kondov , 27 korrik 2001 (chom) situata sht keq suar edhe n disa fshatra t komunave saraj dhe kondov. T sht na thuaj se ka do dit n k to fshatra. Banor t thon se krismat nd gjohen prej vendeve ku jan pozicionuar forcat policore t maqedonis. Njoftohet se t m rkur n n mbr mje n komun n e sarajit, gjeg sisht n vendin e quajtur dervend, autostrad n shkup tetov , aty diku rreth or 19 21 00 jan nd gjuar disa t sht na dhe t nj jtat informata tregojn p r tre civil t l nduar. Deputeti shqiptar i partis p r prosperitet demokratik, rizvan sulejmani situat n n komun n e sarajit e vler son si t tensionuar, edhe pse n disa fshatra t k saj komune nuk ka pasur asnj provokim. Parmbr m ndodhi nj incident n fshatin llaskarc , i cili bie n komun n e sarajit. N momentin kur policia sht t rhequr nga tetova, n vendin e quajtur ngushtica e d rvendit, nga policia sht gjuajtur n drejtim t fshatit llaskarc , me rast sht l nduar r nd nj banor i k tij fshati,- thot deputeti rizvan sulejmani. Pas k saj, shpjegon rastin sulejmani, t l nduarit i sht dh n ndihma e par n ambulant n e fshatit, por p r shkak se gjendja i sht keq suar, t nj jtin e kan d rguar n klinik n qendrore t shkupit, thot ai. N baz t disa informatave thuhet se edhe n fshatin kopa indoll ka pasur disa t sht na. P r k t deputeti sulejmani nuk precizon se far jan pasojat, por tha sht e v rtet se ka pasur t sht na edhe n k t fshat, por nuk posedoj ndonj informat p r eventualisht t l nduar n k t fshat. Nj banor i k tij fshati na b ri me dije se ka pasur t sht na, por tha se nuk ka pasur t l nduar. N fshatrat tjer q gravitojn n komun n e sarajit, t sht na t pakontrolluara ka p r do dit. Rreth k saj deputeti i ppd-s , rizvan sulejmani theksoi tani sht b r praktik e p rditshme t d gjohen t sht na automatiku n k to an. P r ndonj incident m serioz nuk kemi informata, n nvizon ai. Edhe n komun n e kondov nuk kalon dit pa pasur ndonj t sht n. Ymerali gjureci, kryetar i komun s kondov s, lidhur me situat n aktuale n k t komun theksoi situata k to dy dit t e fundit ka qen e qet dhe nuk ka pasur krisma. Krsima jan d gjuar dit n e mart tek uj sjell si i rash es dhe n fshatin sfillare e ep rme. Me sa kemi informata n radush dhe dvorc arm pushimi sht duke u respektuar nga t dyja pal t,- thot ai. Punkti i vendosur n sfillare t poshtme n vendin e quajtur kalaja, edhe m tej paraqet problem p r qytetar t thon , ata. P r k t kryetari i komun n nvizon ky punkt tani p r tani sht m problematik p r qytetar t e k saj ane. N m nyr t pakontrolluar gjuhet nga ky punkt. Para dy dit sh sht gjuajtur n drejtim t fshatit, me rast kan vrar nj lop. Plumbat kan ra edhe mbi sht pit dhe n oborret e sht pive t fshtar ve. Si rrjedhoj e k tyre ndodhive sht shum normale q qytetar t t jen t indinjuar dhe t frik suar. Ne, thon n vazhdim gjureci, u interesuam dhe k rkuam prej organeve kompetente shpjegim p r t nj jtat. Ato na premtuan se do ti evidentojn k to raste dhe d met e ventuale do t kompensohen, thot ai. Edhe pse n fshatin kondov sht qet , prap seprap banor t e k tij fshati e ndjejn vet n t pasigurt. Rreth fshatit kondov dhe siguris qytetar ve, kryetari i komun s, ymerali gjureci, thot n p rmes k tij fshati e kan patjet r t kalojn kolonat e ushtris dhe policis. Kjo nuk paraqet ndonj problem pse ata kalojn. Problem, paraqet vozitja e shpejt e k tyre autoblindave dhe armatimin, t cilin rezervist t e ushtris dhe policis e mbajn pa kontroll n drejtim t njer zve,- n nvizon kryetari ymerali gjureci p r gazet n fakti. 3. 7. 2001 raport 02072001 n rrethin n e kumanov s, t d rvenit dhe t tetov deri n mesdit , ka vet m gjuajtje sporadike nga arm t lehta. Nga mesdita filloi sulmi me nj si tankiste dhe me helikopter mbi pozicionet tona n d rven t shkupit. Si dje ashtu edhe sot forcat qeveritare u thyen nga forcat tona. Dallimi sht se ata sot p suan humbje m t m dha. Ne nuk kemi humbje. Granatime sporadike pati edhe n kumanov e tetov. (http www. Shqiponjapress) http www. Shqiponjapress. Radusha sulmohet edhe me helikopter shkup, 21 qershor (kosovapress) n or t e vona t pasdites, pas konfrontimeve t armatosura nd rmjet forcave t u k dhe forcave maqedonase, ka pasur edhe granatime dhe sulme me helikopter n rajonin e radush dhe n vet katundin radush , ku jan shkat rruar tri sht pi, ka konfirmuar prefekti i kondov s, ymerali gjyreci. Gjyreci, ka konfimruar edhe luftimet e m hershme t zhvilluara rreth radush s, shum af r kufirit me kosov n, por edhe p r sulmet e rezervist ve q jan b r n rash e, prej nga popullsia shqiptare, ve mas gra, f mij e pleq, po i l shojn vatrat e veta. Ai, po ashtu ka th n se po v shtir sohet jeta e banor ve t k saj komune, kryesisht e banuar me popullat shqiptare, por edhe disa katunde ku jetojn p rpos shqiptar ve edhe maqedonas e serb. Bs. U k sulmon postbllokun e policis n fshatin radush -------------------------------------------------------------------------------- shkup, 20 qershor luft tar t shqiptar t u k-s kan sulmuar gjat or ve t vona t pasdites sotme nj postobllok t policis maqedonase n fshatin radush , 36 km n veriper ndim t kryeqytetit, n nj zon deri tani t pap rfshir nga luftimet, b n t ditur ansa. Burime t policis kan pohuar se n vendngjarje po vijn p rforcime pa dh n p r momentin holl si t m tejshme. In ko (balkanweb). 18. 6. 2001 rash e shkup xhamia e fshatit rash e dhe disa sht pi t banor ve shqiptar t k tij fshati t komun s kondov kan p suar d me t konsiderueshme si pasoj e t sht nave t pakontrolluara dhe t paprovokuara t policis maqedonase, e cila sht stacionuar n num r t konsideruesh m n k to fshatra shqiptare. Pa ndonj provokim, pjes tar t e policis maqedonase, t h n n rreth or 23 kan filluar t sht n me arm zjarri duke q lluar k shtu xhamin dhe sht pit e shqiptar ve. K shtu deklarojn fshatar t e frik suar, t cil t pohojn se nj pjes e konsiderueshme e popullat s k saj ane ka filluar ti braktis sht pit e tyre. Arsyetimi zyrtar p r k t incident sht se nj ushtar i arm-s ka menduar se andej ka kaluar ndonj ushtar i u k-s , dhe p r k t shkak ka filluar t shtie me arm zjarri. P rndryshe burime tona t sigurta nga terreni thon se para tri-kat r dit ve, n k to fshatra t d rvenit, mpb-ja ka d rguar disa autobus me pjes tar t policis , t cil t edhe kan filluar ta keqtrajtojn popullat n e pafajshme shqiptare, me q llim q t b jn presion te ajo p r ti braktisur sht pit e tyre. P rndryshe dje rreth or 11 30 jan par disa automjete t ndihm s par duke shkuar n drejtim t k tyre fshatrave, mir po derisa po p rmbyllim gazet n, nuk arrit m t m sojm se p r ka b het fjal. . 16. 6. 2001 shkupi me rrethine ne kopanicen me popullate te perzier ka pasur gjuajtje te nje shtepie shqiptare. Mbreme mbi shkup kane fluturuar helikopterat e armates per te shkaktuar tensionim te situates, mbreme raportohej nga autoritetet lokale per qetesi ne saraj dhe komuna tjera shqiptare. Shteti si duket eshte nen presion nderkombetar per te venduar rregull ne mobilizimin e rezervisteve, pasi ka pasur ankime te shumta nga partite shqiptare te cilat si duket kane kushtezuar edhe fillimin e bisedimeve me nje gje te ketillle, sidomos pas vrasjes ne struge. Ne lisice te shkupit tregohet per 5 bomba te hudhura ne shtepi shqiptare. Paniku dhe ikja nga shkupi eshte zvogluar si tek maqedonasit ashtu edhe te shqiptaret. (s. A). Gjendja n komun n e kondov e tensionuar, por nuk ka largim t popullsis shkup, 11 qershor (kosovapress) gjendja e p rgjithshme n komun n e kondov sht e tensionuar, si gjithkund n k t an , por sht n kufijt e normales, p r nj situat t k till. Gjendje e nj jt sht edhe n rash e, ku jan burimet dhe stabilimentet e uj sjell sit t shkupit, t cilat prej mbr m ruhen si objekt nga policia dhe nga rojet e uj sjell sit, q jan nga rash a, ka th n mirali gjyreci, kryetar i komun s kondov s shkupit. Gjyrecit, iu drejtuam p r informacion, pas disa informatave dhe lajmeve t p rhapura se policia ka hyr n katundin rash e dhe se po i p rze banor t vendas nga fshati. Mirali gjyreci na tha sot se n ora 9 ka dal nga fshati dhe nuk ka pasur largim t popullsis dhe ka shtuar se ne n komun do t na informonin menj her , pastaj edhe un vet jam nga rash a, tha ai p r kosovapress. Kurse p r gjendjen n rajonin e komunave t kondov dhe t sarajit, q sht zon e dervendit, kontakuam me deputetin e k saj zone, rizvan sylejmani, i cili gjithashtu deklaroi se n at an ende nuk kishte di t jasht zakonshme sa i p rket gjendjes dhe se situata atje sht e tensionuar p rgjith sisht, por n kufijt e normales p r k to koh. Bs. Dielli p rc llonte me rrezet e tij, nd rsa plaku mjek rbardh nisej p r faljen e namazit t drek s. Rrudhat e tij n ball tregonin vuajtjet e tij n jet , duke filluar q nga f mij ria e tij e deri n dit t e sotme. Por, p r udi, n syt e tij v rehej krenaria dhe brendia e shpirtit t lumtur, e nganj her ajo lumturi manifestohej me buz qeshje e cila rr nj t i kishte n besimin e tij n allahun, besim i kultivuar me nj ndjenj t ve ant. . Derisa po kalonte skajin e rrug s, rastisi n nj un me nj ant n dor i cili duke vrapuar goditi plakun dhe u rr zua p rtok. Plaku i habitur nga ky takim i papritur me nj njeri me t cilin e dallonin 70 vite, filloi ta ngris f mij n e rr zuar i cili filloi t qaj nga dhembjet e shkaktuara. Duke ia shkundur pluhurin nga rrobet e tij t mira, duke e vendosur gishtin af r buz ve p r t heshtur, preku syrin dhe l vizin dor n djathtas e majtas p r t nd rprer qarjen. Beshiri i vog l menj her e kuptoi se plaku me t cilin u ndesh sht shurdhmemec. Filloi ta shikoj me sy t mbushur me lot, derisa plaku ia prekte mjekr n e tij t but dhe duke e puthur n faqe, duke ia b r me shenj se a d shiron t shkoj diku me t. . Beshiri me nj l vizje t kok ia b ri me shenj se u pajtua me propozimin e tij. U nis n dhe mb rrit n te dera e oborrit t xhamis. Aty beshiri e kuptoi se plaku e kishte ftuar q t shkojn n xhami. Mir po, far t b j beshiri i vog l n xhami, kur nuk kishte m suar se si t falej dhe po i thot plakut se nuk di t falet. . Plaku i urt i tha se do ta m soj t falet. Morr n abdest dhe hyn n xhami. Ezani ushtoi duke lajm ruar koh n e namazit t drek s, nd rsa beshiri shikonte ne lart sit e xhamis p rbrenda duke u habitur dhe duke menduar se sa sht kjo xhami e lart. . Kjo pamje vazhdoi edhe dit ve tjera sa q beshirit iu b shprehi shkuarja me plakun p r t fal namazin, mir po k saj here n sht pi t plakut e cila nuk ishte edhe aq larg sht pis beshirit. Beshiri edhe kur luante me shok t futboll, loj kjo shum e dashur p r t , kur shihte plakun q po kalonte andej pari, linte loj n dhe vraponte pas tij, sepse ishte koha e namazit. . Beshiri q atje filloi t m soj se si falet namazi me duat p rcjell se, kuptoi esenc n e namazit, m soi leximin e kuranit, sepse t gjitha k to ishin shum problem t m sohen n nj vend sikur tunisi p r shkak t q ndrimit t shtetit me laiciz m ndaj islamit. Shkurt beshiri dhe bashk kombasit e tij ndjeheshin t huaj sa i p rket islamit n atdheun e tyre. . Takoi plakun i cili kishte qen n sht pi p rbrenda. Sht pia ishte shum e vog l, me nj korridor t vog l dhe me dy dhoma t vogla. Plaku u g zua shum p r ardhjen e beshirit, saq i pikuan lot t n p r faqe. . Pas nj koh kuptoi se plaku ishte mur dhe beshiri shkoi p r ta vizituar at. Kur hyri brenda, pa se plaku ishte shtrir n shtrat dhe po flinte. Por p r udi, n momentin kur hyri beshiri n dhom , ai hapi syt dhe ktheu kok n kah ai. Beshiri iu afrua plakut dhe u ul af r tij. Kapi dor n e tij dhe e puthi n shenj dhimbjeje p r t q sht i mur , nd rsa plaku shtr ngoi dor n e beshirit. Beshiri me shenja t dor po e pyet se si sht me sh ndet dhe se do t b j m mir , nd rsa plaku duke ngritur mesin e buz ve dhe duke ulur skajet e tyre, ia b ri me shenj beshirit se p r t ka ardhur fundi. Por plaku i tha se q nj jav nuk ka b r namaz, nd rsa beshiri i uditur e pyeti se pse. Ai i tha se pa abdest si t falet. Beshiri u mendua pak dhe doli p rjashta ku n nj qoshe gjeti nj gur deri diku t madh, ia afroi dhe i tregoi se si merret tejemmumi. Plaku mori tejemmum nd rsa beshiri tash po e meson se si t falet kur sht i shtrir. K shtu, derisa plaku po falte namazin, pasi mbaroi, filloi t ndjehet edhe m keq, k shtu q ndjente se fundin e ka shum af r. Plaku shikonte beshirin mu n sy, duke i treguar atij se fundi sht , nd rsa beshirit filluan ti pikojn lot t nga dhembja. Ashtu n at moment, beshiri me gjeste po i thot plakut se kur isha un f mij , ti ma m sove namazin nd rsa un po ta m soj n pleq ri. Plaku me dhembje t m dha, buz qeshi dhe i tha beshirit (me gjeste) un ta m sova namazin n fillim t jet s, nd rsa ti po ma m son namazin n fund t jet , dhe menj her pas k saj, drejtoi syt kah tavani i sht pis dhe dha shpirt. . Njer zit e m dhenj nj her vdesin por gjithmon jetojn. Plaku t cilit as un nuk arrita tia m soj emrin, ishte m suesi dhe thirr si m i mir n islam. Dinte t doj dhe ta dojn. Un isha ai q e kam dashur m shumti, sepse iu gjeta n momentin e vdekjes, tha beshiri me lot n sy duke na treguar neve ngjarjen e tij t v rtet n jet. Edhe un isha ai nj ri prej shum vet ve q e d gjuam k t t ngjar t cilit as pa e njohur plakun e beshirit, mu mbush n syt me lot. . Musliman t jan d shmitar t v rtet p r njer zimin. Sht detyr mbi ta t mb shtesin at q sht e drejt. Kjo sht nj p rfundim logjik i besimit dhe dashuris p r njer zimin. P r nevoj t sigurimit t vetes, duhet q t tjer t t jen t informuar rreth asaj q sht e drejt. Ne jetojm n nj bot ku mendimet dhe aktet tona influencojn t tjer t, kur nj grup njer zish nuk th rrasin t tjer t n rrug n e drejt , ata vet b hen target i shtytjes vetes q t ndjekin rrug t tjera. Rezultatet e neglizhenc son kolektive n k t shtje ndodhen gjithkund p rrreth nesh. Fushata nd rkomb tare t b ra n em r t t drejtave t grave dhe barazis gjinore, t cilat kan fitura r nd si koh t e fundit, sht nj shembull i k saj. Barazia sht justifikim dhe parull orientuese (mashtruese). Por, far aktualisht sht kuptimi i barazis? N matematik , dy variable mund t shk mbehen duke mos ndikuar rezultatin n asnj m nyr. N qoft se burrat dhe grat jan t barabart n k t kuptim, at here gruaja mund t b j do gj q nj burr mund t b j, dhe n t kund rt n. Ju mund t z v nd soni nj rin p r tjetrin dokund. K shtu q gruaja mund t b het shofere kamioni, minator qymyrguri, roje burgu, apo far t doni juve. Ngjash m, burri mund t b het zot ri mami, duke z v nd suar n n n n kujdesjen e f mij ve. Kjo barazi matematikore mes burrave dhe grave sht qart sisht absurde. Nevojitet vet m t shohim diferencat biologjike dhe psiqike mes burrave dhe grave. Por, akoma, kjo sht sakt sisht rrug q e ashtu quajtura fushata e barazis gjinore ka par verb risht. Kjo ka p r q llim z v nd simin e relacioneve plot suese mes burrave dhe grave me at t kund rshtimit. Civilizimet dhe shoq rit q n p r shekuj refuzuan t konsiderojn gruan si q nje njer zore, apo ti japin asaj t drejta, tani kan shkuar nga nj ekstrem n nj tjet r. Islami kurr nuk ka pasur t b j me k shtu lloj marr zirash. At her kur grat nuk kishin t drejta n bot , islami deklaronte dhe grat duhet t ken t drejta t ngjajshme me t kund rtit e tyre, sipas asaj q sht e drejt. (el-bekare, 2 228) ky urdh r i islamit q ndron edhe sot dhe do vlej edhe p r t ardhmen. T drejta t ngjashme, jo t drejta t nj jta. Kualitet dhe jo kuantitet (barazi cil sore, jo sasiore). Bashku burrat dhe grat jan t barabart n humanizmin dhe dinjitetin e tyre, n p rgjegj sin e tyre para allahut, n p rgjegj sin e tyr p r kryerjen e pun ve t p rcaktuar dhe t gjykohen sipas plot simit t tyre. Megjithat , detyrat e caktuara nuk jan t nj jta. Atyre u sht dh n aft si t ndryshme nga krijuesi i tyre, detyrat jan t bazuara n ato aft si. Ky ndryshim nuk sht nj gabim q nevojitet t rregullohet, sht parim i vet m p r nd rtimin e nj shoq rie t shendosh dhe t suksesshme. Islami liron gruan nga tirania moderne q e detyron at t b het burr q t ket kuptim t vet vlefshm ris dhe arritjes. N se musliman t e kan b r detyr n e tyre tani do t pyeteshin p r t drejtat univerasale t gruas si jan dh n nga islami, n p rgjith si t injoruara n per ndim. T bazuar n kontributin ton t zymt , dhe n bised n aktuale ky do t ishte nj akt revolucionar dhe liberal. Deklarata e p rgjithsme islamit p r t drejtat e grave do t p rfshinte edhe pikat q vijojn 1. Krijuesi i ka dh n burrave dhe grave dinjitet, por forcat e imoralitetit dhe t keqes e kan sulmuar at n shum rrug. Nj nga sulmet shkat rruese sht pornografia. Ajo sht nj ofendim i respektit dhe nderit t gruas. Ajo shkakton nj atmosfer ku krime t tjera kund r tyre b hen t mundura. N disa shtete pornografia sht industri shum -biliona dollar sh, dhe k to shtete jan duke eksportuar k t ndyr si edhe n pjes t tjera t bot s. Teknologjit e reja, sidomos int rneti sht b r medium p r furnizim t k saj ndyr sie duke i krijuar dokund moralit nj kanosje serioze. Pornografia duhet t refuzohet, dhe t gjitha tregjet respektive t shpallen t paligjshme si sht ndaluar droga si di ka e rrezikshme. 2. Prostitucioni duhet t pranohet si nj akt i urryer i shfryt zimit t gruas. Kushdo q nuk e pranon k t , thirrja e tij p r p r respektimin e t drejtave t gruas nuk mund t merret me seriozitet. 3. Jan burrat, bij t, baballar t, bashk short t dhe v llez rit q mbrojn dhe furnizojn n nat, bijat, bashk shortet dhe motrat e tyre. Islami e liron gruan nga skllav rimi jasht sht pis , k shtu q ajo mund t udh heq pjes n m t mir t perandoris. T gjitha p rpjekjet p r t zhvatur k t liri dhe sigurim ekonomik nga grat , duke i forcuar ato jasht vendit t paqes dhe dinjitetit sht piak, n tregun pun tor t vrazhd dhe shpesh mizor, duhen t ndalohen. 4. Amvis ria sht nj detyr shum e nderuar dhe p rgjegj si serioze, sht baz p r nj shoq ri t sh ndosh. Shoq rit q nuk tregojn rrespekt p r drejtimin e sht pis , humbasin drejtuesit e sht pis e cila t on n sht pi t shkat rruara dhe shoq ri t prishura. N n mimi i detyr s drejtimit t sht pis sht anti-familjare dhe anti-shoq ror , kjo duhet t shqyrtohet dhe frenohet. 5. Sht e drejta e gruas muslimane t vishet me modesti, t vesh hixhab dhe t refuzoj t zhvishet p r ekspozim. Kjo e drejt duhet t pranohet bot risht dhe do p rpjekje q kufizon k t t drejt duhet gjithashtu t njihet si diskriminim religjioz dhe apo persekutim. 6. Ndodhet vet m nj form legjitime e familjes, ajo e cila sht krijuar nga nj bashkim legjitim mes burrit dhe gruas, si sht lejuar nga t gjitha fet e shpallura. Do form tjet r jo vet m q sht jomorale, por gjithashtu i shkakton k rc nim serioz njer zimit. 7. Familjet duhen t mbrohen nga nd rhyrje t jashtme, sidomos nd rhyrje nga instuticione shtet rore apo joshtet rore. Kjo gjithashtu p rfshin nd rhyrjen me pretekst t t dh nurit t ndihm s. P r zgjidhjen e grindjeve t familjes, islami sygjeron pro edor tre fazash t zgjidhet konflikti me t sht pis (brenda sht pis). T zgjidhet brenda familjes duke futur t moshuarit nga familja e burrit dhe t gruas. Si shp tim i fundit, t zgjidhet n gjygjet ligjore. N k t trajtim ndodhet nj urt si e madhe. Hazreti omari (r. A) n nj direktiv dh n kadis (gjykat sit) thot drejtoni grindjet familjare tek familjet (k shtu q ata mund ti zgjidhin ato brenda tyre me ndihm n e t vjet rve), sepse vendimet e gjykat sit krijojn urrejtje dhe lig si. Injorimi i nj skeme t till mund t l ndoj vet m familjet q ky plan i ri pretendon ti ndihmoj. Islami nuk th rret verb risht n barazin gjinore, grat e k qija nuk mund t jen t barabarta me grat e mira, dhe as burrat e k qij t jen superior ndaj grave t mira. Perktheu nga anglishtja ilda sadriu. Aq e kisha dashur q t jem af r teje, t shoh se sa je rritur. Por edhe pse jam larg, larg saq na ndajn dy bot ra, un e ndjej veten krenar dhe shum af r teje, kur e di se p r cka u sakrifikova, e ti bija ime e dashur, duhet t jesh shum krenare, gjithmon t ec sh me kok t ngritur lart, t mos dor zohesh edhe pse disa t mendojn p r jetime. . Bija ime! Ngre kok n lart, se nuk d shiroj t t shoh se si e ndjen veten jetime. Ta lash n n n, e cila ishte frym zimi im p r t shkuar n luft , zemra e cila gjakoi p r mua, q juve t& ,ju shoh t lir , t k naqur n atdheun ton t shkelur nga cizma e f lliqur. Ajo prej tani do t jet udh zimi yt, por t p rkujtoj, kujdesu shum p r t. . Bija ime! Letr n q po e lexon, sht shkruar mu n front, ku dominon fryma e barotit, fryma e liris , sepse llomotitjet e askujt nuk vlejn , e as shitjet e patriot ve nuk b jn para, n se nuk je n front t luft s, e t shikohesh me armikun n p rmjet sh njestr s. Kjo sht k naq sia e vetme, q mund ta p rjetoj secili q d shiron t vdes e jo t luftoj me shpres q t kthehet n familje. . T lutem bija ime! Mos ma k rko varrin se nuk do t ma gjesh. Dije edhe mbaje mend se varri im sht n sllupcan, n tanush , n kalan e tetv s. K tu prehen eshtrat e mia. T lutem mos ngurro, dhe thuaju t gjith ve q mos t ngurrojn q t m ngrisin p rmendore, sepse nuk dhash jet n p r p rmendore e p r strofa k ng sh, por vet m e vet m q t fitoj k naq sin e zotit q e fal nderoj shum q m gatoi aq mir. . Jan k to fjal t e mia t fundit, sepse pas k saj nisem n nj betej n t cil n nuk ka mbrapa. B hu vajz e mir , e ndershme, e d gjueshme ndaj n n s, b hu vajz e dituris , e sinqert. Mos lejo q kjo bot mashtruese t t kap me thonjt e saj t f lliqur e t t coj ku jan shum vajza t mbetura rrug ve t italis e evrop s. N se bija ime nuk p rfundon kjo luft e ti rritesh, do t kisha dashur q edhe ti t jesh n rradh t e ushtris popullit, sepse vdekja nuk sht asgj p r ata q i ofrohen vullnetarisht. . T lutem bija ime, p rsh ndeti t gjith njer zit q m kan njohur, t gjith miqt. P rsh ndete n n t nde dhe ruaje si syt e ballit, sepse shum e respektova dhe m respektoi. . Mir u pafshim n bot n e amshuar, n bot n ku nuk ka m brenga. Dhasht zoti q t jemi t gjith bashk , n nj rin kopsht t xhenetit. . P. S. E dashur, mos ia trego dhe mos ia lexo letr n cup ton deri sa t rritet e deri sa t& ,i m soj shkronjat. Ju dua shum. . At nat aburrahmani nuk vuri gjum n sy deri n syfyr. Shum mendime, shum trazime iu soll n n kok. Ashtu duke q ndruar, af r koftorit i cili bubullontenga zjarri fort i ndezur, papritmas iu kujtua t& ,i d rgoj nj fal nderim zotit p r t gjitha t mirat q ia kishte dh n. - o zot, o allahu im, fal nderimet t qofshin ty, ti je m shirues, ty t fal nderoj p r t gjitha t mirat q mi ke dhuruar. Pas k saj lutje abdurrahmani duke th n besmelen, tentoi t flej. Por, iu kujtua lutjaq sapo e kish p rfunduar. Ty t fal nderoj p r t gjitha t mirat q mi ke dhuruar. . Kjo fraz e funditi p rs ritej. - eh zot, sa shum t mira q mi ke dh n e q dikush nuki ka. Menj here filloi ti fiksohet n kok fjala e fundit q dikush nuki ka! Ngriti kok n nga jast ku derisa bubullima dhe drita e zjarrit q dilnin nga koftori e p rkujtuan - ndoshta dikush sonte as zjarr nuk ka ndezur, ndoshta dikush sonte ka r n p r t fjetur, me dert sepse nuk ka me far ta shtroj sofr n e syfyrit?!. Kapluar, von v rejti se n p r faqet e tij l shohen lot t nxeht , lot q dalin jasht e q kroin e tyre e kishin n zemr n e abdurrahmanit, emrii t cilit tregonte se v rtet ai ishte rob i m shiruesit. Ashtu q ndroi deri n cing rrim n e sahatit t kurdisur p r syfyr. U zgjua, u vesh dhe derisa po b hej gati p r t ngr n syfyr,i puthi dy upat e tij t vogla q ishin duke fjetur mb l. Por, prap seprap nga koka e tij ende nuk ishte larguar brenga p r njer zit q agj rojn pa syfyr p r shkak se nuk kan me ka ta g zojn syfyrin. Pasiq buka ishte gati, u ul dhe filloi t haj por kafshata e par i lidhet n fyt dhe nuk mundet ta p rpij. Mezi arriti ta oj kafshat n e par nd rsa syt e tij ishin ngulitur n nj qoshe t sofr s. - abdurrahman, far ke? E pyeti e shoqja. - asgj , asgj! U p rgjigj abdurrahmani. Pas nj heshtje t shkurt r, foli edhe nj her. - si mendon? - e pyeti eminja. - a ke pyetur veten se sofra jon p rplot me t mira,nd rsa sofra e dikujt asgj nuk ka, apo vet m buk t that?!! Duke i th n fjal t e fundit, iu drodh buza dhe lot t filluan ti dalin, thuaja se shp rtheu uj nga syt e tij. U ngrit nga sofra, piu pak uj dhe veshi rrobet e trasha p r t dal jasht. Gruaja menj her doli pas tij dhe e pyeti - ku po shkon?! - do t kthehem menj her. Abdurrahmani tashm ishte nisur drejt nj vendi t caktuar. Ai ishte nisur te dyqani m i af rt, nd rsa dyqanet gjat ramazanit punonin deri n p rfundim t syfyrit. Ishte nisur me nj q llim t vet m. Kishte vendosur q t? I blente syfyrin dikujt. Po kujt se?!! - selamu alejkum. - alejkum selam abdurrahman, urdh ro. He, ke mbetur pa buk p r syfyr a? - jo, ngr na syfyr, por dua t blej di ka bajram. T lutem m sh rbe m shpejt se nuk kam koh. -po, menj her , urdh roni far po doni? Pasiq bleu gj rat e duhura, abdurrahmani n at nat t ftoht me bor ishte nisur drejt nj sht pie gatit rr zuar, e cila gjendej n skaj t qytetit. Pullazii sht pis i shtremb ruar, nd rsa nga lag shtia shiheshin tullat e kuq rremta pasiq i kishte r n pjesa e lyer e mureve nga jasht. Trokiti n der n kryesore, e cila me t hyr t onte n nj oborr t vog l. Nga plasat e der v rejti se n sht pi nuk ishte e ndezur asnj drit. Por, pas nj koh t shkurt d gjohet nj z i irrur i nj plaku - kush sht? - a je k tu o xha brahim? -po, po bujrum, urdh roni- u p rgjigj xha brahimi,nj i moshuar q i kishte arritur t tet dhejtat, vite k to q v reheshin n ballin e tij plot rrudha dhe mjekrr n e bardh. Me t par se kush po e th rret, xha brahimi l shoi z - oooo abdurrahman, ti je a?!! ? Eja, eja me shpejt se m rdhim. Abdurrahmani hyri brenda n sht pin e tij, e cila ishte e vog l por e kishte pronarin me zem r t madhe. - xha brahim, po pse dritat i ke t fikura, a nuk sht koha e syfyrit? -pyeti abdurrahmani. Xha brahimi l shoi nj ofsham t shkurt r dhe pastaj heshti. - ah, abdurrahman, me ta th n t drejt n, isha duke fjetur e as q kisha nd rmend t zgjohem. - pse? -pyeti abdurrahmani. - po, si t them?. Pasoi heshtja?. - nuk kisha se me ka t b j syfyr u p rgjigj xha brahimi. Abdurrahmani ndjeu nj barr shum t r nd n shpirtin e tij pas k tyre fjal ve, dhe shkurt u thellua n mendime?. Un sa syfyre i kam ngr n me begati nd rsa ky plaku i shkret ku ta dij se sa dit i ka agj ruar pa syfyr? -i thoshte vetes. Nga syt e tij filluan t? I dalin lot t pandal dhe me z t mekur i shtriu duart p rplot me t mirat q i kishte bler. Kur e pa xha brahimi se far kishte b r abdurrahmani tha -allahu nuk e humb k t popull derisa ka njer z si. Ti? . Por loti e tradh toi. Abdurrahmani bashk me xha brahimin h ngr n syfyr dhe pas nj ore u kthye n sht pi. T nes rmen pasiq kishte p rfunduar pun n pak m her t p r shkak t namazit t xhumas , me t arritur af r xhamis takoi islamin dhe merr vesh se xha brahimi, plaku me t cilin kishte ngr n syfyrin , kishte vdekur po at m ngjes. Abdurrahmani me dy ndjenja ia fail namazin e xhenazes, ndjenja e par e dhimbjes p r xha brahimin, nd rsa ndjenja e dyt , ndjenja e k naq sis shpirt rore se arriti q t? I b j nj t mir xha brahimit, duke mos e ditur askush p rve allahut. . Imam gazali thot. T gjith njer zit jan n gjum. Kur ata vdesin, ata zgjohen. Sap one mbyllim syt n k t bot , ne hapim syt menj her n bot n tjet r p r t filluar nj jet t re, me at sasi. Alistar ramadani nyon 2001 sulmi i fundit shikoj pishin n e vock l ,ku peshqit pasionojn kalimtar t ushqehen nga ato,k naq si e p rbashk t f mijt marrin dhen n shtroj n e bukur t kullos s,shikoj. Me mall,me dhimbje dua ta largoj mallin,nuk mundem,edhe po t dua,zemra m qan ka filluar sulmi-m thot dikush n vesh p rdorin helikopter t,aeroplan t. Fshatra t t r jan rrafshuar p r tok ,po edhe qyteti more gjuhet ka t vrar -shqiptar f mij,pleq,gra n n e bij,bab e bir t masakruar nga mortajat pishina q kam pran e dekoruar me gur p r rreth dhe shtartin e gjelb r t kullos mu b n kuq p r ra syve f mij t m th rasin t luaj me topin. Ah! Q m vinte ky z prej largu,kur pash f mijun tim t m shkund krah rorin sa shum t mira keni ore bijt e mi-ju them luani,luani, tash babi do vi t`ju bashkangjitem ju shkon z ri deri n qiell nga g zimi shijojn ajrin e past r n chavanne dhe kullos n e gjelb r shikojn lisin e bukur t mbrojtuar nga ligji,dhe pishin n me peshqi k naquni bijt e mij,k naquni-psher tis me dhimbjen e madhe e moshatar t e juaj?. Ato t n nshtruar n n bresh rin e predhave gjakatare sllave e ju i ushqeni peshqit me grimcat e buk n pishin n akuarium dhe gjuni topin t lir n kullos n e gjelb r ore,po sllup ani,vaksinca. Likova e t r. O! Hatixhja,kjo n n trime,kjo burnesh e madhe nuk kam ku shkoj m larg se sht pis sime,u k jan v llez rit e mi dhe nuk i l m vetun,le t na gjuaj shkau se nuk e kam nd r mend t l sht pin -e vendosur fliste ajo ore,po shipkovica,gajrja,poroji. Tetova e t r n n e bij n obor t tyre masakrohen nga predha e jehona e vog l n rrug duke shkuar t blen buk buk o shka i shkin s,buk e ti e gjuajte me plumb,ja more jet n e njom q sapo kishte l shuar lulzimin. O zoti im m b n t fort. T p rballoj dhimbjen vriten pse jan shqiptar ej luani bijt e mi luani,do vi babi tju bashkangjitem n loj n me top shijoeni ajrin,kullos n,pishin n akuarium mos pa i dhimbje asnj her bijt e mi,jeni t lir. Shijoeni lirin zoti ju bekoft. K naquni ju bile moshatar t e juaj presin bresh rin e predhave. Bijt e mi radusha? O!. Radusha,bojana. Dervendi i t r jehoji krisma n radush n e madhe mu sikur n sllup anin legjendarhara in i m suan si luftohet,kush lufton dhe kush duhet t vritet nuk vrasim ne civil jo o shka i shkin s-thon trimat e ti po,ti vret. Femij,gra,pleq nuk u k naqe as n gazibab kur vrave njer z duke fjetur po lubeteni? Ka gjete n luboten q b re krimin t vrar pas shpine,nga af r-thon t gjallit e mjer thon edhe d shmitar t e huaj-o kriminel jan me dhjetara t vrar me qindra t torturuar k shtu thon d shmitar t. Jan egzekutuar thon ato oh! N n ,sa m mungon fjala jote e but n k t dhembje t madhe as bukoviqi nuk mbeti pa prekur,edhe atje vran -shqiptar katilat,katilat. Gjuma topin babit,gjuma ti bi me k mb sa kam fuqin. . Udha e mbare, trim! Te pes ve* nisu trim, capit drejt agut te pergjakur atje plumbat shkruajne germa lirie atje, plumbat grisin heshtjen vrapo si i ri-si veriu lufto si plaku. Trimi im, perpara ke jeten. Ke vdekjen. Nisu trim, drejt lavdise se heshtur drejt te embelit-hidherakut a-t-dh-e-u-t. Ku armet renkojne shqip ku buzet vjellin hekur nisu trim se nata kemben e theu. Nisu trim! Shtij nje pushke edhe per mua, melcine e nates copetoje me maje te bajonetes, flake vdekjen nga supet tane femijet jetimet ne syte e tu te lexojne himnet e jetes. Nisu trim! Buzethare. Se shteren burimet se u dogj u be shkrumb gruri ne are se nenat, nenat nuk flene gjithe naten nga renkimet per djemte e tyre te vrare. Nisu trim ti je i fundit. Se une, nuk kam per te te qare shko trimi im! Te qofte udha e mbare. Alban tartari ankara,10. 08. 2001 *kushtuar 5 deshmoreve shqiptare, te cilet para disa ditesh u torturuan dhe u ekzekutuan barbarisht nga forcat maqedonase. . Naim frash ri per ndija sheh, sht zot i v rtet , d gjon, sht z r i tija, gjith ka e ka n jet , esht vet per ndia. Mos shiko val t p an , mos t g njenj rremeti, t t ra nj burim kan , gjith ngrihen pej nj deti. N det t math e t gj r do val q t sheh syri, atje sht deti t r , po val t mir qyri. Kur ta z sh gj n t b r , esht ashtu me t v rtet , po ta v sh re gjat e gj r , esht ajy b r si vet. Dhe kush flet edhe gj flitet, duket e duket n jet , dhe kush sheh dh ajo q shihet, zot i v rtet sht vet. Se e t r gjith sia, q nuk i gj ndet fundi, esht vet per ndia, p r at ka v nt gj kundi. Esht n shesht per ndia, i verb ri munt ta shoh , ajo sht gjith sia, i dituri munt ta njoh. Pe nj lulez kur shohim dhe t v m re nj flet , me dituri munt ta njohim q atje sht zot i v rtet. Esht n shesht per ndia, sicilido munt ta njoh po e mbuloi e padija, njeriu tekdo munt ta shoh. Kush do ta shoh t t r , t shoh mir njerin , vethen e tij re t v r , atje e gjen per ndin. Dhe parajsi dhe sk terra, dhe engj lli edhe djalli, edhe gjith ka t tjera, jan br nda tek i gjalli. Ajy q ka mir sin , ka per ndin e t mirat, edhe kush ka djall zin , ka djall e lig sirat. M do an e k rkova, thash ku sht per ndia, po m pasdaj e m sova, q nke ndaj mej e e dija. K rkonja gjetk ta gjeje zotn e math e t v rtet , ajy q n kej ndaj meje, e pask sha un vet! Me fjal e me agj rime nuk e gjen dot per ndin , as me kreshm e me kungime, si punojn ata q din trajst n e ke plot me buk , edhe hiqesh si i mjer , dhe ke z n e thua nuk , e lip n der m der. Esht ndaj teje i gjall , ti e k rkon n p r gur , n t rrem e n p rrall , andaj nuk e gjen dot kurr. Pa vdes kurr per ndia, po kush vdes n jet vall? Gj vdes, sepse gjith sia esht gjith nj e gjall. Qesh diell, ishnja h n , u b sh uj e balt e er , yll e zok e dash kam q n , pa dhe njeri shum her. Sa det i math e i gjer edhe sa mij ra val! Sicil atje do t bjer , prap soje do t dal. Mij ra shpirt ra ngrihen, bijen mij ra t tjera, vjen dim ri, lulet pshihen, i nxjer prap n shesht vera. Nj sht , po ka shum ngjyr , duket sikur ka t ngjar , e sheh fytyr -fytyr , po sht i nj jt e i pandar. Ajy sht tr ndafili edhe gj mb i tr ndafilit, ajy sht dhe bilbili, ajy dhe z r i bilbilit. Mos shiko rrob ka veshur, esht brenda vet i qet , syr i t urtit e sheh xhveshur, ve ati ka gj nd jet. Zoti sht gjith sia, ajy sht gjith jan , po kush njeh vethen e tija, e k rkon m tjat r an. Dhe qelqeja u hollua dhe vena, pa u p rzjen ka ven , sht qelqe thua, a ka qelqe, sht ven. Un ndaj teje nj pik , o det i gjer e pa an! T hynj br nda m vjen frik , po hiqem dot dhe m njan. T kisha z n e bilbilit, gjith nj do t k ndonja bukurin e tr ndafilit, dhe kurr t mos pushonja. Po ti vet je, o bilbil, ti je edhe dashuria, ti je edhe tr ndafili edhe bukuri e tija. Ti je sht jet e t r , ti je vet gjith sia, ti vet njeri je b r , more fytyr n e tija. . Oh! Det i math e i paan , n nj stamn qysh ka hyr? Ajy q sht gjith jan , u mbloth tok m nj fytyr. M do an q shikova, pash mir q je vet , t gjeta tek t k rkova, zot i math e i v rtet. Pe trupi shpirt sht b r , edhe shpirti trup n jet esht b r , nj i t r gjith sht , sht vet. Pask taj, o shok , kurr mos k rkoni per ndin n p r mur e n p r gur ,. Shihni mir njerin. Z mr e njeriut n jet esht v nd i per ndis , esht atje zot i v rtet , det i math i gjith sis. Ajy sht gjith sia, edhe udh e per ndis , esht vet m njer zia, q i duhet njer zis. Mer dor n e dituris , pa ajo do t t nxjer gjer te fron i per ndis , ndaj soje do t t shpjer. Esht e v rtet kjo pun , mos q ndroni n err sir t, se k t e gjeta un , e kan th n t mir t. . Falja zot i math e i v rtet q kreve shoh m n jet , edhe t tjer q jan pa funt pa krye pa an , edhe kudo je ti vet , syri yn tekdo shikon, q nga lint e gjer tek p rndon, m do v nt t sheh fuqin , urt sin e madh rin , falna gjith mir sit , epna dituri e drit , tregona udh n e mir , mos na ler n err sir , dhurona gjith t mirat, m rgona nga t p shtirat. Zot! Falna v llaz rin , dashurin e miq sin , epna d shir t msojm , e t mirat t punojm , b na t but e t qet , e t urt e t v rtet , jet n ta trash gojm. . Jo, jam! Si b rtet ti, si bu et ti, ti, mal i zi. Po vendin tim e dua, lirin e dua,- e dua zot mbi mua. Se jam k tu kur kish njeri, kur kish kufi as fqinj ri, as shkja t zi. Se jam k tu kur mal i zi ish ilir kur nga nj det n tjatrin det isha zot vet! Un jam k tu nga moti kur vet zoti e b ri fush n fush e malin mal. Un jam k tu e do te jem -denbabaden- sa mali t b het h e hiri mal p rs r durimi (k nga e dyt) ma thon emrin asim qerim mbetur jetim q n vogel. Jam si m sheh e si m njeh k sul -bardh e krye-lith, kryelith me nj shami, me tri shami p r trim ri! Jam esht r-math i vrazhd t jam e bojalli- dhe syt e mi jan plot shk nd , si baterd. Dhe kam ur si ka njer p r drejt e p r lir si gjith asim t e gjith qerim t e vendit tim. Ma thon emrin asim qerim, mbetur jetim q n vogel. Se bab n tim ma vran na allnik t, podporu nik t. Ma vran , se urdh r dha vojvoda e krali- vet t vritet. Se ish kosovar! Dhe se ish zot mbi k t dh! Dhe tok n qe kisha nga baba nga gjyshi rr nj pas rr nje prej qindra vjet, prej mij ra vjet ma muar. Ah! Ma muar vatanin q desha si xhanin! Ma muar me arm n duar me gjak n p r duar agrar t! Xhandar t tuxhar t! T gjith tok u b n shok si sorrat! P r k rme. Oborrin ma muar gjer n shtepi dhe ngrehe p r vete sht pi n syt e mi. Dhe un , ja, un! Q isha zot q qemot mbeta pa dh , bujk pa dh bari pa kope k tu, n dherin tim. Dhe plori m u ndryshk, hambari m u myshk. Po shpresa m u vyshk! Durova, durova, sa nuk duron njeri, as perendi! . . . . . (k nga e dyt vazhdon dhe m por un nuk e kam t plot) u l m i (k nga e tret) ta shemba shkja kufin q ngrite ti n vendin tim e p rmbi varr t bab tim. Ta shemba ta dogja me zjarrin e shpirtit t vojtjes dhe t urrejtjes. Me zem rim, me vrull t math e bubullim qe ka mbarim. Sa vjet ti me ave m ndave m vrave! Armik-lugat! Armik-xhelat! Ti b re azape - u tremba. Ti ngrite kufire me gjemba, fortesa ti ngrite t i shemba! Tani! Tani! Atje ku ti o mal i zi ngite kufi q ndanin, e anin v llaz ri hej! Sot, shkon e valon, parmenda! Ti b ra t gjitha rr muj dhe ty gjyrma t u duk si n uj. --------------- ta shemba armik kufin --der burgu-- dh sht tani si ish! --si do t jet -- p rjet l ndin! Nd rtimi (k nga e kat rt) i bie ar mespermes e gjer n bres e p rmbi bres humbas me gas n grurin tim, t dheut tim, te bab tim, t birit tim sot e p rjet , jet pas jete! Dhe ndje qysh flet me z t qet im-at vet nga balta posht ta mbroni dhen ku eshtrat kam ku hi e tok e pluhur jam. Ta mbroni dhen qe e ushqe dhe sot si dje me kurmin tim. Ta mbroni dhen , me zjarr ta mbroni, me gjak ta mbroni. . T derdhni gjakun me grushte plot po kurr lot, as sot, as mot! . Se loti sht rob r , gjaku liri! Jam sht r-math e bojalli e me jap , si m sheh ti, si m njeh ti. . Kam nj zem r n gjoksin tim q pa pushim m rreh si drim. Dhe bab n tim kur e kujtoj lotoj. T pash t vrar , or baba, e pa qefin si p r hata, rreth e p rqark me xhand rma, desha t qaj e qava dot, e t b rtas, b rtita dot, pa asnj lot, pa asnj lot. -------------------------- dhe prita sot t derth nj lot q ndrimi (k nga e pest) tani! Tani! Un jam gati te vdes q sot se rroj p rmot, mbytyr me gjak po jo me lot, p r k t dh q e kam si f e p rmbi f. E kam vatan! E kam atdhe! Hej! Po bu as me z kab sa t d gjohet n qiell l sa t d gjoj funt e krej kush gjak shqiptari ka n dej. Shaban- v lla! Destan- baba! Hej! Komb i lir kosovar, ti komb shqiptar, ti zot krenar ti djal ri- ti pleq r b ju gati! B ju gati p r vrull t r , ta djeg sh bot n ta b sh h p r lir p r shqip ri!. Tani, tani o mal i zi ja un ja ti! Po un - jo ti, se jam k tu kur s& ,kish njeri dhe as kufi as fqinj r. Un jam k tu kur mali i zi me shumadi me dallmati sa mban e gjitha shqeher ish iliri! Kur nga nj det n tjatrin det isha zot vet. Se jam k tu nga moti kur vet zoti e b ri fush n- fush e malin mal! Un jam k tu e do t jem denbabaden sa mali t b het h e hiri mal p rs r. F u n d-. N qoshin e sht pis sime loj e drit dhe e hijes. N muarin e kryq zuar n qoshin e sht pis sime, me t verdh psalme t shkruar, ishim si tre trek nd sha t ndar ,ishim fotografi me ngjyr monotone buz lumit t hutuar. Rrug t me balt mernin er n e sht pis pa njer z,n fotografi qendroja i madhi un duke shiquar qoshin e sht pis sime,me dritare t thyera me gjurm t e shpez ve t humbura. M rrotullohet drita m duket si loj me hije. Q ndronim si tre libra t grisur,sikur muari si dritarja dhe dera e k putur. Luaja me hijet n drit ,e t verdhat psalme q ndronin n ,,qoshin e sht pis sime,, bujamin rushiti t lutem mjegullat n p r sy,syt m jan verbuar,me duket se jame ne qiell, e preki gjith sin ,sa shpraztir ,era e ftoht ,yjet pa drit , edhe ato t vetmuara,askund askush,shpraztir e pafund, i shqet suar jam nuk di kat shkoj. Cila rrug m shpie n drejtim t duhur,jam n udh kryq pa em r, i humbur e i hutuar q ndroj n gjith si, i mjeri i humburi un n kozmosin e pafund. Dua t zgjohem n jet n q isha ,dua t b rtas libertas, dua t jem ai q isha, dua t dal nga ky labirint,dua t gjej rug n e humbur. Endem an e mban kozmosit t pafund k rkoj at. K rkoj koh n e humbur, k rkoj jet n kur isha f mij , k rkoj dit n kur u dashurova p r her t par , k rkoj at q e kam humbur e q nuk vjen dot! E dashura koh t lutem kthehu vet m pak. Bujamin rushiti kapiteni i kujtimeve t mia syt e p rlotur me zem r t k putur, marshoja drejt humner q hapeshte sa m shum. Kuptoja ka kisha se di se a ka kuptim, nje gj ne tru m p lcaste e nuk kisha kthim. Sa ndjenj e bukur n majen e malit te lart , m dukeshte se dua t ngjitem mbi shpatullat e atit t bardh , t fluturoj me krah t e tij mbi mjegullat e larta, t ngjitem lart , t shoh tok n e rumbullak t dua te gjith t m shohin, t nd gjojn nj z q vijn nga lart , me t r z rin t b rtas m beso sa t dua nuk ka mas. Me syt e mbyllur t lundroj n detin e pafund , dua q ti t jesh kapiteni i bark t kujtimeve t mia, t m endish an e mban detitit t pafund , t ushqehem me buz qeshjet e tua,t rezitem n rezet e syve t tu. T ngrohi shpirtin e ndjenjave te mia, dua q kur t mos ndalem e t eci rug ve t humbura, t kerkoj at ,at q e din se sa e dua bujamin rushiti rruga pa emer rruga e cila nuk ka em r dhe kolona rrug q kalon, si kaloresit e mbretit pa mbret ri n rrug t e mbushura me balte,me kuajt si skelet t holluar. N dimrin e hutuar kur mbi akull lul zon lulja n dritare me akull t piktorit m t madh , n dhom q ndroj un pran vatr q ska zjarr, i ulur n mes t dhom s, n kujtime p r koh n q vjen, do t vij nj dit edhe ajo q ngroh do ti th ras me z e sdi se a do ta njoh, ajo nuk njihet ajo nuk tregon,vjen kur nuk e din e kur perpara nuk te lajmeron. Ne rrugen qe ska emer, ne dhomen me dyert e plasura, n dhomen ku muzik sht era q fishk llon ,ku g zim sht zjarri e nd r je ti. N dritaret me akull duket njeriu i fundit t kolon s kalor sve t raskapitur qe vazhdonin rrug n ka udh kryqi i rrug e cila ska em r?!!! Bujamin rushiti. U ngrit pluhur, u b buj , pse ppd u nda nga koalicioni me bdi-n? Shum spekulime, shum ide, shum tradhtar dol n n shesh! Po ti analizojm mir si duhet rrjedhat politike n maqedoni do t shohim se viktim e t gjitha proceseve politike gjat k tyre 17 vjet ve sa ekziston ppd-ja si faktori politik, ka qen pik risht ppd-ja ajo. T shkojm me radh. Ppd-ja si l vizje gjith komb tare e viteve 90 ishte ajo q internacionalizoi anek nd globit nj shtje madhore shtjen shqiptare n maqedoni dhe m gjer. Me partit e para si motra n ish-jugosllavi, sidomos me at t ldk- soll n shtjen shqiptare deri atje sa q i t r komuniteti nd rkomb tar filloji t pyetet p r shqiptar t. Kancelarit bot rore tani m n agjend e kishin parasysh nj l vizje e cila nuk kishte t ndalur, ajo ishte l vizja shqiptare. Fal ppd- n maqedoni p r her t par u d gjua z ri shqiptar n p rmasa globale, dhe ky z dha frytet e saja. Edhe pse me hile, n zgjedhjet e para me 23 deputet ppd-ja e dridhte parlamentin e maqedonis. Edhe pse pionier n politik , p rfaq suesit nd rkomb tar ishin t mahnitur nga pjekuria e shqiptar ve kur ato kishin takime t niveleve t ndryshme. Politikisht, ppd-ja i mundi edhe sllavofol sit q p rfaq soheshin n parlamentin e maqedonis. Men uria politike e deputet ve t ppd- solli q p rfaq suesit nd rkomb tar t ken simpati t jasht zakonshme p r gjith shqiptar t. . At her kur nj num r i madh shqiptar sh nuk nguronte t dal n sken n politike t maqedonis , ishin pik risht burrat aktual t ppd- (me p rjashtim t disa turist ve q sh tisin her n nj r n her n tjetr n parti p r t marr pozit) q dol n n sken dhe mor n n duar udh heqjen e fatit t shqiptar ve. Vall! Mos vall duhet t p rs risim gjith at histori madh shtore q b n k to burra at her kur disa fshiheshin nd r dimijat e grave t tyre?. Nga shkaku i thjesht , sepse kryetari clinton kishte nj preokupim tjet r kosov n. P r t dh n kontribut n k t drejtim, ppd-ja duhej t g lltit gjith ka q i serohej, praktikisht ppd-ja g lltiti edhe n d m t saj por edhe t shqiptar ve q i udh hiqte, vet m e vet m q kosova t merr nj trajtim serioz n agjend n nd rkomb tare, pun kjo q ndodhi si e dim t gjith. Mir po, disa shqipfol nuk ishin t k naqur me politik n e ppd- s, dhe n bashk punim me sh rbime t ndryshme sekrete sllave b n q kjo parti t ndahet n dy, tre e m shum sepse si unitet ishte tep r i d msh m p r k to sh rbime sekrete, ngase uniteti dridhte gjith ka q kishte para vetes. Dhe ndodhi ndarja, dikush u pagua r nd q t p r an unitetin e shqiptar ve n maqedoni dhe ndodhi ajo q me vite t t ra nuk ka zgjidhje! Prandaj ppd-ja u viktimizua dhe shqiptar t si ishin unik u ndan n t gjitha drejtimet! Po! Kishte gabime, nuk themi se nuk ka pasur gabime n ppd gjat k saj periudhe, zaten, k to gabime soll n q dikush t shfryt zon rastin dhe t merr timonin n favor t tij! Gabimet ishin se n ppd filluan t mendojn se vet m ato jan dhe tjer nuk ka! Gabimet ishin sepse kur u fut n n institucionet e shtetit filluan t ken privilegje, t tjer t ju p rkuleshin, filluan ti keqp rdorin karriget e tyre m shkurt. Nepotizmi shihej prej largu, nuk ishin m ato q u m suam ti shohim! Nevzat halili u largua, erdhi xheladin murati, edhe ky u largua, erdhi abdurahman haliti edhe ky u largua apo u p rjashtua erdhi abdulmenaf bexheti edhe ky u largua dhe tash sht abdulhadi vejseli kryetar i ppd- s. Si shihet, ppd-ja ishte dhe mbeti parti demokratike n plot kuptimin e fjal s. P r deri sa n partit tjera kryesit e saja jan t paz vend suesh m n ppd p r nj periudh relativisht t shkurt kohore u b n ndryshimet, edhe pse pas shpine gjithnj punonin sh rbimet sekrete sllave n d m t ppd- s, bile edhe sot e k saj dite punojn n d m t ppd- sepse e din mir filli se ppd-ja sht ajo q ishte dhe se me ppd- n nuk sht leht t b hen pazarll qe si ua k nda t tjer ve. Ppd-ja hasi n shtypje t m dha nga t gjitha an t, dhe filloji rr zimi i saj nga skena politike n maqedoni. Ato q ishin t d gjuesh m mor n pozitat edhe pse nuk e kishin asnj her legjitimitetin e popullit shqiptar n maqedoni, por karriget ishin t buta, t k ndshme, biznesi shkonte n qiell, gjith ka ju shkonte p r qejfi!. Maqedonia dhe shqiptar t mbeti aty ku ishte, t gjith t tjer t n regjion p rparuan ekonomikisht, politikisht, fal seriozitetit t tyre n pun , nd rsa n maqedoni nuk ishte rasti i atill! Maqedonia edhe sot sht n fund t tabel sa i p rket zhvillimit qoft ekonomik qoft politik, nuk ka vullnet p r k t m shkurt. F mij t e politik n maqedoni u rrit n dhe filluan. T lazdrohen, ppd-ja i shikonte f mij t e saj, i v zhgonte prej largu. I la t hyn n majat m t larta t pushtetit! Vall! Ben reforma? Jo! Ato mbet n f mij politik , u lazdruan shum , dhe ppd-ja duhet t intervenon patjet r. . Pushtet politike nuk duan t reformohen. Legjislativi sht n letargji totale, ekzekutivi sht duke treguar nj jo seriozitet t papar , nd rsa juridiku p r tu reformuar, duhet t gjith ato gjykat q jan t pun suar aty t kalojn edhe nj her p rpara nj komisioni ekspert sh evropian p r t marr not n kaluese. . Prandaj, reformat duhet t b hen, n k t drejtim jemi t sigurt q ppd-ja me kuadrot q ka mund t b n shum , me kusht q ti p rvjelin pun me seriozitetin m t madh, mos t shikojn t b jn revanshiz m si u b tani m e zakont n maqedoni, por t shikojn t shtojn vendet e pun s, t pun sojn m tep r shqiptar n institucionet e shtetit, dhe t marrin edhe nj her fatin e shqiptar ve n duart e tyre nd rsa f mij ve t tyre t ua tregon vendin ku e kan. Jemi t mendimit se ppd-ja tani m i din t gjitha k to, ngase i ka par gj rat m qart prej se filluan ti b hen hilet, dhe se pret momentin t merr edhe nj her timonin, at her do t shohin t gjith se sa ppd-ja ka punuar p r popullin shqiptar n maqedoni. T gjith ato q kritikojn ppd- n dhe ia b jn varrin para kohe, duhet ta din se nuk kan t drejt k t ta b jn , ngase ppd-ja ishte dhe do t b het faktor shum i r nd sish m politik n maqedoni p rs ri. . Koalicioni me bdi-n nuk u desht t ndodh asnj her , por ja ndodhi dhe ja ka solli! Q bdi-ja t ishte korrekte ndaj partnerit t koalicionit ppd- ajo duhej t ket m tep r kujdes ndaj saj dhe m tep r t konsultohej me t , sidomos kur b heshin takime ne nivel t lart me p rfaq sues nd rkomb tar , pastaj kur u formuan grupet punuese p r bisedimet me vmro-dpmne-n etj. Fundja, a kishte apo nuk kishte marr veshje p r k t koalicion? N se po, at her partner t sht dashur q ti p rmbahen k saj marr veshjeje, e jo t bien n pozita t k tilla si jan tani. Nuk do ti k rkojm ato q gabuan, ngase t pagabuar nuk ka, t pa faj nuk ka, ne shpresojm se p rs ri mund t gjendet nj gjuh e p rbashk t p r hir t elektoratit, n se jo, at her secila parti sht autonome dhe si e till ka t drejt t vepron si i duket asaj m mir. Me k t do t shfryt zojm rastin t p rmendim deg n e ppd- n saraj e cila d shiron t mbes n koalicion me bdi-n , se ajo e ka gjithashtu t drejt n e saj t vepron si do vet , edhe pse ndoshta duhet t respektohet vendimi i kryesis qendrore, megjithat un k t do ta quaj fraksion i ppd- dhe nuk shoh asgj tragjike k tu. Fraksionet jan t mundshme, fraksionet duhet t lejohen, fraksionet politike tani m jan tep r normale n evrop n e civilizuar. N se bdi kthehet n parlament dhe me k t edhe fraksioni i ppd- at her gjith ka duhet t merret n m nyr normale dhe mos t b het buj p r kot, ngase nes r nuk dihet ka mund t ndodh! Kam besim n vizionin e ppd- dhe besimi im bazohet n fuqin e saj, n kuadrot e saja, n t vepruarin demokratik t saj, n njer zit p rgjegj t saj. Prandaj e p rkrah ppd- n autori i k saj e letre. N astet m t r nda ppd-ja ka d shmuar pjekuri politike, n astet kur nuk gjendej rrug dalje, ppd-ja ka d shmuar pjekuri dhe men uri politike, prandaj edhe n rastin e deg s sarajit duhet t tregon men uri politike sepse e dini fare mir q deputeti i k saj ane (d rvendit) blerim bexheti ka qen dhe do t mbetet ppd-ist i p rbetuar. Prandaj ne i besojm plot sisht kur ai thot jam peng i kombit q i takoj e jo peng i ndonj partie politike. Kryesia qendrore e ppd- duhet t respekton q ndrimin e deg s sarajit. Nd rsa bdi-ja duhet t k rkon integrimin n qeveri e jo t na tregon at q nuk sht e v rtet se nuk duan t hyn n qeveri. Partit politike b jn gara p r t marr pushtetin, prandaj na duket pak sa fantastike kjo q deklaron bdi-ja se nuk dashka t futet n qeveri!. Mbante konferenc p r gazetar ku i njoftonte mediet p r hapat e m tutjesh m t saj. Nuk e p rfilli k rkes n e ppd- q t bojkotohet parlamenti, edhe pse ishin dhe ende thirren se jan partner koalicioni, por morri pjes n p rvjetorin e pavar sis maqedonis. Pastaj nj delegacion partiak k to dit ishte n bruksel q t njoftojn evrop n p r injorimin q b n gruevski ndaj k saj partie. Tash disa dit sht b r aktuale k rkesa e bdi-s p r ndryshimin e kushtetut s maqedonis!. K rkesa e fundit paksa rriti tensionin dhe reaguan disa ekspert sllav, reagoi xhuliana jovanovi (ambasadorja amerikane) si dhe menduh tha i! Ekspert t sllav reagimin e tyre e kan kryesisht n stilin bdi-ja si opozit duhet t thot di ka, prandaj me k t rast shtiret se kinse sht duke th n di ka fr kovski. Nd rsa popovski nuk sheh arsye pse t b hen nd rhyrje n kushtetut kur q tani m n baz t saj jan formuluar shum k rkesa q kan t b jn p r an tar sim n nato dhe eu! Kurse ambasadorja milovanovi nuk pranon ndryshim t kushtetut edhe pse nuk sht kategorike p r k t duke k rkuar q qeveria e re duhet ti p rmbahet premtimit p r reformat ekonomike si dhe zbatimin komplet t marr veshjes (korniz). Nj mori reagimesh t cilat nuk tregojn shum , megjithat reagim ka, ka edhe vend p r tu merakosur ngase n pyetje sht nj projekt p r t cilin vet bdi-ja nuk mund ti dal n krye pa pasur p rkrahjen e popullit shqiptar n maqedoni. Fakt sht se pjesa d rmuese shqiptare zgjodhi dy parti politike q ti p rfaq sojn ato n qeveri dhe parlament, por realiteti sht ndryshe. Pala sllave n m nyr arbitrare e anashkaloji, e p rbuzi k t vot t shqiptar ve dhe morri n qeveri nj parti tjet r e cila te shqiptar t humbi. Pra, sllav t p rdhos n vot n e shumic shqiptare, injoruan dy parti shqiptare, duke marr n koalicion qeveritar nj parti shqiptare me m pak vota nga shqiptar t. Nga kjo sjellje joserioze sllave, bdi-ja e cila ka 14 deputet tani k rkon ndryshime ne kushtetut n e maqedonis , marr k tu parasysh edhe 3 deputet t koalicionit, ato t ppd- gjithsej 17 deputet dhe mbi 120 000 vota k rkojn q t b hen ndryshime n kushtetut!. Tani m sht tep r e qart se t gjith ve na intereson n cilat pika d shiron bdi-ja t b n ndryshime, ngase nga globalja kuptuam se k rkohet q me kushtetut t rregullohet fituesi n zgjedhje shumica sllave t formon qeveri me shumic n shqiptare! Me q nuk e njohim kushtetut n nuk mund t japim komentimet apo propozimet tona, megjithat duke par gjendjen faktike n maqedoni, kushtetuta e maqedonis nuk ekziston, ligje nuk ekzistojn , gjith ka mungon sa i p rket legjislatur dhe implementimit t tyre n praktik. Ndoshta edhe nga kjo munges sllav t sillen si sillen, ngase e din se asgj nuk funksionon, ngase e din se do t ket t pak naqur por se kjo pak naq si do t jet afatshkurt r dhe se gj rat do t vin n binar shum shpejt. Prandaj, k rkesa e bdi-s mos sht n k t kuad r, vet m e vet m t thuhet se ja po k rkojm di ka por nuk na lejohet, i shihni edhe vet reagimet!? N se sht ky q llimi, at her bdi-ja dhe t gjith partit tjera duhet t merakosen edhe at tep r shum bile sepse n zgjedhjet e fundit abstenuan m shum se gjysma e shqiptar ve, nd rsa ato nuk ishin t fundit por do t ket edhe t tjera, prandaj duhet t merakosen shum dhe mos t luajn me loj ra t ul ta politike kundrejt popullit p r t cilin thirren se jan t zgjedhur. P r tu b r ndryshime n kushtetut me sa dim ka disa kushte p r ti plot suar, ato jan q t mblidhen mbi 150 000 n nshkrime (m korrigjoni n se jam gabim) dhe me k t peticion ligjor t provokohet ndryshimi i kushtetut s. Pastaj, jo vet m bdi-ja, por t gjitha partit shqiptare dhe pjesa d rmuese e shqiptar ve mund t b jn k t n koordinim t p rbashk t duke u ulur rreth nj tavoline t rrumbullak t, e jo nj ri n jug e tjetri n veri. (! ). N se vjen deri te kjo q p rmendem m lart , pra, deri te takimi dhe marr veshja e shqiptar ve p r ndryshim t kushtetut at her ne ju propozojm t gjith shqiptar ve q t ven firm n e tyre p r ndryshim t kushtetut dhe at jo vet m t rregullohet q fituesi i pal sllave t shkon ne qeveri me fituesin e pal shqiptare, por t ket ndryshime rr nj sore gjithkund ku shqiptar t figurojn si pakic komb tare, t hiqen shqiptar t atje ku p rmenden rom t,turqit, boshnjak t, serbet etj. Ndryshe kjo k rkes p r ndryshim t kushtetut nuk m duket serioz. Por ka t b j thjesht t them di ka! B huni m serioz burra, ngase e shihni shum mir se populli tani m sht vet dijesuar dhe se nuk mund t b ni marketing politik aq leht dhe t ju kalon pa u v rejtur. . Skajshm risht t izoluar, varf ri t pap rshkruar, drog , rrahje, vrasje, vetvrasje, k shtu p rshkruhen getot amerikane, n filmin me t njejtin em r. Aty pash lagjet shqiptare, pash f mijt shqiptar, familjen shqiptare, geton shqiptare!. Dy adoleshent rast sisht lexojn nj konkurs ku k rkohen dy t zinj p r t b r reportazh mbi jet n n getot amerikane, n k t rast fjala ishte p r nj geto t ikagos. K to t rinj nuk kishin m shum se 12- 13 pranvera, megjithate u moren vesht q t shkojn t konkurojn p r tu b r gazetar t rinj! U fut n n nd rtes n e madhe luksoze ku gjendej lokali i radios duke shikuar an e mban , posht e lart , dhe duke p rshp ritur nj ri tjetrit di ka q vet m ato e dinin se ka flasin! Mor n ashensorin dhe arit n n der n e k rkuar, trokit n disi t turp ruar. Doli nj djalosh i ri, i bardh , dhe natyrisht i pyet se ka k rkojn aty?. Ata i treguan konkursin e hapur, dhe i than se ishin aty p r tu pun suar! Z t riu i bardh i shikoj nj here i habitur, megjithate vendosi q t i d gjoj deri n fund, ngase ato insistonin se vet m ato e din se si sht jeta n t v rtet n getot zezake, n lagjet zezake! Ishin tep r t rinj, por e bind n zot riun realizator t radios q t i pranon p r nj prov. K shtu k ta t rinj u pajis n me material t duhur p r t b r reportazh n, dhe ju pervjel n pun menj her. Prov n q b n ishte m tep r se kishte pritur realizatori i radios, k shtu q i pun soji duke ju dh n nga 500 dollar n muaj rrog. K ta t rinj tep r t g zuar nga kjo rrog q as ender nuk e kishin par k rcenin nga g zimi. K shtu filloji puna e tyre. N radio! Ata, reportazh n e par e mor n nga prind rit e tyre, i pyesnin pse dehen, pse nuk i kan derguar f mijt e tyre n shkoll , pse nuk i kan eduakuar si duhet, por jetojn n at m nyr? Prind rit p rgjigjeshin thjesht se p r t b r k t nuk u sht dh n rasti asnj rit p r shkaqe papunsie, dhe p r t i haruar grumbullimet e t k qijave dehen, ndahen, kacafyten n mes veti p r asgj hi , drogohen, i p rz n f mijt e tyre, flejn rrug ve, vriten, burgosen etj. Etj. N nd rkoh p rshkruajn nd rtesat 15 kat she ku ato jetojn! Ka t shoh sh, mizori! Shkall t p r t u ngjitur n kate ishin t mbuluara me nevoj n e f mij ve t cil t e kan kryer nevoj n aty ku kan mundur, papast rti e pap rshkruar, grafite t ndryshme kudo n muret e nd rtes s, do njeri i ikte reportazh ngase nuk kishte ka thot , nd rsa disa t rinj t rrug aty k tu jepnin ndonj tregim t vetin sa p r t par si sht t dalish n radio! Duke b r intervist , nj vetur n l vizje l shon rrafalin e automatikut, shp tuan p r nj qime t flokut gazetar t e rinj. . T gjitha k to skena t tmershme m d rgonin n lagjet e cerov s, gazibab s, dizhonit, shutk s, n lagjet shqiptare kudo n p r maqedoni. M delnin p rpara syve rafalet e automatik ve n internet kafen te air anja ku humb n jet n 3 adoloshent shqiptar n jet n e tyre m t mir rinore. M dilnin p rpara skenat e dramave q jan p rditshm ri tek familjet shqiptare. Vrapimi p r pasurim t shpejt sht b r dukuri tep r normale, k shtu q nuk zgjedhen mjetet p r tu pasuruar shpejt! Kur themi k t , kemi parasysh q me t v rtet nuk zgjedhen mjete, bukfalisht tek shumica e tyre sht mim prioritar pasurimi i shpejt , qoft kjo edhe n m nyr ilegale dhe jasht ligjore, qoft spiunim dhe shitje t interesit shumic s. Degjenerim total! K to dukuri dikush i solli? K to dukuri disi erdh n! Kush e solli n lagjet shqiptare drog n, arm n? Nataliteti te shqiptar t? Jo! K t mjerim e solli shoq ria e pap rgjeshme e cila e kishte pushtetin p r nj shekull me rradh! Ato ishin sllav t e at hersh m me puthador t shqipfol s, ato jan sllav t e sotsh m me puthador t e sotsh m shqipfol s!. Qeveria e sapo votuar me shumic n parlamentin e maqedonis ishte shkaktarja e luft s 2001. Tani sht e njejta ajo q injoron shumic n shqiptare, n n mon shumic n shqiptare t maqedonis! Sjelljet e tyre b hen t padurueshme kur kihen parasysh t gjitha k to n n mime, ato nuk i japin r nd si k saj fare me nj fjal , ngase n mesin e tyre ka prej shqiptar ve! Shqiptar k to q mor n portofole ministrore t par nd sishme, u pajtuan me zvoglimin e ministrave, zv. Ministrave , n vend se t k rkojn zgjerimin e tyre! K ta shqiptar nuk mor n asnj ministri q ka pesh , e pse e b n k t a thua? Ku q ndron dakordimi i k tyre shqiptar ve q i mori vocrraku gruevski n qeverin e sapoformuar? Tani m edhe hapur flitet p r infiltrimin e rahman morinave n kampin e partis shqiptare q sht n pushtet, ato jan n majat m t larta t partis than n protest ne e fundit t koalicionit ppd-bdi p rpara parlamentit!. Prandaj degjenerimi sa vjen e shtohet! Ne apelojm te institucionet europjane q t marin hapa konkret p r t parandaluar k t degjenerim t nj shoq rie t t r sa nuk sht b r von. Europa dhe bashk sia nd rkomb tare duhet t sjellim specialist n fush n e psikoanaliz n maqedoni, dhe t b jn kontroll sht pi p r sht pi, njeri n njeri, t shohin se kush q ndron prapa k tij degjenerimi njerzor. . Kalkulimet aritmetikore jan t d mshme n rradh t par p r k t koalicion. Ne mendojm se mandatet duhet t kthehen. Pas k saj, t bashkuar duhet t k rkohet nj marveshje e re shqiptaro-sllave p r maqedonin , ku do t definohen qart se kush ku e ka vendin n k t shtet. Kjo marveshje t b het n prezenc t shba-ve dhe europ dhe me n shkrimin e tyre. Ndryshe, do vrapim p r pushtet me sllav t n k t shtet t padefinuar, do t kualifikohen shitje t interesave te nj r apo pal tjet r, dhe gjithnj do t sillemi n. Si n komunikacion, ashtu edhe n politik z. Gruevski b ri gabim fatal duke b r zgjedhje me vet dije p r partner t e koalicionit. N qeveri ky i disa parti politike sllave dhe nj shqiptare, p r deri sa kjo shqiptare n kampin e shqiptar ve humbi nga koalicioni bdi-ppd, ato sllave u grumbulluan nj ra pas tjetr dhe u mor n vesh! Kjo marveshje p r kabinetin e ri qeveritar zgjati besa pak tek sllav t, nd rsa partia humb se tek shqiptar t ajo e pdsh- u mor vesh shum shpejt me gruevskin dhe u qetsuan gjakrat! Me k t rast u b n gabim n hapa, ngase mandatari i ri nuk i rrespektoji as shenjat e komunikacionit (q tregon se edhe vet sht habitur si i mori gjith ato vota, bile n rivotim i ndihmuan edhe disa shqiptar t pdsh- me urdh r nga lart ) por as pjes n d rmuese t shqiptar ve t cil t u p rcaktuan p r tjet r parti q ti p rfaqson, rrespektivisht koalicioni bdi-ppd. . Q llimisht mandatari i ri deklaroji se p r bdi-n nuk ka vend n qeverin e tij, jo pse nuk kishte menduar q p rpara politikisht , por, ja e b ri t veten, me siguri ndoshta mban edhe ndonj premtimt dh n dikujt dikund! Tani kur m kabineti qeveritar sht formuar, shumica shqiptare edhe m tej sht duke i bllokuar rrug t e maqedonis perendimore si dhe ato t shkupit. Taktikisht jobind se k to bllokada, ngase ato b hen n nj koh kur shumica ende flejn , prej or 9 deri n 9h30 t m ngjesit. Themi flejn sepse ky sht realiteti n shtetin e maqedonis , pjesa d rmuese e shqiptar ve jan t papun , dhe ato m shumti kuvendojn gjat nat s, deri n or t e hershme t m ngjesit, k shtu q nuk ju mbetet asgj tjet r p rve se t flejn , prandaj k to bllokada n k t interval kohe mund t konsiderohen taktikisht t paq lluara edhe pse kan jehon t konsiderueshme. Megjithate duhet t nd rohet orari i bllokandave q t ket m shum efekt. . Tani, shumica pyeten ka pas protestave? Nga re ica e vog l, ku bdi-ja e ka selin ( udi, ata u deklaruan p r selin n shkup nj her m her t! ) vin deklarata se bdi-ja do t dal me komunikime t reja. Disa thon do ti kthejn mandatet, disa thon se do t radikalizohet situata ku shenjat e para vine nga komuna air e shkupti ku kuvendi komunal aprovoji pa votat sllave simbolet e komun s, duke mos e respektuar shumic n e badinterit. Komunat tjera q jan mbikqyrje t prefekt ve t bdi-s paralajm rojn t njejtin radikalizim, nd rsa vet ali ahmeti shprehet se do t mundohet q ti menaxhon pun t qet dhe me men uri ngase kthim prapa nuk sht n interes t askujt. . Pra, n k t labirinth politik, protagonist t t cil t b n gabime dhe ato q mundohen k to gabime ti relativizojn sikur ska ndodhur asgj tragjike, duhet t kthjellohen dhe t rishikojn planet e tyre, sepse situata sht aq e nd rlikuar sa q nga kjo situat mund t provokohet ohri 2. Disa ekpert sllav tani m kan deklaruar se marveshja e ohrit nuk sht edhe aq e rendesishme, sepse n at marveshje nuk jan b r kthesa radikale p r shtetin e maqedonis (l. Fr kovski), por se aty ka disa ndryshime t vogla sa p r ta qet suar situat n. T rikujtojm se at her luftohej me arm! Prandaj shtrohet pyetje ka sht marveshja e ohrit? Ka rregullon ajo marveshje? Pse u b ajo marveshje? Deri tani thuaja se t gjith politikan t flasin p r k t marveshje, por n fakt si i shohim pun t, ato at marveshje as q e paskan lexuar, l re m q t din se ka thuhet aty! Pastaj pyetja tjet r pse u modifikua kjo marveshje pas n nshkrimit t 5 protagonist ve politik, at her ku trajkovski k rkoji k to modifikime, nd rsa imer imeri nuk pajtohej? K tu di ka nuk sht n rregull, prandaj popullata duhet ta m son t v rtet n se p r ka sht fjala. Ka din mandatari gruevski q aq qet formon qeveri, dhe deklaron se ka formuar qeverin n korniza ligjore dhe kushtetuese!. P r mos t vazhduar me pyetje, se b hemi banal, at her nga e gjith kjo katrahur poltike del se ne shqiptar t p r t pasur rrespekt tek faktori sllav duhet t b jm nj merveshje t dyt ku qart do t definohet se ka p r shqiptar t ka p r sllav t. Me marveshjen egzistuese sllav t sillen sikur asgj nuk ka ndodhur n oh r, por se ajo dat do t mbetet n histori si di ka relative! P r t b r k t marveshje, shqiptar t pas bllokadave, duhet ti ja b jn t qart edhe komunitetit nd rkomb tar se pak naqsia jon ka kufij, dhe se pa marveshje t re nuk do t participojm n jet n politike t nj vendi ku nuk rrespektohet vota e shumic s. . Ndryshe e quajtur nga fra ez t wotergate fran ais mbulon t gjitha faqet e shtypit fran ez, europjan, dhe shtypit bot ror! N k t afer shtet rore clearstream (klirstrim) jan t p rfshir simbas k tyre mediave vet kryeministri fran ez dominik de vilpen dhe ministri i pun ve t brendshme fran eze nikola sarkozy. Fjala sht p r nj afer t vitit 2000 por q shenjat e para t malverzimeve, keqp rdorimeve, trafikimieve, larjen e parave si dhe lojrat e f lliqura p r p rfitime personale del n vitin 2004 kur gjykat si. I cili punon n gjykat n e parisit, mer disa let ra anonime dhe nj cd me emrat 895 kontove bankare t cil t jan t implikuar n rrjetin internacional t malverzimeve dhe abuzimeve t pozitave t tyre shtet rore n mesin e t cil ve sht edhe ministri i pun ve t brendshme fran ezi nikola sarkozy. Kjo afer mer p rmasa t m dha k t vit, ku n sken n politike fran eze dhe vet shtetin e franc nuk shkojn pun t ashtu si k rkohet n nj shtet modern europjan, por disa gazetar bile shkojn edhe m larg kur thon se n k t m nyr franca lirisht mund t krahasohet me ndonj vend afrikan sa i p rket qeverisjes!. Lufta e hapur (m b n t rikujtoj serbet) n mes partive politike fran eze tani m sht n nivelin m t ul t politik dhe intelektual ma mer mendja q prej fillimit t franc si shtet! Partit politike nuk zgjedhin mjete duke shar nj ra tjetr n. Opozita k rkon largimin e de vilpenit dhe qeveris q ai udh heq , kurse pozita natyrisht nuk e pranon k t. Kishte vot besim n parlamentin fran es dhe de vilpen shp toji p r nj qime t flok s! Paraprakisht, presidenti fran ez jaque chiraque nuk pranoji q t shp rndan qeverin me theks t ve ant se gjyqi duhet t b n hetime p r afer n clearstream, dhe k shtu q qeveria de vilpen t vazhdon pun n!. N franc nuk shkojn pun t si duhet! Agonija fran eze zgjat prej vitesh, por europjan t nuk jan t njoftuar se ka n t v rtet sht ka ndodh n franc? Pionerja p r bashkimin e europ franca sht duke ra prej skandali n skandal. Vet m t rikujtojm revolt n e zezak ve fran ez t cil t dogj n gjysm n e franc p r shkak t jetes getoiste t tyre. Kjo revolt daton prej vitesh, sepse njeriu i zi n franc e ka shum v shtir t pun sohet, edhe kur ai ka diplomuar n ndonj drejtim. Disa her mediat fran eze k t edhe e kan v rtetuar duke b r prova me kamera t fshehura n firmat fran eze. Nj i zi dhe nj i bardh me t njejt n diplom konkurojn p r pun sim, t ziut i japin p rgjigjen se kan gjetur pun tor, kurse t bardhit ia ndalin dokumentat dhe i thon shpejti do tju kontaktojm! Pra, kjo q tham sht vet m nj shembull se pse t ashtuquajturat bonlieu fran ais (lagjet,rrethet, vendet, fran eze), ku shumic n e p rb jn t zit dhe q kan konfesion islam, u revoltuan dhe filluan t ndezin gjith ka q shihnin p rpara, sidomos veturat, duqanet etj. Bile kishte p rleshje t ashpra edhe me policin. Ministri sarkozy i quajti racaille (t f lliqur) k to njer z dhe paralajm roji luft t ashp r kund r tyre. Si rezltat disa qindra t burgosur, t rahur brutalisht, dhe disa viktima. . Republika fran eze, i ka hapur luft vet popullat s vet , duke mos mundur t zgjedh shtjet sociale, shteti fran ez devijon kursin politik n ate t t huajve q e kan v rshuar franc n, sidomos atyre q vin prej shteteve magribiane (maroko, algjer, tunis). Vet ministri sarkozy propozon ligj special p r t huajt. Shteti fran ez me k t ligj n t njejt n koh i p rforcon kufijt e saj p r t huajt q eventualisht duan t vin n franc dhe p r ato q jan n franc por q nuk jan t rregulluar me letra. Ky ligj sht totalisht diskriminues, ngase nuk lejon bashkimin e familjes, k shtu q shkel n m nyr flagrante t gjitha konventat nd rkomb tare p r t drejtat e njeriut. Nd rsa ato q jan n franc , por q nuk jan t rregulluar me letra, ka mund si q franca ti kthen prapa prej atje ku kan ardh! N shikim t par do gj n rregull, dhe normal, do t thot dikush se k shtu franca i mbronka interesat e saja dhe qytetar ve t saj!? Por, p rgjigja do t ishte se nuk sht ashtu, ngase franca sht shtet europjan, antare me pesh n komunitetin europjan, stratege e kushtetut eurpjane (q e hudh n posht vet fran ezet n referendum), n nshkruese e shum dokumentave q kan t b jn me t drejtat e njeriut dhe konventave nd rkomb tare, bile pionjere p r mbrojtjen e t drejtave t njeriut, kurse nga ana tjet r vet i shkel ato! N rsa nga ana tjet r, franca propozon shtejtimin e vizave t shengenit!. Q franca t nd rmer k to hapa, tani m sht shum e qart pse? Sepse nuk d shiron n rradh t pare turqin n ke, por as shtetet e ballkanit, sidomos maqedonin , shqip rin , bosnjen, kosov n, nd rsa serbin do ta pranonte edhe p rkundrejt faktit q serbet b n gjenocid t papar q prej luft s dyt bot rore e k ndej, ngase aleancat e vjetra nuk harohen leht , franca sht konsekuente n q ndrimet e saja sa i p rket eleancave t saja t vjetra me sllav t, pa ka se ato kan b r gjenocid dhe nuk kooperojn me institucione europjane. K t hov franc dikush duhet ti ja ndal, ndryshe europa nuk mund t b het dhe t agziston pa vendet e ballkanit, dhe duhet t nd rpres cicmicet e saja, ose t nd rmer hapa konkret dhe ti ja t rheq nj here e mire v rejtjen franc s, se europa nuk sht franc , por se europa sht komunitet ku edhe 24 t tjer kan di p r t th n , dhe se nuk do t lejon q komunitetin europjan ta dirigjon nj shtet ashtu si i teket dhe kur ti teket, por se rregullat dhe ligjet europjane p r t gjith vlejn nj soj dhe prej k tyre t themi principeve nuk duhet t devijon asnj an tare e saj. Vet m n k t m nyr europjan t tjer do t na tregojn se jan p r zgjerimin e saj, vet m n k t m nyr eurpjan t tjer do t na tregojn se vendimet e tyre p r zgjerim jan serioze, dhe vet m n k t m nyr do t na tregojn se franca luan rol n komunitet, por se vendimi meret nga t gjith e jo prej nj antari t saj. . Maqedonia ka shum pun p r t b r , edhe pse sht e em ruar si kandidate e mundshme, maqedonia shum leht mund t bjer n pozit n e nj shteti ku ke nuk ka interes, pik risht fal franc dhe politik s saj t oroditur! N se maqedoni nuk ka plan b, at her nuk di se si do t mund t arsyetohet p rpara qytetar ve t saj me premtimet boshe t komisioner ve europjan. Ngase, datat q i shohim tani p r antarasim eventualisht t plot n ke jan shum larg, bile aq larg sa q lirisht mund t themi se europa sht duke luajtur loj n e maces dhe miut me ballkanin. Ballkanasit kan mund si ti thon stop halt arrete k saj strategjie europjane t pakuptueshme. Sepse ballkani nuk sht as n azi, as n amerik , as n afrik , as n ekuador, por n europ. Europa nuk ka t drejt t luaj me ballkanasit m. . Sllav t ende shkojn me t vjetr n, ato edhe pas 15 vjet ve pavarsi nuk m suan dhe nuk d shirojn t m sojn se demokracia ka prerogativa tjer n zhvillimin e nj shoq rie qytet ruese p rparimtare. Sllav t, nuk duan t pajtohen me fatin se jan pik risht shqiptar t ata t cil t jan duke dh n kontributin m t madh p r stabilitetin dhe qet simin e rajonit ballkanik, nd rsa n nd rkoh i m sojn edhe sllav t se si duhet t sillen n nj shoq ri demokratike. P r fat t keq, dita dit sllav t e d shmojn t kund rt n!. Q prej pavarsimit t maqedonis sllav t ishin dhe mbet n destabilizuesit m t m dhenj ballkanik. Qoft serbet, qoft sllav t e maqedonis n asnj aspekt nuk p rparuan n p rmisimin e zhvillimit ekonomik duke treguar varf ri intelektuale, varf ri politike, varf ri njerzore. As luftat e zhvilluara n shkat rimin e ish jugosllavis nuk i mbush n mend sllav t, ato vazhdojn me avazin e vjet r duke u zhytur gjithnj e m shum n mo ale politike por duke na mar me vete edhe ne shqiptar t p r fat t keq! Deklaratat e fundit t kreut t shtetit n lidhje me deklarat n e z. Eku kryeministrit kosovar (lexo dardan) nuk jan asgj tjet r p rve se asaj q ne shqiptar t tani m e dim prej shekujsh se sllav t jan t koncentruar negativisht vis-a-vis shqiptar ve! Deklarata e z. Eku nuk sht shpikje e re, t gjith shqiptar t nuk kan qen dhe nuk jan dakord q t njohin marveshjen p r kufirin q e b n sllav t e maqedonis me sllav t e serbis. Lufta gjith ka pastroji, pra me k t edhe sovranitetin e serbise mbi kosov n (dardanin), kurse kjo marveshje mbase u b pas lufte, nuk mundet n asnj m nyr t jet valide. . Kur b jm fjal p r kufirin, ai nuk duhet t b het v rtet moll sherri n mes maqedonis dhe kosov (dardanis), sepse njerzit e civilizuar mund t ulen dhe t bisedojn p r do shtje q ka t b j me mar dh niet nd rfqinj sore shtet rore. Por jo! K tu sht fjala se nj ra pal (ajo shqiptare) sht duke treguar men uri, pjekuri politike, mir kuptim, kurse pala tjet r (ajo sllave) sa her q i jepet rasti q t reagon negativisht kund r shqiptar ve dhe interesave t tyre k t e b n n m nyr shum t ul t dhe pa asnj argumet t sh ndosh , vet m e vet m t tregohen se kinse edhe ata din di ka! Kurse e tham n fillim se sllav t le q nuk din m larg se hund s tyre, por q tragjedia e tyre t shkon m larg, as q duan t m sojn m tutje! Jan ngulitur n vend, jetojn n koh n e gurit dhe jan duke na mar n qaf edhe neve q jetojm me ato. A duhet t lejohet kjo m tutje?!. Shikoni sa larg shkojn shqiptar t! Lexuam dje n dnevnik se nj parti politike shqiptare propozon t formohen shtetet almakos! N k t komponim shtetesh do t mernin pjes shqip ria, maqedonia dhe kosova. Ky vizion shqiptar, po t propozohej n europ do t merete ngjyr n jeshile dhe do t uleshin njerzit e civilizuar q tani t bisedojn p r nj projekt kaq largpam s. Por sllav t, mbase ato as vetvetes nuk i besojn , jemi t sigurt se projekteve t k tilla ato i qeshen n m nyr vet m atyre t njohur dhe nuk do t pranonin asnj her q ky regjion m n fund t fillon t punon n m nyr civilizuese europjane. . D gjohen z ra se kreu shtet ror maqedonas (t gjith sllav) reagoji si reagoji n deklarat n e z. Eku sepse zgjedhjet jan af r dhe! Jo! Jo! Sllav t kur jemi ne shqiptar t n pyetje, kemi zgjedhje apo jo ato do t jen gjithmon t koncentruar negativisht ndaj neve, prandaj obligimi yn sht q t njoftojm bashk sin nd rkomb tare se n zhvillimin e shtetit t maqedonis , pengesa m e madhe vjen nga sllav t, kurse ne shqiptar t nuk kemi asgj t p rbashk t me sjelljet e tyre t ulta primitive. Bashk sia nd rkomb tare duhet t din se ne shqiptar t nuk e votuam presidentin e shtetit t maqedonis , por kutit. Votimit i mbushi dikush n emrin e shqiptar ve, kurse ky president gjithmon ri i dehur (do t ishte mir q ti kontrollohet gjaku dikund n europ) dhe nuk e b n pun n e tij si duhet t b n. Sa i p rket kryeministrit bu kovski, ai dit t q kaluan b ri nj marveshje me presidentin kur fmn e kritikoji qeverin e tij n lidhje me falimentuesit. Kjo kritik nuk ishte aspak e but , por aq e ashp r sa q kryeministri u detyrua q t lus presidentin q mos t n nshkruaj ligjin e sjellur nga deputet t sllav. Pra, n mes tyre ka nj marveshje q ne mund vet m t supozojm se p r ka sht fjala, kurse ne mendojm se kryeministri ia ka dh n fjal n q n zgjedhjet e ardh shme presidenciale do tja jap p rkrahjen n se ky kandidohet p rs ri. Prandaj, ne shqiptar t ia b jm me dije miqve t demokracis , se ne jemi n nj situat tejet delikate dhe t r nd me sllav t. Shqiptar t gjithmon e kan treguar gatishm rin e tyre p r bashk punim dhe mir kuptim me shtetet e civilizuara, sidomos me ato europjane dhe shba-n , nd rsa sllav t gjithmon e tregojn fytyr n e tyre t v rtet kur jan n pyetje shqiptar t dhe bashk punimi i nd rsjell. Ne duam n europ ashtu si k rkon europa, por jan sllav t t cil t nuk duan n europ dhe pengojn reformat e k rkuara. As legjislativi as egzekutivi as juridiku nuk funksionojn n maqedoni. Vendet kyqe n atopushtete i kan sllav t, pra ja ku q ndron pengesa q maqedonija t mbetet n fund t tabel s. . Vizitat e koh paskohshme t europjan ve perendimor tek ato lindor sa vin e po shtohen! Her z. Ren, her z. Solana, her komisioner t ndrysh m europjan dhe tash fundit personalisht kryetari i parlamentit europjan z. Jozep borel. N shikim t par n rregull, di ka sht duke l vizur do t thonim, ka interesim konkret. Po mir! Me k u takua vall z. Borel n maqedoni?. Borel, i cili po q ndron p r vizit treditore n republik n e maqedonis , sot kishte takime me presidentin branko c rvenkovski, me kryetarin e kuvendit lup o jordanovski, kryeministrin vllado bu kovski dhe me ministin e pun ve t brendsgme lubomir mihajllovskin. Lobi. Aspak e uditshme, aspak me pikpyetje, ngase zyrtar t e rangjeve t para t shtetit jan t gjith sllav, prandaj sht shum e natyrshme dhe politikisht korrekt q takimet t b hen me zyrtar t e shtetit. Por a sht korrekt q zyrtar t e shtetit t maqedonis t gjith t jen t rangjeve t para nga rradh t e sllav ve? Ne shqiptar t jo nj her e kemi parashtruar k t pyetje, kurse p rgjigje t sakt asnj her nuk kemi mar! Nga ana tjet r, politikisht duam t nd rtojm shtet multietnik, shenjat jan krejtsisht ndryshe. . Pro eset politike me hapat e breshk n maqedoni nuk mund t vazhdojn m. Shqiptar t jan kritikuar dhe kritikohen p r l shime t m dha politike q b hen n favor t sllav ve. N do zgjedhje presidenciale, partit politike shqiptare nj ra pas tjetr i mbush n kutit e votimit n favor t presidentit sllav. Deri kur me k t avaz t uditsh m? Pastaj ju mbet hatri, hidh rohen kur ju themi se jan bashk puntor t sllav ve n d m t shqiptar ve! N sh rbim t kujt jan partit politike shqiptare n maqedoni? Ato vot n e k rkojn nga shqiptar t, dhe, kur e marin k t vot , sa el e mshel syt kthehen kund r interesave t votuesve t vet! Nd rsa n parlament, pa hezituar fare t gjith votojn p r kryetarin e parlamentit, dhe m pas e votojn qeverin e vendit me kryeminist r sllav!. Me k t avaz nuk mund t vazhdohet, moralisht partit politike shqiptare nuk kan t drejt t vazhdojn me k t avaz, ngase ato i p rfaqsojn shqiptar t dhe logjikisht se duhet t punojn n interes t shqiptar ve pa e d mtuar ask nd anash. Tek sllav t kjo deviz q prej koh sh egziston dhe sht n p rdorim edhe sot, edhe pse trumpetojn p r shtet t p rbashk t. Mjafton ti hudhet nj sy korrekt dhe real vendeve ku jetojn shqiptar t dhe gjith ka do t del sheshit. Kurse z. Borel nuk i ka pa k to vende, eurokomisar t nuk i vizitojn vendbanimet e shqiptar ve q t ken nj pasqyr m t qart nga e kaluara se ka ka ndodhur dhe pse ka ndodhur. Detyr e kujt pra sht q europjan t ti drejtojn atje ku jetojn shqiptar t? Detyr e shqipatr ve vet. Po qe se presim se sllav t do dalin tju tregojn europjan ve vendbanimet e shqiptar ve na ka ngr n dreqi zi, kjo asnj her nuk do t ndodh. . Realisht, as sllav t nuk jan t k naqur nga rezultatet e partive politike sllave, ngase edhe ato nuk i p rfaqsojn kryek put interesat e tyre, por ama dallim ka. Dallimi sht se sllav t jan m suar q infrastruktur n tua nd rton shteti, sllav t jan m suar q argat krahu ti ken shqiptar t, n t shumt n e rasteve edhe falas kan punuar shqiptar t e ngrat p r interesa t ndryshme t nd rsjella, k tu e kemi fjal n kur sllav t si gjithmon i kishin pozitat ky e kudo n shtet, kurse shqiptar t p r nj pun sim t thjesht detyroheshin edhe mito t japin, por edhe fizikisht t punojn n vilat sllave kudo n p r maqedoni, mos t flasim n aspektin e sh ndet sis , at her kur duhej njehur devizat p r t sh ruar t af rmin. Pra! E kaluara e hidhur mjaft, a duhet t p rs ritet m? Shqiptar t jan aty q kjo e kaluar e hidhur mos t p rs ritet, por ama sa punojn n k t drejtim. Deri tani shum pak kemi par , edhe pse i kuptojm fare mir pro eset poltike. Pastaj vim n pozit t uditshme dhe pyesim veten pse europjan t nuk i takojn edhe shqiptar t?!. Me q tem n e kemi me pyetje, at her medoemos duhet t parashtrojm edhe nj pyetje tjet r q sht shum e r nd sishme, ajo do t ishte pse shqiptar t nuk kan formuar asnj organizat joqeveritare n maqedoni? Ndoshta ka, por un deri tani nuk kam mundur t shoh nj organizat t k till q funksionon. Ojq kan pesh n e vet , n europ oj b jn k rdin n se qeverit e vendeve ku jetojn do t b nin si b jn tek ne. Oj duhet t formohen nga individ t cil t nuk jan t k naqur nga politikat e deritanishme t udh hequra si nga sllav t si nga shqiptar t. P r ndryshme k to oj (organizata joqeveritare) financohen nga k shilli i europ dhe donator t ndrysh m europjan. Fundja sht n interes t popullat shqiptare q edhe ato t ken nj oj e cila do t punon n teren dhe t mer t dh na nga puna e qeveris. Oj kan sllav t dhe ato n disa raste i kan bllokuar rrug t e kryeqytetit, kur mendonin se qeveria punon n d m t shtetit. . Shqiptar t duhet t zgjohen nga gjumi, mos t presin nga partite politike sepse ato deri tani u treguan t shurdh ra, punuan p r interesa personale dhe familjare. Kjo nuk duhet t vazhdon m. Besimin do ta mer vet m ajo parti e cila n let r do t garanton se do t punon p r intersat e shqiptar ve pa i d mtuar t tjer t. Sot, kudo n europ vet m dokumenti me shkrim sht valid, do gj q premtohet me goj nuk pranohet. Kur do ti k rkojn shqiptar t k to q themi tani, at her edhe eurodeutet t do t dine ku do t drejtohen. . N baz t rrejdhave aktuale dhe t experiences 15 vje are maqedonia ende sht n munges t definicionit t shtetit! Shkruan alistar ramadaninyon 09. 04. 2006peo eset politike nuk kan fund n maqedoni, ato edhe m tutje vazhdojn me intensitet t shpejtuar, gj gj sisht me hapa kolosale t breshk s! Strukturat politike kan hallet e veta, ato gjithmon vrapojn t marin pushtetin e nj shteti t padefinuar pa ka se n let r sovraniteti i takon popullit! P r ato q nuk e dine definicionin oligarki do tju tregojm se ka kuptimin e nj klani, nj familjeje, disa njer zve shum t af rm n mes veti, m shkurt, nj num r tejet t vog l njer zish q mund ti njehim n gishta. Pra! Eksperienca 15 vje are tregon se maqedonia sht pa sovranin e vet , ngase ajo nuk i takon asaj por disa strukturave njer zish t cil t deri m tani treguan inferioritet dhe jotransparenc n zhvillimin gjithp rfshir t maqedonis social, politik, shoq ror etj. Strukturat politike t cil t udh heqen nga t pazavend sueshmit kan b r dhe b jn q maqedonia t mbetet n list e fundit n aspektin zhvillimor, kurse europa nga ana tjet r inkurajon pik risht k to struktura q t punojn n reforma p r tju bashkangjitur familjeve t m dha europjane. Shtrohet pyetja p rse inkurajohen strukturat tani m t d shtuara n do aspekt? Mos vall ka munges t kuadrit n maqedoni? Apo ndoshta k to q jan , tani m jan t kalitur aq shum sa q t jen t pazavend suesh m?! Er ra t uditshme fryn n jet n politike n maqedoni! Europa duhet t kupton nj her e p r gjithmon se em rtimi i maqedonis si kandidate p r n union nuk mund t lobohet nga t gjith banor t e maqedonis ngase nj num r i madh thjesht turp rohet t lobon n favor t maqedonis p r n europ sepse nuk jan mbushur kushtet as p r af rmi p r nj gje t k till. Nuk mundet 2 miljon banor ti bashkangjiten komunitetit europjan kur q ato banor jetojn n nj shtet t padefinuar. Themi t padefinuar ngase sovraniteti asnj her nuk ju takoji atyre p r k to 15 vjet t kaluara dhe as shenja minimale nuk ka se ka filluar di ka n t mir , prandaj, n se europa inkurajon banor t e maqedonis q ti bashkangjiten asaj, ajo duhet t b n hapa konkret t nd rpres do fond oligark ve politik n maqedoni dhe k to fonde ti menaxhon vet , pastaj, banor t e maqedonis ti mer n gjirin e saj si europjan t v rtet duke ua hequr vizat dhe duke ua leht suar udh timin. Sepse po t presim rezultatet e ministres pun ve t jashtme mitreva, do t plakemi dhe do t vdesim, dhe kur nuk do t arim q t shohim veten ton n europ n e bashkuar. Kryeministri bu kovski trumpeton duke th n se n zgjedhjet e ardh shme as q duhet b jm pyetjen a do t jen ato fer dhe t lira, ngase k to zgjedhje jan defenitivisht viz p r n europ?! Interesant! Qe 15 vjet na paskan f lliqur me rrena, 15 vjet nuk paska pasur zgjedhje fer dhe t lira! 15 vjet ato t cil t e paskan mar pushtetin e paskan mare vet duke vjedh votat, kurse ne kendej me analizat tona spekulonim p r vones n e rezultateve konkrete n maqedoni, del se spekulimet tona paskan qen t drejta. Europa nuk ka t drejt morale q t shes apo jep moral t tjer ve kur q n shum drejtime i mungon l vizja konkrete. Nuk mjafton t thuhet b ni k t apo b ni at , reforma k tu reforma atje, jo nuk mjafton. Oligark t politik t maqedonis e dine fare mir se ka duhet dhe si duhet, por nuk ua k nda t punojn ngase jan m suar ti ken gj rat gati n pjat , ato nuk din t punojn m shkurt. Popullata e thjesht nuk ua dha vot n, ato e votuan vetveten dhe tani k rkojn nga popullata q t tregoj men uri dhe dinjitet n zgjedhjet e ardh shme ngase qenka kruciale p r hyrjen e shtetit n komunitetin europjan. Ju lutem! Kjo nuk do koment fare. Cilat parti politike jan parti oligarkike? U munduam t gjejm nj parti e cila n plotkuptimin e fjal do t kishte parath nien demokratike, por nuk e gjet m dot. T gjitha partit politike n maqedoni p rb hen nga njer zit e njejt q prej 15 vjet sh e k ndej. Kryesit e ngushta t k tyre partive politike i kan b r partite e tyre pron private dhe si t tilla marin pjes n zgjedhje megjithate, sht nj parti q meriton v mendje dhe e cila ec n trendeve demokratike europjane n rradh t e shqiptar ve t maqedonis , kjo parti sht ppd. Ppd-ja partia e par shqiptare n maqedoni b ri kthesa t konsiderueshme p r shqiptar t n maqedoni, por kjo nuk shihej at her. Po qe se e kthejm lent n prapa sot, do t shohim se ppd-ja si unitet gjithshqiptar ka b r aq shum sa q me t drejt mund t mburet edhe sot e k saj dite me pun n e saj. Po qe se e shohim realisht pun n e ppd- s, do t shohim se edhe p rkundrejt plehrave politik (si i quan nj mik i imi) q kishin punuar n d m t shtjes shqiptare duke qen bashk puntor t sh rbimeve sekrete dhe kund rzbulit sllav, rezultatet e ppd- jan p r do lavd rat sepse paskan qen n mes dy zjarresh plehrave shqipfol dhe atyre sllav. Sot ppd-ja e vetmja n maqedoni si parti politike ka kryesin e re, njer z t rinj, kurse ato t cil t kishin qen n rradh t e saja p r kerrier politike dhe interesa personale tani m jan t radhitur n parti tjera. Personalisht m vjen mir q u larguan k to kerrierist politik nga ppd-ja sepse i b nin d m t m dh, fundja kjo shihet edhe sot e k saj dite. Me q ppd- sherbetor t shqipfol t kund rzbulimit sllav i paskan b r d m t madh, at her i bie kryesis ppd- q t k rkon shpjegime shtes nga z. Trajanov i cili i b ri publike k to t dh na- citoj n emisionin n qend r t televizionit nacional t maqedonis kanal 5, trajanov deklaroi se k to dy politikan kan pas kontakte me sh rbimet maqedonase n periudh n kur ppdja formoi formacione paraushtarake n vend. Xhaferi dhe tha i nga ana e sh rbimeve jan inkurajuar q ta dob sojn partin , t largohen nga ppd dhe t formojn subjekt t ri politik shqiptar. (mar nga forumi lajmet)kryesia e ppd- duhet me do kusht t ndri on rastin ngase k tu b het fjal p r nj tradh ti t p rmasave kolosale. N se v rtetohet se tha i dhe xhaferi kan punuar me sh rbimet sekrete sllave dhe atyre p r kund rzbulim, at her e keqja m e vog l p r ato do t ishte q nj her e p rgjithmon t largohen diku larg nga vendlindja sepse njer z t f lliqur q u vie era pleh e d mtojn ambientin ku jetojn. Kurse ato t cil t iu bashkangjit n koh t e fundit k saj partie spiun sh, duhet t shohin veprimet e tyre dhe t kthehen qet aty kan qen dhe t japin kontributin e tyre si deri m tani. Nuk sht turp jo, ngase po qe se e kishit ditur se n pdsh paska pasur njer z t p rlyer me tradh ti at her ne jemi t sigurt se nuk do ti bashkangjitej asnj njeri, bile edhe ato q i ka n rradh t e saja do ta braktisnin. E vetmja parti politike q meriton vot n e shqiptar ve aktualisht sht ppd-ja sepse ka b r ndryshime n rradh t e saja, sepse ka nj program komb tar dhe ekonomik t niveleve t larta civilizuese dhe moderne. Prandaj duhet ti jepet vota ppd- s. . N maqedoni viti 2004! Ummmmmmmmm!!! Shkruan alistar ramadani ndryshimet n nj shtet b hen at her kur duam t ndryshojm di ka, kurse ne nuk duam t ndryshojm ngase na konvenon ashtu! Po! Edhe k t dim r ishim n sht pi p r ti vizituar t af rmit, t gjith ishin mir , pa ndryshime nga e zakonshmja! Ashtu ishin edhe ver n e kaluar, por tani ishte dim r, b nte pak m ftoht , asgj m tep r asgj m pak, nga vera e kaluar. Ndryshimet pra i b n vet m zoti n maqedoni, vjen vera, shkon vera, vjen dimri shkon dimri, njer zit plaken, i l shon fuqia, kurse maqedonia mbetet e njejt n do aspekt, gjith ka mungon si n sistem si tek njer zit q udh heqin me sistemin! N maqedoni p r dallim nga vera e kaluar, gropat e asfalteve ishin m t m dhaja, kallaball ku i t papunsuarve ishin m t m dhaja, varf ria ishte ritur, aq sa nuk ka semafor n shkup ku nuk gjendet ndonj lyp se me foshnj n dor , ose ndonj rom q d shiron t pastron qelqin e shoferit edhe at her kur e ke t pastruar! Ishte v shtir t shikosh k to pamje, dhe t jesh i duruesh m, sepse sado q d shiron t jesh i p rmbajtur kjo t b nte nervoz, nga nj her bile duhej dal nga vetura p r ti q ruar hesapet edhe fizikisht me pastruesit e qelqit t shoferit. Kishte v rtet tep r shum , p r ne q punojm jasht vendit na dukej se n do semafor duhej ndalur p r t treguar pasaport n, na b hej sikur kalojm kufij t pakufi! Personalisht lutja zotin q t gjej semaforin t gjelb r, ndryshe duhej treguar pasaport n. Eu! N bitpazar t shkupit do dit b hej pazar, kurse thon se dit n e mart qenka ai pazari i madh! Jo! Jo! N bitpazar do dit ishte pazari i madh, nuk mundje t l vizish nga njer zit q dalin t shikojn mos vall ka ndonj ndyrshim n mime! Eh, mimet! Kush i kontrollon mimet hej? Cdo tregtar i kishte mimet e veta, shesin t gjith kush si don, kurse kontrollimi i mimeve do t vjen at her kur t duam t b jm ndryshime, ngase tani p r tani nuk kishin koh p r tu mar me k to gj ra t imta! V rejtje si duket do ta mbush k t shkres me pika udit se t nderuar lexues. N bitpazar prej koh sh shitet gjith ka, nuk ka ka nuk ka, vet m a ke lek (ne shqiptar t e maqedonis denarit maqedon i themi lek), e lek t mungojn , apo ndoshta ashtu e kemi formuar p rshtypjen se mungojn , ngase t gjith mbanin mobil (celular), dhe t gjith pritnin q ai tjetri ta th ret! Dhe kjo ishte b r p rditshm ri e zakonshme, kurse nga ana tjet r l re q ishte v shtir t kalosh pazarin n k mb nga njer zit, por u lejohej edhe veturat t futen p rmes pazarit, q b nte kalimtar t t ken v shtir si edhe m t m dha p r t ecur. Trotoaret ishin z n nga hapja e shtiroreve t reja, kurse tregtari i ri nuk ante kok n se vall kjo i pengon ndokujt apo jo, me r nd si ishte q ai b nte tregtin e vet, gjith ka tjet r ishte irelevante p r ate. Po qe se ankohet ndokush egziston rreziku q t han dajak, ngase interesi i tregtarit dhe atij q ia ka lejuar q t hap duqanin e ri n mes t trotoarit ishte prioritar n k t rast, e interesi i kalimtar ve me f mij t vegj l q duhet t dalin n rrug n e asfaltuar me gropa t paasfaltuara e parapar p r veturat nuk merej parasysh! Eu! Kjo ka qen edhe p rpara, por tani katastrofa sa shkonte e shtohej, q tregon se ndryshimet ishin b r p r t keq e jo p r t mir. E n maqedoni mund t hash dajak, bile edhe m keq, mund edhe t vritesh dhe askush nuk p rgjigjet p r k t! Sidoqoft! K to pamje ishin nga v rejtjet q i b m p rpara vitit t ri, kishte edhe disa dit deri n fund t vitit 2004. P r nat n gazmore t 2005 parapregaditjet e njer zve ishin intenzive, blenin edhe ate q nuk kishin mund si p r t bler , vet m e vet m q t ket nj nat m mir t pregaditur se ai tjetri. F mijve u blenin najllona me mb lsira dhe ballona p r ti g zuar! Por u blenin edhe fishekzjarre hej! K shtu q f mijt e festonin vitin e ri shum dit p rpara duke hedhur n ajr fishekzjarret nga g zimi. Kurse p r petardat nuk flas, ato edhe n pik t ver mund ti gjesh n maqedoni. Nga g zimi p r vitin e ri, zbukuronin dhomat me drita shum ngjyr she, t cilat t r nat n rinin ndezur, q t shihet ngase ndryshe nuk b nte!!! Nga kjo desha apo jo, formoj p rshtypjen reale se n maqedoni t gjith qahen se nuk kan , por t gjith kishin, vetura, celular , dhe kishin p r t b r pregaditjen e vitit t ri. Po politika ku ishte? Sistemi shtet ror nuk ka ndryshuar, gjith ka shkon me avazin e vjet r. Q mos t p rs risim ngase b hemi banal, p r poltik nuk do t flasim, nuk kemi ka flasim edhe po t duam. Ndoshta vlen t p rmendet partia politike ppd e cila ktheu n tubimet e saja kryetarin e par t nj partie politike shqiptare n maqedoni z. Nevzat halilin, i cili mer pjes n k to tubime p r tu treguar t rinj ve t cil t n vitin 91 kishin nga 7-8 vjet e q sot kan nga 20 vjet ndoshta, se si u formua kjo parti politike, cilat ishin sfidat e saja n at koh , far ndryshimesh kishin b r etj. Dhe jorast sisht do t p rmendim se ndoshta n k to zgjedhje lokale t marsit kjo parti politike do t mar nj sasi t m dha votash nga shqiptar t e demoralizuar deri n koc. Kurse nga nj parti e cila shihet si e moderuar, mund t presim realisht nj radikalizim t arsyesh m ngase v rtet n do sfer t jet mungojn rezultatet konkrete tek shqiptar t. T gjitha ato q p rmend m m lart , ndodhin atje ku pjesa d rmuese sht shqiptare, kurse nuk jan shqiptar t q e duan nj m nyr t jetes s atill , por jan maqedonasit t cil t prej jugosllavis jajces e k tej n do m nyr jan munduar q tu a ngushtojn jet n shqiptar ve, e kjo vazhdon edhe sot e k saj dite. Mjafton t shikoni kalendarin 2005 e faktit i cili n fotografi e ka treguar realitetin se si jetojn sllav t e si jetojn shqiptar t. Dallimi sht aq i madh sa q formon p rshtypjen se nuk jetojm n nj qytet, por n dy, ai i shqiptar ve pa rrug , me rrug me gropa, pa infrastruktur normale p r jetes , dhe ai i sllav ve me infrastruktur moderne dhe rrug pa gropa. Ndaj n maqedoni nuk sht vet m viti 2004 q kaloji me ummmmmmmmm! Por dekada t t ra p r shqiptar t jan ummmmmmm! Nyon 10. 01. 2005. Dor hqja e ish kryeministrit kostov, zgjedhja e kryeministrit t ri bu kovski, qeveria e re me disa fytyra t reja n kabinetin qeveritar. Mediat elektronike maqedonase b jn nj pun e cila t p rngjan koh n e t kaluar komuniste, kur shqiptar t akuzoheshin p r t gjitha problemet q egzistonin n maqedoni! N k t drejtim avancojn a1, vest, dnevnik, deri diku edhe utrinski vesnik. . Nuk ka artikull n k to media elektronike q nuk i p rmendin shqiptar t, edhe pse dikush do t thot se kjo sht normale, ngase shqiptar t jan pjes e r nd sishme p rb rese e maqedonis. Dakord! Por dallimi q ndron aty se shqiptar t gjithmon paraqiten si problem, p rshkruhen si kriminel, hajdut, kontrabandist, aq sa edhe artikuj nga mediat evropjane huazojn k to media p r kiminalitetin e shqiptar ve. . T marim shembull a1, e cila n faqen e saj elektronike shtron pyetje n t cil n qytetar t paraqesin mendimet e tyre, q n fakt sht nj lloj sondazhi nga ana e k saj sht pie infromative. Autori i k saj shkrese disa her ka mar pjes n k to pyetje t shtruara nga ana e a1, dhe disa her mendimet tona nuk jan p rfillur. Edhe pse t moderuara, dhe plot kuptim nga aktualiteti, moderatori i faqes web preferonte t boton mendime t t tjer ve t cil t kryek put ishin kund rshqiptare dhe q mbjellnin urrejtje nd rtnike. Kjo sht pi informative, disa shkrime t autorit tashko toshev nga gjevgjelia (por q qenka paraqitur nga bullgaria n fakt) i ka t botuara, i cili sot akuzohet se i sht k rc nuar kryetarit crvenskovski p likudim. Por, mendimet e moderuara nuk gjenin vend aty. . N shkres n time t sondazhit t fundit shkruajta sht v shtir t shkruhet dhe jepen mendime se a do t ket qeveria e ardh shme sukses n se vet qytetar t nuk japin kontributin e tyre dhe t ndihmojn n k t drejtim. Problemet n k t shtet t vog l jan t m dha, prandaj p r do l vizje duhet pasur fleksibilitet. Dikush politik n e definon ashtu q duhet t jesh elastik, n se e t rheqim duhet t ken kujdes pal t kund rshtare q lastiku most k putet sepse nuk sht mire. N poltik duhet t jesh lloj sportisti i cili luan fer, n se ke pranuar gol, mundohu q t japish edhe ti nj gol, e jo t hidh rohesh e ti ja thesh k b t kund rshtarit! Do nj qeveri n maqedoni do t ket problemet e saja, sepse grumbulli i problemeve sht i madh, dhe si e till k rkon koh dhe bashk punim nga t gjith , karakteristika k to t cilat n maqedoni jan larg nga kokat e qytetar ve, sepse ju ikin pagmit t tatimeve t ndryshme rryma, uji, komunaliat, tatimet personale etj. Si do t ishte sikur sistemin qeveritar n maqedoni ta zavend sojm me sistemin zvic ran? N zvic r prej dekadash egziston qeveri e p rb r nga t gjitha partit m t m dha n vend, dhe suksesi nuk ka munguar. Sot po tju lejonin, nuk do t kishte njeri nga maqedonia q nuk do t vinte n zvic r, sepse rrogat jan t mira, jetesa komode me t gjitha t mirat, uj t nxeht ka kur t duash aq sa n se ta k nda mund t q ndrosh t r dit n n kad , dhe p r k t most kesh kok arje p r pages n e fatur n fund t muajit. Shtjet sociale n zvic r as q v rehen, sepse edhe k to familje jetojn sikur ato familje q punojn , edhe pse ndoshta nj nuance tep r e vog l i dallon nga ato q punojn , por me r nd si sht se i kan t gjitha komoditetet. Gjithashtu edhe p r invalid t do gj funksionon n m nyr t shk lqyeshme, i kan t gjitha t drejtat t garantuara me ligj. . Ky ishte komenti im q ia drejtova sondazhit t fundit, a1 nuk e gjet t udh q ta boton. Mendova se ndoshta e kam tepruar n shkres sepse aty lejohen vet m 1500 shenja, dhe e d rgova nj shkres tjet r shkurt n maqedoni, n se qytetar t nuk ndihmojn , asnj qeveri nuk do t ket sukses. . Po mire, nuk b n si zvicra ta kemi maqedonin! A mundemi ta kemi si belgjika? Edhe ky propozim nuk sht i ri, ky propozim disa here sht dh n n maqedoni, por maqedonasit, duke menduar se jan popull shumic , mendojn se e kan patjet r t dominojn dhe t jen t par t! Pyesim? Ka na soll n n drit p r 50 vjet qeverisje? Sot i shohim rezultatet. Jan maqedonasit q maqedonin e kan sjell n k t gjendje mjerimi e jo shqiptar t, sepse shqiptar t gjithmon kan ikur nga torturat, n n mimet, burgosjet, vrasjet q ua b nin sllavokomunist t. K shtu q sot nuk ka vend n europ q nuk ka shqiptar. Tregom ni, kush sht ai njeri q ik nga vendlinja p r pik t qejfit? Aktualisht n zvic r komuniteti i dyt i p r nga numri jan shqiptar t pas italian ve, numri sillet zyrtarisht 250 000 (dyqind e pesdhjet mi),, prej k tyre mbi 40 000 (dyzet mi) jan shqiptar nga maqedonia. Ky num r kaq i madh i shqiptar ve n p r europ duhet pak q kokat e emisar ve europjan ti v t mendohen. Kurse mediat sllave, edhe sot e k saj dite nuk kan t ndalur duke satanizuar shqiptar t. . N faqen web t gazet vest, lexuam k to dit nj artikull prej ndoshta 4 faqeve, ku n pjes t ku jetojn shqiptar t nuk i lejohet policis t hy brenda. Aty p rmenden regjione nga tetova, lipkova, regjione k to t cilat ishin m t p rfshira n konfliktin e 2001-it. N detaje gazetari tregon se si policia e ka v shtir t funksionon n k to regjione ngase kriminel t shqiptar qenkan m t fort!!!. Me nj fjal , gjith ka ka ka lidhje me kriminalitetin, mediat maqedonase mundohen me t gjitha mjetet q tu a mveshin shqiptar ve. Paraqesin si tham m lart artikuj t huazuar edhe nag mediat tjera q tregojn kriminalitetin e shqiptar ve, tregojn se si n shqip ri sht kapur n flagranc sheik q paska lidhje me al kaid n, paraqesin se si n kufi dikund (qafasan) qenka kapur 500 kg hashish dhe 100 kg ila e. Nga kosova sjellin lajme vet m q kan lidje me krimin, etj. N se mendojn mediat maqedonase se me k to lloj shkresa do t relaksojn mardh niet nd rnacionale, at her shum mashtrohen, ngase ato nuk i relaksojn por hedhin m tep r gaz n zjarr. Prandaj nuk kan t drejt ti satanizojn shqiptar t, por satan t le ti k rkojn n radh t e tyre. Shqiptar t i kan m suar dhe i m sojn sllav t se si duhet t jetohet n nj vend ku funksionon shteti juridik, por atyre kjo nuk ua k nda, jan m suar ndryshe. E ndryshe m nuk ka. Dhe nuk do t lejojm t ket. . Kurse ne si shqiptar e dim se jemi n rrug t drejt , e dim ka duam dhe ka nuk duam. Sot n europ nga biznismen t me renome ka edhe shqiptar , nga dijetar t me renome ka edhe shqiptar. F mijt tan studijojn n universitete m t njohura europjane, kurse ato m t vegjlit jan n mesin e nx n sve m t mir , dhe ne rrug t shk lqyeshme p r nj ardhm ri m t mir p r shqiptar t. K t nuk e themi ne, por k t e d gjojm nga vendasit, bile disa vendas k tu ne zvic r habiten nga talenti i shqiptar ve. E po! Ne kemi talent dhe do ti ja arim q ti demantojm t gjitha tentimet e maqedonasve p r ti satanizuar shqiptar t. . N maqedoni ngrihet shum pluhur p r gjith ka praktikisht. Nga temat m t nxehta pa dyshim se jan ato politike dhe tensionet brendapartiake. Kur b het fjal p r politik , nuk ka njeri q nuk e thot nj fjal , pa mar parasysh se sa ajo fjal mba! Kur b het fjal p r partit politke, edhe k tu an tar sia apo simpatizant t e asaj partie politke i paraqesin tezat e tyre duke mos mar parasysh fare se sa ato fjal kan baz , apo sa ato fjal sjellin moskuptim brenda n parti deri n p r arje! Ka mungon n k t rast? Nga k ndi politik, jemi t mendimit se n t gjitha k to p rplasje, munges sht transparenca politike, dhe d shira e v rtet q opinioni t njoftohet sakt se ka n t v rtet sht ka ndodh?. Tani fundi, ngrihet shum pluhur me dor heqjen e kostovit dhe deklarat s tij famoze p r korrupcion tek njer zit e qeveris. Dyti, zgjedhja e presidentit tek socialdemokrat t q nj koh sisht sht edhe mandatari i qeveris ardh shme n maqedoni. . Nga pikat nevralgjike, q sjell vrer tek maqedonasit sht f. Kondov , ku disa t rinj qenkan t armatosur, dhe se simbas mediave maqedonase ky fshat qenka i okupuar nga k to kriminel (e fusim n n thojza sepse nuk e dim a jan kriminel, mediat maqedonase nuk precizojn se p r far kriminel b het fjal). Nga e gjith kjo katrahur e mostransparenc s, n kondov ishin t detyruar t shkojn n bisedime aliu dhe menduhi me k to kriminel. Nga ky takim nuk u tha shum n opinion, por d gjuam disa k rkesa t t rinj ve t armatosur, t cil t k rkojn amnesti, por edhe informata n lidhje me mjetet e mbledhura financiare nga diaspora p r familjet e d shmor ve dhe invalid ve t luft s. Nga ky takim doli edhe nj sihariq i ri, se nga an tarsia e pdsh-s akuzohet thaqi p r ate se ka ka k rkuar n kondov me ali ahmetin! P r autorin e k saj analize, sht gabim i madh t akuzohet thaqi q ka shkuar n kondov , sepse n kondov sht biseduar me fshatar t e ati fshati, kurse ato jan shqiptar , dhe p r nj eskalim t mundsh m t gjith mbajn p rgjegj si. Thaqi ka b r at q duhet t b jn t gjith shqiptar t q meren me politik , dhe kjo p r mua sht m tep r se nj angazhim, p r t qet suar situat n. Thaqi me k t rast meriton lavdata e jo kritika, bile edhe pdsh-ja n p rgjithsi si parti bashku me bdi-n. . Natyrisht, opozita maqedonase mezi pr t q t gjen nj vrim t vock l p r t sulmuar, sidomos kur sht fjala p r shqiptar t. Dhe k t e b n sa p r sy e faqe p rpara elektoratit t saj, sepse edhe ato kur e kishin pushtetin ishin jotransparent, por edhe tani ju mungojn fakte t mir fillta p r akuza. Opozita maqedonase edhe sot e k saj dite akuzon terrorist shqiptar t luft 2001-it, mediat maqedonase nuk kan t ndalur n fjalorin e tyre duke p rmendur terrorist t e u k- q zgjedhen n majat m t larta t qeveris aktuale. Shtrohet pyetja a shte n fuqi ligji i cili sanksionon mostoleranc n nd rnacionale, dhe urrejtjen nd rnacionale dhe fetare?. A egziston fare nj ligj i till n maqedoni? Dhe fundi i fundit, a jan n dijeni mediat dhe opozita maqedonase se lufta e 2001 sht e kaluar dhe se as gjat luft nuk ka pasur terrorst n u k, as pas saj. N far baza mediat maqedonase p rmendin terrorist t e u k- edhe sot e k saj dite? K t duhet ndalur menj her , sepse nuk mund t vazhdohet dhe t tolerohen akuza t tilla sot. Bdi e ka fjal n tani dhe duhet me t gjitha mjetet demokratike t vihet n kund rsulm mjeteve informative maqedonase dhe ti nxjerr p rpara gjygjit t gjith ato gazetar t pap rgjegjsh m si dhe sht pit e tyre informative p r shpifje dhe ngritje t tensionit nd retnuk n maqedoni. Nuk duhet t tolerohen m fjal t tipit t urrejtjes n se v rtet sht vendosur q maqedonia t definohet si shtet multietnik. Koha sht q nxit sit e urrejtjes t nxjeren p rpara drejt sis. . P rkitazi me gjith at q p rmend m m lart , nuk mund t mos p rmendim edhe nxjerrjen e pasaport s re maqedonase e cila p r autorin e k saj shkrese sht gjithashtu jotransparenc ,sepse n nj shtet nuk mund t ket dy lloje t pasaportave, kjo ndodh vet m n maqedoni. Do t kisha dashur t di se cili shtet europjan aplikon dy pasaporta? Duam ti l m vend koh s, dhe t shohim se ka do t ndodh at her kur maqedonia do t pranohet n komunitetin europjan dhe nato, a do t kemi gjithmon dy pasaporta apo do t b jm nj unik p r t gjith qytetar t e maqedonis. . ! Ka pasur n diaspor mosmarveshje rreth m nyr s organizimit, dhe gjithashtu ka munguar nj transparenc e mir filt , por k to mosmarveshje nuk kan qen t natyr katastrofale, por kan qen thjesht t natyr se njer zit e diasporas silleshin n pozit t palakmueshme se kujt duhet ti derdhen mjetet, edhe pse egzistonte vet m nj fond i vet m. Disa nga hierarkia e fondit nuk ishin t k naqur me zgjedhjen e disa njer zve n n ndeg t e fondit, k shtu q lindin mosmarveshjet, dhe mjetet q donin ti derdhin pun tor t tan n diaspor p r familjet e d shmor ve dhe invalid t e luft mbetnin pa u derdhur, edhe pse egziston gatishm ri tek pun tor t tan q gjithmon tju ndihmohet familjeve t d shmor ve dhe invalid ve t luft s. . Themi t gjith ve se ali ahmeti m paku sht fajtor p r mjetet e lart p rmendura. Bile t ju themi edhe m qart , se ali ahmeti personalisht si njeri g zon nj simpati t madhe n diaspor , prandaj do akuz q shkon n em r t tij nuk mban. T shkojm edhe m qart , fajtor ndoshta ka, por edhe n se ka duhet t dihet se gabimet jan t mundshme tek donjeri prej nesh, dhe se jemi t bindur q gabimet e mundshme nuk jan b r me q llim t keqp rdorimit t mjeteve. Gabimet jan organizative, e jo p r shkaqe kqp rdorimi. E gjith kjo rrjedh nga mostransparenca tek njer zit, t cil t duhet patjet r t shkarkohen nga bagazhet e vjetra. Aktualisht fondi ka ngecje, nuk funksionon, dhe nga k tu. Se edhe mjete nuk ka. Ngelim me shpres se nj dit t af rshme edhe kjo shtje do t zgjidhet me ligjin p r vetadministrim lokal, dhe se njer zit q do t jen t zgjedhur duan apo jo do t jen t detyruar t jen m transparent. . Sot hapa faqen e lobi-t n internet dhe lexova letr ne e hapur q kimi (zv. Drrejtor i p rgjithsh m i mtv (e jo tvm si shkruani ju n lobi) i ja kishte drejtuar misnistrit t vog l t financave popovski (me shkronj t vog l, sepse ai v rtet sht i vog l dhe nuk meriton rrespekt) p r gjendjen aktuale n mtv dhe pun simin e 100 pun tor ve n programin e gjuh shqipe. Kjo sht p r. Nga shkaku i thjesht , q mos ti p rs ris fjal t e z. Iso rusi q b n nj analiz t thukt n po t njejt n faqe t internetit n lobi, por q ka haruar t p rmend se n at sht pi katang ka t pun suar me vendim t cil t me vite nuk shkojn n pun por rrog n e marin rregullisht, si shqiptar t si sllavofol sit. N se ndokush mendon t m tregon t kund rt n at her un i th ras le t shkojn n mtv dhe me fakte t gjalla le t binden. N at sht pi kantang vet m dy ose tre pun tor kan merituar q t marin rrog rregullisht, por q nuk i kan mar!!! Far paradoksi! Mos t flas p r mjetet q mungojn p r programin n gjuh n shqipe. Ju lutem, z. Kim e din fare miregjendjen n at sht pi informative e votuar nga parlameti (opaaaaa! Nga patlamenti, p r parlamentin jo, por, p r qeverin , hajde lakna hajde! ) dhe m ton t quan veten e pavaraur. Mund ta paramendoj pozit n aktuale t kimit sepse aspak nuk e ka t lakmueshme, simbas analiz s lobit, shoh se ai qenka nj figur shahu e cila do t l viz at her kur do t doj lojtari q luan me t , n k t rast bdi-ja. Sidoqoft , ministri i vog l popovski tani m sht i ngarkuar me bar n e referendumit i cili do ti kushton (si thot vet) 2 miljon euro, dhe se nuk ka koh t meret me imt sira q k rkon kimi! Pyes po kur kan qen shqiptar t di ka e madhe p r maqedonasit? Kjo duhet qart ti tregon bdi-s se luan nj loj e cila ka q n gjithmon n disfavor n shqiptar ve, dhe sht koha e fundit q ali ahmeti t nd rpes me fjal t e tij se maqedonia ecka drejt integrimeve europjane dhe atyre veriatlantike, sepse nuk sht ashtu, sepse votat q ka mar dhe sht n pushtet jan t shqiptar ve dhe sepse fal atyre sot ato si parti e legjitimojn vetveten p rpara opinionit sidomos t jasht m p r gjendjen e shqiptar ve n p rgjithsi n k t shtet t vog l me probleme apokaliptike. Ne ju themi zot ri, ju p rfaqsoni z rin ton , e z ri jon nuk thot ashtu si thoni ju, k t ta keni t qart ju dhe partner t tuaj t koalicionit. . Sht koha e fundit bdi-ja t kupton se votat jan t shqiptar ve, sht koha e fundit q bdi-ja ti p rkrah njerzit e saj n pozitat q i ka vu, dhe mos t luaj me fatin e shqiptar ve, shkurt, qart , shqip. Tani problemet e grumbulluara me q llim nga pushtetet e ndryshme n maqedoni duhet t rregullohen, por jo t rregullohen me biseda t p rjetshme dhe askund t gjendet fundi. Medoemos duhet t ket afate kohore dhe plane b e c n se atyre afateve nuk ju p rmbahen sllavofol sit, dhe ate n bashkpunim me partit tjera shqiptare assesi vet , kushdo q t jet n pushtet. . Shikoni aktualisht l m in q krijojn pdsh bdi pdk ppd p r referendumin q duan ta mban sllavofol sit. Pdsh thot t dalin shqiptar t dhe t votojn kund r ndarjes teritoriale, bdi thot t bojkotohet, k to tjerat me tezat e tyre, dhe del puna l m , assesi shqiptar t t meren vesht n mes veti!!! Po mir hej! Si dreqin e mallkuar mereni ju vesh me sllavofol sit e n mes veti nuk mundt t mereni vesht? Far inati keni n mes veti q nuk mund t mereni vesht? Mos vall ju mungojn para, e doni t shkoni n qiell? Ka d shironi t na sjellni n drit duke i nda shqiptar t? Ju si duket ende nuk keni kuptuar se shtja shqiptare n maqedoni nuk sht zgjedhur q t mereni me poltik. Kur t zgjedhni shtjen shqiptare at her keni t drejt t b ni rr muj politike, sot jo, sepse as nj ra as tjetra, as e treta nuk e ka zgjedhur shtjen shqiptare n maqedoni. . Un k t ver isha n pushim atje (n thojza sepse atje m shum njeriu lodhet se pushon), dhe pash me syt e mi se si ishte gjendja. Dita dit b het m keq se m mir jo, dita dit riten tensionet nd retnike se relakoshen, dita dit t varf rit shtohen e nuk zvoglohen! Ju lutem! Faji i kujt sht p r k t gjendje? Mos vall doni ti fajsoni votuesit tuaj q ju votuan, sepse nuk dini ti zgjedhni problemet? E pse u kandiduat at her? Ju me ndarjet e juaja q nuk i kupton as dreqi i mallkuar asnj ra nuk e meritoni vot n e shqitarit. A jeni n gjendje mort kuptoni se ju i ndani shqiptar t, dhe nuk din si t sillen t ngratit? A dini mor ju se na lodh t me cicmicet e juaja poltike? Mjaftni m! Mjaftni se nuk ia vlen t meret njeriu me ju, i keni sjell shqiptar t n gjendje q mos t interesohen p r fatin e tyre, duke i sjell n derexhe mjerimi, buk nuk kan t han , vendbanime nuk kan ku t jetojn , jetojn n nj mizeri totale, me nga 10 antar n nj dhom flejn , e ju mereni me politik!!! Si nuk ju vjen turp? Prej kujt ore ju keni frig , sepse e di q nuk keni frig n e. Zotit, m intereson prej kujt keni frig? Ka mund t presim nga njer zit q nuk i frigohen zotit ju lutem? Mund t presim skamje dhe vuajtjte, por mirqenie asnj her , sepse t gjith ju kur flitni g njeni, kur premtoni nuk e mbani premtimin, nga kjo rrjedh se ju nuk jeni njer z t mir dhe nuk mund tju besohet, prandaj nd rpritni rrenat tuaja, dhe largohuni nga politika e mos i merni n qaf shqiptar t sepse ju m paku i p rfaqsoni ato. Ju p rfaqsoni vetveten, interesat e juaja t ngushta familjare dhe kalnore, kursesi ato t p rgjithshme. . Do asociacion shqiptar q ka plane t qarta p r shqiptar t sht i mir seardhur dhe un do ti bashkangjitem menj her , sepse aktualisht nuk kemi njer z q na p rfaqsojn ashtu si k rkojm ne. Ka mbetur edhe nj adut i fundit n maqedoni p r shqiptar t, ai sht rufi osmani, n se ky v rtet ka vendosur defenitivisht t mos meret p r zgjedhjen e shtjes shqiptare n maqedoni, at her nuk shoh njeri q mund ta zgjedh problemin. Shqiptar n maqedoni. . Ajo q sht shqet suese dhe q iriton donj rin, ka t b j me t v rtet n se, edhe pas gjith k tyre ngjarjeve tragjike, udh heq sit tan politik dalin me komunikata shterpe, thuajse jan p rfaq sues t kombeve t bashkuara, e jo prezentuesit tan t cil t e kan p r borxh t jen transparent dhe t tregojn se kush n far pozicionesh q ndron. Bile, nga komunikata e pdsh-s lidhur me incidentin n tetov m n fund kuptuam se seli alternative e k saj partie na paska qen kafeneja dora. Mbase, sipas atyre q shpejtuan k t objekt ta shpallin simbol t politik shqiptare, n nkuptohet se n k t restorant, si edhe dokund ku kan pir kafe krer t e pdsh-s , n t ardhmen do t vendosen pllaka p rkujtimore ku nx n sit do t sjellin buqeta lulesh q t sh nojn kalendarin ton t lavdish m politik, i cili filloi me premtimet e shumta dhe p rfundoi me luft. Vitin e kaluar ne shqiptar t e maqedonis u p rball m me kund rshtarin e p rbashk t dhe ai ballafaqim na bashkonte t gjith ve. Na b nte t jemi m t kujdessh m dhe m solidar ndaj nj ri-tjetrit. Por, k t vit ne do t ballafaqohemi me vetveten dhe do t shohim se n cil n shkall sht pjekuria jon individuale e kolektive,. E cila nuk matet me at se sa t bashkon kund rshtari, por sa mund t p rballesh me destruktivitetin vetjak. Prandaj, ngjarjet e fundit q ndodh n n re ic t vog l dhe te kafeneja dora (pa marr parasysh kush dhe pse i pari shkrepi arm n),. Jan tragjedia dhe turpi yn. Dhe n se ky proces tragjik v llavras nuk nd rpritet, ai do t na d mtoj dhe njollos r nd , do t na legjitimoj si popull i cili parap lqen anarkin , i cili nuk mund ti n nshtrohet rendit, institucioneve, rregullave dhe parimeve t nj shoq rie t organizuar. Mbase edhe nuk do t vlejn hi gj shpjegimet tona, deklaratat, komunikatat,. As p rpara popullit. Pra, hi gj nuk do t vlejn as shpjegimet e arsyeshme se kund r vetvetes kemi edhe disa institucione. Vet m sa t nxisin pak naq si brendashqiptare (p r t devalvuar luft n e u k-s), se institucionet shtet rore tani jan m t mbyllura se kurdoqoft m par p r shqiptar t, se ato ende veprojn sipas parimit vet m shqiptari i kompromituar sht i p rdorsh m. Pra, sot m shum se kurdoher m par kemi nevoj p r bashk bisedim n od n e burrave,. Ku edhe sqarohen mosmarr veshjet. P rndryshe, do veprim tjet rlloji sht i turpsh m, i pashpjeguesh m, u jep argumente. E jo prezentuesit tan t cil t e kan p r borxh t jen transparent dhe t tregojn se kush n far pozicionesh q ndron. Bile, nga komunikata e pdsh-s lidhur me incidentin n tetov. M n fund kuptuam se seli alternative e k saj partie na paska qen kafeneja dora. Mbase, sipas atyre q shpejtuan k t objekt ta shpallin simbol t politik shqiptare,. Vendimet t sillen n p r bordelet e n ntok politike. Dhe ai kolektivitet, fatin e t cilit e p rcaktojn sektat politike, nuk duhet t brengoset p r ardhm rin e vet politike -. Nuk ka dyshim se ky vit do t sh noj ballafaqimin ton me destruksionin vetjak, me traumat dhe dilemat q sjell faza e pasluft s. Pra, do ta paguajm tagrin e sakt p r gabimet e b ra n t kaluar n dhe p r at q m kot u besuam atyre q g njeshtr n kishin v lla,. T m sohemi t tregojm bujarin ton tradicionale, t m sohemi t falim, mir po t mos harrojm. T mbajm. Kur partizan t partiak vran t riun nga fshati kondov. Pra, duhet rikujtuar se vite m par dikush arm n e promovoi si komponent t r nd sishme t. Ata m t pambrojturit elitat kulturore dhe shkencore. Me k t ndoshta edhe na ndihmuan t kuptojm se aty ku subjektet politike e parap lqejn heshtjen e njer zve t kultur s, artit dhe t shkenc s, nuk mund t flitet p r pluraliz m politik,. Me t cil n gj edhe u bie n hise p rgjegj sia p r do veprim destruktiv t cil sdo parti. P rndryshe, kanoset rreziku q ky k shill t b het n di ka t ngjashme me at q dikur ishte lidhja socialiste,. E pranuan pjes marrjen n k shilin e tij jo gjithaq p r t ndihmuar realizimin e caqeve kolektive, sa p r t shp tuar kok n n zgjedhjet e ardhshme. Mbase, edhe do ti nevojitet koh dhe pun e lodhshme gjat spastrimit t oborrit ton politik nga maunokrat t. . Mbi t cil n do t ecin vet m ata q jan t gatsh m t kultivojn nj bashk bisedim tolerant politik nd rshqiptar. Pra, paraprakisht askush nuk ka as fakte as t drejt morale t dyshoj n q llimet e mira t ideolog ve t k tij k shilli. P r efikasitetin e tij do t mund t flitet pas zgjedhjeve t ardhshme parlamentare. Deri at her duhet t jemi t duruesh m dhe t kujdessh m. Dhe,. As at her kur theksojn origjin n jugosllave t municionit me t cilin sht sulmuar restoranti dora, sepse vet m partis pdsh-s dhe vmro-dpmne-s n maqedoni u sht lejuar t ken polici partiake. Lub o georgievski dhe krer t e pdsh-s jan njer zit m t mbrojtur n k t shtet. Krer t e k tyre dy partive jan t lidhur mes vete me k rthiz n e bashk jetes s,. Shkruan dr. Nehat sadikuvitin e fundit n sken n politike shqiptare n maqedoni dy personalitete politike m shumti kan qen prezent n opinionin publik, prandaj var sisht se far raportesh mes veti kan pasur jan determinuar edhe ngjarjet n sken n politike tek shqiptar t e maqedonis. Raportet n mes k tyre subjekteve nuk jan fort t qarta, por t mjegulluara dhe t turbulluara dhe asociacion i interesave t ndryshme. Dhe t profileve t ndryshme shum koh q ky k shill ka filluar t funksionoj dhe se an tar t e k shillit (p rfaq sues t interesave dhe faktor ve t ndrysh m politik e shoq ror) akoma nuk jan gjetur para ndonj sfide n t cil n do t sillnin vendime strategjike dhe e cila do t i determinonte raportet e tyre, dhe e dyta, ky k shill aktualisht funksionon vet m n nivel qendror dhe akoma nuk e ka shtrir pun n e tij n nivele lokale n p r trevat e banuara me popullsi shqiptare. Me shtrirjen e aktivitetit t tij n teren mund t paraqiten edhe mosmarveshjet e interesave t ndryshme gruporo-klanore. Struktura p rb rse e k tij k shilli sht sipas formul s 2+2+2+3, apo nga dy an tar kan partit politike (ppd, pdk dhe pdsh), kurse ish-u k-ja ka tre an tar dhe postin kryesues (ali ahmeti), q ne shikim t par le p rshtypjen se do t ket divergjenca te natyrave t ndryshme. Por sa sht homogjen k shilli realisht dhe sa do t veproj si nj organ jopartiak dhe t ngrihet mbi interesat grupore dhe t prezentoj ineteresat e p rgjith shme sht e paqart , sepse akoma pa u stabilizuar gj rat tashm kan filluar plasaritjet e brendshme dhe gjykuar sipas deklarat s arben xhaferit (pdsh) se pdsh asnj her nuk e ka konsultuar ali ahmetin p r vendimet. Kemi bashk punim mjaft t mir me t por qe vendimet sillen n partin ton (ve er, 1. Prill. 2002. ). Akoma mbetet e paqart se athua ali ahmeti i konsulton partit politike apo vepron edhe ai krye me vete dhe akoma nuk sht e qart n se ali ahmeti do t sillet dhe t funksionoj si kryetar i k shillit koordinues apo do t nd rtoj raporte subordinimi mbi subjektet politike dhe an tar t e tjer t k shillit nga subjektet politike ose do t ket raporte partnerizmi gjegj sisht t jet i pari n mes t barabart ve. Mir po ekzistojn mendime se ky k shill duhet t transformohet n parti politike dhe t homogjenizohet aktiviteti i tij. Posa sht b r publike se k shilli koordinues do t transferohet me selin e tij nga re ica e vog l p r n shkup (lagja air) p r arsye si thuhet t jet m af r qarqeve dhe kontakteve diplomatike. Mir po ata q e njohin m miri ali ahmetin shprehen se ai nuk parap lqen t flas shum dhe se letrat i ruan p r vete, duke u munduar por shpesh pa sukses t tregohet se p r gj rat t cilat nuk i p lqejn din shum pak. Raporti nd rmjet ali ahmetit dhe menduh tha it ndaj tjer ven se gjykohet p r raportet n mes t ali ahmetit dhe menduh tha it ndaj tjer ve duhet pasur qasje t dyfisht e para, (aspekti deklarativ i analizimit t raporteve t tyre). N se merret kriteri i paraqitjeve dhe prononcimeve publike t tyre p r nj rin-tjetrin me siguri se nuk do t mund t pohohet me sakt si, sepse deri m tani nuk ka ndonj prononcim publik t ali ahmetit p r menduh tha in ose anasjelltas. Nd rkaq, k to dit ali ahmeti p r mediat n gjuh n maqedonase deklaroi se kam pasur kontakte t rregullta me xhaferin dhe imerin dhe jam i k naqur nga bashk punimi por, me t tjer t nuk jam takuar dhe nuk i njoh. (ve er,1. Prill. 2002). Nd rkaq p r fuqin e vete politike dhe t xhaferit n t nj jt n intervist ai shprehet se populli sht ai q do t gjykoj. P r k t mundet t flitet pas zgjedhjeve. Aty maten forcat e nji subjekti, nd rsa n lidhje me q ndrimin e tij ndaj menduh tha it ai shprehet se nuk bazohet n at se ka flitet n p r tregje (pazare). E dyta, n se merren raportet reale dhe t dh nat empirike mund t thuhet se a). - pas sulmeve dhe shantazheve q menduh tha i n fillim i b nte u k-s dhe kryengritjes shqiptare n maqedoni m von ai e mori veten dhe me sukses arriti q n strukturat ushtarake t u k-s ti fus ithtar t dhe p rkrah sit e tij dhe t luaj rol t r nd sish m gjat proceseve t m vonshme. B). - se tash p r an tar t k shillit koordinues nga ish u k-ja ta delegoj hazbi lik n (ish komandant el n), nj njeri p krah i af rt i menduh tha it, dhe c). - prononcimi publik i ish-kryeministrit t shqip ris ilir meta para do kohe p r mediat shqiptare se arb r xhaferi sht nj nd r politikan t m t m dhenj dhe m t aft n evrop n juglindore dhe m i aft nga t gjith n hap sir n etnike shqiptare dhe se ai (ilir meta) n pranver n e vitit t kaluar (n fillim t luftimeve) ka organizuar takimin n mes t ali ahmetit dhe arben xhaferit dhe se ky takim kontriboi q ali ahmeti t i ndryshoj raportet me pdsh-n , e q n nkupton edhe ndaj menduh tha it. K to raporte ka mund si t ndryshojn (gjegj sisht t keq sohen) vet m n se ali ahmeti arrin q - ta rrezikoj apo ngushtoj hap sir n p r bizneset e ndryshme t menduh tha it, ose- ta kufizoj dhe ndikimin e tij dhe t fuqis tij politike n hap sir n shqiptare n maqedoni por edhe m gj r. Raporti i ali ahmetit ndaj partive maqedonase, maqedonasve dhe maqedonis q nga paraqitja e tij n sken n politike n maqedoni (si udh heq i u k-s) e m von si kryetar i k shillit koordinues ali ahmeti me prononcimet e tij publike vazhdimisht thekson se sht i gatsh m t bisedoj dhe t takohet me udh heq sit politik t t gjitha partive relevante maqedonase t cilat e p rkrahin marr veshjen e ohrit - kryetarin e shtetit dhe kryeministrin me q llim t stabilizimit t situat s, implementimit t marr veshjes korniz t ohrit dhe ruajtjes t r sis territoriale dhe t sovranitetit t maqedonis duke mos favorizuar n ve anti asnji parti politike maqedonase. Ai apelon tek partit maqedonase q edhe ato t formojn nj trup t ngjash m si k shilli koordinativ i partive politike shqiptare n maqedoni dhe q ato t afrohen, por t mos veprojn me nacionaliz m dhe vazhdon se t gjith jemi t lodhur prej televizorit - nga gjasht or debatojm p r at se kush sht m i mir , maqedonasit apo shqiptar t shprehet ai. (ve er 1. Prill. 2002). Ai shpesh maqedonasit i ka porositur se munden kur t duan lirisht dhe pa asfar ndjenje pasigurie t vijn n shipkovic (selia e shtabit t ish-u k-s) nj soj sikur shkojn n dell ev ose n ndonj qytet tjet r n maqedoni. Thot se policin e p rzier do ta pres me mir seardhje n shipkovic. Un do t jem aty dhe do t dal t pij kafe me ata (ve er 1. Prill. 2002). Ish-lideri i u k-s pohon se disa her publikisht u ka b r thirrje p r t u takuar me kryetarin boris trajkovski dhe kryeministrin lub o georgievskin, por se nuk ka mar kurfar p rgjigje nga ata. P r k t n maqedoni n media dhe nd r qarqe analitiko-diplomatike thuhet se sht duke u b r presion nga bashk sia nd rkomb tare n kryetarin dhe kryeminstrin maqedonas p r t u takuar me ali ahmetin si hap q do t ndikonte n stabilizimin e situat s, por se p rgjigje akoma nuk ka nga p rfaq suesit maqedonas. N k t aspekt duhet shikuar edhe spekulimet e fundit n p r qarqet politike dhe media p r nj takim t mundsh m n mes t ali ahmetit dhe branko c rvenkovskit. Ali ahmeti n lidhje me zgjedhjet parlamentare partive maqedonase u drejtohet me thirrjen se realisht, mendoj se as partit shqiptare, e as ato maqedonase p r k to kat r vitet e ardhshme nuk kan nevoj p r ndonj fushat. Nuk kan nevoj p r k t sepse para tyre q ndron implementimi i marr veshjes korniz. Ashtu q mund t flitet p r fushat p r marr veshjen e ohrit, por jo edhe p r fushat t tipit nj ra pal kund r tjetr s. Q llimi sht q t votohet p r njer z t moralsh m dhe t pakorruptuar. Un jam i sigurt se n k to zgjedhje, njer zit do ti shikojn kualitetet e kandidat ve, sepse popullit i ka ardhur deri n maj t hund nga partit , edhe tek ju edhe tek ne duke iu drejtuar k shtu nj gazetareje maqedonase. (ve er 1. Prill. 2002). P rgaditjet p r zgjedhjet parlamentare t shtatorit, mund sit e formimit t koalicioneve kush me k ndi. Zgjedhjet t cilat jan t parapara p r n vjesht n e k tij viti ndoshta q tani mund t thuhet se jan zgjedhjet m t p rfolura dhe prej t cilave opinioni qysh tani ka droje t madhe, sepse k to zgjedhje jan t parapara me marr veshjen korniz t ohrit q t mbaheshin n pranver n e k tij viti, me kusht q t gjitha ligjet dhe obligimet q dilnin nga marr veshja e ohrit t realizoheshin me dinamik n e parapar. Nj soj sikur ka dilema p r dat n definitive t mbajtjes zgjedhjeve, pas disa shtyrjeve dhe mosmarr veshjeve n mes t lider ve partiak , n nshkrues t marr veshjes ohrit u fiksua nj dat e mundshme p r mbajtjen e tyre 15. Shtatori. Por q para do dit ve kryetari i parlamentit stojan andov doli me propozimin q k to zgjedhje t mbahen m 22. Shtator t k tij viti me arsyetimin se zgjedhjet n maqedoni duhet t mbahen sa m af r zgjedhjeve n kosov me q llim q t pamund sohen individ t e caktuar t votojn edhe n kosov dhe maqedoni, edhepse nga p rfaq suesit nd rkomb tar andovit qart i sht th n se pik risht kjo dat assesi nuk vjen n konsiderim p r mbajtjen e zgjedhjeve (far absurdi dhe mendurie politike e andovit). K t dat e kund rshtuan t gjith faktor t politik shqiptar, pastaj partia m e madhe opozitare maqedonase lsdm duke vler suar se andovi q llimisht e propozon k t dat q t mos ket v zhgim t suksesh m nd rkomb tar t zgjedhjeve dhe ia hap rrug n georgievskit p r manipulime. Propozimin e andovit e kund rshtoi edhe p rfaq suesi i ue alen l roa i cili tha se sht e pamundshme q v zhguesit nd rkomb tar n t nj jt n koh t arrijn ti v zhgojn zgjedhjet n dy vende ai gjithashtu paralajm roi se sht parapar q p r k to zgjedhje n maqedoni t vijn rreth 700 v zhgues t huaj nga osebe, odir dhe organizatat e pavarura. Kur jemi tek v zhguesit nd rkomb tar duhet theksuar se organizma nd rkombetar b jn presion q t u mund sohet k tyre v zhguesve t marrin pjes n v zhgimin e procesit t votimit dhe num rimit t votave prandaj sht k rkuar q ata t ken t drejt n e n nshkrimit t procesverbaleve nga do vendvotim dhe masa tjera q do t ndikonin n rregullsin e zgjedhjeve. Prandaj mund t thuhet se akoma pa u caktuar data e mbajtjes t zgjedhjeve, se a). Gjykuar sipas sjelljeve t partive politike do thuhej se ato kan filluar fushat n elektorale, dhe b). K to zgjedhje karakterizohen me nj num r shum t madh dhe t shum llojsh m t dilemave parazgjedhore dhe zgjedhore. . 2. Para se ta marin pushtetin pdsh-ja fliste shqip, hante buk shqip, pinteuj shqip,dhe ka u b? Votat shqiptar t i ja dhan shqip,por se do t mashtrohen nuk kishin besuar,filloji gjith ka maqedonisht sepse ashtu ishte shteti zyrtar ,edhe k to shqiptar nuk ja prishnin fare,sepse foteljat ishin t buta. !!!. Nyon, 04. 10. 2001 bota sot-diaspora perkitazi me situaten aktuale ne irjm se marveshja e ohrit do te hase ne shantazhe kete e kemi ditur,por cka do te dal nga e gjithe kjo nuk e dime por mund te supozojme se sllavomaqedonasit do te bejne c mos qe marveshja ne fjal te zgjas sa me shume qe eshte e mundur dhe dhe mos te pranohet nga parlamenti i ikonave sllave qe keshtu te shkaktojn nervozizm tek shqiptart dhe lideret e tyre politik,simptomet qe tani me jane te qarta kur lexojme se cka deklarojn komandantt e uck-s,e ata thone se nje vakuum i ketill mund ta nxjerr situaten nga kontrolli dhe se ushtaret e uck-s mund t i kapin armet perseri por kesaj rradhe pa pyetur as ali ahmetin,sepse ministri i krekosur mendjelart i puneve te mbrendshme i ashtuquajturi boshkovski dashka qe policia e tij te futet ne zonat shqiptare qe te vene qetesin(! ),kurse nuk e dinka se pikrisht me policine e vendosur ne ato zona prishet qetsia. Lajmet se amnestia per ushtart e uck-es nuk eshte ende ne rend te dites tregojne qarte se taktika e qeveris se mjekroshit georgievski shkon aq larg sa qe len per te kuptuar se ky njeri vertet eshte nje psikopat me kapacitet te kufizuar mendor dhe se me te gjithka eshte e mundur,qe dmth ne perkthim keshtu un e nenshkruajta marveshjen e ohrit me tre lidert tjere sepse kisha qllime tjera me vone,e keto qellime jan pikrisht ato qe bejme ne tani,te c armatosen terroristet shqiptar nje here,pastaj edhe pse premtuam per amnesti nuk do ta pranojm dhe me ne fund marveshja e ohrit sa me shume te shtyhet qe mos te pranohet nga parlamenti,duke shpresuar se situata aktuale ne shba do te terheq vemendjen e komunitetit nderkombetar ne kahje tjera. Por z. Predju e gjeti shkupin,erdhi perseri,kesaj rradhe me i vendosur se kure me pare,erdhi dhe u a tregoji liderve sllavomaqedonas gishtin,ju tregoji se edhe perkundrejt ngjarjeve tragjike ne shba nuk lejon qe askush ta keqperdor at tragjedi njerzore shkaktuar nga terrorizmi fanatik. Ne kete drejtim pra,sa na perket neve shqiptarve nuk kemi se cka brengosemi,dhe kishim dashur qe sa me shume sllavomaqedonasit ti lidhin kembet e tyre me duart e veta duke tentuar qe te kapen me komunitetin nderkombtar,gjithcka shkon ne favorin tone. Nje tjeter risi sa u perket shqiptareve ne irjm eshte se me te madhe flitet qe ish lidert e uck-s duan qe te kyqen ne jeten politike fyrom-se,flitet se do ti bashkangjiten partis demokratike kombetare e udhhequr nga z. Kastriot haxhirexha,sido qe te jete,e drejte e tyre njerzore eshte te bejne cka te duan,dhe ne ne kete drejtim i pergezojme dhe urrojme sukses ne kete drejtim,pa dyshim se do ken prkrahjen e popullit shqiptar sepse treguan ne veper kush jan dhe per se jane angazhuar. Brengoses eshte fakti se qeveria sllavoortodokse se bashku me sherbetoret e tyre ne gjyqet maqedonase bejne c mos qe ti vene ne banken e te akuzuarve lideret e uck-s dhe natyrisht arestimin e tyre,prandaj edhe zgjasin e stergjasin c eshtjen e amnistis me qellim. . Alistar ramadani nyon 24. 08. 2001 georgievski d shmon se sht i mur pas katrahur s luft me areoplan ,helikopter ,tanke dhe gjith arsenali i mundsh m vrastar q p rdori qeveria e georgievskit kund r qytetar ve t themi t tij,sepse pas gjith asaj q ky njeri ka b r marim t drejt n morale q t sjellim p rfundimin i cili do t ishte se ky njeri patologjik,me inteligjenc t kufizuar mendore as q i konsideron shqiptar t si njer z e lere m si qytetar t irjm. Rasti hebibi m miri v rteton se njeriu i quajtur georgievski nuk ka nd r mend t aplikon marveshjen e n nshkruar t ohrit,p rkundrazi,d shiron q me do kusht t destabilizon shtetin duke shpikur raste t cilat i fryn destabilizimit. K saj rradhe faj paska ministri i drejt sis z. Ixhet mehmeti i cili nuk paska firmosur dokumentin p r ekstradimin e terroristit hebibi nga gjermania q e k rkuaka qeveria e georgievskit. Ka n t v rtet dmth kjo? Nuk duhet t jesh edhe aq shum inteligjent q t kuptosh se me k t georgievski me stafin e tij v rtet kan vendosur t matin pulsin e shqiptar ve t cil t participojn n qeveri,por t cil t gjithnj jan vet m si figura t loj qeveritare pa autoritet,me nj fjal ,ministrat shqiptar nuk kan t drejt t vendosin p r asgj sa ju p rket funksioneve t tyre,sepse kryeministri b n shantazhe,dhe minon do nism e cila shpie kah stabilizimi dhe bashk jetesa,p r t cil n gj nuk mund t themi p r ministrat shqiptar t cil t gjithmon p rdorin fjal n nd rtim e jo shkat rim. Sa do t zgjas kjo nuk e dim ,por nj gj e dim e kjo sht se sllav t luajn me emocionet e shqiptar ve,duan q n mesin e shqiptar ve t ket ndarje e p r arje gj e cila do tu ndihmonte sllav ve n aspiratat e tyre t vjetra q t gjejn ndonj shqiptar t ndersh m i cili do tu shkonte p r shtati n do urdh r t tyre. Konstatimin e fundit e themi p r shkak se ppd-ja k rc nohet se do t l shoj qeverin n se shkarkohet ministri mehmeti. Sa mban kjo nuk dim ,por v rtet sht koha e fundit q k so k rc nimesh mos t ket m n t ardhmen,por vep r konkrete edhe ate jo vet m nga ppd-ja por edhe nga pdsh-ja sepse n pyetje jan shqiptar t e jo partia. Shteti unitar maqedonas nuk mund t egzistoj n se k t tani m e kan v rtetuar edhe analist edhe organizma t ndrysh m nd rkomb tar,e pse ne ti lusim sllav t p r bashk jetes ,n se sllav t duan q ta shkat rojn irjm ju qoft p r hajr,por ti lusim m nuk duhet. Koha sht ti kusht zojm ,n rastin konkret kusht kryesor do t ishte q ti shkruhet let r kryetarit t shtetit si dhe organizmave nd rkomb tare q kryeministri patologjik georgievski t shkarkohet nga posti i kryeministrit bashku me t r stafin e tij q e mb shtet dhe t k rkohet nga tpi q t ngre aktapadi penale kund r t njejt ve p r genocid dhe krime kund r njerzimit. Sht koha e fundit q partit shqiptare n irjm t miren m tep r me organizmat nd rkomb tare sa ju p rket shtjeve jetike p r shqiptar t. Sht koha e fundit q partit politike shqiptare n k t koh e cila sht vendimtare p r ardhm rin ton t inkuadrojn n rradh t e tyre njer z t cil t zotojn gjuh t e huaja dhe t cil t do t flisnin p rpara kamerave t ndryshme televizive qart dhe past r se p r ka n t v rtet luftojn shqiptar t. Nuk pajtohem si shqiptar q p rpara kamerave televizive t dalin njer z t cil t mendojn se e din gjuh n e huaj kurse n t v rtet ata jo q sdin gj ,por dalin aty dhe belb zojn. Ju lutem, k to gj ra jan shum t r nd sishme. Koha sht q ta l m rrethin e ngusht anash n se v rtet duam ta bindim bashk sin nd rkomb tare,dhe nj koh sisht edhe politikisht ti mb shtesim p r muri sllav t. Pasi q jam njoh i mir i gjuh ve t huaja,paraqitem vullnetarisht q t jap kontributin tim n k t drejtim. Nj koh sisht apeloj te t gjith ato t cil t i zotojn paku tre gjuh t huaja t paraqiten dhe t d shmojm se bashkarisht duam q ta zgjidhim shtjen ton nj her e p r gjithmon. Emajlin tim e keni n faqen e par t k ti web-i. . Alistar ramadani nyon 13. 08. 2001 mediat,teritori,lufta. - maqedonase mediat vjellin vrer e gjak p r gjith ka ka vjen nga ana shqiptare,apsolutisht gjith ka. Ne k t e kemi ditur kah moti sepse kemi par n praktik gjat viteve t kaluara kur mediat e ashtuquajtura profesionale maqedonase tentonin me do kusht t minimizojn mizorit e policis vrastare maqedonase q ushtronin ndaj popullit shqiptar kur k rkoheshte edhe nj minimum i t drejt p r t jetuar ashtu si duam ne,kur vriteshin,burgoseshin torturoheshin n m nyr m mizore q mund t egzistoj shqiptar t,mediat maqedonase i hypnin n qiell trimat e mpm-s se kan kryer nj aksion t k tij apo atij lloji kund r separatist ve shqiptar ,gjith kjo n funksion t nj shtimi t urrejtjes kundrejt shqiptar ve si nga ana e vet popullat por gjithashtu edhe nga ana e institucioneve t sistemit i cili funksiononte vet m p r sllavomaqedon t dhe k lysh t e tyre lojal (sreb,vlleh,ortodoks,maxhup). Tash kur m u mbush kupa dhe plasi lufta,k to media mezi paskan pritur q ta zmadhojn arsenalin e tyre t urrejtjes ndaj shqiptar ve duke th n edhe at q edhe nd r sht v shtir t shihet,sidomos kur sht n pyetje ngritja e moralit n popullat n sllavofol se(do t thoshte rufi osmani),n ve anti n ato ushtarake dhe policore,natyrisht k tu nuk mungon as p rkrahja e parezerv q u b het t luft nxit sve si jan georgievski,boshkovski,trajkovski edhe pse k to p rdorin t r arsenalin shfaros ndaj shqiptar ve pa mar parasysh a jan f mij,pleq,gra,civil,kryesorja sht q t shkat rohen n rr nj shqiptar t. K tu nuk do t p rmendim shkat rimet e sht pive dhe t mirat tjera materiale q me djers e mund me vite t t ra u munduan q ta realizojn shqiptar t,sepse n krahasim me jet n k to edhe mund t kompensohen. Dhe,mediat sllavomaqedonase i shpallin heronj mbrojt sit e tyre sllavomaqedonas (lexo kriminel t llojit sllav vet m),mundohen pra ta ngrisin moralin e nj konjukture vrastare kriminale t cil t nuk kan ama aspak t b jn me kodin q njer zimi e quan moral. Shrohet nj pyetje e thjesht prej kujt e paskan mbrojtur mbrojt sit sllavomaqedonas teritorin? Prej bashk qytetar ve t tyre? Kjo sdo koment m shum ,k tu shihet morali t cilin duan mediat sllave tu a ngulin n kok sllav ve. Shum v shtir. Moral kan ato q kan lindur me moral,nuk mund t ken moral t pamoralshmit q nga lindja,e k to jan sllav t. Ato kado q luftojn ,nuk luftojn por b jn shkat rime(bosnja,kosova,kroacia, e enia,tash edhe irjm). Sllav t vet m me f mi gra e pleq luftojn ,sepse nuk ua mba t futen n luft me luft tar t v rtet ,pastaj ankohen se askush nuk i p rkrah. Kur mediat shpallin dhe shp rndajn pamoralitetin aty n at rreth m nuk bin lulet,e k t me t madhe e trumpetojn mediat sllavomaqedonase,pa asnj dallim qofshin t shkruara apo elektronike,kjo sht nj p rgjegj si e madhe kolektive. Por mbase tham m lart se morali i tyre sht dhe mban aq,at her me k t duhet t miren psikolog t m t njohur bot ror se pse ky lloj qenie njer zore sht i till. Teritori edhe p r k t tem medoemos duhet q ti p rmendim mediat sllavomaqedonase,desh m apo jo k saj nuk mund ti ikim sepse jan pik risht mediat sllavomaqedonase t cilat i kan rrok daullet n bark dhe trumbetojn se qenka rrezikuar t r sia teritoriale e n n maqedoni nga terrorist t shqiptar. Me t v rtet habitet njeriu kur i lexon k to mar zira,ato,sllavomaqedonasit,sikur edhe tokat,sht pi,t mirat materiale,dhe gjith ka ka sht shqiptare,paskan dashur q ti vulosin n tapit e tyre,ti p rvet sojn dhe t veprojn ashtu si duan ato vet ,duke menduar se vet m ato jetojn n rruzullin tok sor. Ndoshta edhe e kan teritorin deri n tokio(!? ) kush e di,shohin ndra me sy hapur,le t vetk naqen. Lufta do luft lind nga rezultati i pak naq sis t nj etnikumi,k t e dim t gjith ,por kur nisen lufta t pakuptimta si jan k to ballkanike,at her k tu duhet ulur dhe analizuar mir pse? Shkat rimi i ish jugosllavis u b me merit n e sllav ve serb,t cil t kishin kujtuar se gjith ka ka fluturon edhe hahet,rezultati dihet nuk kemi nevoj as q ti p rmendim,sepse kan mbetur n analet e historis bot rore si luft ra t papara pas luft s dyt bot rore sa i p rket shkat rimit njer zor. At her kur menduan t gjith se ky regjion u qet sua pas k saj,plasi filmi n irjm,n k t shtet t oaz z gligoroviane t paqes. Dual n kastravecat e shtrembur,nuk paska qen ashtu si prejudikohej. N parlamentin sllav t ikonave n shkup shqiptar t i lutnin sllavomaqedonasit q nj amandament i tyre t kalon,por kot. Gjith ka ishte e kot ,sepse ato(sllav t) ishin kurdisur q p rpara se t lindin se me shiptar t nuk ka as mir kuptm as m shir. K t e v rtetuan me luft n gjasht mojre q kaploji irjm duke p rdorur t r arsenalin e r nd luftarak kund r civil ve,arsenal ky i bler nga v llez rit e tyre sllav. E quajn borba za makedonija ,kund r bashk qytetar ve t tyre,po, borba za makedonija. Duke shkat ruar gjith ka shqiptare. Duke vrar f mi,gra,pleq q dihen me emer e mbiemer,me datlindje e adres ,kurse qajn nga ana e tyre t vrarit t cil t ishin n uniforma,uniforma k to t cil t i kishin veshur p r t b r k rdi mbi shqiptar t. Nuk duhet q ti qajn sepse vet ashtu kan dashur(apo edhe skan dashur,sepse shumica e tyre dezertojn ,ikin ka syt k mb t). Pasi q ne shqiptar t kemi moral aq t lart sa q sllav t nuk mund edhe ta imagjinojn do t themi sinqerisht se edhe k to jeta na dhimben,pa mar parasysh se ato i kishin veshur uniformat p r t vrar shqiptar t,mund t themi se kan qen edhe t detyruar t shkojn n luft ,sepse kjo luft nuk kishte t b n me nj agresion t jasht m,por ka t b j me d shir n e georgievskave,boshkovskave dhe trajkovskave q desh n dhe duan me do kusht t tregojn imoralitetin e tyre patologjik n k t luft e cila ka vet m tre fitimtar trajkovskin,georgievskin dhe boshkovskin t cil ve nuk ju mungon asnje qime n kok ,t cil t familjet e tyre i kan mir t strehuar me t gjitha t mirat,kurse k ndej d rgojn t tjer t t luftojn p r t realizuar kampanj n e tyre politike q sht af r. Po. Me luft b jn fushat parazgjedhore sllav t,k t shkoll ua tregoji krimineli i luft rave m t f lliqura pas luft s dyt bot rore millosheviqi. Por a do t mbarojn atje ku sht tani vet krimineli nuk dihet. Sinqerisht kishim dashur q tpi t miret edhe me k to kriminel t llojit millosheviqian,sepse lufta e milloshqviqit me kompani nuk dallon aspak me luft n e georgievskit me kompani. P r fund sot normalisht duhet t n nshkruhet marveshja politike e ohrit,kjo dmth se luftimet duhet t d rpriten dhe t vazhdon jeta normale duke nd rtuar nj shtet multietnik me t gjitha t drejtat p r jetes. Ne ende nuk e dim a sht n nshkruar marveshja sot,por sidoqoft ,kishim dashur q firmosja e marveshjes nga pala shqiptare dhe ajo maqedone t implementohet pik p r pik. Sllav t e kan shansin t d shmojn se kan moral njer zor (edhe pse un personalisht shum dyshoj),duke t rhequr t r arsenalin luftarak nga zonat e luft s,duke d rguar ushtrin n kazermat e tyre ku e kan edhe vendin,duke t rhequr t gjitha postblloqet policore nga vendet ku frekuentojn shqiptar t,duke armatosur paramilitar t dhe rezervist t e t gjitha llojeve,dhe duke ia dh n nj shans t madhe paqes. Pasi q jam vet shqiptar,un e di q shqiptar t do tu p rmbahen premtimeve t dhena bashk sis nd rkomb tare,dhe e di se ato firmosjen e dokumentmarveshjes do ta respektojn me p rpikshm ri,prandaj as q kam di ka t shtoj n k t drejtim. Gjith ka mvaret nga sllavomaqedonasit,dhe bashk sia nd rkomb tare. . T mos p rtypim mishin e d shmor ve -------------------------------------------------------------------------------- 9 gusht 2001 ne si popull kemi nj kultur t lasht se si duhet t flitet p r d shmor t si duhet t kujtohen ato dhe si respektohen, dhe gjith kjo duke ditur se ka kan dh n ata jet n. Prandaj si nj shqiptar m ka ardhur shum r nd kur dikush t ket folur negativisht p r d shmor t e r n dhe me ate t hyj ne montimin e zbeht sllav t p r arjes nd r shqiptar , kur ata vet ja p r 6 muaj nd rrojn dy her shefat e ushtris. Prandaj do kisha apeluar tek do shqiptar kudo q gjindet t dije momentin dhe pesh n e fjal s tij se koh lufte sht kjo dhe duhet qen t zgjuar. Ky populli yn ka d shmuar se ka pjekuri t madhe dhe ate po e tregon edhe n luft. Tekefundit-luft n e fiton ai q sillet i qet - ishte shkruar n librin e tao s. Nga qet sia sht t sillesh gjithmon drejt dhe n momentin e duhur t veprosh si duhet. Planet p r paqen gjat luft dhe planet p r luft gjat paqes nuk jan n p rputhshm ri me ate q ne duhet t b jm. Komandant teli dhe 4 ushtar t e tij t vrar n gjum jan edhe nj prov se sllav t nuk dijn rregulla por kjo na imponon neve q me kthyrje t grushtit n p rpikshm rri me rregullat tua m sojm atyre rregullat e jo q as ne mos ti zbatojm ata. T gjith e dijm gjenialitetin dhe guximin e k tij komandanti t lavdish m dhe n se haraqina sht kosova e sllavomaqedonasve (nj humbje q festohet) at her sht merit e k tij gjeniu shqiptar dhe ushtar ve t tij. Dihet se i pengonte shkaut fryma e tij por askujt nuk guxon ti pengoj egoja e tij ngase nj popull shpirt-madh si shqiptar t gjithmon ka egoja t fuqishme prej skenderbeut e deri te ademi dhe ata vet m do p rs riten apo si tha fishta mbret r?!! Ne rob r kemi se mbret r jemi do nj ri prej nesh. Nj ri nga ushtar t e komandant telit ishte arben bajrami nga shkupi ai ishte djal hasreti dhe sht edhe nj prov se sa ky popull dhe bijt e saj m t mir e dojn lirin. Pra edhe nj her gjith ka shqiptare duhet t vihet n sh rbim t shtjes ende t pazgjidhur shqiptare, p rplasjet tona ideologjike mund t i aktivizojm n ndonj od ose parlament ose gjat zgjedhjeve por n koh ra lufte le t jemi t bashkuar. Asan saliu 09-08-2001 shkup. Bashk sis evropiane, rast i pashembullt n bot shkruan teuta zymberi, zvic r 20 korrik 2001 me asnj popull tjet r dhe me as nj l vizje tjet rkund n bot nuk sht vepruar k sisoji si veprohet me shqiptar t. Lista k rc nuese, q t kujtojn listat e zeza t udb- s!!! Aplikimi i nj liste emrash t veprimtar ve shqiptar dit m par nga presidenti i amerik s, xhorxh bush dhe lista e bashk sise evropiane , m nxit mua, si gazetare, t reagoj po ashtu publikisht, q ta them p r opinionin e gjithmbarsh m vet m t v rtet n apo vet m nj t v rtet rreth k tyre listave. M tep r se nj obligim etik profesional, ndjej obligim atdhetar q t mos hesht dhe t mos q ndroj indiferente p rball shtjeve t m dha q kan lidhje me shtjen e madhe komb tare, n k t rast me shtjen e liris. Emrat e sh nuar t veprimtar ve shqiptar n list n e bashkimit evropian, i njoh gati se t gjith. E njoh veprimtarin dhe biografin politike n t gjitha koh rat e tyre deri m sot. Dhe, biografia e tyre liridash se sht thelbi q m shtyn t i drejtohem bashk sis evropiane dhe opinionit politik shqiptar me disa pyetje publike -cili sht m kati i njer zve t p rfshir n list n e zez t shba-s dhe be-s? -cilin shtet n bot kan rrezikuar apo rrezikojn k ta veprimtar t devotsh m t shtjes shqiptare? - kush mundet ta ndaloj veprimtarin lirimtare t nj populli t rob ruar dhe t shtypur nga nj grusht maqedon sh? - pse be nuk reagoi kund r bombardimeve t fshatrave shqiptare n maqedoni, por mb shtet regjimin kriminal sllavomaqedon? - me far q llimi aplikohet lista p r personat, t cil ve, po kjo bashk si u kishte njohur strehimin politik, pik risht, p r shkak bindjeve t tyre liridash se pran shteteve t tyre dhe tani i shpall persona non grata duke i b r thirrje malt s, shteteve an tare, turqis , qipros, vendeve skandinave, zvicr s, evrop lindore dhe qendrore p r t ndikuar n ndalimin e marrjes vizave ndaj k tyre personave, veprimtar ve shqiptar? - kush e ndihmoi be-n dhe bushi-n n p rpilimin e listave p r t i v n n sh njest r pik risht njer zit q t r jet n e shkrin p r ideale komb tare, p r pavar sin e kosov s, p r lirin e kosov s? - a duhet t protestojn bashkadhetar t n p r evrop? - a duhet q p r hir t miq sis me amerikan t apo europian t t heshtet para do lloj veprimi q presidencat miratojn vendime jo t drejta, pa p lqimin ton dhe kund r vullnetit t popullit ton?! Dhe k to lista t zeza, po me k ta emra,(dhe emra t tjer) i kishte dikur dhe i ka edhe sot me siguri edhe udb-ja dhe do sh rbim tjet r sekret antishqiptar. Dhe kjo nuk na habit, kur kemi parasysh q llimet shekullore hegjemoniste t sllav ve ndaj shqiptar ve. Por na habit dhe na trondit nj q ndrim i till i shteteve, t cilat, edhe n kushtetutat e tyre ndalohet do lloj diskriminimi n baza nacionale e raciale, kur dihet gjithashtu se n k to kushtetuta t k tyre shteteve u garantohet qytetar ve t tyre siguria fizike pron sore dhe juridike. Dhe t kthehemi n rastin e maqedonis. Qeveria maqedone e udh hequr ekskluzivisht nga maqedon t merr vendime dhe jep urdh ra p r granatime dhe shkat rrime t fshatrave t t ra shqiptare, pa zgjedhur mjete as caqe dhe pa pasur llogari n shkat rrimet n njer z dhe prona t shqiptar ve. Dhe kjo sht pika kulminante, ku un si gazetare shqiptare nuk mund dhe nuk dua t kuptoj p rkrahjen e bashk sis nd rkomb tare q i ipet nj qeverie t till sllavomaqedone, e cila qeveri, i ka v n vetes detyr shkat rrimin masovik t qenies dhe gjith ka tjet r q sht n pron si t shqiptar ve. Dhe k tu mund t shtrohet pyetja? Si sht e mundur, q , po k to shtete, q thirren aq shum n vlerat demokratike t ua mohojn t tjer ve, n rastin konkret shqiptar ve, t drejt n q t vetmbrohen dhe t luftojn p r barazi komb tare! M lart theksova, se nj num r i i caktuar i emrave n k t list kishin gjetur strehim po n k to shtete, t cilat po i shpallin persona non grata. Zot rinj, p rfaq sues t shteteve n fjal , k ta njer z, t cil t ju n nj koh u dhat strehim dhe tani po i shpallni persona t pad shiruar, k ta, pik risht n vendet tuaja, ku kaluan vite t tyre, mor n shembull nga modelet tuaja, se si duket nj shoq ri e lir dhe demokratike, se si jeton nj popull i lir pa dhun e pa diskriminim. Dhe tani, kur, k ta u kthyen n trojet e tyre p r t k rkuar q t zbatohen po k to vlera , t cilat ju i keni p rcaktuar n vendet tuaja, ju i shpallni heretik! Evropa e njeh shum mir dosjen e k tyre perosnave se p r ka jan larguar nga vatrat e tyre. Evropa e din shum mir , se k ta veprimtar nuk u larguan nga d shira, por nga ndjekja e eg r e regjimeve pushtuese serbosllave. - pjesa d rmuese e k tyre emrave nga kjo list ishin n list n e zez t udb- famkeqe,t cil t, kaluan vitet m t mira n kazamatet serbe duke vuajtur d nime deri n 15 vjet burg. Dhe, k ta persona q kaluan nj gjysm jete n burgjet egra serbe duke u torturuar shtazarisht nga gardian t e inspektor t e serbis e maqedonis , k rkuan m von strehim politik po n k t bashk si evropiane e pse jo edhe n amerik , dhe kur k ta veprimtar u kthyen n atdhe q t i krijojn kushte popullit n trojet e tyre t jetojn t lir , k ta nd shkohen padrejt sisht nga sht pia e bardh dhe presidenca e evrop s, pra nga ata, q i kishin strehuar me aq mir kuptim. - nuk m ka ndodhur t d gjoj k tu jasht n evrop t jet p rpiluar nj list e till p r popujt apo organizatat tjera lirimtare, sikurse po veprohet k saj radhe me shqiptar t. Lista e miratuar nga sht pia e bardh dhe bashk sia evropiane sht rast i pashembullt n evrop e ndoshta edhe n bot. - si gazetare q i p rcjell ngjarjet q l vizin aktualisht, jam n gjendje t kuptoj interesat e fuqive t m dha n ballkan, por nuk d shiroj t kuptoj dhe nuk dua t pranoj, q p r hir t k tyre interesave, populli im t jet i rob ruar. Bashk sia nd rkomb tare para se t p rpiloj lista t tilla p r shqiptar t duhet q , t b j shum m shum p r shqiptar t. Po i p rmend vet m disa m kryesoret - -t angazhohet seriozisht(gj q deri m tani nuk e ka d shmuar) p r lirimin e t gjith t burgosurve shqiptar q ende po dergjen burgjeve t serbis si dhe p r fatin e t zhdukurve shqiptar. - -t burgos dhe t d rgoj t gjith kriminel t serb e pse jo edhe ata maqedon n gjyqin e hag , - - t angazhohet seriozisht (gj q deri m tani nuk e ka b r) n pengimin e funksionimit t institucioneve paralele serbe n kosov , p r t cil n gj e kan obliguar vetveten me rezolut n 1244 t ks t okb-s e t tjera gj ra q akoma nuk po zgjidhen dhe po luhet me shum gj ra t r nd sishme n kart n e nj paqeje me shum kushte! - n fund, jam e bindur se p rfaq soj mendimin e pjes d rmuese t shqiptar ve, se ushtria lirimtare komb tare sht nj forc lirimtare e dal nga gjiri i popullit si nevoj e koh p r t iu kund rv n nj politike hegjemoniste sllavomaqedone. - nd rsa veprimtar ve, bashk kombasve t mi, q gjenden n listat e shba-s dhe be-s u d shiroj suksese t reja n pun t e tyre atdhetare. Dhe p r tridhjet e tet emrat e p rfshir n listat e lart p rmendur, bashkatdhetar ve u takon t mbajn protest para okb-s n gjenev. P rndryshe heshtja dhe indiferenca do t sjellin d me edhe m t m dha tek shqiptar t. Shqiptar t kan t drejt t reagojn dhe duhet t reagojn p r shtjet e tyre madhore. Andaj, edhe n k t rast duhet t protestoj n format e preferuara. Kur dikush t prek n identitet komb tar, pa asnj hamendje duhet kund rshtuar q ndrimet e d mshme ngakushdo q mund t vijn dhe urdh rohen. Rasti i suspendimit t gjeneral ve dhe komandantav shqiptar nga tmk-ja, nuk arsyeton n asnj m nyr heshtjen e trishtuar t disa mjediseve shqiptare, sikurse nuk arsyetohet n asnj m nyr heshtja p rball nj liste q ka prekur ndjenjat komb tare. Cili popull nuk do t ngriste z rin p r bijt e vet t d shmuar me sakrifica t m dha? T hesht sh dhe t t ngjajn , se k to gj ra godasin vet m individ, kjo sht nj mashtrim p r t gjith ata q mashtrohen dhe q shikojn n prapasken. Dhe n k t rast, bashk sia nd rkomb rtare nuk ka prekur dhe goditur vet m individin, por ka prekur n thelbin komb tar. Po sigurisht q ka prekur institucionin e shenjt t ushtris lirimtare t kosov dhe ushtris lirimtare komb tare. Dhe kjo duhet t ia hap syt shum njer zve tan dhe ta mbrojn thelbin e k saj shtje t shenjt p r t mos lejuar t tjer t ta injorojn vler n p r ka ke luftuar dhe lufton. . Salih hoxha shkup,19. 07. 2001 pse smund t quhet kryeministri gaddaf mbr m nisi nj bised mes shok ve t mi se ka do b het tani pasi p rjetuam edhe nj kanonad t bombardimeve mediatike ku sipas tyre ne ishim edhe duke i gropuar arm t por edhe duke u ripozocionuar, deputet t e ppd-s do t takoheshin me ali ahmetin, todor petrovi do t organizonte miting kurse policia i thoshte popullit edhe shkoni edhe mos shkoni. N fund kryeministri kauboj t, i ndihmojn terrorist t, qytetar t rendit t dyt , bombardohemi, kta qenka ma radikal se shqiptar t etj. Reagimet tona pasonin mbas kuzhinieri tha shkurt se duhesh me kan usta p r me hup shtetin, plaki se nuk i mirret llafi k ti dhe p r nj koh krejt pritnin ka do thom une si shqiptari i vet m q ka votuar tre her radhaz p r vmro. P rve d bimit t serbis nga kjo krahin votimi p r vmro sillte edhe shum t mira q u pan prej tanush e k ndej por p r ate ndonj her tjet r. Ma i riu prej neve u kthye dhe m tha aga salih ky sun u ba milosh ama gaddaf po. Une m par ju tregojsha krejtve se ky njeri ka d shir dhe nevoj q t b het milosh ama ska mend dhe fuqi p r nj pun t till ama tash duhet me ju tregua se pse sun bahet gaddaf. Gaddafi me teorin e vet t gjelb rt edhe pse plagijat ishte i denj ti konkuroj edhe teorive t kardeljit p r vetqeverisje socialiste. Ky vet m se deshi t b het demo-kristian i ortodoksis dhe me ate hyri n koktejin m t keq politik ringjalljen e bizantit me metoda romake. Gaddafi ka sens p r tradit dhe krenari nomade dhe mysafir t i pret n ad r dhe u shkon atyre me deve. Ky vesh bluz t zez fran eze dhe vozit vetur gjermane. Gaddafi ka pushtet real dhe askush nuk mund t i nd rroj atij p rfaqsuesit rajonal t ministris mbrojtjes p r nj nat e lere m t ja mobilizoj ndonj k shilltar. Gaddafi edhe pse synon bashk punim afrikan nuk nd rpret bashk punimin me arab t kurse ky i la bullgar t p r dy k shilla dhe tre granata serbe. Gaddafi ka argumente simpatike mbi prejardhjen arabe t shekspirit dhe ka dije t konsiderushme leksiografike kurse lup eja nuk din se para krejt kuptimeve termi maqedoni sht term gjeografik dhe historik e m pastaj mund t p rdoret si term p r em rtim t ndonj etniciteti. Gaddafi p rve sharjeve dinte t k rkonte p r nuse djalit t vet vajz n e klintonit kurse ky vet m din t k rkoj para. Gaddafi sht anti-cionist por nuk organizon ndjekje t popullat s ndryshme n nj vend ku para 40 vjet sh sht b r persekutimi dhe d bimi i m shum se 4000 ifut ve. N libi ka ende ifut q jetojn edhe ate shum mir. Gaddafi n rini ka marr pjes n luft anti-kolonialiste bashku me omer muhtarin dhe asnj her ska q ndruar n p r klinika mentale e t shkruaj poezi perverze. Pra shok nuk mund t hyjmi n bot n e krahasimeve t k tij kryeministri pasi n se je b r kju klus klan dhe ke organizuar demonstrata me pan-karta indijani i mir sht indijani i vdekur at her n k t rast kauboj t jan ata sherif t e drejt q vrasin bandit dhe kriminel. N se ke r nuar 1 10 e faltoreve t nj populli smundet ata t jen taliban t. N se armiku sht i fort sa turku sdon t thot q gjithmon do ndalet si n qipro. Disa pjes shkojn t t ra pra edhe kjo lugin e ballkanit, ti mund t mos duash por humb sit nuk vendosin edhe po u shtir n si t frustruar. Le t t m sojn ende kisha me kujtes t thell historike (e formuar para 35 vjet ve!!! ) se ka ka ndodhur mos ndoshta do t mund t shikosh ate q do t ndodh. . Shqiptar t, historikisht asnj her nuk kan qen , as ekstremista, e as terrorista! Shkruan qemal musliu populli shqiptar disa shekuj jetoi n n rob rin turke, e nga fillimi i shekullit q sa po e lam pas, nj pjes e popull shqiptar ra n n rob rin sllave. Rob rimi dhe coptimi i trojeve shqiptare u b , jo pse nuk luftuan shqiptar t, jo pse nuk dit n, jo pse nuk desht n, por pse nuk pat n p rkrahjen e askujt dhe nuk pat n aleat t natyrsh m dhe as miq , as nga shtetet fqinj , e as nga fuqit e koh s, prandaj gjitha luft rat q u b n , mbaruan me humbje, duke u detyrua dhunsh m t bien n n sundimin e sllav ve. Kurse sllav t, vazhdimisht e pat n p rkrahjen e rusis , nga hatri i k saj shtrige pat n edhe franc n, greqin,bullgarin, italin etj. Prandaj, kjo ndarje e pa dhimbshme q iu b n tokave dhe popullit shqiptar , n koh dhe n periudha t ndryshme, nj dit duhet patjet r t fitoj nga ligji i drejt s natyrshme, ngase populli shqiptar jeton n trojet e veta etnike, n nj homogjenitet me ghuh , me kultur , me simbol t nj jt komb tar dhe autokton n trojet e vata nga koh rat ma t lashta. Shqiptar t luftun pa rreshtur sunduesin e huaj dhe dota luftojn var sisht nga koha, si n fillim t shekullit xx-t gjat luft rave ballkanike, n luftun e par dhe t dyt bot rore, derdh gjak p lirin e t huajve, ngase u thirr n q ta luftojn bashkarishr fashizmin dhe nuk dit n se me fashist t po e luftojn mikun gjerman, dhe me ndihm n dhe diktatin e rusis p sun humbje. Vet m n mbarim t shekullit xx t , populli shqiptar do t ket fatin dhe p rkrajen fuq nato-s dhe t shba- ve, n luft kund r pushtuesve barbar sllav. Sot populli shqiptar lufton p r liri dhe m vetsi t trojeve etnike shqiptare dhe jo p r okupim t tokave t huaja, si thuhet n propaganda t ndryshme qot sllavo- serbo-maqedone qoft greko- bullgare apo shtet tjet r. Rrezistenca, me arm n dor , mund t mos ket p rkrahjen e askujt, por nj gj duhet ditur dokush, se shqiptar t mjaft duruan, me shpres n dhe rren n p r barazi dhe bashk -jetes , por kot , koti, ata mor n shp rblimin dhe u keq trajtuan, u p rbuz n, u rrah n, u burgos n, e u vran n rrug ,n sht pi, n shkoll , n fabrik , n ushtri dhe kudo, si ishte rasti, n bit pazar, n ladorisht, n gostivar, n qytetin studenti - tetov etj. Prandaj shqiptar ve i`u harxhuan forma dhe mjetet paq sore, prandaj nuk ka ku t shkohet m. Bijt m t mir t popullit shqiptar nga t ghitha trojet ku jetojn shqiptar t u detyruan dje n kosov , sot n kosov n lindore dhe n maqedoni t`i rrokin arm t dhe t i dalin zot trojeve t veta. Me kot thuhet shqiptar maqedon jo, makedonski albanci, jo, jo o sllav t karpateve, shqiptar t jan shqiptar - q jetojn me mijra e mijra shekujsh n ato troje t lashta e st rgjyshore, po ju, ju jeni t huaj e t eg r, ata q jetoni mu n tokat tona. Maqedonia p r her t pare n faqen e historis shkruhet si republik e jugosllavis ka j-s ,(avnoj) t vitit 1943 44, sh nohet me em rin sot m, q veten e quan , p rndryshe asnj her historia nuk e njeh k t popull si komb maqedon. Prandaj edhe sot e k saj dite shtetet q e rrethojn k t lloj maqedonie, ende nuk e kan njohur at plot sisht, si psh. Bullgaria e pranon si shtet, por nuk e njeh si komb dhe nuk e njeh si gjuh zyrtare maqedonishten. Nd rsa greqia e cila esht kund r ekzistenc shtetit maqedon, ngase i krijon problem historis lasht dhe t sotm e t nes rm s. Nd rsa serbia nuk i njeh kufijt e k tij far shteti, ku para disa dit sh e n nshkruan nj marr veshtje sa p r sy e faqe, p r njohjen e kufijve, e q u ba moll sherri, p r plasjen e konfliktit. Kurse shqip ria sht shtet i par dhe i vetmi ndoshta, edhe i fundit, q njohi maqedonin si shtet pa kontestuar as gjuh n as kufijt, as flamurin e as gjuh n edhe pse nga shum fakte historike t lashta, e t sotme, shqip ria nuk sht dashur ta b je nj gj t till , cil ma shumti ka p r t i kushtuar ky hap i shpejt dhe i gabuar , q koha poe d shmon. Po edhe sot e k saj dite politika zyrtare e shqip ris po flet gadi me nj gjuh si flasin grek t, bullgar t dhe vet maqedon t, po me gjith ate p rs ri shqip ria akuzohet, kinse e ndihmon u k-n dhe u pmb-n. Do analitik, qoft politik, apo ushtarak duhet ta dij nj t v rtet se krijesa artificiale nuk mund t q ndroje dhe t jetoj n koh dhe hapsir t paskajshme. Prandaj maqedon t e vet vet quajtur, k t t v rrtet faktike duhet tani ta din dhe sht koha e fundit, e n interes t mir s, q t gjejn rrug tjet r, o eksluzivisht t barabart me shqiptar , o nuk munden t ekzijtojn ndryshe. Arma do t ndalet kur u pmb, dhe u k-ja realizojn l i r i n. Pra, shqiptar t, as nj her n historin e njer zimit nuk kan qen terrorist apo ekstremist, asnj her nuk kan mbushur varret me f mij t etnive t tjera, ata kurr nuk kan vrar gra, ata kurr nuk kan pushtuar toka t huaja, ata kurr nuk jan g zuar p r fat keq sin e dikujt dhe si munden q t jen terrorist apo ekstremist kur dihet se sht nj e vertet e madhe se luftojn p r t qen t l i r , mu n trojet e veta e t lashta dhe jo si sllav t q erdh n diku ka fundi i shekullit - x t dhe sot b jn zhurm orodit se n ballkan e m gj r. Prandaj luftetar t e liris jan mbrojt sit m t mir , e m t sigurt t paq dhe qet sis n trojet shqiptare dhe m gj r. Prandaj sht koha e fundit e subjektit politik dhe do shqiptarit ku do q gjindet e n ve anti e atyre q jan n ushtri dhe n policin maqedone t i l shojn rradhat e armikut, p r mos ardh deri te m e keqja n luft v llau me v llan. Thirrjen e t gjitha strukturave qoft ushtarake, qoft policore apo edhe stukturat shtet rore duhet ta baj partia q sht n kualicionin shtet ror. . Kur populli vuan,dikush lufton p r karike!!! Kjo q po ndodh n fyrom,kjo luft p r lirim defintiv komb tar nga kthetrat sllavomaqedonase m paku sht duke i preokupuar partit politike shqiptare sepse ato nuk kan koh ,q t miren me k to pun ,ato e kan preokupim kariken sepse shum e mb l sht duke u treguar. Koalicioni i gj r qeveritar q me t madhe sht duke u folur si duket e muar drit n e gjelb r nga bekimi tash p r tash i vet m nj partie shqiptare,ate t pdsh- me n krye kryetarin dhe n nkryetarine saj xheferin p rkat sisht tha in. Ppd-ja tash p r tash luan nj diplomaci pak sa m radikale,sikur nuk don q t futet n k t koalicion t gj r sepse nuk paska mar garancione pari nga partneri i tij i koalicionit sdsm-ja,dhe natyrisht edhe nga vet nd rkomb tar t se vall! Do t b het ndryshimi i kushtetut dhe nd rpreja e bombardimeve t sht pive shqiptare atje ku luftohet? (iteresant,pse luftohet vet m atje ku luftohet? -autori). Sidoqoft ppd-ja nuk ka alternativ tjet r,p r ndryshe do t dilte edhe me alternativ n e saj deri m tash po t kishte t zgjedh dhe kusht zon!!! Hyrja dhe dalja nga parlamenti nuk sht alternativ ,k t m e m suam,por p r dallim nga pdsh-ja k to sadopak kan dh n nj kusht. Pytja sht se sa do ti p rmbahen k tij kushti? Ne shqiptar t sikur u b m profet t llojit t vet sa na p rket neve vet sepse do gj q parashohim edhe b het,e dini pse? Sepse gjithmon sillemi v rdall dhe nuk ju p rmbahemi nj parimi me vendosshm ri,gjithmon presim t na m sojn t tjer t (t huajt,sepse ato i kan dizginat n dor?! ),sa q ndron kjo mbetet t vlersojn vet lider t tan politik,por a na muar n n qaf? Na muar n p r bes. Sepse vet i kemi votuar dhe tash bashk sia nd rkomb tare me plot t drejt na tregon me gisht dhe thot k to jan p rfaqsuesit tuaj legjitim. Kurse ekstremist t n se kan koh le t vdesin. Pun e madhe vall terrorist t maqedonas a vrasin f mi,gra e pleq,dhe shkat rojn pronat shqiptare qoft ato afariste,qoft ato private,sepse p rfaqsuesit legjitim na qenkan n qeveri e parlament t ikonave sllave. Kjo e b n njeriun t ulet e mendoj shum thell ,shum larg,shum gjat ,e b n njeriun t analizoj situat n aktuale(edhe pse k tu nuk ka vend m as p r t menduar e as p r t analizuar,sepse luft po b het),por ja q disa lider shqiptar ia japin vetes t drejt n q n vuajtjen e popullit t luftojn p r karrike,p r resore ministrore!!! Sdi deri ku ka shkuar politika n vendet e civilizuara bot rore,por nj gj jam bindur q moti,e ajo sht se kur b het dhe vjen n pyetje shtja nacionale e ndonj vendi perendimor,ato njer z q udh heqin shtetin nuk flasin m p r resore ministrore,por aty menj her vihet n veprim mbrojtja nacionale,dhe k tu askush nuk mundet t ma argumenton t kund rt n. Kurse te ne shqiptar t gjithmon ndodh e kund rta,nuk i shiqojn lider t tan interesat nacionale sa ju japin p rparsi karrikeve t buta dhe privilegjeve q kan nga k to,k tu nuk e kam fjal n vet m p r n fyrom por edhe p r n shqipri e kosov (edhe pse n k t t fundit l vizjet kan filluar t shkojn n t mbar sepse tre partit kryesore politike disa dokumente i kan n nshkruar bashk sa i p rket shtjet kosov s),e deri kur bre burra? Deri kur? Sigurisht se ato q kritikohen kan t drejt edhe t mbrohen,por argumentet ju mungojne sepse edhe f mit kan m suar m se ku jan duke na shpier lider t tan. Rezultatet e tyre jan sht pit e djegura,popullata e shp rngur dhe e vrar ,e maltretuar me ultimatumet e nj pasnj shme q ju vin edhe nga vet shqiptar t(sepse participojn n qeveri e parlament),mos t flasim m p r sllavomaqedon t. Nuk sht mbrojtje nacionale rrasti i fyrom-it q t q ndrohet n qeveri e parlament,kjo m miri do t quhej tradh ti se sa mbrojtje nacinale. As nga lut tar t por as edhe nga vet popullata asnj her nuk sht k rkuar ndarja e fyrom-it,bile un si shqiptar i atyre trojeve do t thosha se n rradh t par do t ishte n d min ton ndarja e fyrom-it,pse? Sepse fyrom-in m shumti e kemi nd rtuar ne shqiptar t se t gjith nacionalitetet tjera bashku. Pse? Sepse ne shqiptar t jemi popull shumic n k t shtet q sht duke u treguar terrorist ndaj shqiptar ve. Ja pse,kjo sht arsyeja. Sepse jemi ne shqiptar t q mbrojm itegritetin territorial t fyrom-it,gjithmon n mbrojtje,asnj her nuk kemi sulmuar. Qe 11 vite sllavomaqedonasit duan ta shkat rrojn fyrom-in,gjithmon duke i sulmuar dhe terrorizuar shqiptar t,dhe gjithmon me ne shqiptar t sht internacionalizuar fyrom-i,duke na vrrar ,burrgosur,rrahur,maltretuar,vjedhur,duke na i shkat rruar pronat tona,duke na posht rsuar si kan dashur ato vet. Prandaj ne nuk luftojm q ta ndajm fyrom-in,por luftojm q ti shporrim nj her e p r gjithmon nga qafa ato q duan me t v rtet ta ndajn fyrom-in, e ato jan vet sllavomaedonasit. Nj nga provokimet m t reja e tyre sht q t ngulin n maj t malit vodno nj kryq 100 metr sh q t shihet qart nga i t r territori i shkupit,dhe t tregohet qart se aty sht sllavoortodoksizmi n rritje e sip r dhe se ska kush mund ti ndal ,dhe,p rs ri lider t tan ulen n qeveri me sllavoortodoks t,a nuk sht ore kjo tradh ti? N se nuk sht , ka do t ishte at her? Duan sllavoortodoks t apo jo ne do t b hemi shtetformues,por ku do t shkojn k ta lider t tash m q jan duke na nxirr faqen me t zez p rpara opinionit edhe t mbrendsh m edhe t jasht m? Nyon,alistar ramadani 10. 05. 2001. Mbresa nga udh timi n atdhe ishte korrik,f mij t u l shuan nga shkollat,filloji pushimi veror,p r f mij t nj g zim i pap rshkruar,sepse q p rpara e dinin se do t shkojn n pushim,n sht pi,t takojn t af rmit e tyre q nuk i kishin par nj vit e m tep r. B nte koh ideale p r t udh tuar me vetur ,edhepse n lajmet ditore shihnim se n vendlihdje b n vap e cila t rrotullis mend,por d shira e madhe p r t shkuar ishte prezente n secilin prej nesh dhe muar m rrug n p r n atdhe. Duhet cekur se p r t shkuar me vetur duhej zgjedhur rrug n,q p rpara u interesuam te t af rmit dhe miqt p r informata se cila rrug shpie m af r p r t udh tuar,sepse k t vit 2000 shqiptar t rr zuan rekordin duke udh tuar me anije kah greqia (shqip ria nuk egzistonte n kart),sidoqoft ,nj num r i madh i miq ve dhe familjar ve m mbush n menden q t udh toj kah serbia,dhe ne k t edhe e b m. Mora rrug n me shoqen dhe tre f mit e mi (10,5,dhe 1 vje),p r fat t mir vetura shkonte mu ashtu si d shironim,kaluan zvicr n,italin ,sllovenin ,kroacin ,pa asnj problem m t vog l,kurse kur arrit m n kufi t serbis filluan peripetit q n kufi. Polic t doganier (ata q kontrollojn pasaportat),gjet n nj gabim n pasaport t f mij ve t mi se kinse nuk paskan viza p r t udh tuar p r n maqedoni,q k tu pash se serbia kishte vdekur. Duhej b r disi p r t vazhduar rrug n,edhepse ju thash se p r ne t maqedonis nuk duhet viza t kemi q t kalojm serbin ,polic t u dakorduan me kusht q tju blej n freeshopin e af rt disa gj ra q ato mi shkruajt n n nj fletushk ,dhe ato gju ra q isha i detyruar ti blej kushtuan 130dm,k shtu u b e mund shme kalimi yn n at kufi t zi. Edhepse ishte m ngjez,filloji vapa q at her ,f mij t ishin t lodhur nga udh timi,m i vogli ishte edhe me temperatur t lart ,por fal parapregatitjeve paraprake evitonim q temperatura ti rritej m shum (kishim mar ila e q p rpara se t udh tojm). Rrug (autostrad s) n p r serbi ishim t vet m,nuk kishte asnj vetur n autostrad ,n larg si shihej qart vapa q kishte kapluar ballkanin sepse val t e autostrad b nin k t shum t qart ,kisha p rshtypjen se gjendem n nj shkretir t asfaltuar,v rtet nuk kishte asgj asaj rruge q filloji t m nervozoj nga pak,as kafsh nuk shihnim n fushat p r anash,apsolutisht asgj. Shkret tir e v rtet. N vendkalimin e par p r pages t autostrad kur u ndal m pak sa na erdhi mir sepse pam njeri q punonte aty,nxor m dinar t serb q t paguajm autostrad n,por,simbas pun torit q ishte i autorizuar p r k t detyr dinar t nuk vlenin n serbi,duhej t paguajm me dm,nuk u brengos m fort,paguajt m dhe vazhduam rrug n. Pa kaluar as nj kilomet r si duhet policia na ndaloji,ishin dy polic,k rkonin di ka q ne t mos i kemi,dhe natyrisht t paguajm gjob (udi si nuk mi k rkuan zinxhir t e dimrit n at vap),dhe natyrisht gjoba do t shkonte n xhepat e polic ve. P r fat t mir gjoba ishte vet m 20dm(p r do nj rin nga 10dm),edhepse gjob e paarsyeshme,porvendosa q mos t flas sepse kisha frig q do fjal e tep rt do t m kushton,paguajt m gjob n,vazhduam rrug n,deri sa e kaluam edhe beogradin pa ndalesa t reja,dhe ngadal fillova t mendoj se shp tuam leht ,por. Rrug p r n nish(prej beogradit),pam se rrug t e bombarduara nga nato gjat luft n kosov ishin t rregulluara mir ,por q shihej qart se aty kishte pas bombardime,aty k tu filluam t shohim edhe veturat e para n autostrad ,vendkalimet e autostrad i paguanim n dm,aq sa edhe benzin nuk na jepnin pa dm,por kjo ishte pun e vog l,gjithsesi duhej kaluar serbin ,autostrada prej beogradit deri n nish ishte nj nd r shum e keqe sa q nuk do ta haroj kur. Thuaja se n do 10 km,kishte polic, do nj rit duhej paguar gjob n dm,ndryshe sb nte,u pajtuam me k t dukuri t cil n un e quaj moral t posht r serb. Me v shtir si t m dha arrit m n preshev (kufij me maqedonin),edhe aty doganier t u treguan shum t posht r,u desht q tju blejm nj shivas(wiski) p r t kaluar 40dm,por si thash edhe m par u m sova gjat gjith rrug me posht rsit serbe,dhe nuk mu duk aspak e jasht zakonshme. Kalova kufirin,u futa n teritorin maqedon,n kufi. N maqedoni na prit n shum thar t,nj doganiere (m von kuptova se ishte serbe),na k koji q t paguajm dogan p r teknik n q kishim me vete (nj videorekorder dhe tv),un i lodhur dhe nervozuar nga rruga n p r serbi,dhe nga vet fakti q nuk e dinja se ishte aprovuar nj ligj p r doganim t mjeteve teknike (prill 2000 ishte aprovuar ligji) ,k rkova nga doganjerja n fjal q t m spjegon di m teper sepse m par kishim t drejt t sjellim n vendlindje gj ra teknike dhe na shkruheshin n pasaport si shfryt zim i t drejt p r at vit q kishim sjell gj ra teknike n sht pi. Doganjeraj m shpjegoji ligjin e aprovuar,por un nuk pajtohesha (sepse nuk besoja n fjal shterpe pa m treguar fakte),pak sa u fjalos m me zonj n n fjal ,dhe i nervozuar ia lash pasapotat n dogan dhe mora rrug n p r n sht pi pa paguar dogan. Shkuam n sht pi,por,me mend isha te pasaportat q m mbet n n kufi. U pam me familjar t,g zimi ishte i pap rshkruar,nuk i kishim par dy vite, do gj kishte ndryshuar,f mij t ishin rritur,por edhe qeveria ishte e re n maqedoni(k tu u v rtetova n kufi). Natyrisht pushuam nja tre dit mir n sht pi dhe duhej shkuar p rs ri n kufi t k rkoj pasaportat,aty ishte zavend sshef i dogan nj shqiptar ,ai m tregoji se ligji egziston dhe se patjeter duhej paguar dogan ,edhepse i k rkoji pasaportat ,ato nuk ishin aty por i kishin derguar n shkup n nj vend special ku p r ti mar p rs ri duhej paguar dogan n gjithsesi,k shtu edhe u b ,paguajta dogan 50dm dhe i mora pasaportat. Qeveria e mjekroshave kishte b r t veten,kishte ndryshuar shum gj ra,sidomos sa i p rket byrokracis ,ishin b r hajdut t v rtet ,praktikisht asnj pun nuk e kryenin pa dh n mito(ishin t koruptuar deri n fyt),k t mund ta v rtetoj me fakte sepse ashtu m erdhi puna q t bindem vet. Nj djal m ka lindur n zvic r,duhej q ta lajm roj n maqedoni q emri i tij t figuron n pasaport n e shoqes (si dy t tjer t),por se do t kaloj t zit e ullirit nuk e kisha par as n nd r. Pari duhej q certifikat n e lindjes n zvic r ta p rkthej n gjuh n maqedone,pastaj me k t ertifikat mund sohej nxjerrja e ertifikat maqedone,dhe me k t t fundit mund sohej v nia e emrit t djalit n pasaport ,por,kjo kishte qen nj pro edur e oroditur sa q nuk m besohej me syt e mi. Pasi q e p rktheva ertifikat n e lindjes nga frengjishtja n maqedonisht,shkova te notari p r t vulosur,pastaj prej aty duhej t nxjerr nj ertifikat t re t shtet sis p r mua,dhe prej aty duhej shkuar n beko (ministria p r pun t mbrendshme),p r t b r k rkes n p r pasaport. Kisha t r dokumentacionin e pregatitur,n sportelin e dh nies dokumentacionit m njoftuan se duhej shkruar edhe nj lutje,po,lutje (si n koh n e komunizmit),edhe ate me shkronjat qirilic ,p r ndryshe lutja b hej e pa vler ,por pasi q un kisha vendosur q mos ti jap kujt edhe as nj pare t prishur,m duhej patjet r q tju p rbahesha ligjit,i kalova t gjitha pro edurat e k rkuara dhe dokumentacioni mu pranua,kur i dor zova letret e kerkuara,m than q t pres 20 dit p r nj ertifikat t lindjes,pas k saj duhej gjithashtu t pres p r pasaport n e djalit,dilte puna q t pres edhe disa dit pas pushimit t zakonsh m q kishim,kurse p r ti rregulluar letrat m shpejt kishte mund si,por duhej dikujt ti jap dm. M duhej t jem i fort ,edhe k shtu vendosa q t b hem,sepse pash qart q n maqedoni nuk funksiononte asgje,pash qart n maqedoni se shqiptar t q figurinin n qeveri si ishin t koruptuar n at mas sa q parat u a kishin mar mend,u v rtetova se qeveritar ve shqiptar nuk u interesonte aspak se si mbushen lutjet e tyre p r pasaport ,e pash qart se ishin shqiptar t ato q u a kishin ndal ndihmat sociale shqiptar ve pa i v rtetuar faktet paraprake,pash se shqiptar t ishin ato q kishin mar rrug n e pushimit n p r detet bullgare e turke (sikur n maqedoni lul zojn lulet),p r t k naqur epshet e tyre t posht ra e duke l n detyr n e tyre ndaj popullat shqiptare n rredh t par n duart e vet popullat q t gjindet ashtu si mundet,kjo ishte nj turp i llojit t vet ,q nuk e kisha par asnj her m par (as n komuniz m,sepse paku aty i shkruanim lutjet n shkronjat latine). Natyrisht se inati im ishte shum i fort ,prita 20 dit nj ertifikat 5 minut she,b ra k rkes n aty p r aty p r pasaport n,m than q t pre dy jav p r nj pun disa sekondashe (vetem emri dhe mbiemri duhej t shkruhej n pasaport),p rkund r v rejtjeve t mija personelit t caktua se jam n pushim dhe se pasaporta m duhet sa ma shpejt q sht e mundur,a to me q llim m thonin q t pres dy jav mos vall do ti lus p r ndonj m nyr tjet r m t shpejt. Nuk m mbeti tjet r,duhej pritur sepse njer zit,miqt t af rmit,m k shillonin q t paguaj hara in p r t mar pasaport n m shpejt (mbreda dit s),ose t pres pro edur n e rregullt,un vendosa p r k t t dyt n. Nuk donja t kuptoj se pik risht ishin shqiptar t ato bashku me maqedon t (patron t e tyre) q kishin sjell nj situat t k till n maqedoni,t vjell sh,ashtu m vinte,sepse ishin pik risht qeveritar t shqiptar ato q k rkonin q ligji t p rfillet me sakt si (gjuha zyrtare maqedone,alfabeti zyrtar maqedon,ikonat kishtare n parlamentin maqedon t pranohen e k shtu me rradh),pa dyshim se qeveritaret shqiptar kishin se me ka t l vdihen. Kishin hapur kazinot e tyre private (dikur as buk nuk kan pasur p r t ngr n), udit risht nga e mor gjith at pasuri mbrenda nj viti e gjys m!!! Pasaport n e djalit e kam mar dit n e fundit t pushimit tim,aeroplanin e kisha n ora 14. 00 kurse pasaport n e kam mar pik risht at dit n ora 09. 00,me pro edur krejt isht t rregullt,por q n nd rkoh mu shkat ruan nervat duke u futur der m der p r t k rkuar drejt si,drejt si n maqedini nuk kishte k t le ta dini t gjith ,mos mbani shpresa tek qeveritar t shqiptar sepse ato ishin koruptuar n at mas sa q nuk e njihnin as v llan e vet,kishin haruar cilit komb i takojn ,kishin haruar kush votoi p r ato dhe kush i zgjodhi. . Kishin haruar! 13. 11. 2000 alistar ramadani. Ese politikeprof. Dr. Mehdi hysenikapitali nuk p rcakton vet dijen nacionale, por vet dijen tregtare egoiste* askush (qoft nga elita politike ose shkencore shqiptare) nuk e g zon at t drejt q p r q llime dhe p r interesa t ndryshme (individuale, grupore, partiake, ideologjike dhe religjioze) karrieriste dhe lukrative monopoliste, t spekuloj me konceptin e vet dijes komb tare si n interpretimin e kuptimit t ngusht , ashtu edhe n at t gjer t nocionit t saj, se ajo sht produkt i vet dijes kapitalit. Jemi d shmitar se q nga deakada e fundme e shekullit xx dhe nga dekada e par e shekullit xxi, zhvillimi i ngjarjeve politike n dimensione nd rkomb tare ishte dhe, gjithnj po b het m i nd rlikuar dhe m dinamik. Si rrjedhim, njeriu edhe nuk sht n gjendje ti ndjek n vijim si, e l re m q t thellohet n nxjerrjen e gjykimeve t vlefshme dhe t drejta lidhur me pozit n, rolin dhe perspektiv n e tij n shoq rin e sotme konsumatore me vizion dhe me kontura t integrimit dhe t globalizmit nd rkomb tar. Si pasoj e moskuptimit, e konfuzionit dhe e dilemave t shumta lidhur me k to dy koncepte t brishta, sot, shumica d rrmuese e njer zve sht p rq ndruar me theks t posa m n p rmbushjen e nevojave materiale, duke i konsideruar ato si nj nga idealet m t larta dhe m t shenjta t ekzistenc dhe t ardhm s tyre, duke i mitoligjizuar, ideologjizuar dhe fetishizuar deri n stadin m t lart t reales shoq rore, duke qen t bindur se vet m sistemi i unifomitetit t till me p rmbajtje konsumatore atyre iu garanton prosperitet dhe dobi materiale t pakufijshme. K ndjemi, duke mbajtur parasysh faktin se natyra e njeriut karakterizohet nga ambivalenca e tij, shoq ria at edhe mund ta indoktrinoj dhe ta p rpunoj sipas interesave dhe nevojave ambivalente dhe polivalente t saj konsumatore, duke e shnd rruar at n robot, q verb risht ti kryej t gjitha k rkesat dhe urdh rat e parashtruara ditore, kuptohet t interesit dhe t pazarit ditor, javor, ose mujor etj. N k t rast, njeriu i painformuar lidhur me trendet e zhvillimit dhe t konsumimit t teknologjis inormimit, t komunikimit dhe t vlerave ekonomike e tregtare, sht i detyruar dhe, nj herazi i gatsh m q t abstenoj , duke e braktisur edhe idealin, edhe vet dijen komb tare, si dhe t gjitha k rkesat dhe virtytet e tjera fisnike njer zore. N kushte dhe n rrethana t k tilla, njeriu sht vet m nj produkt i shoq ris konsumatore, e jo kurrfar pjes marr si i mir fillt dhe i barabart n kuadrin e saj. Fatkeq sisht, ky sht nj fakt i hidhur, por objektiv q d shmon se njer zimi ka hyr n etap n e luft p r ekzistnec n e zhveshur edhe n fillimshekullin xxi. Sot, njeriu nuk sht i rrezikuar vet m nga procesi i automatizimit teknologjik n stadin m t lart t zhvillimit t tij, por edhe nga shum forca t tjera t err ta regresive, t cilat n forma t ndryshme t predikimit t mbrojtjes vlerave elemantare t njer zimit (liria, demokracia, rendi, drejt sia, siguria, begatia, paqja, mir qenia), po tentojn q nejriun si kryevler e t gjitha vlerave t tjera t shoq ris , ta nj jt sojn dhe ta tjet rsojn n artikull t thjesht konsumi, t finalizuar vet m p r shijen e ofert dhe t k rkes s shit-blerjes, t k mbimit dhe t shum zimit enorm t vlerave monopolizuese profitabile t tregut t lir dhe t iniciativ s lir private, gj q kjo favorizon dhe stimulon kryesisht dhe, gjithanshm risht vet m pron n private t individit dhe t individ ve a grupeve t caktuara, q nuk ka kurrfar elementi nd rlidh me lindjen dhe me ngritjen e vet dijes nacionale as n kuptimin e ve antes, as n at t p rgjithshmes. Pavar sisht nga mitologjizimi dhe fetishizimi i interesit dhe i k rkes imperative t absolutizimit liberal antirealist modern, q kapitalin ta trajtoj si bazamantin kryesor t p rcaktimit t vet dijes nacionale, shkenc risht ky koncept sht i gabuesh m dhe i paq ndruesh m, sepse nuk p rputhet me baz n e dialektik shkencore t realizmit historik, sociologjik, psikologjik, politik dhe filozofik t formimit, t rujatjes dhe t ngritjes vet dijes nacionale, mbase n thelb, krijimi, k mbimi, mbrojtja, shum fishimi i vlerave dhe i mbivlerave t kapitalit prodhon vet m vet dijen tregtare e jo kursesi vet dijen komb tare. K t konkluzion tonin e mb shtet edhe ky konstatim i bazuesh m shkencor i profesorit t harvardit, dr. Stanley hoffmann, i cili pohon se specializimi dhe integrimi i firmave b n t mundur shtimin e pasuris , mir po, logjika e kapitalizmit t past r nuk e favorizon drejt sin sociale (fa, july august, 2002,p. 107-108). Gjithashtu, n favor t k tij vler simi sht edhe ky konkluzion aksiomatik i prof. Dr. Patrick c. Hogan n shoq rin kapitaliste t gjitha vlerat jan t prirura ti n nshtrohen vler s tregut. (shih the politics of interpretation,1990,f. 199). S k ndejmi del krejt sisht e qart se vet dija nacionale nuk sht prodhim origjinal, as prodhim licencues i kapitalit privat, as i titullar ve t tij t dikursh m a t sotsh m privatist. P rkundrazi, dialektika e materializmit historik shkencor ka provuar se kapitali nuk e p rcakton vet dijen nacionale, por vet m vet dijen e vler dhe t intersit egoist tregtar qoft individual, qoft grupor ose kolektiv. Po ashtu, vet dija nacionale nuk mund t konsiderohet si produkt i l nd s par i pron private a kapitalit, as i kapitalizimit ngase historikisht rr nj t i ka n revolucionin popullor, i cili i ka dhuruar popullit vet dijen si komb, si qenie historike dhe si bashk si e nj suar. Pik risht nga ky koncept revolucionar hisoriko-shoq ror sht krijuar edhe nacionalizmi, i cili ka mish ruar ndjenj n e dashuris dhe t nd rgjegj s lart ndaj kombit, ndaj atdheut dhe ndaj gjuh am tare. Pra, sht gabim logjik, politik dhe komb tar, q t operohet me teza dhe koncepte spekuluese (p r hir t ky jes n ndonj parti, n ndonj l vizje apo p r hir t ngjitjes n ndonj pozit karrieriste politike, ekonomike, tregtare, diplomatike shtet rore, si diktojn rrthanat dhe kushtet e sotme t tregut t lir privat qoft me karakter provincial, rajonal apo n kuptim m t gjer) se vet dija nacionale shprehimisht sht fryt i kapitalit apo i kapitalizmit. N k t v shtrim, edhe historia e derisotme e vet dijes nacionale shqiptare, gjithashtu p rjashton konceptin spekulues politiko-filozofik dhe propagandistik kapitalist se kjo sht krijuar, zhvilluar, trash guar dhe ruajtur nd r breza n saje t pron private. P rkundrazi, as vet dija nacionale shqiptare nuk sht kurrfar krijese, e lindur nga prona a kapitali privat, por sht fryt i koherenc s revolucioneve komb tare shqiptare q nga periudha e hershme e ilirizmit e deri m sot. Duke qen se kombi shqiptar dhe shqip ria etnike shekuj me radh po ballafaqohet me teza, me koncepte dhe me p rkufizime t falsifikuara dhe t sofistikuara nga armiqt e tyre bizantin -sllav dhe t sulltanizmit t perandoris osmane fam keqe, se identiteti nacional, shtet ror dhe terriorial i qenies shqiptare n ballkan sht i diskutuesh m (nd r t tjera, edhe p r shkak t vones s zgjimit t vet dijes komb tare shqiptare n krahasim me popujt e tjer t ballkanit!? ), at her , domosdoshm risht, parap lqehet, q t pakt n edhe ne vet , t mos luajm n k t let r vet mohuese, t rrezkishme dhe shkat rrimtare p r ekzistenc n dhe p r identitetin ton gjith komb tar shqiptar. Se vet dija nacionale shqiptare nuk sht frut i kapitalit, k t (nd r qindra shembuj t tjer t historis vet dijes identitetit komb tar shqiptar) e provon edhe shembulli konkret i krijimit t vet dijes komb tare t tribunit popullor shqiptar, adem dema i, i cili q nga mosha e f mij ris dhe e rinis (si nx n dhe student) tij, u edukua, u arsimua, u frym zua dhe u aktivizua n l vizjen gjith komb tare shqiptare p r ribashkimin e shqip ris etnike, jo si pasoj e indoktrinimit, e shfryt zimit apo e ruajtjes ndonj privilegji a pasurie private(kapitali), t trash guar nga brezat e tij t m parsh m, por si shkak i mish rimit t vet dijes lart komb tare, t fituar nga edukata dhe arsimimi komb tar i familjes dhe i rrethit t caktuar t shoq ris shqiptare, e cila tradicionalisht ishte e pajisur dhe e ngritur me ndjenjen e vet dijes lart komb tare shqiptare. Mu pse adem dema i (mandela i evrop s) bashku me bashkidealist t dhe me bashk revolucionar t e tij, q nga mosha e mitur ishte i etur dhe i brumosur me ndjenj n e vet dijes komb tare,(e jo me lakmin p r t pasur sa m shum dinar , sa m shum lek , sa m shum firma, sa m shum pallate, sa m shum kapitale, sa m shum latifundi, sa m shum kolltu e t buta p r pushtet dhe karrier. , ashtu si po tentohet t veprohet sot n mjediset e shoq ris shqiptare anemban shqip ris etnike), edhe vuajti burgun 30-vje ar n kazamatet fam keqe tiranike t jugosllavis -serbis madhe. Ndryshe, (ashtu, si po spekulohet sot me t madhe me p rkufizimin e vet dijes komb tare shqiptare dhe t ribashkimit t shqip ris etnike) po t kishte deklaruar dhe d shmuar praktikisht n at koh t regjimit shtyp tiranik t jugosllavis se vet dija komb tare sht e ndikuar nga kapitali, sigurisht se heroi yn i gjall komb tar shqiptar, adem dema i, as bashk veprimtar t e tij nuk do t burgoseshin, nuk do t torturoheshin, nuk do t arrestoheshin, nuk do t persekutoheshin dhe, fundja, nuk do t vriteshin. , por do t shp rbleheshin n forma t ndryshme, sikurse padit sit dhe gjykat sit e tyre, q ushtronin dhun dhe terror mbi ta, vet m pse ishin t prirur dhe t pajisur me vet dijen komb tare shqiptare dhe t shqip ris etnike. S fundi, duke mbajtur parasysh faktin se vet dija komb tare nuk sht ndonj artikull apo mall tjet r konsumi, q mund t ekspozohet, t shitet apo t blehet n p r tregje t vjetra apo t reja private, at her as lider t politik , komb tar dhe shtet ror shqiptar (me gjith prirjet e tyre, q konceptin e vet dijes komb tare ta ngat rrojn dhe ta mjegullojn me vet dijen tregtare t kapitalit dhe p rfituesve t tij privat) nuk e g zojn at t drejt , as privilegj t koh s, q n forma t ndryshme t interpretimit t gabuar t proceseve reformiste, demokratike dhe patriotike, t manipulojn me nd rrimin dhe me falsfikimin e tezave dhe t koncepteve t teoris dhe t filozofis radikale utopiste pas cil fshihen q llimet dhe motivet ideologjike, politike, ekonomike dhe tregtare t focave sunduese, t cilat n vazhdim si riprodhojn fuqin dhe privilegjet e tyre si trash gimi t patundshme n kurriz t vet dijes komb tare shqiptare, duke e reduktuar dhe konsideruar at vet m si refleks t pron private dhe t kapitalizmit. N k t kontekst, do t ishte mashtrim, iluzion dhe utopi e shkret q shumica d rrmuese e njer zimit (sidomos vendet dhe popujt e varf r t pazhvilluar dhe n zhvillim), t nd rrojn dhe t shpresojn se i vetmi shp tim i tyre i gjith mbarsh m, do t jet eksperimenti i pron private, ashtu, si ishte utopi dhe iluzion i mjer t shpresohej se socializmi ishte i vetmi projkesion i shp timit t bot s shtypur, t kolonizuar, t pazhvilluar dhe t uritur. Historikisht, koncepti i par sht i paq ndruesh m, kurse koncepti i dyt sht i parealizuesh m. . Konfliktet shoq rore jan nj argument universal shoq ror, ndoshta pjesa ma e r nd sishme e jet s p rgjith shme shoq rore. Shoq rit nuk paraqesin t r sit harmonike dhe t baraspeshuara, gjithmon vin n shprehje konfliktet nd rmjet grupeve, vlerave dhe pritjeve t ndryshme. Q llimi dhe pasoja e konflikteve shoq rore q ndron tek ajo, q e mir mbajn dhe e p rkrahin ndryshimin e shoq rive globale dhe pjes ve t saja. . Intenziteti i konflikteve q e ndan shoq rin dhe e sulmon baz n konsenzuale t sistemit social sht lidhur me rigjiditetin e sistemit politik. Ajo q e rezikon ekuilibrin e k saj strukture nuk sht konflikti n veti, por rigjiditeti i vet sistemit, q e lejon, q antagonizmat t grumbullohen p rderisa nuk shp rthejn n konflikt t hapur me pasoja afatgjata. Konflikti sht jofunkcional p r ato sisteme sociale ku nuk sht e lejueshme toleranca dhe institucionalizimi i konfliktit. . N maqedoni, kosov dhe shqip ri vjen n shprehje fragmentimi i shoq ris n klas t sociale, formohet shtresa e lart e struktur ekonomiko-politike, q ma shum e akumulon pasurin shoq rore (uzinat, nd rmarjet, bloqet e banimit dhe sht pit , tok n, farmat, pyjet). N fundin e thesit shoq ror vjen deri tek zgj rimi i klas s poshtme t t papun ve industrial dhe pun toreve dhe pun tor ve fshatare, familjeve t varf ra, amviseve dhe sh rbetoreve dhe profesioneve tjera t ngjajashme, q jetojn n skajin e fundsh m t shtresave m t varf ra dhe apatis sociale. Konflikti shoq ror n mes t klas s re t pasurve dhe t fort ve si dhe klas ve t poshtme t shtresave t varf ra dhe jo t fuqishmive vjen n shprehje si nj antagoniz m klasor i dy pal ve ideologjike, politike dhe sociale. . Ky konflikt social manifestohet tek grevat e shumta dhe demonstratat tjera publike, si nj konflikt politik vjen n shprehje tek nogociatat nd rmjet pun dh n sve dhe sindikateve. N t ardhmen konflikti social do t thellohet n mes t t pasur ve dhe t varf rve. Ky konflikt shoq ror (q nuk sht i vetmi) me plot seriozitet do ta rezikon stabilitetin e shtetit. . Shtresa e mesme qytetare, administrata dhe intelektual t mbeten p r nga statusi n shkall n e nj jt t kierarkis dhe nuk jan t vet dijsh m, se l vizin p r nga aspekti social dhe shoq ror posht list (p r nga t ardhurat dhe pozita n shoq ri), q vjen duke e konsoliduar dhe zgj ruar elita e re ekonomiko-politike. Kjo shtres e mesme paraqet bazenin rezerv q elita i mobilizon individ t e rinj q ti ky n klas n e ep rme. . Konfliktet politike jan p rb r sit imanent t dukurive shoq rore, q bazohen n diferencimin ideologjik, politik, fetar dhe kulturor t shoq ris dhe n m nyr manifestative shfaqen n shoq rit plurale. Modeli plural apo shum partiak bazohet n faktin se fuqia politike sht e ndar dhe ekziston policentrizmi i fuqis politike. Grupet e ndryshme politike luftojn nj ra kund r tjer p r ndikim dhe e zhvillojn presionin ndaj qeveris q duhet t ekuilibron e intereset e shumta. . Stabiliteti dhe ekuilibrimi i sistemit jan t garantuar ashtuq sistemi ti zgjedh problemet nd rmjet grupeve t ndryshme interesit (grupet konfliktuale) me presionet ma t vog la dhe me konsensusin sa ma t madh (lipseti). Sistemi pluralist paraqet sistemin e zgjidhjes konflikteve, sepse gjithmon duhet afirmuar interesin e p rgjithsh m (dahli). . Vizioni teorik p r ndarjen e nj jt t fuqis sht nj utopi. Hulumutimet empirike e v rtetuan, q sjellja e vendimeve n shoq rin pluraliste e kufizuar vet m n disa qendra t fuqis e lejueshme p r individ t elitist n partit q posedojn me fuqin ekonomike dhe politike. N realitet shiquar elitat politike garojn nd rmjet veti. . Analiza politologjike e gjendjes n maqedoni, kosov dhe shqip ri k t e v rteton shum bukur, t gjitha pikat relevante t sjelljes vendimeve gjinden n duart e elit politiko-ekonomike, q i sjell vendimet n harmoni me programet e partive qeveritare. Nj gjendje e till prodhon shum konflikte politike, q nuk jan t kufizuar vet m nd rmjet partive, por rrjedhin edhe prej konflikteve shoq rore. N kosov dhe n irjm shqiptar t jan sjellur n nj pozit t pjatave fluturuese dhe diskriminimit suicidal (le mondi, 2002). . Ky konflikt shoq ror reflektohet si nj konflikt politik, sepse penzionist t jan t ky ur brenda partive politike t djathta dhe t majta, q marin pjes n parlament. Disa prej segmenteve shoq rore nuk mundet t ndikojn tek vendimet relevante dhe praktikisht jan t shtyer n margjin n politike. Ky konflikt mbetet latent, n t shumt n e rasteve do t shp rthen n nj konflikt t v rtet. P rpos k saj penzionist t e vet dijsuar n t shumt n e rasteve i njohin vlerat e t kaluar dhe kontinuitetit politik, q lind konfliktet me gjenerata e reja dhe partit e djatht s. . Vetit themelore t demokracis nuk jan vet m demokracia parlamentare dhe shum partizmi, por edhe opozita relevante me mund sin e zhvillimit t rezonimit kritik n em r t popullit. N se protagonist t e demokracive t reja e pranojn pluralizmin politik, duhet ti njohin edhe mekanizmat e kontrolit t pushtetit politik dhe ndrimit t pushtetit, tek kjo q ndron q llimi dhe legjitimiteti i opozit s. Sistemi politik pa opozit sht nj torzo-togo e plogsht e demokracis. . Sistemi i dominimit t partis qeveritare sht tejet i rafinuar dhe perfide partia partit qeveritare fuqin dhe pozit n e tyre e p rforcojn me mjetet e aparatit shtetror dhe diskurzit dominant ideologjik t mediave shtetrore, p rderisa opozit n politike e shtyen n margjinat e vendosjes politike, p rderisa ekuilibrimi nuk vendoset n drejtim t nj dominimi t elit aktuale n pushtet. P rdorimi i parimit t shumic i sh rben pushtetit p r dob simin e fuqis dhe statusit si dhe mund sve publicistike t opozit s. . Elita qeveritare k shtu e revitalizon pushtetin hegjemonial t sjelljes vendimeve t pushtetit aktual, monizmit politik dhe nj mend sis vler sonj se. Aq e ma shum afirmohet dija e gjith kahit e funkcionar ve shtetroro-partiak dhe lider ve karizmatik. Nj sistem i till nuk sht n gjendje ti ruan sferat e pavarura t komunikimit, q do t zhvillonte gazetarin kritike dhe do t krijonte transfigurimin e feedbackeve t vet rregullimit kritik. Ky proces sht sidomos karakterisitk p r maqedonin dhe shqip rin. Kosova noton n ujrat tjer. . Brenda demokracis v rtet partit politike e afirmojn dialogun tolerant, sepse vet m ky i mund son harmonizimin dhe bashk punimin tek zgjidha e problemve ekonomiko-shoq rore t shteteve n tranzicion. Partia kryesore qeveritare nuk e zhvillon nj politik radikale ndaj partive opozitare dhe ju mund son pjes marje tek sjellja e vendimeve. . Kur n maqedoni dhe shqip ri u konstitua qeveria e shum partive me orientim dhe program t ngjash m dhe t ndrysh m politik, opozita e djatht dhe e majt e m njanuan bashk punimin e frytsh m tek jurisdikcioni q e k rkon hyrja n unionin evropian. Aktivitetin e vet e ka drejtuar tek blokimi i ligjeve dhe shkatrimi i mundjeve t qeveris. Disa prej mediave masive filluan t informonin n m nyr senzacionale p r k to aktivitete, ashtuq prej raportimit prej parlamentit n t n si dominoi prezantimi dhe figurimi i djatht dhe majt s. . Brenda kornizave t konfliktit politik paraqitet ndryshimi i polemizimit produktiv parlamentar p r zgjidhjen e problemeve t imta dhe pyetjeve shum pak t r nd sishme politike, harohen pyetjet politike themelore, pyetjet e m dhaja t problemeve politike. Disa prej lider ve politik - ato qeveritar dhe t opozit - k shtu sillen, sepse nuk jan t aft t ballafaqohen me problemet e realitetit ekonomik dhe politik n vend dhe n sfer n nd rkomb tare. . Polemizimin retorik e pat n p rcaktuar disa prej filozof ve antik. Pat n theksuar, se ekziston e gjith natyra vet m si nj retorik dhe estetik , vet m si nj dialektik e fjal ve dhe termeve, vet m si nj luft nd rmjet njer zve. Gjorgjiasi pati theksuar, se e v rteta nuk ekziston fare, p r shkak t k saj kund rshtarin duhet p rqeshur objektivi kryesor i retorik sht qeverisja ndaj tjer ve. . T shumta jan rastet kur n parlamentin shqiptar apo maqedonas, gjorgjij t shqiptar dhe ato maqedonas e kthejn komunikimin politik n parlament n matjen e forc s, n luft n e fjal ve, ku secili mundohet t v rteton dominimin e vet mendor apo fizik. K tu v rehet p rqeshja e kashtrosur e deputet ve t partive tjera dhe mundohen ti diskualifikojn personalitet prir se t parlamentit, qeveris dhe partive. Si shihet pra k tu b het fjal p r potezat e shumta agresive t rr zimit t autoritetit, fuqis dhe pushtetit t partive qeveritare duke pasur q llim marjen e pushtetit. Objektivat ideollogjike si dhe programet e partive nuk luajn asnj far roli t r nd sish m n jet n politike n maqedoni dhe shqip ri. . Kur partner t n situat n e komunikimit t nj kompeticioni diskurziv apo t nj lufte t paq llimshme p r pushtetin, nuk mundohen asesi ti largojn barierat e shumta t komunikimit, por edhe ma shum e thellojn moskuptimin. Kjo sht fotografia e debateve n parlamentin shqiptar dhe at shqiptaro-maqedonas. Mediat masive e tregojn n m nyr senzacionale k to ndeshje politike dhe trillime dhe kapadisje t ulta njer zore. . Mediat masive jan ajo sfer publike , q e mund son, q problemet shoq rore dhe konfliktet t b hen publike - qeverit , parlamenti, institucionet dhe kapitali transparente. Mediat masive i ndri ojn ato pjes t erta t realitetit shoq ror q jan t fshehura apo t shtrembuara. Me botimin e fshehur institucionet shoq rore b hen transparente. . Gazetaria kritike me nj funkcion t kontrolit dhe botimin publik e mbyll polemizimin nd rmjet sfer pubike dhe asaj private. Kritik t publik e parashtrojn at , q sht e fshehur, at q pushteti aktual mundohet ta mb shtjell me fijet e fsheht sis djersitur n hije (privilegjet e shumta t burokracis shtetrore, korupsionit politik, riblerjes dhe rishitjes punonj sve shtetror apo lider ve t partive, mshefja e mjeteve publike n bankat e ndryshme, mallverzimet e shumta, shitblerja e sht pive, tokave, nd rmarjeve, likudimi i politikan ve t opozit s, nepotizmit dhe ngjash m). . T shprehurit e mendimit, q p rfshin lirin e mediave sht nj ri prej kushteve themelore t zhvillimit t shoq ris demokratike. Kjo liri e gazetaris n situatat e shumta shoq rore sht vendosur n p rjetimet e v shtira. K t duhet theksuar dhe ve uar n rastin e problemit t etosit ndaj sfer private erdhi n shprehje hendeku i p r arjes nd rmjet quality press dhe popular press. . Dep rtimi i radios dhe televizionit, gazetave senzacionale si dhe mediave serioze n sfer n intime t qytetarit edhe n shqip ri dhe maqedoni si dhe n koosv sht b r di kja e zakonshme, apo t themi tejet kompetitive nd rmjet sht pive mediale. Ky dep rtim medial n sfer n private i tejkalon t gjitha kufijt e etik s, dinjitetit, sjelljes korekte t gazetarit nj herit dhe kredibilitetit t tij profesional. . Gjat dy muajve t fundit si nj kapitull i ve ant paraqitet m nyra e diskualifikimit t personaliteteve udh heq se t shtetit shqiptar, shqiptaro-maqedonas dhe atij kosovar. K t metod t luft politike e p rdorin disa prej mdeiave masive, partit politike, sidomos ato t opozit s, q n m nyr t denjt e angazhojn mafij n politike dhe ekonomike, q t vijn deri tek t dh nat personale dhe fsheht sit e president ve t shteteve, politikan ve, kryetar ve t nd rmarjeve ekonomike dhe disi ndryshe. Kjo sidomos ndodh gjat periudhave t luft paraelektorale. Mediat masive me nj strategji agresive t marketingut politik, me projektet e diskualifikimit t kandidat ve t pal kund rshtare, ndikojn tek zgjidhja e kandidat ve tek promovoimi i tyre apo shkatrimi. . N nj shtet, ku distribuimi i fuqis politike sht deri dikund i baraspeshuar, gazetaria duhet t zhvillohet n nj nivel t komunikimit evropian civilizues. P r shkak t kritikimit t raportimit - q sht nj vler e p rftuar normale e mediave evropiane - paraqitet dyshimi, se mediat ose jan proqeveritare ose jan n an n e opozit s. . Pluralizmi politik, q edhe n maqedoni, shqip ri dhe kosov e ka gjetur hapsir n e frytshme p r zhvillim nd rmjet gazetar ve, e ka zhvilluar pluralizmin gazetarik. P r shkak t presionit t shtetit dhe partive politike e humbin e pavar sin e tyre profesionale, disa prej gazetar ve publiksht me plot vet dije ju n nshtrohen partive t tyre. Haruan p r informimin ekuivalnet dhe t baraspeshuar dhe jan b r si agjitator dhe propagandist t shekullit t ri. Edhe ma shum , nuk jan n gjendje t dallojn , ka sht morale, ka sht n nshtrimi rob t ndaj lider ve t partive politike. . Konfliktet politike, ekonomike, nacionale vin n shprehje tek mardh niet nd rmjet maqedonis , shqip ris , maqedonis dhe kosov dhe anasjelltazi. Tek k to mardh nie vin n shprehje format e interakcionit strategjik, q p rmbajn proceset e ofrimit, si dhe largimit, mbrojtjen e identitetit, fuqis dhe interesave. Kur intencionaliteti si dhe kalkulimi i interesave b hen transparente, p rforcohet jobesimi i nd rmjet m. . Mediat jan t p rzier tek loja e interaktivitetit strategjik dhe shpeshher e keq sojn jobesimin, jogaditshm rin dhe alienimin, q nd rtohet nd rmjet p rfaq suesve nacional dhe interesave shtetrore. Ky mosbesim dhe keq sim me an t lajmeve t ndryshme mbarten n opinion me k t konfliktet politike t lidershipeve shtetrore rriten n konflikte nacionale. . Gazetar t duhet ta luajn rolin e mediator ve transkulturor duhet ta elektrizojn tensionin dhe konfliktet duke i hapur kanalet e mir kuptimit. Kjo k rkon proceset e sqarimit, toleranc n, motivimin e lart , p rvojat multikulturale dhe aft sin e l vizjes n p r barierat politike dhe kulturore. . Kush ka d gjuar gj p r filozofin e shquar eminent britanik thomas hobbsin, e din se ky teorik i politik sht autori i vepr s njohur klasike leviatanit. Sht m pak e njohur se hobbsi gjat viteve t pleq ris n mes tjerash e pati shkruar vepr n, t cilin lirisht mundemi ta trajtojm si v llaun binak t leviatanit behemontin. N leviatanin shum thjesht th n sht prezentuar dhe pasqyruar formimi i pushtetit publik sovran, shtetit. Behemonti n dallim prej v llaut t vet t famsh m e p rshkruan se si fundamentalist t religjioz dhe fanatik t demokratik n angli e pat n p rmbysur pushtetin sovran duke e ndezur luft n qytetare apo shtetase. . Kjo vep r meret me shp rb rjen dhe shkatrimin e shtetit, fytyra e titullit simbolizon joshtetin. N eshatologjin ifute si leviatani ashtu dhe behemonti kishin qen bishat e eg rta t kaosit. Tek hobssi leviatani paraqitet - si nj mbret p rmbi f mij t e debelis - u b si nj simbol p r shtetin, q ngren dhe rregullon rendin dhe paq n, p r sistemin politik ku pushteti sovran publik garanton pushtetin e ligjit dhe i rruan t drejtat e individit. Behemonti, simbolizon mospushtetin, kaosin dhe dhun n, q shpjer deri tek rr zimi dhe shp rb rja e shtetit. . Me ndihm n e hobbsit do t mundohemi t sqarojm se far sht duke ndodhur n maqedoni me kombin shqiptar. Pozita nuk sht aq e mir - me k t pajohet me padyshim thuajse shumica. P rgjegja p r pyetjen, se ka sht ajo q e hedh mbi shtetin sllavomaqedonas p lhur n e zis dhe shakton kok arje se ku q ndron problemi, & , sht aq problematike, jan k to interpretimet e shumta tejet t ndryshme dhe polemizuese. Sidomos dallimi i q ndrimeve se ku kemi ardhur dhe si duhet vepruar matutje, nuk mvaren parasegjithash prej q ndrimit apo opcionit politik (apo ma miri prej p rkat sis politike) t atyre, q p r k t pyetje shkruajn apo flasin. M pari bjen n sy identiteti i interpretimeve, q dallohen vet m sipas parashenjave dhe gjykimeve vler suese thuajse tejet iracionale dhe deri diku n esenc kund rshtonj se dhe jo sipas pik nisjeve themelore reflektonj se. Edhe ma shum , nuk do t ishte i tep rt ky konkludim q problematika p r t cil n shkruhet dhe flitet gjat gjasht viteve t fundit n maqedoni mvar sisht prej pozicionimit politik pozit -opozit , thuajse n p rgjith si e determinon apo dirigjon e djathta politike ultranacionaliste profashiste dhe k t b rthama e saj e fuqishme e p rb r prej t ashtuquajturave forcave politike properendimore si n bregun e lumit t that sllavomaqedonas dhe atij shqiptar. Dhe jo vet m se prodhon argumente por edhe me k t e p rcakton interpretimin e veprimit t vet si dhe sjelljen e kund rshtar ve t saj. E djathta sllavomaqedonase dhe ajo shqiptare mendojn se kan nj far hegjemonie politike dhe intelektuale, opinioni publik n maqedoni kacafytet me pyetjet jo t r nd sishme dhe t rrejshme. Nj ra prej pyetjeve tejet tipike sht ajo q e kam parashtruar shpeshherit n p r mediat e shumta n p r shtetet evropiane se ndoshta binomi politik arb r xhaferi - menduh tha i kreu dhe nj ri prej n nkryetar ve t pdsh-s , (tanim me parafimin dhe n nshkrimin e mar veshjes ohrit t tandemit xhaferi-ymeri) jan b r marioneta e kryetarit t qeveris maqedonase georgievskit apo e presidentit maqedonas trajkovskit apo qendrave tjera politike jasht maqedonis t themi t rretheve bullgaromadhe p r shkak t dosjeve politike in corpertina jo t hapura tek rasti i gostivarit. Si nj figur e shenjt paraqitet ish perfekti i gostivarit mr. Rufi osmani i cili e p rcakton rezultatin p rfundimtar t duelit politik xhaferi-tha i, xhaferi-ymeri n se nj ri bjen, bjen dhe tjetri, n se bien t dy, bien bashku. P rgjegj sia e arb r xhaferit dhe deputet ve t pdsh si dhe ppd n parlamentin maqedonas, n qeveri (ndoshta edhe tek qeveria e zgj ruar apo koalicioni i madh) sht tejet i madh para kombit shqiptar. Po t nj jt n p rgjegj si e mbartin edhe ppd, pdk dhe sidomos u k-ja. Ajo q sht ma kryesore tani p r tani, sepse arb r xhaferi si nj individ publik, e keqp rdori besimin dhe kredibilitetin e tij politik, e keqp rdori vot n e lir , demokratike dhe liridash se t shqiptar ve n maqedoni, dhe si nj lider i traumatizuar dhe i hendikeposur kvazikarizmatik shqiptar t dhe gjeneratat e ardh shme do ta mban n mend si nj kusar dhe trumcak q i tradh toi parimet e tija politike, i tradh toi interesat politike t kombit shqiptar n maqedoni. Ky argumentim vjen dhe d gjohet prej rradh ve t disa qarqeve n shqip ri, kosov , maqedoni dhe tek diaspora shqiptare. Personalisht kam nj q ndrim tjet r q deri dikund i kund rvihet q ndrimit t atyre q nuk shohin dy gishta para syve t vet. Thjesht th n populli shqiptar n maqedoni ka nevoj p r nj unitet komplementar dhe konzistent p r pyetjet kardinale, gj rat tjera le t mbeten p r foshnjat e djepit dhe jo p r politikan t q mundohen ta blejn shkurtpam sin e tyre me injoranc n, dekadenc n dhe nihilizmin e tyre shpirt ror me largimin e intelektual ve prej rradh ve t tyre. . Nuk duhet aluduar dhe krijuar oazat e rezikut dhe kampet e p rq ndrimit p r rezikimet e shumta p r demokracin dhe higjien n shpirt rore dhe sjelljen endacake t shqiptar ve n maqedoni dhe sidomos t deputet ve dhe krer ve q i reprezentojn idealet dhe interesat politike t saja. Nj ra pal e sheh se si i vetmi rrezik i potencuar dhe i mundsh m p r interesin e kombit shqiptar jan forcat politike t kontinuitetit politik ku paraqitet si nj hegjemon ppd e dr. Ymer ymerit dhe tjetra pdsh e arb r xhaferit. Poashtu tejet m ka d shpruar edhe sjellja e pap rgjegj shme e lidershipit politik dhe ushtarak t u k-s n krye me ali ahmetin q dhan p lqimin dhe firmos n pajtimin apo e pranuan mar veshjen e turpshme t ohrit. A ekziston ndonji ekspert politik shqiptar q do ta sqaronte nj sjellje t k till p r astet vendimtare p r kombin shqiptar? Nj ra pal dhe pala tjet r e keqp rdorin emrin e demokracis p r diskvalifikimet dhe demonizimet e kund rshtar ve si dhe nj herit legjitimizimin e politik s tyre p r efektivat dhe strategjit e tyre se si duhet mbetur apo ardhur n pushtet p rgjithmon , k tu le t duket dhe aq naive p rfundimi im se si viktim paraqitet nocioni i demokracis , q mbetet si nj trung i thar i grabitur prej parazit ve t shumt q po atij trungu q dikuri i epnin jet n. Droja e tep rt dhe e bezdishme p r demokracin sllavomaqedonaso-shqiptare q nuk don t thot asgj , ose p r vet elitat politike mundet ta ket kuptimin e gjith kahit, nuk kan kurajo civile dhe men uri politike q ta pranojn faktin se fund i fundit shqiptar t n maqedoni jetojn n nj shtet kvazidemokratik pak a shum fashisoid dhe totalitar dhe se georgievski, trajkovski, xhaferi, ymeri dhe tjer t jan pjella e nj politike demokratike fashisoide. Po edhe vet xhaferi,ymeri. K to jan po ato demokrat para t cil ve na pat kujtuar vet hobbsi q duhet t mbrohemi dhe t kemi kujdes mos t na f lliqin me smundjen e tyre t trathtis interesave vitale t kombit shqiptar jo rreziku p r demokracin , por demokracia si nj far kanosje reziku p r shtjen e pazgjedhur t kombit shqiptar. T bler , t shitur, t konzumuar p r jet t jet ve! Matutje, jemi m suar t d gjojm nj far vokabulari t krimbur dhe anashkelonj p r integrimin e kombit shqiptar n evrop. Nj ra pal k t e sheh tek krijimi i nj far forumi politik i kombit shqiptar, ky sher dhe idiotiz m rrjedh prej strukturave politike neokomuniste t pssh dhe personalisht fatos nanos. Kjo parti sipas tij paraqet nj far shkalle t evropianizimit n shqip ri dhe u b jn thirje p r ti ndihmuar tyre nga ana e komisionit evropian dhe deputet ve evropian (edhepse prej rradh ve t k saj partie d gjohen z rat e shumt t zymt dhe evroskeptik). (kjo epizod e nj sjellje t till patologjike shkakton nj dyshim t madh, se ministri p r pun t jashtme i shqip ris p r luftrat e tija t brendshme politike mundohet ti rekruton krer t politik evropian k tu duhet reaguar shum shpejt dhe duhet menduar shum thell p r nj veprim t till). Analist t e kutsh m evropian dhe bot ror parashtrojn pyetjen ka mbeti prej pluhurit t art dhe magjep t faktorit t unifikuar politik shqiptar n maqedoni? Kush kujt i pin helm uji prej dore tek shpirt rat e degjeneruar t bashtak ve shqiptar q veten e quajn politikan dhe intelektual ku akoma nuk kan arritur ta kuptojn formul n magjike evropiane shqiptar t nuk jan akoma p r ti afirmuar dhe praktikuar vlerat siq jan liria, barazia dhe shtetform sia, pa hile dhe telashe duhet n nvizuar se akoma ju mungon vet dija e formuar komb tare. . Qeveris tanishme maqedonase i ngjesin etikitimet e shumta se ajo nuk i p rmbushi premtimet e dh na ndaj shqiptar ve, me sjelljen e saj endacake dhe me politik n diskriminuese ka krijuar nj dukuri politike q shkenca politika e quan si diktatur e ekzekutiv s. K t dukuri e kam em ruar si demokratur - politika e k rba it q djeg dhe p rvlon n em r t shtetit t drejt dhe vlerave demokratike. Mosrealizimi i premtimeve t dh na ndaj shqiptar ve e ka kuptimin e integrimit n evrop si nj kompenzim autoritar p r strategjin e zhvillimit nacional si dhe d ftes n e jofuqis politike dhe perspektiv p r shqiptar t n maqedoni. Dhe k tu vjen n shprehje mostrazimi dhe mosaktiviteti i duhur i komunitetit nd rkomb tar p r t nd rmjet suar tek konflikti nd retnik n maqedoni. Radikalizmi politik i shqiptar ve mundohet t degjenerohet dhe paraqitet si nj proces politik q me vete mbart qelizat e nihilizmit politik p r asgj simin e shtetit demokratik. E v rteta sht po e kund rta. Nuk duhet dyshuar asesi fare. Shqiptar t e maqedonis edhe k saj here u flijuan p r avansimin e p rforcimit t identitetit politik maqedonas, t nj shteti, nj kombi, nj kulture inekzsitente. Kush jan budallenj t, trathtar t, endacak t, sheretlinj t, kolltukfag t- pezdelinj t shqiptar t apo inhebeler t? Kush vall n maqedoni ia gris fustanin nuses ku akoma ende dh ndrin se kemi varosur? Nj shpirt i pavarur evropian m th ret n mes t nat dhe m thot shqiptar t trima p r t luftuar n fush n e luft s, pran tryez s bisedimeve bataku i batakut t k net s tharr iliriane. . N se k to jan pyetje jo t r nd sishme dhe pyetje t rrejshme (ose sht e diskutueshme m nyra se si k to parashtrohen), far sht at herit nj pyetje themelore politike? Kjo paraqet pyetjen e pushtetit publik, pyetjen e rregjimit apo kaosit politik, pyetjen e ekzistimit t shtetit (d. M. Th. Ligjshm ris dhe t drejtave me rruajtjen e karakterit unitar t shtetit me sajimin e minireformave p r tua mbyllur goj n shqiptar ve n maqedoni, ndodhi ajo q goj n shqiptar ve ua mbyllin vet shqiptar t. O imzot sa m dogji n shpirt kjo lemeritje, kjo dhimbje q erdhi prej tufan ve shqiptar). Pyetjen t cil n duhet parashtruar, sht , se pik pari me qeverin e georgievskit dhe p rkrahjen e presidentit maqedonas boris trajkovskit kemi fituar ne shqiptar t si dhurat t merituar blamazhin - leviatanin e rri apo behemontin sllavomaqedonas q edhe matutje ta keqp rdor vullnetin politik t shqiptar ve n maqedoni. Ata q k saj nuk do ti besonin, do ti p rkujtoja me at q pati ndodhur gjat dekadave t fundit me popullin shqiptar n maqedoni. Dhe kur mundohem ta gjej p rgjigjen p r k t , patjet r vij n p rfundim, se pala apo asketizmi primitiv sllavomaqedonas e keqp rdori apo e dhunoi kredibilitetin politik t votuesve shqiptar, qeveria dhe presidenti maqedonas prej nj perspektive kohore siq shihet pra punuan dhe ende punojn kund r interesave politike t shqiptar ve n maqedoni. Parashtrohet edhe pyetja tjet r se kush sht naiv ne apo ato? Ne shqiptar t jemi naiv dhe komb i paafirmuar politikisht. Bashku e rr mih m varrin dhe vet rram brenda. Identitetin e kombit shqiptar e coptuan vet politikan t shqiptar n targot e shp rndara q dikushi tjet r prej k saj krijon financimin deficitar p r ti eleminuar luft tar t e liris. . Qeveria maqedonase mundohet ujq rit e ur t shqiptar ti blen me ndrimet dhe k mbimet e shumta kadrovike, me riorganizimin e ministrive apo zvog limin e ministrive shterore si dhe kontrolin e tyre prej saj. Nuk duhet harxhuar asnj fjal dhe lirisht duhet theksuar se ndrimet kadrovike si dhe kompenzimet e shumta jan tejet radikale. As nuk dua t them se k to spastrime kishin qen t organizuara aq mir dhe n disfavor t shqiptar ve. D shiroj q opinionin publik shqiptar n maqedoni ta informoj se qeveria e rre duke kryer detyra dhe ndryshime revolucionare brenda ministrive t shumta ajo nuk ia mund son pal shqiptare q t jet fuqi politike vendimtare. K tu nuk duhet dyshuar asesi, duhet ditur fort mir se mbret ron kontinuiteti i politik s m parshme shoviniste sllavomaqedonase. K tu nuk mendoj me kontinuitetin e pushtetit partiak (k tu p r t mundet t themi gjith ka), por me kontinuitetin e praks s qeverive t m parshme maqedonase. Georgievski pati plot t drejt kur theksoi se liberal t dhe demokrat t e ngjyrave t ndryshme si dhe socialdemokrat t maqedonas po veprojn ashtu siq vepron tani qeveria e tij. K t nuk mundet disi shqiptar t ta pranojn dhe arsyetojn. Kjo sht nj gabim tejet i madh q po e b jn subjektet politike n maqedoni. Identifikohen me metodat dhe strategjit e veprimit t shovinizmit sllavomaqedonas. N se b n di ka, p r pasojat e cil sjellje apo veprim je i vet dijsh m, aktivitetin e sjell para pyetjes dyfisht. Parafimi i mar veshjes oh rit k t sjellje e v rtetoi plot sisht. . Qeveria e georgievskit sa i p rket k tij problemi pati l vizur n suazat e farkuara dhe t send rtuara prej m par , prej qeverive t m parshme maqedonase. K t m nyr t qeverisjes politologu i shquar britanik davis merriti e pati p rgzuar si diktatur t ekzekutiv s. Subjektet politike shqiptare si dhe u k-ja n maqedoni duhet t korigjojn politik n dhe strategjin e tyre ndaj qeveris dhe institucineve tjera maqedonase. Pdsh, ppd kan vet m nj q llim q sa ma shum t fitojn p r harabel t e vet me kuadrimin perfid dhe sukcesiv, n lidhje me k t vet lidershipi i k tyre partive imponohet si nj kulshed r brenda kthetrave t qeveris riorganizuar apo t themi metaforkisht leviatanit t ri. Mir po kjo qeveri nuk u ndal aty ku duhej t ndalej dhe shum shpejt e tregoi natyr n e saj behemontiane. Por edhe k tu duhet t jemi t drejt dhe objektiv edhe qeverit e m parshme kishin qen qoshe e behemontit. Si thekson politologu gjerman hamblin federicu se diktatura e ekzekutiv nuk kufizohet vet m n lamin e kuadrave si dhe tek ngritja e segmenteve destruktive t qendrave politike, ngusht lidhur me klientilizmin, n p rmjet t cilave qeveria krijon ndikim tek sferat e shoq ris civile t cilat duhet t jen pjesa p rb rse e nj sistemi demokratik autonom. Diktatura e pushtetit ekzekutiv e prek struktur n si dhe veprimin e vet shtetit. N sistemin politik q finguron n maqedoni diktatura e ekzekutiv e deformon shtetin maqedonas, dhe inicon proceset e shp rb rjes saj. Qeveria nuk sht si shteti dhe aq ma pak p rfaq suesja e shtetit (q jemi duke d gjuar gjat ngjarjeve t fundit n maqedoni me reorganizimin e qeveris re t zgj ruar - koalicionit t madh si dhe me treg tin e politik s shpraz t shtazarake t kuadrove n p r ministrit e shumta, dhe tani parafimit dhe firmosjes ndoshta n parlamentin sllavomaqedonas t mar veshjes kapitulluese t liqenit t ohrit prej pal shqiptare), paraqet nj servis ekzekutiv i pushtetit ligjdh n s. Ndoshta dikushit i cili i ka para syve njer zit dhe jo institucionet, nuk i shkon p r qejfi apo t themi kjo nuk i konvenon asesi, n parlamentin e till siq ekziston n maqedoni, do ta shihte pushtetin suprem. N se kjo nuk do t ishte segmenti i pushtetit ligjdh n kjo nuk do t ekzistonte fare do t fillonte t shp rb hej sistemi politik maqedonas. . Qeveria e georgievskit jo vet m se pati krijuar dhe ekspozuar kushtet e volitshme p r krijimin e diktatur s ekzekutiv ajo pati punuar edhe n dy projektet tjera q potencialisht e sjellin n pyetje pushtetin sovran maqedonas. E para sht aq e fam zuar dhe e reinkarnuar bashkangjitja n evrop , integrimi i shtetit maqedonas me shqiptar t e diksriminuar n evrop n demokratike, k tu nuk b het fjal vet m p r kalljen e sovranitetit por edhe p r nj absurditet tjet r politik, se shqiptar t duhet t integrohen me vet shqiptar t dhe jo me qarqet shoviniste dhe antishqiptare. Nj ri prej analist ve politik zviceran emil sallisi n gazet n zvicerane nzz pati theksuar se qeveria maqedonase nuk i respekton parimet e demokracis ndaj shqiptar ve n maqedoni. Mosrespektimi i k tyre parimeve themelore demokratike do t krijon rrethanat e shp rthimit t nj konflikti t rri n mes shqiptar ve dhe maqedonas ve (edhepse konflikti i deritanish m po zgjat af r gjasht muaj dhe nuk po i shihet fundi). A mundet t ndodh pacifikimi i maqednis n rrethanat dhe kushtet e tanishme n maqedoni parashtron pyetjen emil sallisi. Dhe p rgjigjet tejet implicite dhe me nj ton pesimist u k-ja n maqedoni e zgjoi prej gjumit popullin shqiptar, e nd rgjegj soi, por se si do t sillet ky popull ndaj tyre nuk mundet parashikuar aq leht. . Q ndrimi i till na sjell deri tek konkludimi tjet r apo ngjarja tjet r e k saj lemerie shpirt rore behemontiane p r vet maqedonasit se krer t shqiptar pdsh,ppd paraqiten si partner t shtetit maqedonas dhe midis tjerash si tradh tar t interesave politike t kombit shqiptar. N se arb r xhaferi-ymer ymeri edhe ma tutje do t mbeten partner t shtetit sllavomaqedonas nuk do t mundet t flasim p r ekzistimin e interesit nacional shqiptar n maqedoni. Sht koha q dyshi arb r xhaferi -ymer ymeri si dhe profiter t dhe gjakpir sit tjer t popullit shqiptar n maqedoni t largohen aq sa ma par prej sqen politike. Pjes marja e pdsh, ppd n institucionet maqedonase e ka dometh nien e nj krimi t konsideruesh m ndaj vet shqiptar ve, e sjell n pyetje burimin e pashterur t sovranitetit nacional t kombit shqiptar n maqedoni. Xhaferi dhe ymeri nuk jan n gjendje ta kuptojn se p rmbajtja e dokumentit q ata parafuan dhe n nshkruan mbart n sqetullat e saja doz n e rre t skllav rimit t shqiptar ve n maqedoni, pa mos inicuar pyetjen pse ashtu vepruan, pse ashtu veproi edhe lidershipi politik i u k-s dhe prej saj lindi nj organizat tjet r n krye me dylberin e shipkovic s. . K tu duhet p rmendur mund sit , m nyrat e veprimit si dhe p rdorimin e mjeteve demokratike p r mir njohjen e opinionit evropian se pala maqedonase duhet ti legalizon dhe legjitimizon pe p r peri k rkesat reale t shqiptar ve n maqedoni t parashtruara prej u k-s. Ekzistojn kushtet reale p r shp rthimin e luft qytetare n maqedoni. P r vet shqiptar t dhe subjektet politike q meren me gj rat reale lufta qytetare vazhdon por me nj pretekst tjet r. Kemi indikator q flasin qart se gjat dhjet viteve t fundit shqiptar t n maqedoni kemi jetuar n rrethanat e luft s, konkludimin se shqiptar t jemi duke e zhvilluar luft n qytetare p r realizimin dhe afirmimin e kombit shqiptar q reflektohet prej shkollimit e deri tek segmentet tjera t nevojshme p r jet n dhe ekzistenc n politike, k t luft qytetare e kuptoj si nj paraljam rim i nj lufte tjet r hobssiane shqiptar t kund r shqiptar ve. Ndoshta fjal t e mia dikujt do ti dukeshin tejet metaforike, por historia e re politike e popujve evropian flet qart se prej metaforave t tilla pat n filluar luftrat qytetare. Arm t tek kjo kuri nuk e kan pasur fjal n e par dhe kryesore. Far mundemi t presim ne shqiptar t prej gojave t qelbosura dhe t mbyllura t qarqeve shoviniste sllavomaqedonase bullgarmadhe dhe tjer ve n ballkan q jan duke na e shkelur identitetin e kombit shqiptar? Luftra qytetare vlen si nj parimus parimi i rrethanave t rregullta. . Q ndrimi i qeveris maqedonase i sajuar sipas recetave t partner ve qeveritar ishte konform apo t themi kompatibil me politik n dhe strategjin e arb r xhaferit-ymer ymerit dhe kurri u k-s dhe aq ma pak me at t strategjis gjith komb tare q akoma shtavitet tek pelenat e djepit naimian-nolian-enverist se me forcat e dikurshme ish komuniste apo forcat e tanishme me orientim socialdemokratik posa arisht me lidershipin e ut, u k-s dhe ma pak me ppd duhet shpalltaruar nj herit e p rgjithmon me ndihm n e partner ve qeveritar si dhe me nofkullat e demokracis kund rshtar t politik t vet elit qeveritare shqiptare dhe asaj brenda taborit sllavomaqedonas. Elementi kryesor i k saj politike t atavosur flet qart se far detyre t r nd sishme sht duke kryer demokrati i bindsh m arb r xhaferi dhe kolegu i tij ymer ymeri - posht rsimin e vlerave komb tare shqiptare vis-a-vis me ndryshimin e politik s sht rngimit t dh mb ve me politik n e fjal ve. Lider t karizmatik veprojn kund r popullit t vet, veprojn kund r rinis shqiptare. Absurditet dhe disproporcionalitet i hatash m! Votimi i ligjit p r arsimim sip ror e b ri hapin praktik dhe konkret tek konsolidimi i rrethanave t regullta, rrethanave, ku ligjet nuk vlejn asesi. Necessitas non habet legem. Behemonti maqedonas e ngriti kok n lart. . Por disa v zhgues jan skeptik se marr veshja nuk do t jet e mjaftueshme p r t i dh n fund luftimeve. Perspektiva e marr veshjes paqes nuk sht e qart q ajo t funksionoj , duhet t pasojn menj her disa hapa kritike. E para sht shtja e kushteve me t cilat do t u jepet amnisti guerilasve shqiptar , dhe pastaj t vij ajo m r nd sishmja, armatimi i tyre. N se shenjat e para do t jen pozitive, gj q sht e dyshimt , at here forcat e nato-s t drejtuara nga britanik t do t mb rrijn p r t mbledhur arm t. Shpresohet q operacioni kryesor i mbledhjes arm ve do t zgjas vet m 30 dit. Por n koh n kur sht pit e shqiptar ve jan t d mtuara nga bombardimet, dhe maqedonasit jan t bindur, edhe pse pa fakte, se nato po ndihmon guerilasit, perspektiva e paqes duket e zymt. Marr veshja pritet t n nshkruhet nga udh heq sit e kat r forcave m t m dha politike n vend, kryeministri ljub o georgievski i vmro-dpmne, branko cervenkovski i lidhjes socialdemokrate, arb r xhaferri i partis demokratike shqiptare dhe imer imeri i partis p r prosperitet demokratik, n prani edhe t sekretarit t p rgjithsh m t nato-s, xhorxh robertson, shefit t bashkimit evropian p r politikat e jashtme dhe sigurin , havier solana, dhe kreut t radh t osbe-s , ministri i jasht m rumun, mir ea xhaona. Mos thuani se nuk pat m shpres por thuani se qem skeptik. Andej si vis pacem para pacem t kuptohemi intelegjenc e korumpuar shqiptare!. Tani mbi kokrat tona rrin pezull n aj r fytyrat e zymta dhe shpirt rat e shitur t deputet ve shqiptar t pdsh,ppd n krye me arb r xhaferin-ymer ymerin. K to dit m ka kapluar friga dhe trishtimi ndoshta kjo nuk do t ndodhte me luft tar t e liris , them ndoshta. Shprehi nj pesimiz m t rezervuar se kur dikushi n n presionin e dikujt tjet r i tradhton idealet e veta, jeta n vazhdim mua si analist politik i afirmuar dhe i shkolluar jasht b rllogut dhe pal uzinare t maqedonis m duket e tep rt sikurse do t thoja, ani se qent lehin dhe karavana vazhdon rrug n p rpara. Behemonitin maqedonas k saj here nuk e mund m, por e detyruam q t ik dhe t vendoset n qoshen e arkivosur ku ka z r vend e v rteta shqiptare. Presim se kuri dhe me far fuqie do t na bjer pas kok s. Behemonti p r ne shqiptar t nuk sht vet m arb r xhaferi,ymer ymeri dhe jo vet m qeveria e georgievskit. Tejet i r nd sish m sht k tu edhe vet naiviteti fundamental apo jopjekuria, mosafirmimi politik i kombit shqiptar n p rgjith si. Kombi shqiptar duhet t jet i vet dijsh m se pas nj epizodi t till demokratik gjat zgjedhjeve t her pashershme nuk diti ti shp rblen ata njer z q do t kishin qen pasqyra e thyer e konstituimit t pushtetit t ria sht kjo ndoshta nj spekulim i ri konstruktiv? Ndoshta. Le ta shohim pra se ku na ka shpjerur barka e arb r xhaferit-ymer ymerit? Mos e lejojm veten q dikuri k ta p rbindsha t p rbetuar luft tar ve t liris t ju thonin ku na shpori barka e uck-s? Do t kemi mund si q ta p rjetojm rastin se far mundet t ndodh me k rkesat aq t p rmendura, t k nduara , vajtuara, p rkundura t elit politike shqiptare dhe vet luft tar ve t liris n t ardhmen. P rvojat e deritanishme flasin se faktori i unifikuar politik shqiptar do t mbetet i p r ar n mejdanin e politik t atyreve q kan rokur pushk n dhe asesi nuk jan duke e marur n pritje tymarin e pushtetit politik. Shum intelektual t mirfillt n diaspor n shqiptare k to dit pyesin vazhdimisht se kur arb r xhaferi dhe ymer ymeri do t shpallet t shenjt p r pun n e b rr. G zohu o popull shqiptar p r dhuratat q i ke pranuar prej bij ve dhe bijave ma t mira t tuat?!. .
See more: http://misioni.tripod.com

Collapse all

Related Tags

Posted on 2nd June, 2015 by Hurican

Latest searches: